detox-catwalk-greenpeace-1-537x403

Greenpeace nu doarme și nu pleacă în vacanță, cu toate că abia a început luna iulie. Din contră, a lansat a treia ediție  a Detox Catwalk, raportul care analizează cât de bine și-au curățat  brandurile de modă lanțurile de producție de chimicale toxice. Inițiată de Greenpeace în 2013, campania Detox solicită brandurilor din industria modei un angajament pentru o industrie 100% fără chimicale periculoase până în 2020 și cere furnizorilor să facă publice date despre poluarea chimică a apei folosită în procesele de fabricație, pe baza listei de substanțe chimice periculoase agreată la nivelul industriei, numită Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC – zero deversare de substanțe chimice periculoase). In țările mari producătoare de textile cum ar fi China, peste 80% din apele subterane sunt nepotabile, iar peste 70% din apele din fântâni nu sunt potabile din cauza poluării – oprirea poluării apelor este urgentă, în China cea mai mare sursă de poluare a apelor este industria textilă.

Pentru cei care cred că pentru uriașii modei este suficient să plătești un lobby eficient sau să declari câteva acțiuni frumos mediatizate ca să te speli de păcate, Greenpeace veghează. Cele trei criterii principale de selecție Greenpeace sunt:

  1.  Sistemul de management a chimicalelor, mai ales Manufacturing Restricted Substances List, lista de substanțe chimice periculoase agreată la nivelul industriei și metodologia folosită de companie pentru stabilirea listei. Aceasta permite identificarea chimicalelor toxice utilizate în producție de furnizori și setează priorități pentru eliminarea lor
  2. Progresele brandurilor de a opri folosința componenților perfluorinați, o clasă de chimicale industriale utilizată la respingerea apei și uleiului din outwear
  3. Transparența companiilor privind divulgarea listelor de furnizori și mijloacele puse la cale pentru a se asigura că furnizorii publică regulat datele de evacuare a apei reziduale

Analizând felul în care companiile au respectat indicatori-cheie inclusiv eliminarea compușilor chimici periculoși din procesele de fabricare și din produse cât și gradul de transparență al informațiilor legate de poluare, Greenpeace a întocmit topul brandurilor pe 2016.

Premianți clasei se numesc Inditex (Zara, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho sau Pull&Bear), H&M și Benetton, singurele companii aflate în categoria Avant-Garde unde brandurile care au promis curățarea până în 2020 a lanțul de aprovizionare și producție de substanțe chimice toxice au performat la cel puțin două din criteriile menționate mai sus.
Adidas, Fast Retailing (care define Uniqlo), G-Star Raw, Mango, Marks&Spencer și Levi Strauss se află, ca majoritatea companiilor, în categoria Evolution Mode – ceea ce înseamnă că trebuie să-și îmbunătățească performanțele în cel puțin două din criteriile de mai sus. Sunt companii angajate în demersul Detox și care au implementat un plan, însă acțiunile lor au nevoie de accelerare pentru a realiza obiectivul Detox 2020.

La codași îi găsim în categoria Faux Pas pe Victoria’s Secret (deținut de Limited Brands), Esprit și producătorii de echipamente sportive Nike și LiNing care bat pasul pe loc. În ciuda angajamentului Detox, codașii nu-și asumă integral responsabilitatea pentru poluarea chimică realizată de lanțurile lor de producție, spune Greenpeace. Esprit și Limited Brands au fost numiți Detox Leaders în 2015.

Ultima categorie, Toxic Addicts (să nu zicem la chiulangii), include brandurile care în ciuda semnalării produselor poluante folosite, nu și-au asumat responsabilitatea pentru deșeurile toxice produse și care au nevoie de un angajament individual puternic pentru a ieși din impas. Iar ei sunt Dolce & Gabbana, Gap (de ce nu mă miră?), Hermès și Versace.
Mai sunt doar trei ani până în 2020…

 

Detox Catwalk 2016 - clasament

DETOX AVANT GARDE

Benetton
H&M
Inditex (Zara)

EVOLUTION MODE

C&A
Fast Retailing (Uniqlo)
G-Star Raw
Mango
Miroglio
Valentino
Adidas
Burberry
Levi Strauss
Primark
Puma
Marks & Spencer

FAUX PAS

Esprit
Limited Brands (Victoria’s Secret)
Li-Ning
Nike

TOXIC ADDICTS

Armani
Bestseller
Diesel
Dolce & Gabbana
Gap
Hermès
LVMH
Meters/bonwe
PVH Group (Calvin Klein, Tommy Hilfiger)
VAncl
Versace