Azi e 1 februarie, deci nu mai e vorba de euforia de început de an.
Nu o să vorbesc despre cum fac mai mult sport sau mă hrănesc bio de la început de an. Sau cum voi mânca mai puține amandine. Pentru că nu cred că avem nevoie de un alt an sau de o lună nouă ca să fim mai buni cu noi și cu ceilalți. De data aceasta m-am gândit la ceva mai practic, acum că mi s-au așezat gândurile în ceea ce privește anul trecut și am început cu drag 2018. Cum în Franța poți trimite urările pentru noul an până la început de februarie, m-am gândit să mixez un obicei francez cu unul norvegian.

În Norvegia, prietenii își trimit la sfârșit de an un Jule brev, în traducere literară o scrisoare de Crăciun. Care, contrar a ceea ce puteți crede, nu este o listă de dorințe pentru moș Crăciun. Ci o “dare de seamă” a anului care a trecut și un fel foarte cald de a-și ține prietenii la curent cu peripețiile și realizările sale. Când am descoperit obiceiul acesta, cu toate că mi s-a părut foarte fain, nu l-am pus în practică. Mă gândeam că, la câte mi se întâmplă într-o lună, o să fie tare lung de redactat un “ce-am făcut anul ăsta” dacă nu trimit și un sinopsis cu who’s who & why, ca la un serial. Adevărul e că îmi sunt foarte dragi scrisorile prietenilor mei norvegieni și mă bucur de câte ori le primesc.
M-am gândit să reciclez ideea de Jule Brev și să fac un obicei pe blog. Cu un mic twist: nu voi detalia tot ce mi s-a întâmplat în anul care a trecut, ci am să vorbesc despre lucrurile faine pe care le-am descoperit în 2017 și pe care le-am luat cu mine în 2018. Am încercat să mă opresc la câteva dintre ele alese pe criterii de creativitate, calitate, partea practică și mai ales de surpriză – am căutat lucruri care m-au suprins plăcut. Ceea ce a dat un coktailul de produse, filme sau locuri pe care vă invit să le încercați și voi. Iar cum 2017 a fost un an de revelații cosmetice unde am decis să-mi acord mai mult timp de răsfăț, nu se putea să nu împart ideile și veștile bune testate.

 

  1. CU cuskin, gama de produse cosmetice coreene

Primele produse cosmetice coreene le-am testat acum câțiva ani la Paris grație unei prietene make-up artist, care le găsise la rândul ei la un târg profesionist de beauty. Am fost amândouă impresionate, ea ca profesionist, eu ca potențială clientă, nu știam nimic despre ceea ce este de fapt o industrie recunoscută internațional.
M-am bucurat când le-am găsit și la noi prin intermediul site-ului Bloom Shop.  În spatele ideei se află Ioana Diaconu care, împreună cu mama ei, și-a dorit să aducă în România produse foarte calitative din Coreea, o nișă puțin cunoscută pe piața noastră. Pariu reușit, pe lângă un site elegant și user friendly, poți găsi o selecție foarte completă de produse de îngrijire și make-up. Serviciul asigurat de Ioana este prompt și de excepție, pe măsura produselor ei (livrarea este oferită la o comandă peste 200 lei). Brandul CU skin de îngrijire a tenului pe care l-am încercat timp de 6 săptămâni se adresează unei clientele profesioniste fiind adoptată în primul rând de dermatologi și cosmetologi. Create pentru pieile cu probleme cât și cele normale, CU cuskin se concentrează pe folosirea cât mai multor ingrediente naturale și proceduri environmental friendly de producție. Din produsele testate de mine pentru o piele sensibilă (și primite ambalate cu mare grijă într-o frumoasă cutie de carton alb), recomand cu încredere:

Processed with VSCO with a4 preset

Linia CU vitamin U de la CU cuskin

  • CU vitamin U serum –  un serum având ca principiu activ vitamina U, punctul de plecare a întregii linii și patentat special pentru brand. Cu o textură foarte plăcută și rapid absorbit de piele, l-am încercat atât seara înaintea cremei de noapte, cât și ziua ca bază de make-up. Și ne-am înțeles foarte bine.
  • CU vitamin U creme –  o cremă anti-aging care a completat perfect serumul și a carei efect l-am simțit și la 48 ore după aplicare și mai ales când au dat primele friguri, un moment dificil pentru pielea mea. Am simțit clar diferența cu o piele care nu mai pișca și “scârțâia” la diferențele de temperatură in and out sau la umezeală și o senzația de bine cu care te obișnuiești foarte repede.
  • CU vitamin U essence soothing mask –  o masca din celuloză naturală 100% pe care am testat-o în condiții extreme, după zile de shooting, predare la revistă și un party memorabil. Mă gândisem că în cel mai rău caz, dacă nu mă simt ca o zână, îmi refac un duo de serum + cremă CU vitamin C folosite împreună ca mască. Nu a fost cazul, masca a calmat și hidratat cu multă eficiență pielea obosită, așa în cât o voi include lunar în ritualul “post-încercări grele” (mult stress, călătorit sau dormit prea puțin).

