imgp2398

Carina Călin este o bulă de energie pură care vine cu grijă peste tine. Și căruia îi place mai mult să te asculte decât să vorbească despre ea, lucru pe care îl admite când o cunoști un pic mai bine. Am întâlnit-o prima oară într-o sâmbătă de februarie la proiectul ei de suflet Detox Market, unde m-am dus conștiincios cum era vorba de un event care conținea în descriere cuvintele detoxifiere, garderobă și calitate. Aveam să stăm de vorbă vreo 45 de minute despre târg și organizarea lui și aveam să plec cu un pulovăr antic gold pe care l-am purtat de atunci cu așa înverșunare de parcă este singur în garderoba mea.

Ne-am văzut din nou pe 17 septembrie. Detox Market a crescut și a devenit un event unde fashion editori, stiliști și designeri și-au dat întâlnire pentru o zi în inima Bucureștiului, la noul spațiu A3, să-și scuture garderoba de prea multe piese spre bucuria vizitatoarelor. Oameni faini, ambianță plăcută și multă lume atât pe partea de expozanți unde puteai să alegi piese din garderoba stiliștilor de la Harpers Bazaar, Sorinei Fredholm sau să cumperi piese ale designerilor români ca Irina Marinescu sau Ioana Grama și să dai peste Alexandra Stan încercând o jachetă army.

Nu, nu este vorba de încă un târg, pentru că este cool și fashionable, ci de pasiunea Carinei de a aduce oameni împreună pentru un scop frumos. Obiectiv care a motivat-o să se arunce cu curaj într-o aventură pe care dorește să o ducă cât mai bine și cât mai departe. Cu o experiență în sales la Zara și Valentino, Carina a trecut apoi prin experiența de client service într-o agenție de publicitate, înainte de a se orienta către organizarea de evenimente. Ediția de iarnă este deja în pregătiri, așa că era momentul să o prind la o cafea și o discuție relaxată.

cc-modif

 

Ce te-a motivat să treci de la un job stabil într-o agenție la proiecte independente și freelancing?

Trezitul de dimineata, evident. Glumesc. Viata de agenție este o școală care îți formează un anumit tip de disciplină, mai ales când ești CS (Client Service) și care cumva, te forțează să ieși din cochilia ta și să îți depășești tot ce credeai că înseamnă limite până atunci, însă este un mediu în care fără compromis de la minut la minut nu ai cum să reziști. Nu zic că există viață fără compromisuri, doar că eu țin extrem de mult la libertatea mea, mai mult personală decât profesională, lucru care de foarte multe ori m-a făcut să nu intru in tipare. Dacă nu prea sunt persoana care se trezește foarte de dimineață, ironia este că acum trebuie să fiu. Un job stabil mă face să mă simt ca peștisorul de aur într-un bazin, pe când freelancing-ul mă face să fiu un fel de guvid de mare! Nu-mi vine să cred că am scris așa ceva, dar da, perspectiva este total diferită.

Ce este Detox Market și cum s-a născut proiectul tău?

Detox+ Market este un proiect care s-a născut în urma unei despărțiri. In timp ce căram împreună cu tata vreo zece trolere (da, chiar zece) și mulți alți saci cu o dubă, m-am întrebat oare ce o fi fost în capul meu să adun atât de multe haine și dacă mai vreau să trec prin asta vreodată. Și de ce am nevoie de o dubă în viața mea, când aș putea pur și simplu să nu mai fiu un strângător obsesiv. La o lună distanță eram la mama mea la salon unde cu o mână de prietene diagnosticate cu aceeași boală, aranjam cu sârg haine pe umerașe și așteptam să vedem ce se întâmplă. Rezultatul a fost că am primit un feedback pozitiv care m-a făcut să-mi doresc să fac asta într-un cadru mai organizat.

Detox+ Market este un happening care militează împotriva garderobei doldora, prețurilor gonflate și a mentalității de hoarder, strângătorul compulsiv din fiecare dintre noi. Ne concentrăm să aducem la fiecare ediție branduri românești care nu vin cu prețurile de showroom dar și piese din colecțiile personale atât ale designerilor, cât și ale unor fete foarte faine și cu o garderobă de admirat din categoria fabulous entrepreneurs. Uneori ne place să dăm petreceri în cadrul evenimentului, alteori avem lectură de carte cum a fost cea a Ioanei Cristina Casapu la ediția trecută, strecurăm inevitabilul networking și Ta-da-da! fiecare vrăjitoare cu ceaunul ei.

