La un eveniment japonez, știi că te așteaptă un moment într-o nouă dimensiune care depășește cea mai fertilă imaginație. În domeniul textil japonezii reușesc să folosească ca nimeni altul o tehnologie impresionantă pentru nevoile unui meșteșug tradițional.
In aceasta stare de spirit când am primit invitația la showroom-ul J-Tex organizat într-un imobil modern lângă Place de la Madeleine, la Paris.
Am descoperit un grup de țesători japonezi cu produse excepționale preocupați de ecologie, dar și un adevărat model de business. 10 producători japonezi, aleși pe criterii deosebite de creativitate, inovație și tehnică, au propus procedee de fabricație perfect stăpânite pentru piața occidentală și un savoir-faire rafinat ce a adaptat uimitor tehnici ancestrale.
Ideea din spatele expoziției este simplă, țesături aparținând tradiției japoneze care pot fi comandate direct de la sursă de buyerii mărcilor de lux și prêt a porter. Țesături din washi între 80 și 100 euro/m, bumbac pentru cămăși între 9-13 euro/ m, tricot din triacetat între 6 – 12 euro/ m sau amestecuri washi+matase între 16 – 40 euro/ metrul, oferta este largă.
Când am spus « furnizorii dvs », am fost corectată cu multă eleganță – este vorba de « echipă ». Chiar dacă sunt concurenți, se consideră o echipă și se ajută ca într-o familie. Nu știe unul dintre ei franceză sau engleză ? Nicio problemă, cel care știe vine să explice, cunoscând perfect produsele « colegului ».
Din 2009, sectorul textil japonez beneficiază de susținerea regională și guvernamentală pentru descoperirea noilor piețe de desfacere, mai ales în Europa. J-Tex este o inițiativă a societății Yugen, un expert al industriei textile japoneze, cunoscut pentru schimburile sale cu Europa, Statele Unite și Japonia. Fondatorul Yugen, domnul Yutaka Ikeda, un domn discret, este firul roșu dintre cei 10 țesători. Prin J-Tex țesătorii au putut reînnoi relațiile comerciale cu marile case de modă. În mod paradoxal, într-un cadru extrem de business și masculin, am găsit produse poetice și delicatețe atât din partea participanților cât și a domnului Ikeda.

Domnule Ikeda, ce concept stă la baza companiei dvs, Yugen co. Ltd ?
Ideea noastră este de a crea un dialog cu moda franceză și diversele case de Couture cu care avem aceleași demers de creație și meserii artizanale. Ceea ce transmite Japonia către lume este o varietate de meșteșug și tehnici, care credem că ajută la menținerea acestei diversități culturale și a unei lumi uman mai bogate. În acest moment industria textilă se globalizează, se mișcă în direcția industrializării cu viteză mare. Însă industria avand o vechime istorică deosebită, a trecut printr-o serie de faze proprii fiecărei țări. Japonia nu face excepție de la această regulă, moștenind o cultură importantă și variată, cum ar fi cea a mătăsii, a inului, bumbacului sau hârtiei. Suntem convinși că oamenii pot să se bucure de o cultură prosperă sprijinind diversitatea textilelor la nivel mondial în viitor.

Ce ne puteți spune despre operațiunea J-TEX ?
JTEX este un grup de manufacturi textile din Japonia ce au în comun istoria, tehnologia și inovația. Din acest grup fac parte companiile Amaike, Washi no nuno, Nishiyama, Numajiri Textile, Mutsumi, Morikiku, Kawaei, Tamiya Raden și Miyashin. Prezentăm colecțiile noastre de două ori pe an într-un showroom privat la New York, Londra și Paris, important fiind să putem arăta produsele noastre împreună. Clienții noștrii sunt din toată lumea, nu doar din modă, și din industria decorațiunii de interior, artă sau bijuterie.
Ne întâlnim între noi în fiecare lună, să putem împărtăși informații asupra pieței. Acest tip de sharing între noi ne ajută mult la dezvoltarea gamelor de produse, inovație și îmbunătățirea serviciilor noastre.

Cum ați defini puterea și « inima » textilelor japoneze propuse de dvs ?
Aș spune prin delicatețea tehnicilor, flexibilitatea și meșteșugul fiecăruia.
Amaike țese materiale cu fire de 5 deni grosime. Nu sunt fire vizibile, așa s-a născut țesătura Super Organza, cea mai lejeră țesătură din lume.
Avem tehnici rafinate de vopsit – Kawaei vopsește fibre realizând un amestec de fire din 6 culori diferite, numit Rainbow Yarn (fir curcubeu). Efectul de degradé este foarte special !
Tehnica specifică a mătăsii creată de Nishiyama permite filarea manuală a firul de mătase Dupion yarn din dupion (doi viermi de mătase ce fac un singur cocon), pentru a păstra calitatea originală a mătăsii.
Când e vorba de flexibilitate, societatea Tamiya Raden realizează țesături din materiale neobișnuite ca sideful, bambusul, lemnul sau piele, folosite ca fir sau urzeală. Este remarcabil efectul țesăturii la lumina de seară!
Compania Miyashin excelează în combinații diverse de fire, poate țese orice tip de material ca mătase, poliester, bumbac, in, lâna, nylon sau vestitul washi (firul de hârtie japoneză).
Washi no Nuno transformă bucăți de lemn în țesături lejere. Transformă lemnul în hârtie (washi), care este tăiată în fâșii subțiri, rulate în pachete groase din care fiecare tăietură este răsucită în fire ce vor fi țesute și crea Mokuiko, țesătura 100% din chiparos.
Meșteșug este cuvântul cheie pe care îl avem în comun în echipa noastră. Ținem să ne dezvoltăm calitățile pentru a menține meșteșugul și investim în noua generație ca să devină buni meșteșugari. În Japonia țesăturile și procedeele noastre de fabricație au atras în mod deosebit atenția guvernului japonez și a autorităților locale.

