Cine nu il cunoaste pe Takeshi Murakami – mai ales dupa colaborarea cu Marc Jacobs pentru Louis Vuitton – nu se poate pretinde chiar “hype”… si se poate arunca de pe acum pe blogurile Murakami addict care vorbesc nu numai despre pictura, sculptura si instalatiile lui, dar si despre experimentele si colaborarile lui cu diversi alti artisti cum ar fi Kanye West sau Pharell Williams .

Dupa Jeff Koons in 2008 si Xavier Veilhans in 2009, e randul artistului japonez sa provoace un val de reactii aprinse pe tema “ce cauta arta contemporana comerciala la Versailles – simbolul artei traditionale franceze?”. O reactie previzibila si gratuita. De ce trebuie intotdeauna sa criticam ceea ce nu intelegem?
Petitia “Non à Murakami et Co” a adunat 4300 de semnaturi iar manifestarea contra acestei “arte financiare” si “artistic lipsita de interes” organizata la portile castelului a starnit valuri de comentarii in presa. Din fericire, acestea nu au impiedicat desfasurarea expozitiei si planificarea ei initiala. Expozitia, lansata in septembrie, dureaza 3 luni.

Tongari - Kun

Departe de dorinta de a soca, lucrarile lui Murakami isi propun sa prezinte universul sau vizual intr-un cadru neobisnuit. Din cele 20 de sculpturi expuse, 7 sunt noi. Daca toata lumea se astepta sa gaseasca expus Lonesome Cowboy (care, estimat initial la 3 – 4 milioane de dolari, a fost vandut cu 13,5 milioane),  Murakami a aratat ca a trecut mai departe si nu doarme pe gloria lucrarii care a socat. Detaliu important, pe care personal l-am apreciat, avand in vedere ca presa franceza condamna politica Versailles-ului de a alege artisti contemporani celebri in loc sa ii privilegieze pe cei tineri.

Oval Buddha Silver

Oval Buddha Silver

Takeshi Murakami, la numai 47 ani, este unul dintre cei mai cotati artisti contemporani, cu un imperiu intre Tokio si New York pe care il dirijeaza cu perfectiune, concentrare si exigenta. Multi spun ca este un om grabit. Takeshi a visat sa devina regizor de filme de desene animate. Asa ca a urmat cursuri de pictura traditionala nihon-ga si este absolventul Universitatii de Beaux Arts si Muzica din Tokio, sectia pictura.

Kinoko Isu Medium - Kinoko Isu Large

Flower Matango

Ramane loial picturii si sculpturii, incepand sa fie remarcat din 2001 de lumea artei contemporane, cand o sculptura a lui atinge recordul vanzarilor la licitatie in New York la peste 420 000 euro.
Recunoasterea in afara lumii artei vine in 2004, cand Marc Jacobs, mare fan al artistului, propune o colaborare pentru linia de marochinarie Louis Vuitton. Un nou logo este creat si adaptat atat modelelor clasice de marochinarie cat si unor modele special create cu aceasta ocazie. Colaborarea il inspira pe Kanye West, care ii comanda in 2007 art work-ul si coperta albumului Graduation.

Kanye West - Graduation (made by Takeshi Murakami )

Takeshi Murakami & Pharell Williams - The Simple Things

J

The Emperor's New Cloths

Open your hands wide - wall paper

Considerat promotorul curentului neo-pop japonez Superflat, Murakami cauta o autonomie fata de modelul occidental “neo-pop”.  Se joaca cu antagonismele si conceptele lor – Est / Vest, trecut / prezent, arta “cu staif” si cea “de rigola”. Desi nu sunt mare amatoare de arta contemporana, mi-a placut maniera lui constanta de a vedea lucrurile intr-un fel amuzant si accesibil din momentul in care ajunge la acel echilibru in care un artist considera ca a terminat o lucrare. Felul nepretentios de a cauta un echilibru de repere culturale aduce o simplitate si o sensibilitate pe care le comunica in mod franc publicului sau.
E adevarat ca Murakami este un artist extrem de mediatizat insa, din punctul meu de vedere, putea fi la fel de bine un tanar talent. Emotia pusa intr-o lucrare este ceva ce nu poate fi falsificat si, in dupa amiaza de duminica in care i-am vazut expozitia, era prezenta. Pura si cat se poate de palpabila.

Kawaii - Vacation in the Kingdom of the Gold

Oval Buddha

Oval Buddha - detail

Oval Buddha - detail