Duminică 4 martie Tim Burton a venit la Cinemateca franceză împreună cu Helena Bonham Carter, tovarășa lui de viață. Invitat de onoare, a vizitat expoziția care îi este dedicată și a participat la vernisajul rezervat abonaților cinematecii. Expoziția este deschisă până la 5 august, iar duminică autorul a avut o sesiune de autografe. Coada publicului care aștepta răbdătoare număra mai multe sute de persoane. Lumea filmelor lui Tim Burton ne învăluie și ne fascinează.
Luni 5 martie au avut loc, în fața unui public entuziast, o master class (disponibilă în streaming în franceză și engleză și va putea fi teleinregistrata după 20 martie pe iTunes U), vernisajul pentru presă și o conferința de presă. Un minunat cadou făcut Parisului de Cinemateca franceză.
Concepută de MoMa la New York, Paris este unicul oraș din Europa unde poate fi văzută expoziția impresionantă.
Cum a fost posibilă expoziția Burton la Paris?
În martie 2010 Tim Burton a fost invitat în Franța pentru a primi o înaltă decorație din partea Ministrului Culturii. Cu această ocazie, cei doi reprezentanți ai cinematecii îl întreabă dacă nu ar vrea să vină cu celebra expoziție la Paris. Regizorul a răspuns imediat pozitiv, ca omagiu adus lui Georges Méliès.
Această expoziție majoră prezintă o ocazie jubilatoare de a descoperi talentele multiple ale acestei figuri marcante într-un număr de peste 700 lucrări : desenator, videast, fotograf, sculptor (printre care 6 lucrări inedite create pentru expoziție). Expoziția completează imaginea surprinzătoare a lui Tim Burton cu accesorii de film, machete, păpuși, costume cât și proiecții cu numeroase extrase din filmele lui. Se desprinde o idee de bază : oare desenul și pictura nu sunt pentru artist un fel de gimnastică permanentă, necesară procesului lui creator și de gândire ?

Concomitent cinemateca dedică în cele 3 săli mari ale ei un ciclu de filme Tim Burton și a organizat între 7 martie și 27 mai un ciclu pentru tinerii spectatori intitulat « Monsters ! Tim Burton & Co».
În asociație cu Daily Motion și postul de radio France Inter, Cinemateca franceză propune un concurs de filme de animație (desen animat, stop-motion, 3D…) pe tema Tim Burton, universul sau opera lui. Selecția finală va fi făcută de un juriu prestigios din care face parte chiar regizorul. Predarea lucrărilor se poate face până la 30 mai.
Pe platoul interior clădirii, spațiul numit mezzanina e decorat cu afișele filmelor lui și un balon de peste 3m (Baloon Boy) care plutește sub cupola de sticlă pe toată durata expoziției, unde tineri și bătrâni se fotografiază în fața lui.
Publicul stă organizat în cozi interminabile – una afară în parc, a doua la intrarea în expoziție. Mulți vin pentru o singură zi la Paris din Mexic, Scandinavia, Brazilia sau Japonia special pentru a vedea expoziția care e copleșitoare. Numărul foarte mare de lucrări de o mare calitate artistică, de la crochiuri din perioada de studiu până la figurine realizate de Rick Heinrichs după desenele artistului surprinde și încântă.

Biletele de intrare la toate activitățile cinematecii au reproduse afișele filmelor, fața fiind ornată cu figurile mitice din Batman și Batman Returns, Pee-Weea’s big Adventure, Edward Scissorhands, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, Frankenweenie, Ed Wood, Mars attacks!, Alice in Wonderland, Sleepy Hollow, Big Fish, Corpse Bride, Beetlejuice, Charlie and the Chocolate Factory, The Nightmare Before Christmas….

Născut în Burbank/California în 1958, Timothy Walter Burton, regizor, scenarist și producător american de filme are o carieră neobișnuită și plină de neprevăzut. Unii critici consideră că a avut un noroc incredibil dar recunosc că doar talentul și originalitatea lui i-au permis să rămână printre vârfurile de la Hollywood!
Influențat de Edgar Allan Poe și de cinematograful expresionist german, e considerat printre cei mai mari și prolifici maeștrii ai fantasticului din ultima vreme, unul dintre puținii artiști care reușesc să îmbine succesul critic cu cel comercial.
A desenat de foarte tânăr și a studiat animația la California Institute of the Arts, unde a obținut o bursă Disney, explicând că îi era mai simplu să facă un film de 8 mm decât să scrie un memoriu de 20 de pagini. Angajat la studiourile Disney, i s-a acordat libertatea de a lucra și la proiectele lui personale, pe lângă filmele contractuale.
Unul din primele lui filme, Frankenweenie, a fost considerat nepotrivit pentru copii și nu a fost niciodată distribuit (o versiune nouă e în post-producție și va ieși în curând pe ecrane). Văzându-l, cunoscutul actor de televiziune Paul Reubens (Pee-Wee Herman Show) l-a convins să fie regizorul filmului lui de debut pe marele ecran, Pee-Wee’s big Adventure. Cu un enorm succes comercial, Tim Burton a devenit instantaneu foarte popular.

