
Când am descoperit Colored Ideas pe instagram, am crezut la o primă vedere că este un blog american de călătorii. Am început să-l urmăresc cu atenție, îmi plăcea cum erau alese unele destinații pe care le cunoșteam și pe care le descopeream diferit. Aveam senzația că privesc fotografiile de vacanță ale unei prietene. Dar mai ales mă amuza faptul că blogul ajungea exact în locurile în care îmi doresc să merg și în unele destinații poate nu foarte turistice. Ce era însă special, pe lângă locurile și pozele de vis, era faptul că la niciun moment dat nu puteam să văd cine era în spatele fotografiilor. Ceea ce recunosc, m-a intrigat și mi-a plăcut.
Un pic mai târziu cand am văzut blogul, m-am bucurat cu mândrie să aflu ca este “de-al nostru” și made in Romania. Așa am invitat la o cafea personajul misterios responsabil de atâtea călătorii faine, pe care doream să-l cunosc mai de aproape. Si așa am întâlnit-o pe Alina, tânăra discretă care de câțiva ani comunică cu talent pasiunea sa pentru locuri noi și care are azi peste 80 400 de followers pe instagram. Mai multe nu voi spune despre ea, ca să-i protejez, ca într-un roman polițist, secretul.
Cum a pornit ideea unui blog de călătorii?
Spre sfârșitul lui 2013, în plină explozie a perioadei “blog”, prietenii deja îmi sugeraseră să pornesc și eu unul, ca să împărtășesc și altora experiențele trăite în călătoriile mele făcute prin toată lumea. M-am gândit că poate fi un album, un depozitar online al amintirilor mele, a tot ceea ce trăiesc și învăț din călătorii, al pozelor și poveștilor-souvenir sortate și aranjate cu grijă, de care să mă pot bucura când vreau; plus, o sursă de inspirație utilă și pentru alții, idei și sfaturi de călătorie pe care și eu aș fi vrut să le aflu înainte de plecările mele.
Exact în aceeași perioadă am citit într-o revistă un articol despre fetele de la agenția Antz, care se ocupau de lansarea unor bloguri foarte cool de la noi, am pus totul cap la cap și așa a apărut www.coloredideas.com.
Nu te vedem în pozele de pe blog sau contul tău instagram, dar ești reală și o fată frumoasă. De ce ai simțit nevoia să nu te arăți, contrar majorității bloggerilor?
Mulțumesc pentru compliment! Știu că suntem în epoca în care toată lumea se expune cu ușurință, dar “ciudățenia” mea e că nu prea îmi place să apar în poze. Din miile de poze pe care le am din călătorii, am foarte puține cu mine. Adevărul e că înțeleg că “a poza”, a crea content din propria persoană e un job în sine, pentru care îți trebuie dorință și vocație, pe care chiar nu le am. Cum de vreo doi ani a apărut moda pe Instagram ca lumea să apară în poze cu spatele și ca să îi dau, totuși, contului si blogului o notă personală, am ales și eu varianta în care mă poți ghici în unele imagini, din spate, ca un admirator a tot ce îmi oferă locul respectiv. Cred că imaginile, sfaturile, ideile și întâmplările din călătoriile mele sunt mult mai importante și mai utile celor care mă urmăresc decât doar imaginea mea.
Care a fost prima ta călătorie pentru blog?
Prima călătorie pentru blog a fost Brazilia, cu Rio de Janeiro. Am vrut să-l văd și în timpul carnavalului și l-am legat cu Buzios, o stațiune la mare, la 3 ore de mers cu mașina de Rio.
Știu că orașul în care locuiesc când nu sunt la București,Parisul, este și una din destinațiile tale de suflet. Cum îți amintești de prima ta vizită și ce adrese preferate ai aici?
Prima vizită aici, în 2005, nu a fost una super reușită. Eram pentru prima dată în Paris și mi-era frică să nu rămână ceva nevizitat, așa că am fost tot timpul pe fugă, în stil japonez. Nu numai că nu m-am bucurat deloc de acest oraș și i-am sfidat, dacă vrei, ritmul atât de special, dar am avut și niște experiențe culinare neplăcute tot din cauza vitezei…
În 2008, am decis să revăd Parisul și am organizat cu totul altfel vizita mea. Desigur, m-am îndrăgostit iremediabil, orașul fiind pe lista mea de călătorii anuale.
Adresele și locurile preferate de aici:
• îmi place să mă plimb prin Marais, să stau la cafenele de aici cu orele, să beau un aperitiv la Sherry Butt sau La Résistance sau să mă plimb în parcul din Places des Vosges
• St. Germain-ul cu străduțele pline de farmec, cu Cafe de Flore și Les Deux Magots (chiar dacă sunt extrem de turistice acum), tot merită o vizită, cu Rue de Buci, Jardin du Luxembourg, galeriile Le Bon Marché, un ceai de după-amiază la L’Hôtel, o cină la L’Atelier de Joël Robuchon și un final de seară la barul La Rhumerie, împreună cu localnicii (unde l-am văzut o dată și pe Jaques Chirac)
• Faubourg de Saint-Honoré
• câteva dintre restaurantele mele preferate sunt Thoumieux, Vivant, Le Reminet, Les Cocottes, L’Atelier de Joël Robuchon
• barurile pe care le recommande cu drag sunt La Nouvelle Seine (pe o barcă cu vedere către Notre Dame), La Rhumerie, Sherry Butt, Bar 228 (la hotelul Le Meurice), Le Long Bar (la hotelul Le Royal Monceau)
În funcție de ce criterii alegi următoarea călătorie și cum te organizezi ? Care crezi că vor fi cele mai căutate noi destinații?
