d733b27336989f1eb886e38af86ab316

Ce m-a fascinat întotdeauna când e vorba de trenduri și de specialiștii care știu să le decripteze este puterea lor de a vedea cu precizie în viitor. O adevărată meserie pentru unii, intuiție și experiență pentru alții și în general multă muncă pentru toată lumea pentru a putea înțelege corect ce vor cauta clienții în magazine în sezoanele următoare.
Dificultatea pieței actuale de consum cere unelte cât mai evoluate pentru a găsi soluții rapide și eficiente, iar colaborarea constantă cu un birou de stil specializat este una dintre cele mai curente metode.

Peclers Paris, cunoscutul birou de stil francez, este o referință internațională în domeniu. Urmăresc conferințele de trenduri masculine, feminine sau cosmetice de aproape 15 ani cu aceeași plăcere și plec de la ei de fiecare dată proiectându-mă cu încredere în viitor.
Mi-aduc aminte cum cu câțiva ani în urmă cineva m-a întrebat pe ce site mă uit ca să aflu trendurile cu două – trei sezoane înainte. Am încercat să explic că nu este o mașină Nespresso unde doar apăs un buton și mi se dă informația care mă interesează într-un pahar, ci fac documentare pe o anumită perioadă de timp pe care o încrucișez cu informații foarte diferite pe care le confirm apoi cu câteva birouri de stil.
Colecțiile Women Resort Summer 2018 sunt în plină desfășurare la ora la care scriu articolul, cred că ar fi momentul potrivit să ne uităm peste trendurile femininine de prêt-à-porter anunțate pentru vara viitoare.

Înainte de toate, m-a surprins plăcut importanța pe care o are dimensiunea morală a unui produs în ultima vreme, caracteristică care va conta din ce în ce mai mult. Cât de corecte și sincere sunt valorile și informațiile companiei, ale creatorului și cât de mult ne identificăm ca potențiali clienți cu ele, sunt cheile noii relații producător – cumpărător, lucru de care am mai pomenit recent. Vrem să știm că produsele pe care le cumpărăm fac bine, atât nouă cât și lanțului de producție din care provin, că nu stricăm mediul, că nu exploatăm copii și că nu suferă nimeni la niciun nivel din schimbul acesta. Bunătatea este mai mult decât un cuvânt cheie și departe de a fi un concept naiv pentru unii. A devenit o valoare esențială pe care o purtăm cu noi pentru a ne putea descurca cu ceilați într-o perioadă actuală tulbure și haotică. Știu că această frază va surprinde pe unii dintre voi și că vă veți întreba care este legătura cu trendurile – vă asigur, este mai mult decât o legătură.

Acțiunile concrete de prezervare a naturii printr-o modă etică (în care reciclarea are un rol esențial) sunt un lucru evident în majoritatea țărilor europene (și nu numai), din păcate mai avem drum de făcut în România.
Sloganul Buy less, buy better începe să-și facă drum și la noi, chiar dacă treaba cu reciclatul continuă să aibă un statut ciudat pentru multă lume și nicidecum să fie considerat ca o soluție viabilă, concretă.
Recent am avut o discuție cu doi millenials care lucrau la un proiect de modă – cu mirare, mi-au spus că nu se gândiseră că treaba cu resursele și reciclarea este atât de importantă. Se gândeau că discuțiile dificile despre redefinirea identității sexuale ale societății sunt mai actuale! Nu cred că sunt subiecte care se pot compara, nu spun că unul este mai important decât altul, însă într-o țară cunoscută ca producătoare de modă, care cumpără multă modă și unde ne punem atât problema deșeurilor cât mai ales a achiziției materiei prime, reciclarea este o etapă inconturnabilă.

Acestea fiind zise, să ne întoarcem la punctele cheie ale sezonului : natura, nevoia de opulență și un back to basics definit prin optimism (unul din cuvintele sezonului) și nevoia sinceră de reconectare cu buna dispoziția și sentimente simple, primare și senzuale. Ca de obicei, natura este o sursă importantă și sigură de inspirație pentru sezonul cald. Influențele pot fi africane (o tendință prezentă de mai multă vreme), orientale sau spaniole, fie că este vorba de imprimeuri, de texturi sau de construcția siluetei finale. Florile sunt peste tot, brodate sau pictate de mână, de inspirație latină sau japoneză. Știu, veți spuneți ca Meryl Streep în ședința de redacție din Diavolul se îmbracă la Prada «Florals? For Spring? Groundbracking…», dar este unul din secretele sezonului.