Care sunt criteriile de selecție ale participanților și cine vine cu garderoba la Detox Market ?

Detox+ Market are în structură trei piloni principali:

  • Wardrobe+ Detox sau detoxifierea garderobei personale
  • Price+ Detox  sau produse de design românesc care au un discount clar aplicat
  • Body+ Detox sau o categorie focusată pe well-being, trenduri în materie de mouvement, nutriție, spa-uri, etc. pe care am reușit să o integrăm doar parțial la ediția din iulie când am avut printre parteneri brandul românesc Frufru.

Avem o filosofie foarte simplă pe criteriile căreia am decis să ne facem selecția, și anume calitatea contează, nu cantitatea.

Cum ai defini clientela căreia i se adresează proiectul vostru?

Cred că este un public destul de mixt. Am reușit să atingem publicul numit urban & cool dar și la un public pe care mie îmi place să-l numesc treasure hunters. Din această categorie fac parte fetele și femeile pe care le vezi foarte rar, dar știi pentru ce și pentru cine vin.

imgp2320

 

In măsura în care ciclurile modei se scurtează și azi poți cumpăra piese din sezonul următor direct după un defileu, de ce este important un demers ca al tău?

Asta este o întrebare foarte bună care ar avea nevoie de o discuție foarte amplă aici, însă voi încerca să rezum și să punctez câteva aspecte care sper că vor fi relevante. Cred că alegerile noastre în materie de modă ar trebui să reflecte și să contureze personalitatea noastră cea reală nu doar ce dă bine pe Facebook și Instagram. Este o realitate în care locuim din păcate din ce în ce mai puțin. Iar realitatea în care locuim din ce în ce mai mult susține o industrie care este în topul celor mai poluante de pe planetă și care nu este nici pe departe animal friendly. O industrie care exploatează fără pic de rușine. Și care te face să crezi ca exteriorul este mai consistent decât interiorul.

Noi contribum zilnic prin acțiunile noastre la tot acest proces. Am patru ani în spate de retail la ambele granițe : mass market și luxury brands. Aceste două școli m-au învățat ce înseamnă cumpătarea și bunul simț. The hard way aș putea spune. Înveți că nu este deloc ok atunci când degradarea ta ca individ e mai rapidă decât a unui item din garderobă. Deloc. So, who cares about runways ? Am dat tot ce nu mai era în linie cu valorile după care mă ghidez. Tot. Și cred cu tărie că o piesă cu poveste este cu mult mai valoroasă decât o uniformă, că toate lucrurile pe care le avem trebuie să circule exact ca poveștile post-beție, adică nimic rușinos. Demersul ține foarte mult de acțiunile mici cu care toți ne războim zilnic. Și de conștientizare.

Post-eveniment putem vorbi de câteva cifre?

Haha, asta este partea mea preferată. Responsabilul cu cifrele îmi șoptește acum că am avut undeva la 400 and a pinch de vizitatori la ultima ediție. Ceea ce înseamnă că numărul lor crește de la ediție la ediție și este îmbucurător.

Cum vezi Detox Market mai departe și ce planuri de viitor ai?

Cu mulți, mulți, mulți oameni și cu un party pe cinste. Cu un shop-online la care lucrăm de zor și cu un eveniment capsulă dedicat bărbaților pe care îl lansăm în noiembrie. Mult trial, mult error, mult dat cu capul și foarte multe lecții de învățat, dar cu o comunitate bine închegată. Și musai în moț, lângă ceilalți colegi pe care îi admir pentru tărie și perseverență.

De ce avem nevoie de un proiect ca Detox Market?

Avem nevoie de proiecte cu o identitate asumată care nu doar să promoveze creativitatea românească, dar să o și pună în mișcare. Mai mult decât ce se întâmplă deja. Vezi tu, energia pusă în materializarea unui produs trebuie să circule, nu să rămână prăfuită în vreo galerie, sau prin cine știe ce stoc. Detox+ Market este un copil care crește și învață de la brandurile care fac asta de ani buni și care a înțeles că treaba cu comunitatea este un must. Fără ea nu poți duce mai departe și într-un fel sănătos viziunea și schimbarea.

 

Photo credits: Carina Călin

Articol apărut în Dialog Textil, Octombrie 2016