Să stai în același firmă cu aceeași meserie până la pensie, cu același job pentru care ai făcut studii specializate sună azi a film american despre succes din anii 80. În 2016 reperele noastre se schimbă cu urgența pentru a prinde din urmă realitatea și nu mai putem vorbim de evoluție profesională tradițională. Terminăm facultatea și realizăm brusc că piața s-a schimbat în doar câțiva ani și cere un profil total diferit. Ne rămâne să mai facem încă o școală, sau să continuăm cu hotărâre într-o nouă direcție pe care probabil o vom abandona după o vreme pentru alta. Oare asta înseamnă că nu știm ce vrem sau din contră, ne-am cameleonizat la contactul cu mediul înconjurător? Cred că e vorba de maturizare și asumarea unor pasiuni personale pe care ne dorim să le transformăm în business-uri solide. Și de curajul de a o lua de la capăt din plăcere. Mai importante decât studiile, motivația și experiența personală vor șlefui mai departe o nouă carieră unde reconvertirea devine sesizarea noilor oportunități.

Ioana Mîțu era jurnalistă când ne-am cunoscut prima dată, cu o puternică înclinație către artă și designul românesc în care crede și din care a ales recent să-și facă o afacere. Ar fi putut să se mulțumească să fie doar foarte apreciată la un ziar de referință pe piață, însă ea a căutat o provocare mai aproape de visele ei. Pe lângă artă, Ioanei îi place și muzica, ajunge să o vezi ca DJ sau în trupa de prieteni cu care cântă, să-ți dai seama că știe să-și trăiască hobby-urile pe care le transformă în stil de viață și business.  Câțiva metri pătrați în inima impunătorului hotel Marriott din București sub forma unui spațiu dedicat designerilor români au fost suficienți pentru a o motiva. Și a avea susținerea câtorva prieteni care au crezut în proiect de la început.

Dacă Ioana venea din media, partenera ei de aventură, Alina Bucur, avea o experiență în artă. Nu au fost impresionate de brandurile de lux de care erau înconjurate, ci din contra, au vrut să propună cu sinceritate ceva diferit. Așa preocuparea pentru frumos a ajutat în locul experienței de retail pe care niciuna din cele două asociate nu le stăpânea și care ar fi descurajat pe mulți în locul lor. Însă Ioana merge liniștit mai departe și construiește cu răbdare și pasiune unul dintre locurile cele mai creative de la noi pentru designul românesc.

IMG_9861

Ce te-a determinat să schimbi un job de jurnalist la Ziarul Financiar pe antreprenoriat în modă?

Nu a fost neapărat o decizie premeditată ci mai degrabă m-am urcat în tren în timp ce încetinea prin gară. A fost o oportunitate pe care am luat-o, un act de curaj și inconștiență în același timp.

Cum s-a născut Ro.land și ce factori au influențat alegerea actuală a magazinului?

Ro.land s-a născut firesc în noiembrie 2014. Mai întâi a apărut acest spațiu gol în The Grand Avenue (galeria de shopping din incinta hotelului Marriott) în condiții avantajoase de închiriere. Apoi, eu și Alina Bucur, prietena și partenera mea, ce avea la rândul său (fiind curator) experiență cu artiști și designeri, am început să vorbim despre ce am putea face în acest spațiu – o galerie de artă sau un magazin. Ne-am hotărât să deschidem o galerie care să reprezinte designul românesc contemporan. Ne-am dus cu planul de afaceri la Cristi Preotu, fondatorul Le Manoir care a fost de acord să finanțeze business-ul și am pornit la drum. Am avut un noroc fantastic să cunoaștem oameni minunați care ne-au ajutat la început, ca arhitectul Andrei Cebotaru (alături de care cânt acum și într-o trupă) ce a gândit designul interior al Ro.land sau Leonard Zărnescu cel care e responsabil pentru comunicarea vizuală a magazinului, el a inventat ariciul Ro.land.

Care sunt greutățile de care te-ai lovit?  

Greutățile au venit după câteva luni când businessul nu a funcționat așa cum speram. După 5 luni, am rămas la bord doar eu și Alina, fără angajați, fără alți parteneri, însă cu o echipă de designeri foarte supportive, precum Adelina Ivan, George Neagu, Gabriel Geller, Mihaela Zvîncă, Adina Sasu de la Designers for kids și alți oameni dragi. După doi ani de activitate putem spune că în sfârșit ne-am stabilizat și adăugăm cu bucurie că așa cum am primit noi sprijn , la fel am dat mai departe și am ajutat și noi designeri la început de drum să se lanseze.

