Târgurile profesioniste de afară seduc în egală măsură ca o emigrare în străinătate – mulți își doresc o participare ca pe soluția care le va schimba viața, însă în realitate sunt foarte puțini cei care știu ce implică un asemenea demers și ce repercusiuni importante poate avea asupra vieții profesionale.
Am întrebat recent mai mulți designeri de ce vor să meargă la un târg. Mi-au răspuns cu un dat din umeri încurcat “păi de ce nu?”. Dorind să bifeze cât mai multe târguri într-un timp cât mai scurt, majoritatea celor întrebați identificau activitatea cu un mod rapid de a obține comenzi, experiența lor “într-ale-târgurilor-de-afară” limitându-se în cel mai bun caz la o vizită a unui târg de artă contemporană. Întrebați cu câtă vreme înainte își pregătesc colecțiile și cum lucrează cu trendurile anului următor (la târg lucrezi cu un sezon înainte), ochii rotunzi ce m-au privit fix au fost urmați de “o să fac un best of din ce am prin atelier”. Cucerirea unei noi piețe, mature și bine stabilite și a potențialilor clienți este o perspectivă minunată. Succesul ei va depinde însă de calitatea pregătirii ei. Cum octombrie este prin excelență luna fashion weekurilor și a târgurilor, hai să vorbim despre ele.
Înainte de toate, ce este un târg?
Târgurile internaționale sunt esențiale pentru creșterea și notorietatea unei mărci. În ultima vreme, apariția unei puzderii de târguri specializate face dificilă alegerea târgului potrivit.
Organizate să coincidă cu fashion weekurile, ele sunt concentrate pe meserii (modă, accesorii, producători etc.) și au un timig precis de două ori pe an, legat de producția colecțiilor. Informația este densă, fiind gândită ca atât expozanții cât și vizitatorii să poată beneficia la maximum de toate avantajele unor întâlniri de calitate.
Odată reperat târgul adaptat profilului și tipului său de client ideal, obiectivul rămâne colecția. Un buyer/agent va asocia întotdeauna designerul/producătorul cu acel eveniment și îl va caută acolo.
Perseverența și răbdarea sunt cuvintele-cheie. În general se constată roadele unei investiții după a treia ediție. Participantul integrează ideea principală a târgului, feedbackul pe colecțiile precedente îl ajută să progreseze. O prezență susținută denotă seriozitate, încrederea în forțele proprii, dovadă că firma nu este un capriciu efemer.
La târguri se caută produse creative, colecții noi ieșite din comun și clienți maturi, de încredere cu care se pot încheia partenariate de durată. Suntem judecați în mai puțin de opt minute când cunoaștem o persoană-un client fără dosar de presă, fără o colecție nouă cu produse finisate impecabil, un site actualizat la zi și o echipă ireproșabilă la stand (nu mâncăm sau bem pe stand ca într-o shaormerie) nu este un viitor client promițător. Aceste detalii sunt indiciile viitorului client, în ce măsură sunteți de încredere… sau nu. Nimeni nu-și dorește un “one shot”-lucrăm cu oameni, nu contra lor.

Care sunt principalele târguri?
Târgurile importante în modă sunt concentrate la Paris pentru prêt-à-porter și accesorii și la Milano pentru materii prime, fibre textile și pielărie.
Cele de materii prime (de exemplu Linea Pelle) au loc înaintea celorlalte târguri. Urmează târgurile de produse finite unde expozanții își prezintă colecțiile: Prêt-à-Porter, Who’s Next, Première Classe. Împărțite în zone de activitate (modă feminină, sport, creatori, accesorii de modă etc.), târgurile se întrec în soluții creative de business, de la un sezon la altul, dezvoltând o gamă completă de servicii oferite participanților: prezentări de modă private, conferințe cu birouri de stil, interfețe web de comunicare pentru a seduce o clientelă cât mai importantă de profesioniști. Atmospheres propusese anul trecut un site web unde tinerii creatori fără agenți sau birouri de presă își puteau construi vitrina lor virtuală și prezenta must-urile.
La Prêt-à-Porter am descoperit designeri ca Maje, Sandro, Vanessa Bruno și Isabel Marrant, care azi sunt referințe importante în modă.
Costul unui spațiu de expunere variază între 400 și 500 euro m2 fără TVA, de multe ori standurile având un minim impus. Organizatorii fac o selecție foarte exigentă a designerilor prezenți și a produselor expuse. Acoperirea media este importantă, peste 1.100 de jurnaliști internaționali vin pe sezon. Un târg este o intersecție esențială de informații, de noutăți, de tendințe și idei care așteaptă să prindă viață dincolo de zidurile efemere ale târgului.

Ce înseamnă o colecție și un client bine pregătit din punctul de vedere al unui buyer?
La târg afli noutățile, vii pentru a seduce noi clienți sau a-i surprinde pe cei vechi. Un buyer/designer anticipează ultimele tendințe ale pieței în materie de produs, de materiale, de tehnici, cunoaște tendințele de regulă cu 1½-2 ani înainte de ceea ce se găsește în magazine. O prietenă îmi spunea că mulți designeri din România consideră că a fi la curent cu trendurile înseamnă… a copia. Un punct de vedere superficial și greșit – când designerii vor ști să lucreze cu trendurile și cu un birou de stil, nu se vor mai plânge că li se reproșează “inspirația excesivă” după marii creatori. O etapă esențială e interpretarea corectă a trendurilor și înscrierea într-o mișcare generală din care avem nevoie să facem parte dacă dorim să avansăm și să fim recunoscuți. Compusă din zone clare și identificabile ale mărcii/ designerului, o colecție bine pregătită, în afară de tendințe precise, trebuie să fie structurată, clară și organizată, cu o piramidă a prețurilor bine studiată.

Nu vă lăsați împinși de entuziasm în fața unei comenzi atrăgătoare pe care știți din start că nu veți putea să o onorați. Mai bine rămâneți cinstiți și în termeni buni cu clienții în perspectiva revenirii la ediția următoare cu forțe proaspete, cu o colecție nouă și soluții adecvate la cererea lor. Vor aprecia și vor ține minte. Străinii sunt sceptici și neîncrezători privind parteneriatele cu noi. Având permanenta convingere că “ceilalti câștigă mai mult și încearcă constant să ne pacaleasca”, ne tragem singuri gloanțe în picior, nu suntem percepuți nici ca serioși, nici ca parteneri fiabili.
Înainte de a alege târgurile la care v-ar plăcea să participați, mergeți ca un spectator avizat la câteva dintre ele a€“ observați piața și participanții, poate vor fi “colegii de clasa” în sezonul următor. Este o experiență frumoasă, bogată și foarte importantă, care vă va ajuta să vedeți lucrurile diferit. Cunoscând exigențele clienților, le veți înțelege mai ușor din prisma lor și aceasta vă va ajuta decisiv în procesul de creație a colecției următoare. Aceștia nu sunt decât câțiva din pașii importanți în pregătirea succesului unui astfel de proiect.
Gândiți pozitiv, nimeni nu încearcă să “faulteze” pe nimeni, ci să cointereseze în vederea unui câștig reciproc. Dacă plecați la drum cu altă convingere, singurii care nu se vor bucura de experiența aceasta veți fi dumneavoastră.

Dialog Textil, Octombrie 2011