După ce am văzut colecțiile capsulă și după ce materialul despre gala studenților UAD a prins contur și a fost gata, era necesar să-i întreb pe câțiva dintre absolvenții care mi-au plăcut la Cluj în ce fel a apărut preocuparea lor pentru creația vestimentară, ce i-a determinat să aleagă tema prezentării lor și ce planuri de viitor au. Am dorit să aflu mai mult despre ei, să-i cunosc mai de îndeaproape, să stiu ce se întâmplă dincolo de show, dincolo de suprafață, de cadrul oficial și de ideile pe care ni le-au transmis la defileu piesele lor. Si mai ales dincolo de întrebări convenționale.
Formulate cu delicatețe și sensibilitate, răspunsurile au sosit. Mi-aș fi dorit mai mult timp la dispoziție să-i pot întâlni pe fiecare și să mă furișez măcar o clipă în universul lor. Insă încă o dată, prețiosul timp nu a vrut să fie prietenul meu.
In timp ce mă uitam la răspunsurile primite, mi-am adus aminte de o discuție cu un prieten jurnalist, un pasionat de artă și  artiști pe care îi înțelege intuitiv. Mi-a spus că aceștia sunt oameni dificil de interviuvat, de la care este greu să scoți mărturisiri cu toate ca sunt cei pe care îi apreciază poate cel mai mult. Am rămas surprinsă, obișnuită de timpuriu cu artiștii si cu felul lor de a fi, întâi nu am fost de acord cu el. Cum așa, el care reușește așa interviuri excelente cu ei? Artiștii pe care îi cunosc și pe care apoi i-am provocat la cate un interviu, îmi vorbeau despre visele lor, de felul cum uneori îi bântuie o idee și ajung la cu totul alta.  Alte ori se luptă cu mai multe idei o dată, cum inspirația se exersează. Desigur, unii  reușesc în cele din urmă să exprime, mai exact sau nu, ceea ce i-a preocupat și tulburat poate mai multe luni la rând – mi-am dat seama că nu este ușor pentru cel care primeste întrebările.
Mi-am dorit să descopăr tinerii absolvenți de la Cluj sub un unghi personal, să înțeleg mai bine persoana din spatele creației. Si mi-ar place să ne întâlnim exact peste un an, să vedem împreună cum au evoluat studenții de azi, cu ce noi idei ne vor încânta prin prisma unui an în plus de experiență și muncă.
I-am rugat pe viitorii designeri să aleagă ținuta lor preferată din cele 5 prezentate de fiecare la gală – m-am bucurat să descopăr că majoritatea au trimis exact același outfit ca cel ales de mine, ținuta pe care o găseam cea mai reprezentativă pentru tema studentului respectiv. Coincidența m-a făcut să zâmbesc. Nu cunoșteam personal pe nici unul dintre absolvenți, îi descoperisem o dată cu prezentările pe podium. Fotografiile lor m-au făcut să-mi dau seama că mă voi confrunta cu o problemă de selecție și o problemă tehnică – da, mi-ar fi plăcut să pot lăsa toate pozele exact cum mi-au fost trimise, dacă s-ar putea gândi altcumva revistele printate.

Sandra șelescu – Interdependențe

sandraSelescu

Odată cu dorința de a-mi crea un stil vestimentar propriu, unic și care să mă definească într-o anumită măsură, a luat naștere preocuparea mea pentru design-ul vestimentar. Totodată mi se pare incredibil cum un personaj se poate contura prin intermediul unei creații vestimentare complexe.
Am ales această temă din dorința de a crea un univers vizual propriu unei relații strânse de prietenie, ilustrată prin intermediul modei, în care personajele implicate se contopesc pur și simplu, devenind un întreg. Tin să menționez faptul că fiecare ansamblu din colecția Interdependențe se poate transforma într-un outfit independent, prin desfacerea fermoarelor atașate.
Mi-as dori mult să urmez studiile de master la UAD Cluj și voi aplica pentru un internship în străinatate prin intermediul programelor de burse puse la dispoziție de universitate.