Sunt locuri la care visez de mult timp și le am frumos așezate pe listă. Dar mă inspir și din revistele de travel, fotografiile de pe Pinterest și Instagram, din editoriale de modă făcute în locuri deosebite sau pornind de la un hotel spectaculos. Prefer să mă organizez din timp, de obicei cu mai multe luni înainte pentru fiecare călătorie, ca bilete de avion și cazare să fie deja aranjate.
Nu e important doar să bifez niște obiective, ci caut ca orice călătorie să fie reușită, fără surprize neplăcute. Așa că mă ghidez după un mix personal (un hotel special, food and drinks – aici poate fi vorba de locuri simple cu mâncare locală senzațională, sau restaurante deosebite prin design și cuisine, câteodată stele Michelin, baruri deosebite sau locuri speciale de văzut. Caut și momentele întâmplătoare, dar atât de binevenite într-o călătorie, care îmi amintesc mereu cu drag de locul respectiv și datorită cărora aleg să revin.
Predicțiile din travel cred că sunt greu de menționat. Poate din cauză că de multe ori sunt, de fapt, destinații alese de revistele importante de travel și de instagram-erii cu milioane de followers, care au parteneriate cu hoteluri, firme sau oficii de turism din locuri specifice și așa devin promovate anumite orașe sau țări.
Dacă aș alege ceea ce mă inspiră pe mine, aș propune așa:
• Cuba (care e la modă din ce în ce mai mult)
• Chile cu deșertul Atacama și Patagonia (poate și pentru că e deja pe lista mea pentru următoarele călătorii)
• Goa (India) și Trancoso, Jericoacoara (Brazilia) pentru vibe-ul lor hippie gypset
• Sri Lanka
• Belize, cu Ambergris Caye
• Țările nordice
Ce cauți la o destinație și care sunt primele tale reflexe o dată ajunsă acolo?
La unele caut plaja perfectă, la altele pitorescul și farmecul unui oraș vechi, la altele spiritualitatea și tradițiile, natura și peisajele, mâncarea locală. Dar la toate, dincolo de frumusețea locului, caut emoția și bucuria pe care mi le dau momentele în care rememorez experiențele trăite acolo. Asta este ceea ce caut în esență la o destinație.
Odată ajunsă acolo, primul reflex este să mă relaxez și să mă odihnesc, să fiu pregătită pentru ceea ce va urma să experimentez. Caut să mă integrez cât mai bine în atmosfera locului și să încerc să văd lucrurile și din perspectiva unui localnic.
Care ar fi cele 5 secrete de «grand voyageuse» pe care le poți recomanda?
1. Cel mai important este să știi bine unde te duci și la ce să te aștepți. De aceea înainte de a pleca undeva mă informez mult în ceea ce privește siguranța locului respectiv. Sunt țări ca India, Brazilia sau Mexic unde nu poți călători cu mijloacele de transport în comun sau nu poți vizita anumite locuri fără să ai un ghid cu tine. Sunt o sumedenie de locuri foarte frumoase care au și părțile lor urâte, e important să știi de ce să te ferești odată ajuns acolo.
2. Cu cel puțin o lună înainte de plecare fac un research despre destinația respectivă: ce e de vizitat, locuri de unde pot vedea orașele de sus (îmi place mult să le admir de la înălțime), apoi locurile unde pot vedea un apus frumos. Cu două săptămâni înainte, schițez un program pe zile, iar cu o săptămână înainte aranjez toate transferuri și fac rezervările la restaurante și baruri.
3. Întotdeauna apelez la sfaturile localnicilor, de cele mai multe ori concierge-ul hotelului îți poate oferi sfaturi prețioase. Dar nu ezit să întreb și alți localnici.
4. Pentru mine, o călătorie capătă alt sens după ce deguști bucătăria locală. Așa că experimentez mâncarea tradițională atât la tarabe de street food sau la restaurante ținute de localnici, cât și la restaurante cu stele Michelin. În fiecare zi am grijă ca prânzul sau cina să fie într-un asemenea loc. Sunt și mare amatoare de cocktailuri, așa că încerc să nu ratez barurile, de la cele fără pretenții până la cele glamour.
5. Am grijă să nu fiu pe fugă, cum făceam des în trecut, ci să mă bucur de locul respectiv pe îndelete, să îl simt mai mult. Asta poate însemna că renunț la unele din obiectivele mele de vizitat și îmi dau voie să mă bucur și să fiu mai conștientă de momentele trăite acolo.
Care este pană acum călătoria ta preferată?
După atâția ani de călătorii, imi este greu să aleg una singură, de aceea o să menționez mai multe dintre călătoriile mele favorite.
