Prima întâlnire cu Ana Bucur m-a făcut să mă gândesc la o rază de soare. Frumoasă și solară, Ana zâmbea cald dincolo de întâlnirea Facetime, des întreruptă de un internet capricios. Entuziasmul cu care vorbește de jobul ei de Account Manager la Farfetch este molipsitor. Greu de crezut că Ana nu este în vacanță, ci într-o zi obișnuită de lucru în birourile din Porto ale unuia dintre cei mai mari actori mondiali de e-commerce.

Îmbrăcată minimalist în alb with a very chic twist, se joacă din când în când cu cele câteva bijuterii fine pe care le poartă și care îi subliniază silueta și mișcările lungi. Trecând cu ușurință de la un subiect la altul, am vorbit cu ea despre designeri români, despre Portugalia și despre ce înseamnă să lucrezi cu José Neves, fondatorul companiei. Dar și despre ce o pasionează și mai ales ce pregătește Farfetch pe viitor.

Capture d’écran 2018-01-11 à 19.45.32

Ana Bucur in birourile high-tech ale Farfetch din Porto

 

După o experiență reușită în PR, în fashion retail și un master în marketing de lux, cum ai ajuns la Farfetch, în Portugalia, și cum ți-ai descrie postul?  

Am găsit jobul la începutul lui 2015 căutând oportunități în Portugalia. Nu mă judeca, sunt o persoană superficială, îmi place confortul unei țări cu vreme bună. Abia după ce am citit descrierea postului cu atenție și după ce am făcut mai mult research, am realizat peste ce dădusem. Primul telefon de la departamentul de recrutare a venit fix de ziua mea, iar din momentul primului interviu și până când m-am mutat în Portugalia ca să încep noul job au trecut doar două săptămâni. Îl consider în continuare unul dintre cele mai frumoase cadouri.

Poziția mea de Account Manager implică un portofoliu de conturi (magazine partenere) pe care le supervizez și le gestionez din punct de vedere comercial: mixul de branduri și selecția să fie corecte și viabile, politica de preț să fie respectată, nivelul de stocuri să fie constant updatat și disponibil la momentul potrivit în sezon, evoluția vânzărilor să fie ascendentă și profitabilitatea pozitivă. E foarte interesant să lucrezi cu retaileri independenți, fiecare e diferit și ajungi să dezvolți cu ei o relație proprie. Majoritatea reprezintă businessuri de familie cu echipe mici și sudate, așa că dialogul este mai personal și gradul de implicare mult mai important decât într-o companie clasică. Probabil asta e ceea ce prefer la ceea ce fac acum: relațiile cu partenerii de care am grijă și ce pot învăța de la ei.

Cât de ușor a fost să te adaptezi modelului de e-commerce care se schimbă constant? 

Odată ce ești în interiorul unei companii care, practic, produce schimbarea, sau care e acolo constant în prima linie, nu e greu deloc. Lucrurile se întâmplă organic și cu aparentă ușurință. Avem o armată de specialiști care lucrează în permanență la tehnologii noi, pe care câteodată le testează pe noi. Prin urmare, când știi deja care e următorul pas natural în evoluția unei platforme de e-commerce, e ușor să-l urmezi. Mă rog, nu-ți imagina că e floare la ureche, cred că exagerez eu puțin, dar nici greu nu e dacă ești o persoană curioasă – curiozitatea ajută mult.

Care este avantajul de a lucra cu retaileri independenți în loc să colaborezi direct cu designeri și branduri? 

Pe Farfetch vând retaileri independenți din toată lumea. Frumusețea acestui model de business este că fiecare va avea propria selecție, aleasă de un buyer cu gusturi foarte diferite de toți ceilalți. Deci chiar atunci când vorbim despre același brand, selecția unui buyer italian din același showroom Gucci este altceva față de cea a unui buyer american sau japonez. Nu mai vorbesc de alegerea brandurilor locale sau de nișă, pe care cu greu le vei găsi on-line în altă parte, sau la care nu ai avea acces decât dacă ai vizita fizic acel mic butic din, să zicem, Hong Kong. Sau București.

De anul trecut se pot achiziționa și produse de la monobranduri pe site – nu este o schimbare importantă în strategia companiei?  