Discreția din ultimele sezoane provoacă o reacție opusă pentru 2018 și anume dorința de opulență. Detaliile sunt inspirate de cultura Orientului și vor aduce suprafețe textile lucrate cu multă atenție, țesături cu efecte metalice și o generozitate a motivelor. O opulență care poate fi interpretată într-o manieră mai liniștită sau într-o notă mai energică și exuberantă, încărcată. Însă nota dominantă este o feminitate asumată, fără a fi exagerată.

Trendul costumelor anilor 80 și 90 din ultimele sezoane le impune pe acestea ca noile piese fashion esențiale, o piesă prezentă în toate temele verii 2018. Dacă le găseam de nepurtat în anii 90, acum visez la un costum pantalon alb, lejer pe care să-l pot purta oricând și în orice situație. Sacourile au umerii largi, talia înaltă și subliniată prin croi sau printr-o curea, pentru un efect de bust mic. Forma de costum va fi declinată în diverse forme și texturi, mai fluide, mai naturale, un total look negru, păstrând ceva din minimalismul power girl al anilor 90 sau într-un stil cool cu influențe africane.
Costumul are o atitudine care, departe de a fi apretată, împrumută influențe athleisure (combinație între athletic și leisure de unde și multe funcții ascunse în designul pieselor), casual și un stil relaxat care permite în mai multe feluri să rămâi cu adevărat cool. Noua noțiune de eleganță propune contraste ultra-feminine cum ar fi un decolteu frumos croit asortat cu un top de mătase tip lenjerie pentru o siluetă lungă accesorizată cu pantofi cu tocuri. Da, ne bucurăm din nou de tocuri după o perioadă de pantofi plați.
De reținut termenul ready-to-play, un mix între ready-to-wear și sport, cât și culorile vii aproape un pic kitsch și cusături contrastante pentru secțiunea de denim.

Din mai mult de 10 direcții observate pentru Summer 2018, m-am oprit cu ajutorul lui Peclers Paris la câteva dintre ele. Cele patru teme sau key stories cum le numește Peclers, sunt închegate, bogate și chiar dacă reprezintă inspirații diferite, aduc o viziune clară și de ansamblu a verii 2018.

 

Vital

Prima temă aduce o funcționalite senzuală a hainelor (încă unul din cuvintele-cheie, folosit aici ca alternativă sofisticată a cuvântului sexy), culori naturale parcă uscate de soare și o redefinire a corpului cu care ne dorim să fim în contact.
Saturația de informație cu care suntem inundați în ziua de azi crează nevoia de introspecție, de întoarcere la sursă, la lucrurile esențiale, într-un fel energic și proaspăt.
Piesele fundamentale ale garderobei s-au feminizat, de la utility wear cu tentă safari, la sacoul de lucru sau chiar la rochii, care lasă să se vadă umerii. Sau care vor avea un croi care, ca și la taiorul pantalon, va accentua talia fină prin materii suple. Jerseu, lycra fluidă sau care sculptează corpul ca îmbrăcămintea dansatoarelor, bustiere cu care încercăm să ne obișnuim de câteva sezoane și care câștigă teren – corpul feminin este pus în valoare. Culorile sunt calme și « vegetale», că este vorba de verde mușchi de pădure sau verde spanac, beige auriu, violet-strugure închis, portocaliu caisă sau oranj vitaminat. Un look casual unde topul stretch și sexy al anilor 80 contrastează puternic cu volumul hainei de lucru, mai rigidă și oversize.

peclers_womensfashionss18_naturel-solarisÇ-KI02_354420_download

peclers_womensfashionss18_E-10-VITAL-FEM-SS18_326732_download peclers_womensfashionss18_J-09-VITAL-FEM-SS18_327667_download

 