 

2. Kiehl’s is in town

Prin 1995 foloseam cu mare zgârcenie câte o cremă Kiehl’s adusă cu greu de prietene de la New York. Treaba s-a schimbat în 1997 când am început să-mi cumpăr, cu mândria lui Napoleon care a câștigat o bătălie, câte un produs de la Colette, singurul loc unde găseai brandul american când a ajuns în Franța. Era vândut exclusiv acolo și era cam scump pentru portofelul meu de studentă la arte, dar am continuat să-l iau de la Colette multă vreme, chiar dacă veneam doar balsamul de buze, care bătea sistematic orice alt produs similar. Îmi plăcea conceptul de brand familial și de laborator de farmacie, ambalajele erau simple dar chic, iar produsul era grozav.
M-am oprit abia în toamna trecută la un test de ten à la carte în standul Kiehl’s din AFI Cotroceni și am îndrăznit să stau de vorbă cu reprezentantele brandului, care m-au cucerit prin simplitate și firesc. Nu-mi place să cumpăr 1001 de produse pe care nu le folosesc, mă opresc atent la câteva pe care le utilizez conștiincios și cărora le rămân fidelă ani în șir. Nu cumpăr produse pentru numele lor sonor sau pentru că sunt scumpe sau în trend. Dar îmi pare rău că nu mi-am luat timp să fac testul Kiehl’s mai devreme – nu regret sub nicio formă că l-am făcut la București, a fost o adevărată experiență și un răsfăț. Cunoșteam celebra crema hidratanta Ultra Facial Cream pentru ten uscat  pe care o foloseam în combinație cu produse de îngrijire de la Clarins sau Clinique. A fost totuși mai eficient de data asta să întreb fetele de la Kiehl’s ce mi se potrivește și ce nu și am descoperit cu bucurie câteva produse noi de care nu mă las. Ah, să nu uit – Kiehl’s are și o gamă masculină de produse.

  • Roza Arctica, lightweight Cream –  un nume foarte romantic demn de o carte de Galsworthy pentru o cremă de zi cu o textură foarte lejeră și plăcută, care face miracole când călătoresc și trec de la aerul condiționat din avion la temperaturi variate exterioare. Am folosit-o în combinație cu Midnight Recovery Concentrate  ceea ce nu doar a simplificat ritualul meu de seară, dar rezultatele au fost o surpriză foarte plăcută privind hidratarea și elasticitatea pielii (nu faceți ca mine care am încercat-o și dimineața înaintea cremei de față, de mă miram că-mi este cam lucios tenul…).
  • Midnight Recovery Botanical Cleansing Oil –  un produs care m-a cucerit întâi prin maniera sa de utilizare. Față de gelurile sau cremele spumante, aici e vorba de un ulei pe care îl masezi pe toată fața (și zona ochilor), ca apoi să-l transformi, trecându-ți degetele prin apă, într-o soluție un pic sapunoasa. Tenul este nu doar foarte bine curățat (eu folosesc o mică mănușă de bumbac umezită cu apă caldă cu care-mi șterg fața și gâtul), dar rămâne hidratat și foarte plăcut. Mai e nevoie de precizat că îl folosesc și dimineața și seara? Să nu uităm zona delicată a ochilor (acolo unde ne chinuie primele riduri fine),  pentru care Midnight Recovery Eye a fost un remediu perfect, mic (îl poți lua cu mare ușurință în orice trusă) și foarte eficace.

IMG_0032

 

3. Yope și Tolpa, produse cosmetice poloneze

O premieră absolută și o linie de produse descoperite cu ocazia unui press trip la Varșovia, unde la hotelul la care am stat toate produsele oferite clienților erau locale și calitative. Dacă m-a bucurat ideea de a găsi produse autohtone și în general este o practică pe care o apreciez, recunosc că mi-a făcut mare plăcere să le încerc, cum nu eram deloc familiarizată cu piața poloneză de produse cosmetice. Așa am plecat cu ….

http://yope.me

http://tolpa.pl

 

Processed with VSCO with a4 preset

 

4. Poem Boem

Dacă vrei un loc deosebit pentru un week-end la munte cu prietenii sau câteva zile en amoureux, atunci Poem Boem din Sinaia este exact ceea ce-ți trebuie. O vilă cu poveste, în care în primul rând am descoperit o energie grozavă și m-am simțit ca acasă. Pentru că aici totul este gândit să te facă să te simți bine. Suspectez că dorința proprietarilor este să nu-ți mai dorești să ajungi în altă parte și credeți-mă, este un pariu reușit. De la CD-uri cu Sting sau jazz de lângă șemineul de la parter la bocalul cu biscuiți și pătuțuri pentru oaspeții cu copii, nimic nu este lăsat la întâmplare: nici mărimile prosoapelor sau culorile camerelor, prevăzute fiecare cu câte o baie, nici tacâmurile și ustensilele de la bucătărie care incită, dacă nu bucătărești deja, să începi să te antrenezi serios pentru Master Chef.  O reședință de sfârșit de secol și pasiunea unui cuplu de a transforma o casă părăsită într-una iubită – cam așa ar suna pe scurt povestea vilei elegante care m-a dus imediat cu gândul la casele burgheze de la țară ale francezilor.

