Mi se pare important să știi ce se petrece în spatele unei prezentări de modă sau unui act de creație. Pentru că mi se pare esențial să vezi, altfel decât prin filtrele tale personale, ce a împins și motivat un designer să aleagă o anumită direcție sau de exemplu o culoare. Ce idei se aflau pe moodboardul acelei persoane înainte că ele să se concretizeze într-un veșmânt și cum de la schiță s-a ajuns la creația unei piese specifice? Cred că e bine să fii curios și să cauți să descoperi cine se ascunde în spatele unei prezentări, chiar dacă este o primă capsulă de câteva outfituri. Sau poate tocmai pentru că este întâiul exercițiu serios de modă. Dincolo de siluetele atent pregătite pentru podium sau ședințele foto, dincolo de țesături, paiete, croiuri sau make-up, se află multe vise și o realitate diferită. Iar când e vorba de tineri la început de drum, interesul meu este mare – de ce azi, când ai atâtea posibilități, alegi și vrei să faci modă?

Generația 2016 care croiește viitorul industriei are repere precise, se mișcă repede și înțelege foarte bine lumea în care se află. Cunoaște importanța comunicării unei haine pe Instagram și intuiește noile direcțiile către care ne îndreptăm, chiar dacă nu are încă experiența necesară pentru a propune soluții viabile la toate problemele actuale ale businessului de modă. O generație care lasă drama pentru podium și care este deschisă, gata să încerce și să învețe cât mai multe. O generație care își dă seama că o experiență nu se clădește într-o zonă caldă de comfort.

Acum trei ani realizam pentru prima dată micro-interviuri cu studenții după gala UAD de la Cluj. După articolul dedicat eventului unde mă concentrasem pe efortul și rezultatul muncii unei echipe, mi s-a părut firesc să construiesc o legătură mai personală între hainele de la prezentare și persoana care le-a creat. Pentru că îmi doream să știu cine sunt studenții de azi și pentru că mai ales în modă la noi, căutăm prea puțin să stabilim o conectare cu ei și să ne gândim la un viitor împreună.

Exercițiul de atunci l-am reînnoit cu plăcere și drag și de data aceasta și mi-a dat voie să văd partea mai putin vizibilă a podiumului. Între moodboarduri și răspunsuri reținute, cine sunt și cum arată de aproape cei care crează hainele și moda de mâine?

 

Sabina Pop, Glimpse of Her (master)

Sabina Pop

 

Moodboard Glimpse of Her

Moodboard Glimpse of Her

N-aș putea să conturez un moment anume, însă știu cu siguranță că preocuparea mea legată de vestimentație, a început încă de pe băncile școlii, când elevă la liceul de artă am ales ca direcție secția de textile și artă decorativă, urmată, firesc, de Facultate.

Consider că dincolo de deschiderea manifestată în ultima vreme, abordarea și analiza producției de artă feministă, precum și a rolului femeii artist în societate, este încă foarte necesară. Relevanța, actualitatea și faptul că subiectul mi-a părut extrem de intrigant, m-au condus spre această alegere pentru tema micro-colecției prezentate.

Îmi doresc pe viitor, să aprofundez cercetarea în ceea ce privește arta și moda contemporană.

 

Bogdan Druță, Radicalism (licență)

 

Bogdan Druta

bogdan-druta-moodboard-radicalism

 

Întotdeauna am simțit o atracție pentru artă dar în special pentru design vestimentar. Mie îmi plac oamenii, societatea este pentru mine o enciclopedie de personalității și un amalgam de emoții pe care am vrut să le deslușesc și să ajung să mixez aceste lucruri în ceea ce fac și în ceea ce mă preocupă.

Cele mai importante lucruri care mă inspiră sunt experiențele personale, emoția. De aceea mesajul pe care vreau să îl transmit prin creație vestimentară devine o sinteză a universului meu creativ.

Pe viitor imi doresc să urmez programul de master al Universității de Artă si Design din Cluj-Napoca și să cresc pe plan professional cu ajutorul internship-urilor in domeniu.

 

Raul Lazăr, Mold (licență)

raul-lazar

Moodboard Mold

Moodboard Mold

 

Îmi aduc aminte cu drag, când fugeam în fața televizorului la săptămâna modei de la Paris și așteptam cu mare nerăbdare să văd pur și simplu cum defilează modelele pe catwalk. Atunci de altceva nu îmi păsa. De când eram în școala generală și apoi în liceu am avut mereu o slăbiciune pentru textile, terminând și secția de textile. Incet încet a apărut și atracția pentru creația vestimentară, atât pentru cea feminină cât și pentru cea bărbătească. Mă inspir foarte mult din structuri și diferite tipuri de texturi, arhitectură și natură.