Nice

Tema se rezumă prin atitudinea simplă și lejeră pentru o viață pozitivă. Este vorba de reconectarea cu plăcerile simple cotidiene și de bucuria de a privi pozitiv fiecare zi. Cu o doză bună de umor, un pic de frivolitate și bunătate (v-am prevenit că este un cuvânt-cheie, tema se cheamă ‘nice’) care ne ajută să mergem mai departe. Culorile primare sunt revizitate și efecte de colorblock apar la accesorii, printuri sau cusături. Formele sunt revăzute cu umor și cu o anumită candoare, adusă prin actualizarea hainelor noastre de când eram copii (cămășile cu volane, mâneci balon). Sau a obiectelor cu design retro prin nostalgia pentru aparatele radio ale anilor 80, telefoanele vechi sau orice accesoriu amintind de high-tech-ul copilăriei. Acum că v-am spus, o să zâmbiți și o să fugiți să căutați un telefon – cărămidă.
Tot aici vom găsi accente exotice prin imprimeuri cu inspirații africane pentru o siluetă care amestecă texturi și croiuri (overmix).

peclers_womensfashionss18_B01-02NICE-FEM-SS18_357195_download
peclers_womensfashionss18_N-10-NICE-FEM-SS18._340831_download

 

Tellurique

O temă care mi s-a părut mai sofisticată decât celelalte și mai interesantă pentru un brand de lux cu o clientelă feminină nișată. Pentru că este vorba de un key story care amestecă o parte de mistic și supranatural cu un spirit foarte urban. Și la oraș avem nevoie să simțim puterea naturii care aici capătă influențele marine.

Siluetele sunt total black sau albastru profund, ca un fel de amazoane moderne, împrumutând texturile sporturilor acvatice (de la wetsuit de surf la costumele de baie) pentru o direcție sexy mai asumată decât în temele precedente și care modernizează look-ul de office. Dacă este mai greu de imaginat, gândiți-vă la cum ar arata un grup de rusoaice la plajă – v-am prevenit că nu este o temă pentru toată lumea.

peclers_womensfashionss18_B01-02_TELLURIQUE_FEM_SS18_360580_download

peclers_womensfashionss18_H_09_TELLURIQUE_FEM_SS18_332919_download peclers_womensfashionss18_L_08_TELLURIQUE_FEM_SS18_335227_download

 

Delight

Opulență, influențe din Sud, hispanice sau arabe, Delight este o tendință care mi-a plăcut pentru exuberanța și varietatea ei, unde culorile sunt prezente, însă de data aceasta într-o gamă liniștită. Formele hainelor sunt simple, cu detalii foarte bogate brodate sau sunt îmbogățite cu multe cristale. O fragilitate prețioasă unde streetwear-ul se conjugă cu opulența orientală. Printuri florale, buline alb-negru pentru un stil mai latin, silueta este retro și duce cu gândul la videoclipurile Madonnei din anii 90.

Țesăturile verii 2018 sunt din lână subțire pentru costume, cu dungi fine sau late, colorate sau șifonate pentru un stil country side. Materialele uni au culori jucăușe și subtile, iar printurile de inspirație africană sau asiatică sunt mixate și modernizate.
Broderia continuă să fie un aspect important și în 2018, iar țesăturile lamé și cu accente metalice aduc o notă chic care poate fi purtată atât ziua cât și seara.
Gamele de culori sunt largi, bejurile monocromatice contrastează cu culori pline de soare, cu un galben electric, tonuri vegetale de verde, violet sau negru în total look sau doar accente.

peclers_womensfashionss18_S_001-02-03_DELIGHT_FEM_SS18_364639_download

peclers_womensfashionss18_E_010_DELIGHT_FEM_SS18_348807_download

peclers_womensfashionss18_M_010_DELIGHT_FEM_SS18_350563_download

 

About Peclers Paris

Since 1970, PeclersParis advises some of the most successful companies in France, and the world, in the process of defining and implementing strategies in terms of branding, style, innovation and product development.

PeclersParis’ added value lies in a long-term expertise in prospective analysis and semiotics. This methodology is applied to decrypt and decipher emerging fashion phenomena, macro socio-cultural trends and incipient lifestyles. By predicting consumers’ future needs and aspirations, our agency assists clients in developing desirable products via appealing style and design recommendations.

PeclersParis’ consulting services and prospective trend forecasting are present worldwide thanks to our subsidiaries in New York, Los Angeles, Munich, Sao Paulo and Shanghai, and a network of 15 exclusive agents, each located in a different capital.

PeclersParis is WPP company.

Moodboard photos credits & drawings: Peclers Paris

Dialog Textil, Mai 2017