Într-adevăr, de anul trecut am început să adăugăm și branduri partenere pe Farfetch, care erau deja disponibile prin intermediul retailerilor independenți, cu mențiunea că vizibilitatea stocurilor din magazinele partenere este prioritizată. A fost o decizie strategică de a adăuga oferta brandurilor în mod direct la cea deja existentă, pentru a putea ține pasul cu cererea în continuă creștere. Procesul de selecție a magazinelor partenere este destul de exigent, oferta nu poate crește la fel de repede precum cererea, care s-a amplificat exponențial odată cu popularitatea Farfetch.

Citește și Maison Louis Vuitton – avanpremieră la Place Vendôme

În 2016, Farfetch colabora cu 400 de retaileri independenți și peste 100 de branduri. Cu câte țări și retaileri colaborați azi și despre ce cifre de afaceri vorbim? 

În prezent, Farfetch are peste 700 de parteneri în toată lumea, peste 500 de buticuri și aproape 200 de branduri partenere în 45 de țări, iar comenzile ajung la peste un milion de clienți din 190 de țări. Ca și cifră de afaceri, dacă 2016 s-a încheiat cu vânzări de 800 de milioane de dolari, pentru rezultatele lui 2017 va trebui să mai avem puțină răbdare.

Te ocupi de piața din Marea Britanie și de cea românească. De când lucrezi cu retailerii români și ce reprezintă piața locală?  

Lucrez cu retailerii români de la început, din martie 2015, a fost un demers natural. Vorbind aceeași limbă, era firesc să colaborăm. În plus, lucrând înainte în retail în România, înțeleg obstacolele cu care retailerii români se confruntă, cum ar fi limitările pieței locale, puterea de cumpărare sau accesul la branduri noi. Îi pot îndruma mai bine în on-line știind cum funcționează off-line-ul. Oferta vine în cea mai mare parte din Europa, desigur. Nicio surpriză, aici sunt piețele cu o tradiție veche în fashion retail și cu o ofertă bogată off-line: Italia, Marea Britanie, Franța, Spania, Germania.

România e o piață în creștere din punct de vedere al ofertei și cu un potențial promițător dacă ne uităm la imaginea de ansamblu: pe Farfetch.com vând retaileri din toată lumea, de la Statele Unite la Liban și Noua Zeelandă. Mă bucur să văd buticurile noastre pe picior de egalitate cu orice alt retailer internațional. Este o piață echilibrată ca și ofertă, cu o reprezentare bună a brandurilor, de la megabranduri de lux la cele nișate sau locale, cu o selecție diversă și comercial viabilă.

Din punctul tău de vedere, care sunt diferențele dintre un retailer englez și unul român?

Sincer, diferențele sunt minime, retailerii independenți cu care lucrăm tind să aibă un profil similar, indiferent de piața în care se află off-line. Sunt la fel de preocupați de selecția pe care o oferă, de performanța vânzărilor în on-line, de competitivitate la nivel internațional, de profitabilitate și de relația cu piața locală. Singurele diferențe pe care le văd sunt la nivel de acces la anumite branduri, de vizibilitate și de volum al vânzărilor off-line. Nu putem compara volumul și traficul unui butic în centrul Londrei cu unul în centrul Bucureștiului, mai avem mult până acolo.

Colaborezi cu patru magazine românești: Entrance, Raionul 4, Mengotti și Casa Frumoasă. Care au fost criteriile voastre de selecție?

Mă bucur că, datorită lor, e-mailurile și convorbirile în limba română fac parte dintr-o zi obișnuită la birou. Legat de criterii, n-aș putea răspunde precis, deoarece de selecția buticurilor se ocupă colegii mei din departamentul de Business Development – ei sunt cei care recrutează noi parteneri pentru Farfetch. Ce-ți pot spune e că principalele criterii includ un mix de branduri potrivit, nivelul de stoc necesar pentru a face față cererii, disponibilitatea de a aloca resursele cerute pentru a funcționa pe Farfetch și, în general, un interes susținut de a crește în mediul on-line.

 

DSC_9470

 

Care sunt cele mai performante branduri românești și de ce crezi că sunt preferate de clienți unor designeri recunoscuți? 

Manokhi, Seen, Alchemy, Ioana Ciolacu și Murmur sunt branduri locale care au intrat pe Farfetch datorită magazinului Entrance și care au avut rezultate foarte bune până acum. La fel și Maria Lucia Hohan, ale cărei colecții se vând prin câțiva retaileri internaționali. Cred că la succesul lor on-line au contribuit designul, calitatea pieselor și elementul de noutate pe care l-au adus într-o mare de „look-alikes“. Și nu în ultimul rând, prețul de vânzare, care cade în acel sweet spot în on-line. Personal, mă bucur mult să văd că brandurile locale concurează cot la cot cu branduri mari internaționale și câștigă detașat câteodată. E parte din farmecul Farfetch.