Ancuța Sarca – Ghetto Superstar

AncutaSarca

Întotdeauna am fost preocupată de domeniul artelor, în special de aspectul vestimentar.
Încă de când eram mică îmi plăcea foarte mult să desenez. Am intrat apoi la Liceul de Artă « Aurel Popp » din Satu Mare, unde am studiat diferite zone ale artei. Dar într-un final am știut că vreau să mă axez mai mult pe design vestimentar.
Pe lângă gusturile mele muzicale, background-ul cultural sau cartea Gentlemen of Bacongo de Daniele Tamagni, am avut șansa să călătoresc mult în ultimul an. Am fost plecată cu o bursă la o facultate de modă din Vilnius unde am cunoscut foarte multe lucruri noi și oameni deosebiți care m-au inspirat în momentul respectiv.
Pentru viitor pot să spun doar că voi continua studiile de Master la UAD Cluj și voi profita, in sensul bun, cu drag de fiecare colaborare care mi se oferă. Mai trebuie să realizez un fotoshooting pentru colecția prezentată la gală si sper să fie gata pentru sezonul de toamnă – iarnă 2013 – 2014 ca să le pot scoate, comercial vorbind, pe piață.
Imi plac mult toate ținutele pe care le-am creat în cadrul colecției, însă cred că cea pe care am creat-o prima și care a deschis show-ul îmi este și va rămane cea mai dragă. Mă refer la ținuta albastru deschis din material transparent mat, care m-am bucurat să văd că a fost și una dintre cele mai apreciate de public.

Alexandra Tămaș – Wood Stock

AlexTamas

Preocuparea mea pentru designul vestimentar am avut-o încă din copilărie. Insă curajul să încerc să lucrez în domeniu l-am dobândit mai târziu. Am avut parte de oameni extraordinari care să-mi coordoneze și să-mi ghideze viziunea artistică si drumul în cadrul Universității clujene și anume Doamna Lector Universitar Doctor Elena Basso Stănescu și coordonatorul Lucian Broscățean.
Tema și zona de cercetare aleasă au fost influențate de problematicile culturale și de îndemânările tradiționale. Am cochetat cu această zonă încă de la lucrarea de licență unde am avut o abordare diferită asupra culturii și artei tribale de realizare și prelucrare a măștilor tradiționale și a totemului. Zona de tradiție și cultura  este una destul de exploatată în ultima perioadă de o mare parte a designerilor români. Am încercat o abordare diferită în această ultimă colecție, pornind de la arta prelucrării lemnului împodobit cu diverse simboluri care fac referire la cultul soarelui și induc o zona de spiritualitate și de sacralitate prin simbolistica și originea lemnului ca materie plastica universala. În ultimii ani am mers constant pe ideea de regenerare încercând să aduc în actualitate aspecte și preocupări trecute.
Mereu am gândit că nimic nu se pierde, ci totul se transformă.
Momentan am în plan o dezvoltare a colecției, urmată de o serie de colaborări care se vor fructifica undeva în perioada de toamnă-iarnă a anului acesta.
V-am trimis ținuta pe care o consider cea care mă reprezintă și care se apropie cel mai mult de ca imaginea de ansamblu a conceptului. Este prima piesă cu care am început show-ul și prima piesă vestimentară la care am început să lucrez.
Dar sinceră să fiu cel mai mult mi-a plăcut să ma joc cu accesoriile de cap care, cred eu, au conturat perfect conceptul creativ. Am căutat sa induc formatul brut al lemnului, cel premergător procesului de prelucrare și anume forma arborelui prin intermediul diademelor stilizate geometric și alungite de la nivelul umărului.

Anca Belbe – Insectar

Untitled-2

Ca orice copil, la o vârstă fragedă, am dezvoltat o pasiune pentru desen și pictură. Am urmat o educatie în arte plastice de la vârsta de 13 ani, iar cea mai viabilă și atractivă directie pentru mine de-a lungul anilor de studiu, a constituit-o designul vestimentar.
În urma vizionării filmului Colectionarul, bazat pe romanul lui John Fowles și identificând blogurile de fashion ca adevarata insectare, am ajuns să dezvolt o atractie pentru insecte, estetica lor vizuală și asemănările noastre cu acestea. Outfitul meu vestimentar preferat este cel care a închis colectia.
Următorul pas este dezvoltarea mea personală din punct de vedere profesional, pe care doresc sa o realizez prin urmarea studiilor de master și un internship în străinătate.
(NB. The Collector a fost ecranizat – este thrillerul psihologic a lui William Wyller din 1965 cu Terence Stamp și Samantha Eggar, despre un tânăr ce colectionează fluturii și care, extrem de atras de o frumoasă studentă la arte, decide să o kidnapeze în speranta că si aceasta se va îndrăgosti de el.)