Kawaei silk wash ink jet print IMG_4684

Pe ce criterii ați selectat manufacturile cu care lucrați ?
În primul rând pasiunea pentru inovație. Suntem convinși că pentru a supraviețui în industria care devine feroce din cauza unor schimbări dure, nu este îndeajuns să ai tradiție și meșteșug. Avem nevoie de pasiunea de a crea țesături și fire inovante ce nu au existat până acum. Iar membrii echipei noastre au și păstrează această pasiune.

Care sunt cererile pieței franceze de textile și țesături comparate cu piața japoneză ?
Sentimentul nostru este că pe piața franceză primează produsul special, clienții vor inovație și materiale rare. Prin alte cuvinte « high return by high risk ». Pe piața japoneză se cere popularitatea, clientul japonez cere materialul care este « in fashion now ». Cu alte cuvinte, « low return by low risk ». Sau două cerințe diametral opuse.

Ce ne puteți spune despre clienții și piața dvs ?
Clienții noștri principali sunt brandurile de lux ca Louis Vuitton, Hermès sau Chanel, este și piața cu care ne potrivim bine. O piață în plină creștere este cea de decorațiune de interior si a construcțiilor.

Alegerea echipei dvs este tehnic foarte specifică și specializată. Piața înclină către fire sintetice sau naturale ?
Prioritatea echipei noastre JTEX este inovația, chiar dacă aceasta se bazează pe meșteșuguri moștenite. Este dificil de spus care sunt firele cele mai cerute, depinde mult de trenduri și direcția în care o ia moda. Avem atât cereri pentru materiale naturale cât și țesături foarte tehnice, din fibre sintetice.

Tamiya Raden - Raden yarn IMG_4688-1

Am observat o selecție mare de țesături de cămăși pentru bărbați – bumbacul japonez este la întrecere cu oferta indiană ?
Japonia a importat semințele de bumbac din India în secolul XV. Înainte de această dată, se cunoștea doar inul, mătasea și hârtia Washi. Apoi am crescut și noi bumbac și am învățat să-l filam, țesem și vopsim, mai ales pentru a fi purtat in interiorul casei.
Dacă la început semințele de bumbac erau aceleași cu cele indiene, după mai multe generații în climatul japonez, am obținut un alt tip de bumbac, cu fibra mai scurtă decât cea a bumbacului original indian. A trebuit să studiem cum să filam firul dintr-o fibră mai scurtă. Acest episod a revoluționat tehnica noastră de filare și a devenit o moștenire prețioasă ce a creat o cultură specială de bumbac, cea japoneză.

Cum impăcați eficacitatea economică cu înalta calitate și design ?
Iată o întrebare foarte bună. Părerea mea e ca ar trebui să comunicăm mai bine cu clienții noștri și să ne uităm la felul în care se mișcă lumea. Credem simplu că sarcina noastră este de a dezvolta țesături speciale care nu s-au mai văzut până acum și care ar face oamenii fericiți.

Textilele japoneze au multe elemente în comun cu Haute Couture – păstrați această nișă în minte când selectați produsele și echipa dvs ?
Întotdeauna ne gândim la creativitate, tradiție și inovare, care sunt punctele comune cu Haute Couture. De fapt echilibrul dintre nișă și profit / sau succes economic este dificil. Ar trebui să ne concentrăm pe zonele ce au acest echilibru între nișă și profit pentru a supraviețui in industrie.

Ați participat la Maisons d’Exceptions (Première Vision), cum a fost?
La târg putem vedea diversele cereri din toată lumea cât și un segment foarte variat al pieței. Analizăm întotdeauna trendul clienților, nu doar cel al clientului nostru specific, încât să putem găsi noi direcții de inovare.

În ultimii ani ce s-a schimba în industria textilă?
Mai ales în fashion, OEM (original equipment manufacturer) au venit la putere. Asta înseamnă o presiune a costului care devine mai puternică. Până și brandurile de lux doresc să cumpere îmbrăcăminte gata făcută în loc să cumpere țesătura și să o producă ei. Deci presiunea costului pe țesătură este mai mare.

Cât de important este să ai produse people și eco-friendly ?
Ne plac ambele concepte și le avem permanent în minte pentru produsele noastre. Avem răspunderea să menținem planeta în pace pentru a o lasă moștenire generațiilor viitoare. Lucrăm la proiecte legate de emisia de carbon, mai ales pe proiectul Washi no nuno care face țesături din lemn. Credem că deviza « producția locală pentru consum local» este foarte importantă. În acest sens, suntem bucuroși să dezvăluim know-how de a face țesături din lemn în așa fel încât să ferim Pământul de culturi inutil agresive și să ne păstrăm planeta.

Dialog Textil, aprilie 2016