Pe Oana Thomas am cunoscut-o la cursul de design și modă pe care îl țineam anul trecut la București. La început mi-am zis că este încă una din corporatistele îndrăgostite de modă care-și doresc să flirteze efortless cu ea departe de realitatea unei industrii. Când mi-a povestit de proiectul ei de lenjerie, mi-am spus că este o idee bună, dar sigur o va lăsa baltă în câteva zile când va înțelege ce implică demersul ei. Însă Oana avea să mă surprindă foarte repede: în trei luni de la terminarea cursului obținea un fond european. Apoi înființa firma Eden Lenjerie, găsise o specialistă în lenjerie cu care să colaboreze și căuta un showroom-atelier. De Crăciun făcea liste cu ce îi mai lipsea, în ianuarie avea atelier, în mai dăduse drumul la vânzare după 5 luni de făcut tipare și fittinguri.

Acum, între showroom și angajați, se concentrează pe clientelă și calitatea produselor, cu aceeași grijă constantă de a se ameliora. Perseverența cu care Oana își construiește norocul și găsește soluții la toate problemele ce-i răsar în cale e de admirat. Este un exemplu pozitiv de antreprenoriat care sper să insufle curaj celor care ca ea, au încredere în visele lor.

 

Care a fost parcursul tău până azi ?

Am venit în București ca studentă, pline de vise și idei. Așa, cu mintea doldora de vise, am ajuns la facultatea de administrarea afacerilor. Îmi doream mult să am afacerea mea și eram atrasă de pictură. Am aplicat pentru finanțare pentru o galerie de artă dar nu a fost considerată o afacere sustenabilă. În schimb am plecat în practică într-o galerie de artă la Londra. A fost minunat, una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea. La întoarcere m-am angajat la Raiffeisen Banca pentru Locuințe, în departamentul de marketing, unde am stat peste 7 ani. Acolo am învățat enorm, m-am maturizat profesional și personal și am prins încredere în mine. M-am mutat la HP tot pe marketing, într-o zonă cu expunere pe online. Am avut vizibilitate la nivel worldwide, gestionam campanii online în peste 70 țări. Așa am văzut cât de ușor se poate lucra azi la nivel global, ce piețe cresc și ce comportamente au consumatorii în diverse părți ale lumii.

Ce te-a motivat să-ți schimbi jobul pentru antreprenoriat în fashion unde nu aveai nicio experiență?

Sincer îți spun că ce m-a făcut să schimb stabilitatea de la HP cu antreprenoriat în fashion a fost ce am văzut și învățat la cursul tău. Începusem de mai mulți ani să studiez domeniul, urmasem un curs de croitorie, mai coseam acasă, am făcut chiar un curs de fashion management. Dar cursul tău de design vestimentar mi-a dat încrederea necesară pentru următorul pas. Ce am învățat a fost valoros, complet și mulat perfect pe ce aveam nevoie, totul s-a legat ca la un puzzle. Deși nu aveam experiență pe fashion, principiile învățate și încurajarea ta mi-au dat aripi.

 

_s5a8234_o

 

Ce te-a făcut sa alegi lenjeria?

De lenjerie m-am îndrăgostit iremediabil de-a lungul timpului. Mi-a plăcut să cumpăr, am observat că atunci când o port într-o zi obișnuită, îmi dă mai multă încredere în mine. O iubeam pur și simplu ! Cred că este cel mai apropiat obiect vestimentar de sufletul și pielea unei femei, devine o relație personală, intimă. Este important să te răsfeți, iar lenjeria e cel mai sincer răsfăț.

Cum te-ai orientat către creație și de ce?

Cred că este în natura oamenilor să creeze. M-am orientat către creație cum simțeam că am ceva de spus. În momentele mele de pace și relaxare desenez, îmi vin idei, creez dar nu se întâmplă foarte des. Ca și creativ sunt la început de drum, un domeniu neexploatat în care încep să descopăr, să învăț. Este o zonă fascinantă dar puțin înfricoșătoare din cauza standardelor numeroase și precise.

