Nu știu dacă v-ați întrebat ce se întâmplă în spatele ținutelor perfecte pe care le vedeți în reclame sau shootinguri de modă, prin câtă muncă și prin ce aventuri trec ele. Dacă aveți puțină curiozitate o să vedeți că este un parcurs cel puțin la fel de surprinzător ca rezultatul final al unei serii reușite de poze de fashion. Nu există reguli fixe pentru care sunt alese unele piese și nu altele pentru un outfit sau un manechin, contează doar să fie exact ceea ce trebuie la momentul dat. Unul din multele secretele ale unui stilist este garderoba sa personală. Sau mai bine zis haine și accesorii pe care le stocăm în timp gândindu-ne că ne vor ajuta mai devreme sau mai târziu.

Știu, vă imaginați că avem dressinguri demne de o Chiara Ferragni, dar nu e chiar așa. De multe ori ca stilist îți pui la bătaie garderoba personală “just in case“, așa ai grijă să ai de toate în dulapurile tale, nu doar ceea ce ai purta tu. Și de cele mai multe ori piesele tale cumpărate în vacanță sur un coup de tête într-o piață te miri pe unde pot fi exact cele care vor atrage atenția intr-o selecție bogată pregătită cu grijă și vor constitui alegerile finale într-un shooting sau o filmare.
Cel puțin așa mi se întâmplă mie. Ah și să nu uit, am un obicei urât la shootinguri – nu ezit, dacă îmi place vreo haină sau un accesoriu de la cineva de pe set, să le cer cu nerușinare de la proprietari chiar dacă nu-i cunosc foarte bine. Un tricou, o cămașă, o curea sau o pereche de ochelari, dacă sunt ce-mi trebuie, nu stau la discuții.  Și asta o poate confirma oricine a lucrat cu mine.

Unul din joburile unde hainele au avut cel mai mult de povestit a fost evident un proiect cu (foarte) multe personaje și (și mai) multe ținute, unde a fost nevoie să propun o garderobă consecventă și variată. Adică campania de lansare Telekom din România.
Vorbind zilele trecute la o cină cu un prieten care mă întreba de întâmplările haioase de la proiecte unde am îmbrăcat manechine în hainele mele, mi-am amintit de proiectul din vara lui 2014. Discuția mi-a rămas în minte și așa mi-a venit ideea cu postul acesta. Nu știu câți dintre voi ați observat hainele în cele câteva secunde ale spoturilor de la televizor sau din afișele care au împânzit țara atunci, dar vă invit să ne uităm la ele din perspectiva mea. Cu tot dragul. Calitatea pozelor este inegală, multe dintre ele au fost făcute cu mobilul doar pentru mine ca bază de lucru și nu m-am gândit că le voi posta vreodată. Dar ilustrează bine atât ce se întâmplă dincolo de camera de filmat și de aparatul foto, cât și ambianța de pe set – și cred că asta este cel mai important.

 

3

 

Ținuta Neliei Poruț, personajul feminin din cuplul de tineri îndrăgostiți

Rochia Neliei, o piesă din mătase foarte ingenios realizată, a fost cumpărată la Hong Kong în 2007. Era prima mea vizită într-un oraș care mi-a plăcut mult și în care aș fi în stare să mă mut mâine. Câteva prietene stiliste grijulii care mai fuseseră în HK îmi pregătiseră o listă cu magazine faine unde să mă duc ca să înțeleg pulsul pieței locale, foarte diferit de moda pariziană. Dar eu, ca o first-timer adevărată, m-am plimbat până m-am rătăcit și am ajuns într-un mic mall plin cu o mulțime de buticuri de haine și accesorii. Spațiile nu erau foarte mari dar frumos gândite și mixau branduri locale de care nu auzisem cu piese originale Chloé sau Marni, vândute la prețuri mici (a se înțelege Zara în sales). Am luat rochia roz fără să o încerc, lucru pe care îl fac des și am purtat-o mai târziu cu cizme înalte bej și un cardigan lung gri închis furat prietenului meu. Îmi plăcuse rochia imediat din cauza nuanței reci de roz și a detaliului de pe piept, iar faptul că era din mătase, un material bun pentru sezonul rece, o făcea ideală pentru vremea nu foarte caldă din Paris.

Geanta din piele, una dintre gențile mele preferate, am luat-o la un târg de second hand din București.

 

IMG_5467

Make-up artista Simina Brădeanu înaintea unei scene cu Nelia Poruţ.

 

KV TELEKOM 1200 B

Vizual campanie semnat Dan Vezentan / New Folder Studio

 

IMG_5256
Ținuta lui Cătălin Andrei, personajul masculin din cuplul de tineri îndrăgostiți

Aici lucrurile devin ceva mai amuzante. Asa cum am povestit intr-un alt articol, tinuta lui Cătălin trebuia să facă pereche cu cea a Neliei,  care fusese deja aleasă. A fost o chestiune de secunde și de noroc să o compun.  Am cerut unui coleg din echipa de stil tricoul alb cu logo negru, iar cămașa am “împrumutat-o” altui coleg, de la producție. Nu mi-am imaginat o secundă atunci că, potrivindu-se perfect lui Cătălin, va trebui să-i blochez ținuta timp de o lună, cat au durat filmările.
Și să o spăl și să o calc cu mare grijă după fiecare purtare…

img_5259

photo 1

Primul test foto cu ținuta lui Cătălin

 

4

Propuneri pentru personajele secundare care apar in reclama Telekom Romania – fiecare are cel putin cate o piesa din “garderoba stilistului”

EDITABIL MOBIL RTL-landscape normal

Vizual campanie semnat Dan Vezentan / New Folder Studio

 

Căutând poze de la making of am găsit și un bonus, un clip pe care l-am făcut în timpul shootingului, să vedeți cam cum e ambientul la un shooting adevărat, la 01h dimineața. Și da, voia bună și energia pozitivă au fost mai mult decât molipsitoare.

IMG_5059

 

Credit poze: New Folder studio & arhiva personală