IMG_9873

Pe ce criterii alegi produsele și designerii prezenți la magazin?

Produsele pe care noi le alegem trebuie să fie originale ca și concept, executate cu atenție la detaliu, din materiale foarte bune și să aibă o poveste și un om fain în spate.

La ce prețurile putem găsi creații românești la tine?

Prețurile sunt aliniate în mare parte cu ce se găsește și în restul locațiilor de gen din București sau pe site-uri de profil. Sunt prețuri corecte, nu sunt umflate chiar dacă locația e exclusivistă, din păcate există și această preconcepție că e mai scump dacă e Marriott – deși nu e departe de adevăr în general, nu se aplică în cazul nostru. În glumă, chiar am inventat cu Alina un termen pentru stilul magazinului: Upperground, adică high end dar fără prețul lui – ești în The Grand Avenue, poți avea magazinul doar pentru tine să faci shoping în liniște, însă nu trebuie să plătești nimic în plus pentru acest tratament exclusivist.

Ce sugestii ai pentru designerii români pentru a colabora reușit cu un retailer?

În ceea ce privește produsele îi sfătuiesc să fie foarte atenți la materiale, packaging, detalii, apoi în relația cu retailerul, să nu uite că trebuie să depună și ei un efort în a promova retailerul așa cum și el o face. E o relație egală de colaborare, unde toată lumea trebuie să fie în primul rând sinceră și corectă.

Cât de mult contează social media și canalele de comunicare online pentru promovarea businessului și a designerilor?

Contează la fel de mult ca și în orice alt business în zilele noastre, nu se poate fără. Deocamdată noi avem doar o pagină de facebook RO LAND, site-ul e work in progress.

Care sunt proiectele tale pe termen lung cu Roland?

Vrem să devenim un loc cu tradiție, să știe lumea că peste 10 ani ne va găsi tot aici și că la noi pot găsi lucruri inedite, cadouri unice și povești inspiraționale. Mi-ar plăcea ca la un moment dat să accesăm și fonduri europene și să putem face in primul rând buying pentru a sprijini și mai mult designerii la început de drum (pentru moment lucrăm în regim de consignație), și în al doilea rând să putem susține workshopuri, proiecte speciale, etc.

Ai proiecte pentru un e-commerce Roland?

Da ! Vrem să facem un site inedit dar nu spun mai mult încă.

Cum te ajută experiența de jurnalist în noua ta viață?

Îmi găsesc ușor cuvintele în scris, fie că-mi fac singură comunicatele de presă, sau scriu pe facebook. În plus, am rămas cu ceva contacte în urma experienței în presă.

Cum găsești că s-a schimbat percepția de shopping în România? Ai putut observa ceva specific în piața românească de modă de cand ai Roland?

Toți cei din The Grand Avenue spun că o mare parte din clienții vechi au dispărut iar cei noi se uită la calitate versus preț și sunt mult mai prudenți cu banii lor. În ceea ce privește designul românesc sunt și mai precauți, am avut și oameni care au intrat în magazin doar ca să critice (prea puțini totuși ca să însemne ceva), dar și oameni care sunt foarte mândrii când aud poveștile noastre. O clientă româncă ce stă de mult în America a început să plângă în timp ce-i povesteam despre designeri și produse, spunând că există o șansă de mai bine și pentru România! Își cam pierduse speranța în țara ei deși se vedea că o iubește și îi duce dorul.

Îmi vorbeai de clienți fideli – cum este clienta Ro.land și ce exigențe are? Care este diferența cu clientele străine care vin la tine?

Clienții noștri sunt oameni cu venituri medii și peste medii, nu ai nevoie de o mulțime de bani să te înconjori de lucruri frumoase dar îți trebuie simț estetic și cultură, cam astea sunt și trăsăturile clienților.  Clienții din afară, fără excepție, au fost toți foarte entuziaști de cum arată magazinul și de produse, nu că sunt mai cu moț, dar ei vin cu o altă deschidere, cred că asta e diferența.

Cât de relevant este pentru tine să ai produse cu o identitate românească?

În momentul de față îmi termin un master în istoria artei și am ales ca temă pentru disertație    «Tradiții în designul românesc contemporan», așa că acum aprofundez subiectul și devine cu atât mai frumos pentru mine să mă înconjor de produse de design, le înțeleg altfel și le selectez cu mai mare grijă pentru clienții RO.LAND și pentru oricine vrea să ne viziteze să povestim!

Photo: Ro.land

Dialog Textil, iulie – august 2016