Ancuța Sarca a fost unul dintre coup de foudre ale mele de la gala UAD din 2013. Îmi plăcuseră mult creațiile ei care aveau umor, erau spontane și frumos gândite. Pe undeva aveam impresia că seamănă un pic cu părul ei, o mulțime dezinvoltă de tirbușoane și cârlionți care finaliza cu haz o siluetă mică și fină. Trei ani mai târziu, Ancuța are același păr inelat și seamănă fizic cu un spiriduș, unul foarte activ și atent.

Actualmente designer junior la brandul englez Ashish, Ancuța are o energie pozitivă pe care reușește cu grație să o transmită mai departe, chiar și când o face doar în scris. M-am bucurat să văd că intuiția mea continuă să funcționeze și că siluetele care mi-au plăcut acum trei ani, au evoluat frumos. Creativitatea ei a câștigat în experiență și maturitate, iar rezultatul este minunat. Sau poate este vorba doar de un pic mai multă încredere în sine de care Ancuța avea nevoie ca să-și deschidă aripile și să zboare mai departe. La ora la care încheiam ultimele corecții, am aflat cu bucurie că Ancuța Sarcă a fost nominalizată de Elle Style Awards România la categoria Best Young Designer.

1. Ne-am cunoscut acum trei ani cu ocazia galei UAD de la Cluj când erai absolventă. Care a fost parcursul tău de când ai terminat ?

Acum trei ani începusem Masterul în Fashion la UAD, pe parcursul căruia am făcut câteva internshipuri la branduri cunoscute precum Meadham Kirchhoff, Phoebe English. Am lucrat în departamentul de creație și producție cât și în backstage la London Fashion Week. După ce am terminat masterul, am primit un job la Ashish, unde lucrez ca designer de un an de zile. În paralel încerc să lucrez și la proiectele mele.

Recent am participat la concursul internațional Designer for Tomorrow jurizat de Alber Elbaz. Am intrat în top 5 și am avut oportunitatea de a-mi prezenta colecția la Berlin Fashion Week. Printre proiectele mele recente și totodată cel mai drag este colaborarea cu cântăreața britanică FKA Twigs, pentru care am creat câteva piese speciale purtate la concertele ei din vara aceasta în Norvegia și în Baltimore.

2. Care a fost experiența profesională care te-a marcat cel mai mult până acum?

Primul internship pe care l-am făcut la Meadham Kirchhoff a însemnat enorm pentru mine, era brandul meu preferat în perioada aceea. A fost prima dacă când am lucrat cu un brand internațional, într-un oraș în care există o scenă uriașă a modei. Asta m-a ajutat foarte mult să-mi dau seama cum vreau să evoluez ca designer. Îmi pare foarte bine că am avut ocazia să lucrez alături de cei doi designeri, Edward Meadham și Benjamin Kirchhoff, în producție. Un alt moment care m-a marcat din punct de vedere profesional și nu numai este colaborarea recenta cu FKA Twigs. M-am bucurat mult să văd că îi place ce fac și că îmi apreciază munca.

 

fka-twigs

 

3. Ce înseamnă să lucrezi la Ashish și cum ai descrie jobul tău ?

Am început să lucrez la Ashish acum aproximativ un an, ca și design-assistant. Mă bucur că am această oportunitate de a observa din interior cum funcționează o astfel de firmă. Jobul meu include cam tot ce ține de design și anume research, dezvoltare de concept, schițe, drapaje, fitting-uri, showroom-assistance în Paris după fiecare sezon. Îmi place mult tot procesul de pregătire dinaintea show-ului, când stabilim conceptul și facem brainstorming-uri cu echipa. În afară de asta mă ocup în particular de drapaje/forme pe care le dezvolt timp de câteva luni. Cu câteva zile înainte de show lucrez la fittingu-uri și casting-uri, iar în timpul showului sunt backstage pentru organizare și dressing. În backstage e minunat să vezi cum toată munca de luni de zile ia formă, este singurul moment în care vezi toate hainele, styling și make-up puse împreună. E o experiență de nedescris alături de profesioniști de la care ai tot timpul ceva de învățat.

4. Care a fost sfatul cel mai bun pe care l-ai primit în legătură cu moda (și de la cine)?

“When you’re good and you are professional, don’t be scared because nobody can erase you.” este un sfat care l-am primit de la Alber Elbaz în cadrul Designer for Tomorrow. Din păcate Alber nu a putut fi prezent la show din motive de sănătate, dar am avut un Facetime session cu el și a fost cel mai minunat moment din toată săptămâna Designer For Tomorrow. Mi s-a părut un vis toată experiența, mă bucur atât de mult că am avut șansa de a participa la un eveniment atât de important unde am cunoscut mulți oameni minunați cu care încă țin legătura.

5. Ce ai fi vrut să știi la terminarea facultății care te-ar fi ajutat mult astăzi ?

Cred că mi-ar fi plăcut să am mai multă încredere în mine încă din facultate și să fiu mai puțin speriată de ceea ce mă așteaptă după. Și poate mi-ar fi plăcut să știu mai mult marketing și metode de promovare care sunt necesare atunci când vrei să ai un business propriu.

6. Să lucrezi înafara țării este visul fiecărui tânăr designer de la noi – între vis, ce-și imaginează oamenii și realitate care este diferența ?

Cred că depinde de visul fiecăruia. Nu mi-a plăcut niciodată să simt că mi se impun niște limite în ceea ce fac, asta a fost primul lucru care m-a determinat să plec în afară. Diferența dintre ce îmi imaginam eu și realitate este faptul că atunci când lucrezi la o firmă, cu toate că rolul tău este în design, nu faci doar design, ci faci puțin din orice. Ceea ce este un lucru bun, așa am avut ocazia să colaborez cu echipa de PR, să găsesc furnizori de materiale și o groază de alte lucruri fără legătură directă cu designul care trebuie făcute. Nu le-aș fi învățat niciodată dacă nu mă confruntam cu ele aici.

7. Ce planuri de viitor ai și în ce direcție ai vrea să evoluezi ?

Sper să reușesc să mă concentrez mai mult pe colecțiile mele și să adaptez tot ce am învățat până acum viitoarelor mele planuri. Acum lucrez la un nou proiect, locuiesc în Londra, probabil voi fi tot aici pentru o perioadă – dar nu se știe niciodată.

 

Interviu apărut în Dialog Textil, noiembrie 2016