Cum ai descrie Eden Lingerie și care este clientela ta ?

Eden Lingerie este despre povestea prețuirii de sine. Îmi doresc ca clientele noastre să-și cumpere lenjeria ca pe un cadou, dar să o poarte cât mai des pentru că merită. Cred că în goana zilnică pentru a atinge diverse ‘target’-uri pe care ni le setăm, uităm de noi. Uităm să iubim ce este plăcut în noi, luăm talentele sau valorile noastre ‘for granted’. Eden Lingerie vrea să ajute femeile să se iubească pentru ce aduc ele frumos în lume și să se răsfețe ca atare. Clientela noastră este femeia descrisă mai sus, cea care luptă pentru tot felul de lucruri în viață și cam uită de ea. Am folosit cuvântul Eden pentru că așa mi-am imaginat că trebuie să fie starea unui paradis: o stare în care ne conștientizăm propriile valori, le apreciem, ne iubim și ne tratăm ca pe cel mai prețios lucru pe care îl dăm lumii – noi înșine.

Care sunt concurenții tăi direcți pe piața românească și la ce prețuri se găsesc produsele tale?

Noi facem lenjerie pe comandă și made to measure. Din câte știu, încă nu se face așa ceva în România. Ca brand, cred că Prelude ar putea fi oarecum un concurent sau linia fashion a lui Triumph. Un set de lenjerie este aproximativ 300 lei. Ne încadrăm într-un segment premium, peste zona de mass market. Avem furnizori de dantelă exclusivi pe piața noastră cum ar fi Ricamificio di Fagnano, un producător italian care produce dantelă brodată, Noyon Dentelle, producător francez din Calais de dantelă delicată. Fiecare comandă se lucrează în atelier de o echipă de doamne cu peste 15 ani experiență în lenjerie și produse de lux. Vindem acum online cel mai mult prin site-ul propriu și Mobuy, Fashion Up, Emag, în curând Zoot și Tia Shop. Dar și prin comezile de atelier. Avem câțiva parteneri de magazine fizice printre care Galeria Designerilor Români sau Sarah Borghi.

Care sunt greutățile de care te-ai lovit ?

Cel mai greu lucru a fost să construiesc totul de la zero. În corporații lucrurile sunt perfect organizate, într-un start-up este o dezorganizare totală în care trebuie să faci lumină.

Al doilea lucru dificil a fost producția, de care nu știam nimic la început. Am avut mult noroc cu echipa care a venit alături de mine, am parte de doamne extraordinare.

Al treilea lucru complicat este finanțarea unui start-up. Am pornit cu un program de fonduri europene, dar după ce cheltui banii ai nevoie în continuare să susții și să investești. Am căutat un angel investor, cel mai potrivit tip de investiție pentru un antreprenor debutant ca mine. Așa l-am întâlnit pe Matei Dumitrescu, reprezentantul Investment Ready Academy în România, care are misiunea de a găsi start-up-uri pregătite pentru investiții și care a crezut în afacerea mea. În plus am investit bani de la prieteni, familie, cunoștințe și toate economiile mele.

Iar al patrulea lucru greu a fost să învăț să mă promovez în domeniu astfel încât să construiesc un business sustenabil. Cel mai ușor este să vinzi sub costuri.

Cum ai ajuns să apelezi la un fond european ?

Din facultate știam de fondurile europene, când aplicasem pentru galeria de artă. Le țineam sub observație iar când m-am decis să încep business-ul, am căutat. Principiul ‘cine caută găsește’ a funcționat: am căutat serios, am găsit, am aplicat și am câștigat primul loc ca punctaj. Implementarea programului a fost grea și stresantă, documentația este complexă pentru un neinițiat și stresezi să faci totul perfect, în caz de control să nu trebuiască să dai banii înapoi. Cine aplică trebuie să fie pregătit cu foarte mare răbdare și flexibilitate: se pot schimba condiții sau proceduri în timpul implementării și trebuie permanent să te adaptezi (să modifici planul de afaceri, găsești furnizori noi, alte soluții etc). Deși este greu și stresant pot spune că merită din plin! Câți ani trebuie să muncești ca tânăr să economisești câteva zeci de mii de euro cu salariul mediu în România? Dacă puneam deoparte 100 euro pe lună îmi trebuiau 20 de ani. În plus când ai niște obligații puternice în spate, te miști cu viteză și o eficiență mult mai mare.