Ana-Maria Gal – Meltin’ Pot

anamariaGal

Sunt foarte bucuroasă si recunoscătoare să mă aflu printre colegii pe care i-ati selectat. Incă de cand eram mică am avut inclinatie spre artă si modă, iar la finalizarea liceului, fiind incurajată de cateva persoane dragi, am luat decizia de a urma studiile de specialitate in Moda-Design Vestimentar din Cluj.
Am incercat să aleg o tema care este actuală si care prezintă sau ar trebui să prezinte un interes important pentru societatea contemporană. Reintoarcerea la traditie si cunoasterea identitatii culturale, la fel ca si multiculturalitatea, transculturalitatea si interculturalitatea societatii intr-o eră a globalizării sunt, după părerea mea, foarte importante pentru fiecare dintre noi.
In ceea ce priveste planurile mele de viitor, următorul pas este continuarea studiilor de masterat la universitate, si in paralel, imi doresc să ajung la realizarea catorva proiecte constructive.
Inca mai trebuie să imi realizez un fotoshooting al colectiei, dar sper ca in sezonul de toamna – iarna sa pot scoate pe piată mini colectia prezentată la gala de la Cluj.

Alexandra Avram – Base Jumping

1

Din totdeauna a existat o atracție pentru zona de dezvoltare și creație. În prima fază am ales o ramură mai tehnică și anume arhitectura, ocazie cu care mi-am dat seama că de fapt adevărata mea pasiune este design-ul vestimentar.
Privind retrospectiv, tema colecției mele își are rădăcinile în trecutul meu, mai precis în copilărie, cum sunt mai sportivă din fire. Următorul pas a fost documentarea în ceea ce privește sportul, mai ales cel extrem, și așa am ajuns în cele din urmă la Base Jumping.
Obiectivul meu din acest moment constă în a-mi continua studiile, atât în țară cât și în străinătate.
Dacă e să mă gândesc la outfitul preferat din colectia mea, cea de-a 4 ținută pe care am prezentat-o a reușit, în concepția mea, să captureze trăsăturile semnificative ale acestui sport, într-o manieră minimalistă și epurată.

Oana Briciu – Structuri organice

oana_briciu

În primul rând vă mulțumesc mult pentru atenția acordată – îmi face o deosebită plăcere să răspund la întrebările dvs.
Preocuparea pentru designul vestimentar am moștenit-o de la mama și bunica mea. Inițial era vorba doar de nevoia de a face haine, de a croi lucruri simple și uzuale, care au devenit în timp creații. Mereu când primeam câte ceva credeam că e “de la magazin” și încercam să-mi imaginez cum se poate face așa ceva. Ca să fiu sinceră, același sentiment l-am avut și când am intrat pentru prima dată în atelier anul acesta pentru pregătirea lucrării de diplomă.
De mică, am simțit nevoia să construiesc, să asamblez, să potrivesc.Acum nu mai e lego sau puzzle, e modă. Cred că în acest domeniu pot să construiesc și îmi doresc să “potrivesc” mereu piesele.
In timp totul s-a amplificat, fără să îmi dau seama – am ajuns să urmez o facultate de arte și alte cursuri în domeniu. Încă sunt în faza în care nu realizez ce se întâmplă. Cu siguranță această preocupare n-a început nici de la păpușile Barbie și ținutele lor, nici de la încercarea de a fi diferită față de cei din jur.
Tema de la gală am ales-o împreună cu domnii profesori, dat fiind faptul că am terminat Construcțiile, am vrut să nu mă îndepărtez foarte tare nici de latura tehnică, care cred că o să fie prezentă mereu în creațiile mele, nici de natură, pentru că e cea mai aproape de fiecare dintre noi. Cât despre outfitul meu preferat din mini colecția prezentată … toate îmi plac în egală măsură, le-aș purta oricând și cred că asta voi încerc să urmăresc mereu în colecțiile mele.

Planurile de viitor le-am făcut: o să urmez masterul la Universitatea Națională de Arte din București și în paralel o să urmez niște cursuri. Alte planuri aș mai avea, dar deocamdată sunt în stadiul de dorință. Mi-aș dori foarte mult să fac o practică într-un atelier și să încep, în același timp, să lucrez sub îndrumarea cuiva. Desigur, am planuri mai mari, dar prefer să le îndeplinesc pe acestea și să-mi găsesc întâi drumul. Ca proaspăt absolvent, mi se pare destul de greu oricum.

Credit photo: arhivele personale ale absolventilor, Andrei Budescu (backstage gala)

Dialog Textil, iulie – august 2013