
Pe Dan Moraru nu plănuisem să-l întâlnesc într-o duminică, dar așa s-a nimerit. Într-o zi tare urâtă și rece, ne-am cunoscut la cafeneaua Dianei 4, în jurul unui ceai fierbinte și am vorbit despre învățământul românesc de modă până s-a înserat. Îmi vorbise de Dan o cunoștință comună, producător în modă cu propriul business de ani buni. Alex Georgescu era încântat, urmase recent cursul de Fashion management & marketing organizat de Dan și structura lui, Inside Coach Academy. Cum nu cunosc multe cursuri de modă adaptate industriei și business-ului din România, m-a făcut curioasă, așa am ajuns să vorbim câteva ore bune toți trei. Cu Dan poți vorbi cu mare ușurință despre Kusturica, jeanșii Marithé & François Girbaud ai cărui fan este, la strategie online, consumer behavior, inovație sau business. Și asta vă spune cineva care a ținut morțiș să meargă la câteva cursuri Inside Coach Academy înaintea de a vă vorbi despre ele.
Ceea ce îl recomandă pe Dan este o experiență de peste 20 ani în management, marketing și consultanță ca Managing Director și apoi CEO la BBDO Group România, una dintre cele mai cunoscute agenții de publicitate. Dan s-a concentrat pe consultanță în ultimii șase ani, ceea ce în mod firesc l-a condus la fondarea unei structuri moderne de învățământ într-un domeniu care îl fascinează, moda.
Ce anume te-a motivat să fondezi un proiect așa de ambițios ca Inside Coach Academy (ICA)?
Eu zic că, dincolo de un talent și o idee – ambele necesare pentru a porni un business – e nevoie și de cunoștințele și deprinderile esențiale pentru a reuși să crești acel business. Dincolo de a ști, de exemplu, să creezi o rochie sau un pantof, ai nevoie să știi cui, cum și la ce preț îi vei vinde acea rochie sau acel pantof. Din cauza aceasta 8 din 10 start-up-uri eșuează în primul an tocmai pentru că le lipsește o gândire de bază.
De ce ai ales tocmai industria fashion?
Pentru că este una dintre cele mai încântător de efervescente și entuziaste industrii românești; totodată, pentru că este una dintre cele mai înduioșător de “romantice” industrii prin abordarea de marketing și management, în special cea făcută de debutanți.
Care este publicul căruia vrei să te adresezi ?
Exact lor, debutanților în această industrie: designer-ilor, producătorilor și comercianților specializați în fashion. Acelora care, de altfel, au și cea mai mare nevoie de a pune o structură bazată pe logică de business în spatele pasiunii lor, acum pe cale de a fi transformată în afacere. 75% din cei care au urmat acest curs sunt fondatorii și managerii propriei afaceri de fashion, iar restul de 25% și-au dorit un punct de plecare solid pentru o carieră ca specialiști de marketing pentru industria de fashion.
Ce propune ca noutate Inside Coach Academy?
Nu este nou ce aducem, dorința de structură există de la începuturile lumii de business. Ce aducem noi este însă ceva ce le lipsește acestor pasionați la început de drum (aici voi include și afaceri care operează de mai mult de un an): experiența și noțiunile indispensabile pentru a face lucrurile corect. Cineva spunea că experiența este ceva ce capeți după ce ai avut nevoie de ea. Asta facem noi: îți aducem experiența atunci când ai cea mai mare nevoie de ea. Și vorbim de o experiență actuală, contemporană, din care nu lipsește accentul pe dezvoltarea abilităților de marketing online, atât de necesare azi oricărui business de fashion.
Care sunt obiective tale privind ICA, te-ai gândit deja la alte cursuri?
Nu am obiective măsurabile în cifre de cursanți școlarizați. Am obiective măsurabile în număr de afaceri care reușesc să răzbată tocmai pentru că au primit baza solidă de care aveau nevoie. Am obiective măsurabile în număr de oameni care, pornind de la aceste cursuri, ajung să își construiască o carieră de profesioniști de marketing și comunicare în industria de fashion (dacă mă citiți, felicitări, Oana și Aura!). Cu alte cuvinte, obiectivul este ca absolut fiecare participant la cursurile noastre să evolueze, atât personal cât și profesional.
La ce prețuri să ne așteptăm?
Iată întrebarea mea preferată! (râde) Depinzând de momentul când te înscrii, prețul poate fi un pic sub sau un pic peste 2.000 lei. Aș sugera însă o întrebare care mi se pare mai pertinentă: ce valoare are pentru tine succesul și ce preț ai fi dispus(ă) să plătești pentru el? Dacă, să zicem, ai primit un grant de 25.000 euro din fonduri nerambursabile pentru a porni o afacere pe care o vrei câștigătoare, e mult să investești în tine 400 de euro ca să scoți maximul din acei 25. 000 de euro?
Ne poți spune de ce să alegem cursul tău și nu altul?
Alege să vii să capeți această experiență dacă realizezi că ai nevoie de ea și ești dispus la efortul minim solicitat ca să o capeți. Dacă a reuși este un obiectiv important pentru tine. Dacă ai alte obiective, sunt alte cursuri de care ai putea fi interesat, inclusiv la noi, la ICA (www.insidecoach.ro). Și aș adăuga un alt argument important în favoarea cursului nostru: experiența practică și soluțiile concrete pe care tutorii, toți cu un bagaj valoros de practică în domeniu, le aduc cursanților. Sunt înainte de toate profesioniști pe care îi recomandă realizările lor, nu publicațiile de PR.
Ce alte servicii dorești să oferi?
Noi, la ICA, ne focusăm pe ceea ce știm să facem cel mai bine: să formăm cunoștințe și deprinderi noi esențiale celor la început de drum în carieră sau în afaceri pentru ca aceștia să poată evolua în direcția pe care o visează. Cursurile și training-urile noastre sunt concentrate pe managementul afacerii, marketing (i.e. știința și arta de a face clienții să cumpere), comunicare și competențe de marketing și comunicare în mediile digitale (digital and social media marketing).
Inside Coach Academy Bucuresti
Dialog Textil, iunie 2016