Toni Klein © TNT

La parter muzică rap, narghilele decorative, limonadă cu mentă și o sumedenie de baclavale și patiserii orientale delicioase în așteptarea interviului și a proiecției în premieră a primului episod din 4Blocks, una dintre producțiile cele mai cotate ale momentului.
Pe terasa mare a primului etaj de la Point se află la soare o întreagă echipă germano-română, așezată confortabil în fotolii largi.
Kida Khodr Ramadan, starul serialului venit special din Germania pentru lansare, se află împreună cu traducătoarea și câteva persoane din staff. Pentru un moment am impresia unei întâlniri secrete cu un mare gangster, care pentru o fană a Nașului lui Coppola care sunt, este o situație foarte interesantă.
Actorul interpretează rolul lui Ali “Toni” Hamady, șeful mafiei din cartierul periferic Neukölln din Berlin. Scenariul arată lucrurile din perspectiva unei organizații criminale arabe care se ocupă de o rețea de droguri, prostituție și automate de bani și este primul serial german care abordă tema mafiei locale din acest unghi.
Ali dorește să părăsească sistemul pentru o viață liniștită de investitor imobiliar. Însă arestarea cumnatului său Latif în urma unui raid al poliției va schimba atât planurile lui cât și cele ale familiei sale.
Realizată și filmată tulburător de realist, produsă de Max Widemann și Quirin Berg (câștigătorii Oscarului celui mai bun film străin din 2007 ‘The Life of Others‘), noua creație a grupul Turner este replica germană a producției italiene Gomorrah. Un stil rapid, ritmat de multă muzică rap și dialoguri dure pentru o poveste autentică și nestilizată.

Kida își scoate ochelarii de soare. Poartă un tricou foarte albastru cu emblema mare albă Le Coq Sportif. O siluetă bine legată și o prezență intensă pe care o transmite imediat prin felul în care se uită și comunică. E ușor de înțeles de ce a fost alegerea perfectă pentru rolul Nașului berlinez.
Aflând că stau la Paris, m-a întrebat direct de ce nu am fost la premiera serialului de acolo de acum câteva zile, unde a fost recompensat săptămâna trecută cu premiul celui mai bun actor la cea de-a opta ediție a cunoscutului festivalului francez Série Mania. Decalajul între traducerea corectă și foarte profesionistă și străfulgerările mele spontane de germană pe care nu o mai practic de mulți ani crează inevitabil un contratimp amuzant.

Mă întreb oare cât din șeful de clan pe care îl interpretează este în fața mea și cât este Kida. Adevărat star în Germania, Ramadan este gangsterul lor preferat și un obișnuit al rolurilor dedicate comunității turce, una dintre cele mai importante și puternice comunități din Germania.
Emigrant de origine libaneză, el ar fi putut fi culmea clișeului. Însă Kida Khodr Ramadan nu se teme de clișee. Din contră, s-a hotărât facă tot ce poate ca să le transforme în atuul său principal. Sau a luat clișeele și a făcut bani din ele. «4Blocks nu este un clișeu, este realitatea. Dacă joci prost sau greșit un astfel de rol, poate deveni un clișeu. Însă când gangsterii adevărați țin să te felicite, îți spun că sunt mândrii de tine și că inițial se gândeau că vor râde de rolul tău și nu a fost cazul, înseamnă că ți-ai făcut treaba bine. Și asta mă bucură.»
Ideea de a face cât poți mai bine cu cărțile pe care le ai în mână este și un punct comun cu personajul lui, Ali ‘Toni’ Hamady. «Ce îl motivează pe Ali, un om de familie și un tată iubitor, este de fapt un cod al onoarei. Care în situațiile extreme în care ajunge el, devine un trigger. Îl face pe Ali să încerce să îndrepte lucrurile și să le îmbunătățească. Sau să le oprească, pentru a evita situații și mai dramatice.»

S-a pregătit pentru rolul din 4Blocks slăbind 12 kilograme, uitându-se la toate filmele cu mafia și exersând pe cei din jur să comunice verbal foarte puțin și să nu zâmbească. «Totul este în privire, așa că mi-am propus să fiu foarte serios și să nu glumesc, iar cei din jur mă întrebau de ce eram supărat și ce mi s-a întâmplat. Eu însă doar mă pregăteam pentru rol.»
Ca să-și lucreze accentul și un ritm autentic și viu al dialogurilor, Ramadan a petrecut mult timp și în cartierele mărginașe.
Dacă scenariștii au dorit să aducă un omagiu lui Tony din The Sopranos prin personajul său, Kida a fost mai degrabă inspirat de Al Pacino și Tony Montana din Scarface, pe care l-a adaptat realității cunoscute de el.
Cu toate că adevărații gangsteri care au văzut 4Blocks nu se sfiesc să-l felicite și Kida o spune râzând (la premiera germană sala a fost plină atât de mafioți cât și de agenții serviciilor de ordine), el îmi marturisește că în viața reală este total diferit, genul de om pe care poți să-l suni fără grijă la două dimineața dacă ai vreo problemă.

Ajuns la vârsta de trei luni cu familia din Liban în Germania, Ramadan a crescut într-un cartier mărginaș și probabil ar fi devenit un mic infractor la 17 ani, dacă tatăl său nu l-ar fi trimis pentru un an înapoi în Liban.
Actoria a fost șansa lui, care a venit din întâmplare la 22 ani când un asistent social l-a convins să meargă la un casting de film. Ajuns cu o oră întârziere și fără să-și învețe textul, Kida obține totuși rolul în filmul All Day. Consacrarea avea să vină mai târziu, cu comedia Trei turci și un bebeluș sau filmul Ummah, pentru care a fost și nominalizat în 2013 pentru un Lola Award la Deutscher Filmpreis, echivalentul german al Oscarului.

Ramadan recunoaște că serialul îi era cumva destul de indiferent, însă pentru el oamenii care se uită la serial contează. Pentru că ei știu ce este autentic, nu țin cont de camera de filmat și nici de detaliile tehnice de platou sau trucurile actorilor. Ei vor să vadă doar cât de realist (sau nu) este episodul la care se uită.
Autenticitatea este un aspect foarte important pentru Kida Khodr Ramadan și un cuvânt pe care îl folosește frecvent când este întrebat de 4Blocks. Evident cunoaște foarte bine Gomorrah, serialul cu care producția germană este și va fi comparată. «Are un scenariu atât de tare încât și dacă Schwartzenegger juca în el ar fi fost strălucit!».
Între un serial realist cu mafia din Germania și Homeland sau Better Call Saul aș fi ales cu siguranță, înainte să văd 4Blocks, unul din ultimele două. Recunosc însă că după ce am urmărit primul episod cu sufletul la gură, am întrebat echipa de PR dacă nu au cumva un stick pitit pe undeva cu celalte episoade din primul sezon, să fac un binging acasă și să nu aștept 8 mai, data când serialul va fi difuzat pe canalul TNT. Claire Danes poate să mai aștepte puțin, nu?

 

IMG_4017

IMG_4027