http://poemboem.com

 

dd4e4d6e-f9ff-4f35-9393-c1031b8894e6

 

5. Periuța de dinți Misoka

Ideală pentru călători, periuța este creată să fie folosită cu doar un pic de apă. Da, fără pastă de dinți. Am descoperit-o exact acum un an, intrând la Colette după niște reviste, după ce o văzusem de mai multe ori înainte să mă oprisem să înțeleg despre ce este vorba.
Rezultatul unei colaborări între dentiști, periuța transparentă a fost dezvoltată de firma japoneză YUMESHOKUNIN care a studiat-o mai bine de 10 ani. Tehnologia include nano-particule de magneziu, calciu și sodiu care asigură un produs fără cusur  destul de impresionant în final. Japonezii nu s-au gândit doar la inovația tehnică, ci și la design. Mânerul e gândit ca un stilou pentru a fi cât mai ușor și plăcut de ținut și totul este transparent, pentru a aminti de claritatea apei. Chiar dacă este mai mică decât o perie de dinți obișnuită, cea japoneză și-a făcut un loc sigur în trusa mea de toaletă și recunosc, este foarte practică. Atenție, este concepută să fie utilizată doar de 100 ori (sau o lună, dacă te speli de trei ori pe zi), după care își pierde proprietățile minerale. Se găsește în mărime travel și pentru copii și o puteți momentan găsi doar pe net.

http://misoka-shop.com

IMG_0597

 

6. Filmul “Au revoir là haut”

Adaptat de excelentul Albert Dupontel după romanul de succes al scriitorului francez Pierre Lemaître, câștigător al premiului  Goncourt 2013, “Au revoir là haut” este un film pe care,  dacă vă place cinema-ul francez de calitate, trebuie să-l puneți pe listă. Un film văzut în noiembrie care începe realist despre primul război mondial și se tranforma într-o fabulă și o poveste frumoasă plină de poezie. Tratat cu umor și sensibilitate, filmul arată viața a doi supraviețuitori care încearcă în anii 20 să se reconstruiască și să trăiască din nou la întoarcerea de pe front.  O realizare detaliată și rafinată, talentul lui Albert Dupontel reușește să-i dea o energie pozitivă grozavă, chiar dacă este vorba de subiecte grele și tragice, inspirate de fapte reale. Dupontel nu este regizorul care-și acordă roluri de băiat frumos, deștept și care prăbușește cu stil toate fetele, din contră. Dar știe să surprindă cu fiecare film printr-o eleganță care-i este proprie – de aceea filmele lui îți și rămân în minte foarte multă vreme după ce le-ai văzut,  au o emoție sinceră pe care actorul-regizor-scenarist o transmite în stare pură.

De văzut și revăzut de același regizor și “Neuf mois fermes”.  

 

640_018270.jpg-r_1920_1080-f_jpg-q_x-xxyxx

 

7. Autor Rooms – Varșovia

Cu toate că îmi plac hotelurile luxoase, când călătoresc prefer să descopăr locuri noi care traduc atmosfera locală. Cred că de aceea am și devenit mare fan de Airbnb, pentru că-mi permite să descoper aspecte autohtone departe de cele pur turistice ale unei destinații. Cu ocazia unei călătorii de business am descoperit Varșovia, unde nu fusesem încă. Și mai ales o locație foarte faină,  boutique-hotelul Autor Rooms, aflată în centrul capitalei poloneze, de care m-am îndrăgostit. Un mix frumos echilibrat între un vechi apartament burghez de început de secol și un stil foarte modern, realizat cu stil de o mână de arhitecți tineri care au biroul chiar deasupra locației. A se consuma fără moderație, pentru vacanțe sau un week-end prelungit, împreună cu gașcă de prieteni.

https://www.autorrooms.pl/eng/

 

151108-autor-1041-1043-copy_137152

60678534

autorrooms

 

8. Pantofii Ana Pârvan

Calitate și o atenție deosebită pentru clienți, așa aș încerca să o descriu pe Adina Antonie, frumoasa blondă care se ocupă cu multă pasiune de magazinul de pe bulevardul Carol numărul 59 unde am găsit niște pantofi deosebiți. Cred că dacă vă spun că am cumpărat vreo 3 perechi în mai puțin de două luni, toate cu toc, o să înțelegeți mai ușor de ce am ales brandul românesc care m-a reîmpăcat cu tocurile în București.

https://www.instagram.com/explore/locations/856137933/ana-parvan-store/

 

9. Bijuteriile Monom

Am observat întâi pe Instragram brățări de argint care mă duceau cu gândul la modelele design minimaliste de la sfârșitul anilor 80. Când am primit produsele pentru un shooting mi-au plăcut mult formele pure și mai ales grija cu care Georgiana Ciceo, creatoarea brandului, s-a ocupat de tot. Arhitectă ca formație, Georgiana are o frumoasă pasiune pentru forme și argint, iar bijuteriile ei geometrice, minunat executate, sunt povești tridimensionale create cu drag la Cluj. Dați o fugă  pe site-ul ei Monom studio – o să vă placă mult!

slide_2_1280_1280x