Întotdeauna mi-a plăcut să urmăresc un student sau designer care mi-a atras atenția la un moment dat. Pe de-o parte să verific vechile mele reflexe de buyer, pe de altă parte să văd cum își dau voie foștii studenți să evolueze, uman și profesional. Pe Alina Morar am urmărit-o curioasă, să văd către ce se îndreaptă tânăra extravagantă pe care am remarcat-o la Cluj cu ocazia galei absolvenților din 2013. Ce își dorește ea cu adevărat și unde o să ajungă?

Au trecut trei ani de când am văzut-o prima oară unde mă amuzase cu un machiaj puternic și un turban negru foarte anii 60. Am regăsit-o la Elle Style Awards unde avea o perucă bleu, apoi am văzut piesele ei la Band of Creators la București.  M-am gândit atunci că probabil experimentează și va trece la altceva. Alina de azi continuă să poarte turban și are buzele foarte albastre.  Am descoperit însă dincolo de un look construit cu care în mod cert îi place să se joace, o tânără matură și sinceră, în contact direct cu emoțiile ei, care se bucură să creze costume la Londra și să-și pregătească o nouă colecție pe care abia aștept să o văd.

 

img_5049

 

1. Te-am cunoscut în 2013 cu ocazia galei UAD de la Cluj când erai absolventă. Care a fost parcursul tău de când ai terminat ?

După licență m-am înscris la masterat în cadrul aceleași Universități din Cluj, timp în care am început colaborarea cu echipa Bandofcreators. Aceasta a fost o experiență foarte importantă pentru mine ca viitor designer deoarece intrând pe piață cu creațiile mele am fost nevoită să încep să mă gândesc la clientul pentru care creez. În al doilea an de masterat am plecat la Londra prin programul Erasmus pentru 6 luni la fashion labelul Meadham Kirchhoff. La sfârșitul anului 2014 am primit primul premiul Best Young Designer la Elle Style Awards România, iar în 2015 după ce am absolvit programul de masterat m-am întors la Londra. De atunci lucrez ca și costume designer și în paralel lucrez la brandul propriu pe care sper să îl lansez la sfârșitul acestui an.

2. Care a fost experiența profesională care te-a marcat cel mai mult până acum și de ce ?

Decizia de a încerca să îmi lansez propriul brand este până acuma experiența profesională care continuă să mă marcheze zilnic. Faptul că în fiecare zi trebuie să îmi asum suișurile și coborâșurile deciziei mele; faptul că libertatea de a crea ceea ce vrei are costurile ei.

3. Ce înseamnă să lucrezi ca designer și costume designer și cum ne-ai descrie jobul tău ?

Costume designul a devenit o parte din viața mea în urmă cu doi ani când am lucrat pentru prima oară în cadrul departamentului de costume al producției Chuck Norris vs Communism. Aceasta a fost o a doua experiență care mi-a marcat parcursul și care m-a făcut să mă întorc la Londra după terminarea masterului la Cluj. Pot spune cu mâna pe suflet că este unul dintre cele mai frumoase joburi pe care un absolvent de modă le poate avea. Din păcate însă sufletul meu a continuat să tanjasca după o altfel de împlinire, iar acum încerc să mă concentrez tot mai mult pe lansarea unui nou brand personal. Nu am renunțat însă la costume design, continui să lucrez la diferite scurt metraje pentru că am rămas dependentă de adrenalina de pe platoul de filmare, dar mai ales de munca în echipă și de nucleul de talente care se formează în cadrul fiecărui proiect.

4. Care a fost sfatul cel mai bun pe care l-ai primit în legătură cu moda (și de la cine)?

Nu m-am gândit niciodată la acest lucru. Acum că mă întrebi, îmi amintesc cu zâmbetul pe buze că trei persone care au stat la baza formării mele ca designer mi-au spus același lucru, în etape diferite ale parcursului meu și anume să fiu consistentă în ceea ce creez și să o fac în raport cu felul în care mă îmbrac. “Nu crea ceva ce tu nu ai purta”, îmi spuneau mereu. Cele trei persoane dragi sufletului meu sunt, bineînțeles, doamna Elena Basso Stănescu, Lucian Broscățean și Alin Gălățescu. Acum îmi dau seama că asta și încerc să fac, deci să sperăm că sunt pe drumul cel bun.

 

img_5051

 

5. Ce ai fi vrut să știi la terminarea facultății care te-ar fi ajutat astăzi ?

Nu cred că am un răspuns la întrebarea asta. Norocul meu e că sunt destul de matură în gândire, cel puțin așa îmi place să cred, și că nu m-am lăsat ușor îmbătată de micile succese pe care le-am avut în cei 5 ani de studiu. Am știut de la început cam care sunt opțiunile mele ca absolvent de modă, în raport cu capacitățile și potențialul meu. Deși sunt încă la început, măcar sunt liniștită că până acum nu m-a luat nimic prin surprindere.

6. Să lucrezi înafara țării este visul multor tineri designeri de la noi. Care este diferența între vis, ce-și imaginează oamenii și realitate?

Pentru mine nu a fost niciodată un vis să lucrez înafara țării. Iubesc Clujul la nebunie și aștept cu nerăbdare să mă întorc și să nu mai plec. Insă deocamdată străinătatea îmi oferă mai multe șanse. Este mult mai greu, competiția mult, mult, mult mai mare, a trebuit să iau absolut totul de la zero și încă lupt. Dar în asta stă toată frumusețea. Acum să vedem cat mă ține!

7. Ce planuri de viitor ai și in ce direcție ai vrea să evoluezi ?

Singurul plan pe care îl am este să reușesc să-mi lansez noul brand personal cât de curând iar de acolo să continui să cresc. In paralel voi continua să mă implic în proiecte de film pentru că mă fac fericită.

 

Photo credits: Alina Morar

Articol apărut în Dialog Textil, noiembrie 2016