Cu toții știm deja că atunci când vine vorba de Prada, există întotdeauna mai mult de urmărit despre colecțiile casei decât liniile estetice care întâlnesc privirile spectatorilor. Nimic nou în asta.

Totuși, sezonul acesta așteptările au fost depășite, însă ăsta este și farmecul industriei. Colecția de primăvară 2017 pentru bărbați a fost formată, printre altele, din pălării colorate și geci impermeabile, rucsacul fiind unul dintre elementale centrale. Dat fiind că este deja al doilea sezon consecutiv în care designerul a explorat ideea de călătorie, nu putem să nu ne punem anumite întrebări. Colecția de toamnă 2016 a fost o lecție de istorie și o poveste “agresiv” de frumoasă a unor marinari cu haine deteriorate făcând referire în mod natural la criza migranților, pregătind oarecum terenul pentru ceea ce avea să urmeze. În cazul în care sezonul trecut a fost despre traversarea oceanelor, colecția nouă a vorbit despre deplasarea pe teren uscat. Așadar, cum problemele migrației continuă să preocupe continentul european, Prada reușește să pună în lumina beneficiile călătoritului: o viziune extinsă asupra lumii, dar mai ales schimbul cultural. Un mozaic cuprinzător a simbolurilor provenite din părți opuse ale lumii, hainele au fost decorate cu printuri cu Buddha, palmieri, trupe de mariachi, precum și hărți de pe Google Earth. Astfel, țări precum Mexic sau India s-au contopit artistic într-o singură defilare de câteva minute.

Mai mult, nu numai ideea unui pericol trecut a plutit pe podiumul spectacolului, ci și ideea unei furtuni ce are să vină, creând o atmosferă dramatică și extraordinar de încărcată, dar cu adevărat spectaculoasă. Deși colecția a fost un adevărat festin vizual foarte ușor de apreciat punct de vedere estetic, întregul farmec a constat în gândurile ce se aflau în spatele aparențelor, hainele vorbindu-ne despre realitatea de astăzi.

Deși casa italienească s-a adresat unei societăți îngrijorate exact cu problemele cu care se confruntă la momentul actual, Prada nu și-a pierdut din simțul umorului, reușind să păstreze echilibrul perfect între cele două: modele au cărat și o pereche alternativă de pantofi formali atașată de echipament. Motivul? “În cazul în care doriți să aveți o seară la fel de frumoasă,” a explicat doamna Miuccia Prada cu un zâmbet în colțul gurii.

Teodora Mărăcineanu

Credit photos: http://archpaper.com (Courtesy Agostino Osioa), http://www.thefashionlaw.com (Monica Feudi / Indigital.tv)

1466380345723

1466380303910

1466380502348

1466380204584

1466380719608