Acum 10 ani închiriam un costum pentru un party mascat, o mașină dacă îmi venea să plec pe nepusă masă la mare, o cameră la hotel.
în 2016 este firesc să împrumut o rochie Valentino pentru un eveniment, chiar dacă-mi permit să o cumpăr. în vacanță merg să stau în Cuba în apartamentul unui particular pe care nu-l cunosc, găsit pe internet. La mare mă duc cu mașina altui necunoscut, care a spus ieri pe Facebook că pleacă azi. Să comand o mașină prin Startaxi ? Atât de 2014… doar am aplicație de Uber.
Dacă vă sună cunoscut, câți ați încercat Airbnb sau carpooling ?
Virtualul si tehnologia numerică crează noile nevoi de consum si dematerializează serviciile de toate felurile. Iar obiceiurile utilizatorilor și tendințele de business iau foarte repede forme neașteptate. Ceea ce a permis crearea unei noi forme de economie – economia colaborativă sau share economy. Cu siguranță și o consecință a unei utilizări mai gândite din cauza crizei, ne gândim cum să nu risipim, să cheltuim chibzuit și să consumăm responsabil.

Despre ce e vorba mai exact ?
Despre un sistem socio-economic alternativ bazat pe partaj și colaborare în toate aspectele economice și sociale. încă în anii lui de creșă, sistemul sharing este definit prin schimburi, achiziționare colectivă, crowdfounding sau crowdsourcing, coproprietate, sharing values, reciclare, upcycling, re-distribuție, co-creație, troc de bunuri folosite, închiriere, open sources, împrumut, micro finanțare sau social media.
Business-ul se adresează direct unui network ce susține sistemul. Rețelele sunt dinamice, crescute în jurul unui element deosebit de puternic : reputația. Care virtual cântărește mai mult decât o valoare financiară din viața reală și multiplică utilizatorii.

Transparența și încrederea sunt criteriile prioritare. Noile platforme crează special mijloace de rating sau review ca ambele părți să poată avea încredere reciprocă și să adere la aceleași valori.
Participanți activi ai comunității lor, oamenii sunt în centrul economiei unde devin susținătorii unui model de business, mic dar foarte competitiv. Un loc unde persoanele crează, produc, distribuie sau colaborează P2P (person-to-person) pe baza unor valori comune. Iar tonul este prietenos, relaxat și profesionist.
V-am pus pe gânduri sau nu încă ?
Este eficient și mai ieftin să închiriezi ceea ce îți lipsește. O nouă formă de zgârcenie, bun simț practic sau dorința de a avea mai mult contra unui preț mai mic ? Cred că mai mult decât atât – valoarea nu este doar financiară, ea devine și valoare economică, a mediului înconjurător sau socială, aspecte importante pentru care aceste posibilități sunt căutate.
Pe vremea Sinistrului, generozitatea și bucuria de a împărți erau lucruri firești motivate de lipsuri. Erau un liant al societății. Astăzi însă nu împrumuți doar pentru că ai nevoie, sau fiindcă altcineva are nevoie de ce ai tu. Ci și fiindcă dacă o faci câștigi și bani sau îi economisești.
Deci de ce nu ?

După Statele Unite, Franța, Spania și Germania sunt liderii pieței europene de economie colaborativă (estimată anual în septembrie 2015 la 15 miliarde $). Iar pronosticurile pe următorii 10 ani arată o cifră de afaceri de 335 miliarde $.
Marea Britanie, care are ambiția de a deveni leaderul mondial în sector, prevede o creștere de la 500 milioane £ la 9 miliarde £ în 2025. Când un englez spune că a găsit o oportunitate, eu mă grăbesc să iau notițe.
Cum arată ideile câștigatoare de business sharing-economy ?

Snapgoogs – un site de închiriat / împrumutat produse casnice de ultimă generație, de la aparate foto la instrumente muzicale și alte aparate casnice

Dogvacay – pentru proprietarii de câini care, în vacanță sau deplasare, își pot lasă odrasla patrupedă acasă la o gazdă

Relairides – unde poți împrumuta masinele vecinilor tăi

Task Rabbit – o piață mobilă unde se pot angaja oameni pentru joburi diferite, de la meșteri la secretare. Participanții sunt intervieuvati și verificați înainte de a fi acceptați în sistem.

Liquid – adepții bicicletelor au un site unde poți împrumuta bicicleta vecinului

Fon – împarți home Wifi-ul tău la schimb cu free Wifi de la oricare din cei 7 milioane de utilizatori ai site-ului

Poshmark – poți să-ți vinzi hainele nefolosite prin aplicația ce-ți permite crearea unui dulap virtual și găsi prieteni cu gusturi asemănătoare

Franța încearcă și adaptarea instituțională a noii piețe, votând o lege ce va cere platformelor de share/borrow să-și informeze utilizatorii de sumele impozabile.
O idee ce ridică multe sprâncene și mai ales ale mele, cum platformele de co-voituraj sunt ocolite. Măsură diplomatic apărată de Frédéric Mazzella, fondatorul site-ului Blablacar. «Cu noi nu este vorba de un venit, ci de o împărțire a costurilor. » Pentru că suma percepută nu depășește costul călătoriei: benzină, asigurarea, taxa pe autostradă. Fiind deci fără beneficiu, nu e nimic de declarat – veste bună pentru cele 8 milioane de utilizatori ai site-ului francez.