Cam cât a fost bugetul acordat de programul european și cât ai investit personal ?

Fondul la care am aplicat a oferit 25.000 euro. Pană acum am investit aproape 100.000 euro, restul provenind din fonduri personale, împrumuturi sau de la angel investorul Matei Dumitrescu. Nu este nevoie să investești așa mult într-un business de fashion, dar condițiile fondurilor și specificul lenjeriei m-au obligat la cheltuieli mult mai mari decât cele prevăzute inițial.

Cum îți inchipuiai viața de antreprenor și cum ai descoperit-o ?

Imaginam că voi avea libertate și independență, o viață boemă în care îmi voi lasă creativitatea să crească la infinit.  Și este așa, dar mai vine cu ceva la pachet: muncești mult mai mult în comparație cu un angajat, pe bani în minus, cum la început te indatorezi ca să te susții. Nu mai ai un singur șef ci foarte mulți și duri: clienții tăi care te judecă sincer, la obiect și în baza a ceea ce livrezi. Este dificil, dar încurajez pe toată lumea care se simte în stare să o facă! Trecând prin așa provocări te dezvolți enorm, mult mai mult decât simplu angajat. Am văzut mulți antreprenori care după 5-10 ani au cules roade extraordinare ale eforturilor lor. Te bucuri și pe drum, clar, dar e bine să știi la ce să te aștepți și să-i faci față cu răbdare. Viața este frumoasă, merită trăită din plin!

Lenjeria este o zonă foarte specializată – cum ai găsit oamenii potriviți?

Recunosc, am avut din nou mult noroc! Am zis în stânga și în dreapta că eu caut oameni și ‘s-au aliniat astrele’. Am mers din nou pe motto-ul ‘cine caută găsește’ și am căutat la toți cunoscuții, cunoscuții cunoscuților, pe liste de pe google, de la camerele de comerț la foste fabrici de lenjerie. Practic tot ce mi-a trecut prin minte, pagini aurii, linkedin, orice ! Aspectele tehnice le-am învățat lângă actualii mei colegi și le sunt recunoscătoare.

Care a fost lecția cea mai bună pe care ai învățat-o ca antreprenor ?

Să am răbdare și să-mi fac treaba bine, apoi mai lucrează și Dumnezeu.

Ce sfaturi ai avea pentru cei care demarează un brand ?

  1. Să aibă un value proposition solid, să facă o cercetare bună înainte
  2. Să-și valideze produsul în piață : prieteni, cunoștințe, pe facebook. Validare însemnă vânzare, nu like pe facebook !
  3. Să studieze atent domeniul, ce vrea piața, cum se face promovarea, să meargă la cursuri, să citească
  4. Să se împrietenească cu alți designeri în stadii similare sau mai avansate, networkingul și grupurile de support ajută enorm
  5. Abia după ce produsul se vinde singur să înceapă să investească mai mult (bani, efort, etc)
  6. Să nu se descurajeze, este greu, dar frumos și chiar merită!
  7. Să caute, să ceară ajutor și să fie flexibil. Și mai ales să mulțumească tuturor celor care ajută.

Care este pasul următor pentru tine?

Pasul următor este ameliorarea comunicării noastre online. În ultimele luni am comunicat mult cu clientele face to face în atelier și dorim să mutăm această vibrație și în online. Ca plan de viitor vom aborda piața din UK, să ducem mesajul Eden Lingerie și doamnelor și domnișoarelor din Regatul Unit și să facem loc unei părți de rai.

 

Credit foto: Eden Lingerie