Trei ani mai târziu e încântat de scenariul straniu al filmului Beetlejuice, care e un nou hit și face din Burton noua referință la Hollywood. Al treilea film, Batman, e cel mai mare succes comercial al anului și îi da lui Burton o poziție unică : Hollywood îi permite să facă orice tip de film, cu orice buget.
Regizorul e credincios legăturilor de prietenie create în timpul lucrului cu actorii, compozitorii muzicii filmelor lui sau membrii ai echipei tehnice : Michael Keaton, cu care face Beetlejuice, va juca în Batman.
Pe Johnny Depp îl cunoaște în 1990 în timpul filmării lui Edward Scissorhands. Prietenia lor e profundă, petrec vacanțe împreună și fac multe filme : Ed Wood, Sleepy Hollow, Charlie and the Chocolate Factory, Sweeney Todd, Alice în Wonderland. Ba chiar Depp inspiră personajul principal din filmele de animație ca Corpse Bride.
Lisa Marie lucrează cu el din 1994 și îl va inspira pentru atat pentru lung metraje cat și filme de animație : Ed Wood, Mars Attacks !, Sleepy Hollow, Planet of the Apes, The Night before Christmas.
Helena Bonham Carter lucrează cu el în Planet of the Apes (2001) și va continua în Big Fish, Charlie and the Chocolate Fractory, Sweeney Todd, Alice în Wonderland. Ca și Johnny Depp și Lisa Marie, va inspira și personaje în filmele de animație.
Christopher Lee este și el un membru al „familiei Burton”: Sleepy Hollow, Charlie and the Chocolate Fractory, Alice în Wonderland, Corpse Bride.

Este o parte a felului lui de a fi – Burton, fidel sieși, e înconjurat la lucru și în viața privată de comunitatea lui, trăind cu oamenii pe care i-a ales. Oameni cu care are aceleași gusturi, filozofie, oameni care apreciază universul lui. Această comunitate rămâne deschisă – la ultimul lui film (în post-producție) Dark Shadows, a lucrat cu Eva Green și declara că apreciază colaborarea cu ea. Deci e foarte probabil că vor mai lucra împreună.
Adesea îmbrăcat în haine negre, Tim Burton propagă în filme o atmosferă gotică și sumbră. Lumea filmelor lui e gândită ca un singur individ, un tot unitar unde elementele sunt în simbioză și personajele închistate în singurătate, fără comunicare între ele. Fiecare mică modificare sau variație atrage schimbări ale întregului.
Orașele lui Burton sunt expresioniste, nocturne, fără dimensiune temporală și provoacă claustrofobie, iar arhitectura scenografiilor are tente antropomorfe
Unii critici îl compară cu David Lynch – dacă Lynch crează o lume de angoase adolescentine, Burton reinventează mitologia colectivă pe terenul copilăriei.
Fiecare film reia aceeași temă – contrastul între a crede și a nu crede, alternante între diverse orizonturi. Adesea (Sleepy Hollow, Charlie and the Chocolate Fractor) la final participanții sunt obligați să creadă incredibilul și fantezia devine realitatea.

Tim Burton afirmă că e posibil să avansezi profesional rămânând fidel inspirațiilor din copilărie, chiar dacă această sinceritate față de sursele de inspirație i-a atras multă vreme neîncrederea criticilor mai ales în Europa. Personajul și universul lui original au susținători și detractori la fel de înverșunați. Recent critica a devenit unanim elogioasă, considerându-l nu numai un cineast dar și un artist, un poet al imaginii, un adult elibererat de ideile convenționale ale adulților.
Lumile imaginate de el sunt onirice, fantastice, fie marginale sau macabre, creând un amestec de ceva foarte grav, tragic și macabru cu un carnaval foarte vesel, subversive dar fără cap sau coadă, ce provoacă acțiunea, mișcarea.
Eroii lui sunt adesea creaturi bizare, monstruoase, care pot fi considerate anormale dar care prin contrast vor fi cei ce vehicula valorile pozitive ale filmului.

Ioana Coja
Credit foto: Ioana Coja, Cinémathèque Française

Tim Burton – L’exposition
Du 7 mars au 5 août 2012
http://www.youtube.com/watch?v=Ec6uDjvbu1g

La Cinémathèque française
51 rue de Bercy -75012 PARIS
métro Bercy

P1300694

P1300664

P1300654

P1300886

P1300888

P1300905

P1300901

P1300899

P1300897

P1300892

P1300912