în aceeași logică, Airbnb, cu peste 1 million de camere de închiriat în peste 192 țări, se vede constrâns să-și declare colaboratorii din Paris pentru perceperea la bază a unui impozit în creștere + taxa turist. Se pare că adevărata cauză ar fi hotelurile pariziene. Ajunse la periferia atenției turiștilor și necesitând un serios upgrade pentru adaptarea la noile obiceiuri, hotelurile protestează acuzând o concurență deloaială. E curios însă cum declararea gazdelor înscrise pe Airbnb nu este obligatorie în restul Franței. Cele două picioare ale cocoșului galic sunt riguros egale – mai ales dreptul.

Sharing economy este un mod de viață la care apelez de câte ori am nevoie. E rapid, convenabil, fiabil iar ideile pentru piața de textile sunt din ce în ce mai multe.
Dacă în Franța site-urile de închiriere de genți de lux au deja 6-7 ani, în România afacerile de închiriat rochii sunt cele mai apreciate, în ciuda unor reticențe «culturale». Chiar dacă vrabia de cele mai multe ori mălai visează (a se citi brand + lux ), succesul ideilor locale dovedește că știm să ne adaptăm à l’air du temps.
Prezentă acum câțiva ani doar la București, ideea prinde viață și la Arad, Ploiești sau Cluj, o posibilitatea de a purta modele îndrăznețe cărora, dacă era să le cumperi, le-ai fi preferat ceva care « să meargă la orice ».
Iar în sezonul nunților, cum altfel faci față cu o rochie nouă și accesorii potrivite de fiecare dată? închiriate de regulă la un sfert din prețul inițial (în care este inclusă curățarea), hainele beneficiază de livrare și retușuri gratuite.

hainedeinchiriat.ro – rochii pentru botezuri, nunți și cumetrii. Avem și Great Gatsby Style, într-un stil local. Selecția realizată de clientă este trimisă acasă gratis pentru probă. Prețurile sunt accesibile (100-250 lei), site-ul reușind să împace atât mama de familie, dar și aspiranta pitzi, cât și blogaritele modă. Accesoriile sunt închiriate separat (între 30 -100 lei) și se percepe o garanție de 50% din valoarea rochiei ce se returnează. Taxa de închiriere este percepută per model, nu în funcție de numărul de zile în care clienta reține produsul.
prăvălia cu jucării – o firmă care închiriază și preia jucăriile nefolosite de copii, unde poți găsi de la idei de petrecere în aer liber pentru cei mici (tobogane gonflabile, trampoline, etc..), la spații de joacă pentru exterior, scaune, cărucioare sau cântare pentru cei sub 3 ani, mașinuțe electrice, trotinete, portababy sau aparate aerosoli. Cu prețuri între 15 – 35 lei/zi sau 35-100 lei pe săptămâna/week-end (un parc gonflabil ajunge la 400 lei), jucăriile sunt închiriate pe alese și în stare bună. Transportul este gratuit pentru perioadele de închiriere ce depășesc o săptămână, iar produsele sunt curățate și dezinfectate profesional după fiecare utilizare.

modacustil – din seria « de toate pentru toți » : pe lângă rochiile de seară propuse de salonul Crila Fashion sau Elitemariaj, site-ul oferă « să închiriezi o replică a rochiilor purtate pe covorul roșu de starurile de la Hollywood. Zeynep, agenția care oferă un astfel de serviciu, poate crea copii ale rochiilor purtate de Heidi Klum, Sarah Jessica Parker sau Jennifer Lopez. » Cu mărimi între 36 – 54 sau S-M, prețurile sunt între 150 – 650 lei valabile pentru 24-48 ore.

Dressbox – cu care intri în altă dimensiune. O rochie Ermanno Scervino la 150 lei, Prada sau Versace la 330 lei, Lanvin cu 690 lei, Gucci la 890 lei sau Dolce & Gabbana de la 1190 lei, produsele se închiriază pe o perioadă de 4 zile. Site-ul propune o serie variată de accesorii, clutch-uri între 30 – 60 lei, coliere statement între 30-80 lei, inele (Oscar de la Renta) la 99 lei sau cercei Givenchy la 34 lei. Livrarea și returnarea sunt asigurate de site, cât și curățarea, eventualele mici deteriorări și reparații.

Temă de gândire la început de an ?
Indiferent de părerile personale legate de share economy, e bine de observat puterea de penetrare a pieței de către noii veniți cât și rapiditatea cu care cuceresc o clientelă foarte variată care știe să rămână loaială. Model creativ care ne schimbă profund felul de a cumpără produse și servicii, share economy este mai inovantă pentru industria textilă decât am putea imagina, când în paralel reciclarea și tehnologia bat la poarta producției. Pe care la un moment dat, va trebui să o deschidem.

Dialog Textil
Dialog Textil Ianuarie 2016 – Imprumuta si ti se va da