Cum ai simțit evoluția cerințelor consumatorilor și către ce se îndreaptă e-commerce-ul?

Consumatorul evoluează odată cu piața, mediul on-line de shopping este încă foarte tânăr. Cu cât se dezvoltă mai mult on-line-ul, cu atât mai exigent va fi consumatorul. Momentan, trendul indică, și ca factor principal în decizia de achiziție on-line, conveniența, în general, și timpul, în special: cât de repede ajunge la destinație comanda, cât de ușor se procesează plata și cât de simplă e procedura de returnare. Restul sunt criterii calitative: selecția, modul de prezentare, descrierea produselor, elementul de noutate.

F90 – prescurtarea lui „Farfetch 90 de minute“ – este un exemplu excelent în acest sens. Dacă ți se pare că Same Day Delivery e rapid (un serviciu pe care Farfecth îl oferă de ceva timp în 10 orașe mari din lume), prin F90 comenzile ajung la destinație în doar 90’. Proiectul-pilot a fost testat inițial cu Gucci, iar curând se va implementa în câteva orașe mari cu ajutorul partenerilor noștri.

José Neves, fondatorul Farfetch, este un adevărat vizionar în industria modei și a tehnologiei – ce înseamnă să lucrezi cu și pentru el?

Știu că o să sune a clișeu, dar José este un model, pentru mine personal, și cred că pentru fiecare dintre noi, aici, în Farfetch. Există cu siguranță acel José factor care se simte peste tot. În afară de faptul că este, așa cum bine spui, un vizionar, este un leader și un manager excepțional, uman, calm și cald, o prezență constantă printre noi. Chiar dacă Farfetch crește exponențial pe zi ce trece, avem în continuare o structură organizațională flexibilă și relaxată tipică pentru un start-up, ceea ce înseamnă că poți să dai oricând nas în nas cu José pe holuri, la automatul cu cafea sau să-l vezi punând muzică la petrecerea de Crăciun. Admir mult faptul că a reușit să păstreze valorile unui start-up într-o companie care a ajuns la 2.000 de angajați în 11 birouri în toată lumea.

Citește și Khatia Bunistishvili – stil & stilettos dincolo de muzica 

Natalie Massenet, fondatoarea Net-à-Porter, s-a alăturat companiei la începutul anului ca președintă non-executivă. Cum s-a simțit până acum implicarea ei?

Nu lucrez cu ea în mod direct, prin urmare nu pot să-ți răspund la întrebare, dar e fantastic să o avem în companie, mai ales prin prisma experienței pe care o aduce.

Farfetch este un „unicorn“ în lumea finanțelor (un start-up valorând peste un miliard de dolari) și un early adopter în ceea ce privește modelul omni-channel. Cu ce ne va surprinde pe viitor? 

Și eu sunt curioasă să aflu. Acum, pe lângă platforma Farfetch.com, avem două divizii relativ recente, formate din nevoia de a diversifica serviciile oferite și de a utiliza know-how-ul unic pe care Farfetch îl are atât în retailul on-line, cât și off-line. De aici cred că vor veni cele mai multe surprize, din simbioza între tehnologie și retail.

Divizia Black & White oferă servicii integrate, adică construiește platforme e-commerce independente, replicând structura din spatele Farfetch.com. Până acum, printre clienți se numără Manolo Blahnik, Christopher Kane, Thom Browne și Proenza Schouler.

Cea de-a doua, Store Of The Future, experimentează tehnologii inovatoare care conectează retailul off-line cu cel on-line. Îți dau un exemplu: în viitorul apropiat, dacă dai check-in prin aplicația Farfetch într-unul din magazinele partenere, poți avea trimise direct la cabina de probă produsele pe care le-ai salvat în wishlist sau o selecție nouă pe baza istoricului de cumpărături on-line. Sau poți cere prin intermediul unei oglinzi interactive să ți se aducă alte mărimi – trăim vremuri interesante. Watch this space, cum s-ar spune.

Articol original din Forbes Life noiembrie 2017, disponibil online pe Forbes ro

Credit foto @Farfetch