Mi-a plăcut mult și mi-a deschis apetitul pentru țările asiatice o croazieră făcută în 2009 unde am văzut mai multe locuri superbe: Singapore, Hong Kong, Cambodia,Vietnam cu Ha Long Bay, Hoi An și Hue.
Apoi călătoria cu trenul Royal Rajashan on wheels prin India a fost specială. Am vizitat Jaipur, Jodhpur, Udaipur, Agra, Varanasi, Kajuraho…A fost o călătorie perfectă pentru că eram pentru prima dată în India cea copleșitoare și contrastantă și am putut vedea câte puțin din multe locuri, totul dozat perfect. Mi-am dorit să mă întorc acolo și am mai fost de încă două ori în această țară.
Bali este una din destinațiile mele de suflet. Am fost de cinci ori acolo și de fiecare dată descopăr locuri superbe de vizitat. Este un loc care îmi place pentru tradițiile și spiritualitatea sa, pentru oamenii de acolo.
De Europa nu mai spun, este minunată. Aici prefer Italia cu Coasta Amalfi și Capri, Franța cu regiunea Provence și Parisul.
Havana, cu vibe-ul ei din alte timpuri unde e o bucurie să te plimbi prin cartierele vechi și să asculți muzică live la tot pasul, este și el pe lista mea de preferințe – am fost deja de trei ori acolo și mă voi întoarce cu siguranță. 🙂
Cappadocia mi-a rămas în suflet de când am vizitat-o în 2012 și este și ea un loc absolut special.
Ai avut vreo călătorie pe care o ții minte pentru întâmplările amuzante prin care ai trecut?
Am avut chiar mai multe. Eram în Mexico City cu un grup mare de prieteni și într-o seară am vrut să merg în Plaza Garibaldi, unde se adună trupele de mariachi pentru a fi luați la petreceri. Tot acolo e Tenampa, o bodegă despre care citisem că e potrivită dacă vrei să simți energia locală și să te simți de-al locului. Cum în Mexic nu prea circuli cu mijloace de transport în comun, am cerut hotelului o mașină în care să încapem cu toții. Cel cu care am vorbit a părut mirat când a auzit unde vrem să mergem. Am văzut că i s-a părut ciudată alegerea noastră, dar văzând că insistăm, ne-a mai dat un însoțitor pe lângă șofer. Ajungem și după o plimbare prin piață, ne-am îndreptat spre bodegă. Șoferul și ghidul ne încadrau, mi-am dat seama că erau cu ochii în patru. Am comandat tequila pt băieți și margarita pentru fete, am ciocnit cu toții, inclusiv cu barmanii, ghidul și șoferul, ce mai, atmosferă de party în toată regula. La una dintre mese și puțin mai departe de noi, cânta o trupă de mariachi. Cum eram pornită să ne distrăm ca localnicii, am vorbit cu ghidul nostru să îi aducă și la noi la masă, crezând că sunt ai localului și cântă la toate mese. Omul s-a dus un pic spre ei, s-a uitat și mi-a zis că mai durează, și mai durează, și mai durează… La un moment dat, mi-am zis să mă duc singură să văd care e treaba. M-am apropiat de masa respectivă, mariachi cântau cu foc, lumea petrecea de zor … numai că mesenii aveau TOȚI pistoale pe masă. M-am îndepărtat rapid și am înțeles atunci că dacă vrei mariachi, ți-i iei pe ai tăi din piață și îți cântă cât vrei! 🙂
A mai fost o întâmplare haioasă în Bangkok, unde am fost tot cu un grup mare de prieteni. Petreceam Revelionul într-un club de data aceasta și câțiva dintre noi am ajuns acolo mai devreme. Ne-am așezat la masa indicată când o prietenă vede pe masa de lângă noi, un cartonaș cu rezervare pe care scria John Stamos. Am fost sigură că e doar o coincidență, însă câteva minute mai târziu, a apărut chiar actorul (very handsome, trebuie spus 🙂 ), însoțit de prietenii săi. I-am avertizat imediat pe cei din grupul nostru, care încă erau pe drum, în așa fel încât să nu facă ochii foarte mari și să se uite la el. Ei, ți-ai găsit cu cine să vorbești. După câteva cocktailuri, toți s-au dus să facă poze cu el. 🙂
Cum arată lista de călătorii Colored Ideas pe 2018 ?
Încă nu am definitivat lista pentru 2018, dar printre ele vor fi cu siguranță:
• Jamaica, unde mă va prinde Anul Nou
• Cartagena de Indias (unde vreau să ajung de mai mulți ani și mi-am dat seama că este acum o destinație destul de căutată)
• Marrakech
• Islanda
• Algarve
• Sardinia, pe care trebuia să o vizitez anul acesta în septembrie, dar la care am renunțat din cauza unei probleme personale
O să te vedem vreodată în poze ?
O să mă vedeți ca și până acum, din spate; tot ce văd ochii mei și ce încerc să vă arăt e mult mai spectaculos și prețios decât ce ați putea vedea dacă v-ați uita doar la ochii mei :-).
Credit foto: Colored Ideas