Pentru lucrarea de diplomă, ca și inspirație am pornit de la arta poetică ”Flori de mucigai” de Tudor Arhezi. Recunosc, mereu am fost atras de estetica urâtului și de lucrurile ciudate, sumbre și “diforme”. Consider că poți creea ceva frumos inspirându-te din ceva urât. Am încercat să redau cât mai bine mucegaiul din diferite tipuri de materialități și stofe de la cele mai subțiri la cele mai groase. Am introdus și siliconul negru, cum am încercat să reproduc anumite tipuri de bacterii.

Pe viitor vreau să continui cu studiile de Master, tot la Cluj. Vreau să îmi dezvolt skillurile, să capăt mai multă experiență în domeniul designului vestimentar și tot odată să aplic în diferite internship-uri pe care Universitatea ni le oferă.

 

Daniela Tămaș, Coraldem (licență)

 

daniela-tamas-castigatorclassin

daniela-tamas-moodboard-coraldem-jpeg

Moodboard Coraldem

Preocuparea mea pentru creația vestimentară a venit din familie incă de când eram mic copil, cum sora mea este croitoreasă. Ea a fost primul meu ”profesor”. Mai târziu am urmat o școală de arte unde m-am profilat pe design vestimentar. În liceu am avut o profesoară de modă care a fost și este în continuare mentorul meu.

 Tema prezentării pentru gală am ales-o în urma unei lungi documentări, ce m-a motivat și ”atras” în mod deosebit a fost colecția designerului Steven Tai din 2013. Volumele ținutelor m-au fascinat și m-au condus către alte idei, conexiuni cum ar fi coralii sau lumea subacvatică. Aceste volume ale ținutelor dar și coralii, mai cu seamă Coralul Fungia mi-au servit drept inspirație pe tot parcursul proiectului de licență.

Îmi doresc foarte mult să îmi deschid un magazin cu creațiile mele, iar cu timpul să ajung să fiu cunoscută și pe plan internațional.

 

Liliana Timiș, Genderless (licență)

 liliana-timis

Moodboard Genderless

Moodboard Genderless

Incă de mică am fost fascinată de modă, tot timpul îmi doream să schimb ceva la hainele pe care le aveam, îmi doream sa fie deosebite, mai particulare, să semene cu mine. Așa am decis să îmi creez singură hainele, mi-am dat seama că acest lucru îmi dă satisfacție. Am pornit pe acest drum al modei și doresc să-mi pot construi o carieră frumoasă și lungă în domeniu.

Tema pe care am ales-o mă reprezintă. Îmi place când o femeie se inspiră din stilul masculin, acest lucru îi dă o alură aparte, făcând-o cumva mai puternică, în același timp nu uită să-și pună în valoare feminitatea. Așa am ales un stil androgin, un stil care evidențiază atât partea masculină cât și cea feminină. Deoarece de la început am dorit să aleg o temă cât mai aproape de universul meu, o colectie fără « sex » a fost cel mai bun exemplu.

Îmi doresc o carieră frumoasă în domeniu și am să lucrez constant pentru a-mi atinge obiectivul. Care obiectiv? Acela de a-mi bucura clienți cu creațiile și munca mea, și in același timp, de a mă bucura de succesul meu.

  

Emese Bako, The lies have to travel (master)

 emese-bako

emese-bako-moodboard-the-lies-have-to-travel

Moodboard The lies have to travel

Preocuparea mea cu “hainele” este una firească și a apărut încă de la vârstă fragedă, când începusem să-mi dau seama cât de multe pot exprima prin combinarea unor obiecte esențiale pentru mine, care totuși aveau puterea de a spune o poveste.

 Tema colecției mele pentru gală are ca punct de plecare o noțiune destul de importantă și prezentă în viețile noastre, și anume atitudinea. Abordarea mea a fost una foarte personală și care a pornit de la înțelegerea atitudinii prin interpretarea altor artiști contemporani în cadrul expoziției “When Attitudes Became Form” realizat în 1969 de curatorul elvețian Harald Szeemann. Fiind o temă în care aveam posibilitatea de a reda o imagine creată de mine despre mine, a fost îndeajuns de fascinantă încât să o aleg ca și punct de plecare al colecției.

 Deocamdată am mai multe proiecte în desfășurare, urmează și să preiau un rol mai important de care momentan nu pot vorbi dar unde voi putea continua munca mea de designer, de care sunt foarte entuziasmată.

 

Articol apărut în Dialog Textil, Octombrie 2016