Este destul de greu de spus unde exact a început obsesia lumii modei cu skateboarding-ul și de unde exact își are originile. Unii spun că a început atunci când skateri profesioniști, precum Dylan Rieder, Ben Nordberg și Alex Olson au servit drept modele pentru branduri majore (DKNY, Louis Vuitton, etc.) câștigând inimile bloggerilor de modă care aveau o slăbiciune inexplicabilă pentru haine ponosite și pe alocuri rupte. Alții ar spune că a început odată cu Vogue Skate Week și cu adolescenții din New York și Los Angeles cu mai mult stil decât jumătate de Soho. Momentan este aproape imposibil de știut.

Încă de când a fost făcută prima placă de skateboard nu au existat nici echipe, nici reguli, nici restricții. Mai mult decât atât, skateboarding-ul este un sport pe care îl poți practica oriunde, oricând, cei mai mulți dintre amatori exersând chiar în stradă. În altă ordine de idei, totul se bazează pe independență, gândire liberă și o atitudine foarte deschisă, astfel numai persoanele creative pot fi atrase înspre această direcție. Nu toată lumea reușește totuși să-și mențină echilibrul pe placă, însă cu siguranță toată lumea se poate bucura de o pereche colorată de teniși Vans sau de o piesă statement Vêtements. Ei bine, cum moda a găsit întotdeauna inspirație în cultura străzii, cam aici își găsește ea locul și în sport, sau cine știe, vice-versa.

E ceva la skateboarding care ne atrage pe toți.
Poate e vorba despre adrenalină sau despre senzația de a face parte din grupul “les enfants terribles”, nu putem știi sigur, însă un lucru e cert: atitudinea nonșalantă cu care ei plutesc pe străzile marilor metropole a reușit să îi transforme pe skateri din simpli rebeli în trendsetteri. Totuși nu toți acești tineri sunt fericiți în legătură cu modele și bloggeri fura adesea stilul lor. Magazinele de skate, care sunt mai mult sau mai puțin oglinda fiecărei scene locale de skate, au pătruns în malluri oferind cumpărătorilor ceva nou și original. Deci reacțiile “adverse” erau de așteptat. Comercializarea unui produs ce odată a fost underground aduce mereu cu sine păreri împărțite.

Sigur, relația actuală dintre skateboarding și modă este una oarecum … tumultoasă. Nu este nici un secret faptul că cea dintâi este o cultură care se opune vehement celor superficiali, dar este de asemenea o industrie care în prezent este pe val. Vor exista întotdeauna cei din tabăra “Keep calm and just skate”, fără implicațiile și sclipiciul modei, și cei ce vor mai cocheta cu ea, însă un lucru este sigur: copiii cool din oraș vor rămâne, cel puțin pentru o vreme, cei care știu să se dea pe skate.

Text & foto: Teodora Mărăcineanu pentru CNS

1180314

1180325

1180330

1180315