Organizate sub cupa Messe Frankfurt, Apparel Sourcing, Avantex, Shawls and Scarves și Texworld sunt cele patru târguri textile grupate care au avut loc la Le Bourget între 6–9 februarie, în nordul Parisului. A 12 ediție a confirmat mai mult decât edițiile precedente, o extindere internațională a expozanților săi. Cu o serie de țări din noi zone geografice mai puțin cunoscute pentru tradiția în domeniul textil, am întâlnit Guatemala, Etiopia, Myanmar sau chiar Uzbekistanul, dornice să-și arate competențele.

După paietele și glamourul afișat de Première Vision, m-am bucurat să văd în versiunea pariziană a târgului german dimenisiuni mai umane și un loc unde businessul avea loc de manieră simplă, directă și eficientă. Cu toate că succesul crescând al formulei va duce sigur edițiile viitoare într-un spațiu mai mare, mi s-a șoptit din partea organizatorilor.
Unul dintre principalii actori ai târgurilor de profil la nivel internațional, Messe Frankfurt este cel mai mare organizator mondial, profitând de un spațiu propriu dedicat eventurilor sale la Frankfurt, aproape 2 400 angajați și o suprafață de 592 127 m2. Cu o cifră de afaceri de peste 640 milioane de euro și o rețea puternică de 30 filiale și 55 parteneri de distribuție internaționale, Messe Frankfurt este prezent cu mărcile și familiile sale de mărci în 175 țări. Un nivel înalt de expertiză deja dovedit în domeniile următoare: tehnologie & producție, mobilitate & logistică, textile & tehnologia textilă și bunuri de larg consum, cât și divertisement, media și industriile creative.
Declarând pentru 2016 un total de 138 târguri, 92 266 expozanți și peste 3,5 milioane de vizitatori, Messe Frankfurt exportă 87 târguri la internațional, cu 49 360 de expozanți și peste 1,9 milioane vizitatori.

 

IMG_2346

IMG_2311

IMG_2324

 

Apparel Sourcing Paris a grupat producătorii de casual wear, denim și formal wear, iar Shawls & Scarves o selecție de producători de șaluri și eșarfe. Secția Avantprint a explorat posibilitățile prințului textil digital, mizând pe creativitate și înaltă tehnologie în timp ce Avantex, ca o prelungire firească, a conjugat tehnologia cu moda. Mențiune specială expoziției Techtera, unde într-un spațiu foarte grafic decorat cu manechine albastre, bucăți de prototipuri de materiale și produse inovatoare au fost expuse strategic.
Texworld s-a concentrat pe țesături, cu o selecție de textile tehnice în spațiu Active, de bumbac casual, sub formă de denim sau tricotaje în zona Casual, tailoring, in și cânepă, materiale cu aspect lânos sau țesături pentru cămăși la Formal cât și un loc dedicat accesorilor și furniturilor.
Sophisticated, un spațiul foarte frecventat, a avut bumbacuri rafinate, broderii și dantelă, blană falsă (numai !) și fleather (imitație piele), produse jacquard, tricotaje, imprimeuri și mătase sau produse cu aspect mătăsos. Am notat o tendință de fond către materiale îmbogățite și prelucrate artizanal, un meșteșug bine stăpânit de expozanții din India.

Optimism și preocupare pentru inovare sunt cuvintele cu care aș descrie impresia resimțită la târgul german, lucru confirmat și de cifre: 13 559 de vizitatori sau o progresie de + 6,9% față de ediția februarie 2016. Evenimentele turbulente din noiembrie 2015 și întărirea generală a normelor de securite au penalizat mult frecventarea Parisului. Lucru care s-a resimțit anul trecut implicit la majoritatea evenimentelor și a târgurilor de profil.
Revenirea la o normalizare a situației a readus businessul și industriile modei în centrul atenției, confirmând cu o progresie de +6% frecventarea europenilor și americanilor. Cu vizitatori francezi de +12%, italieni +9% sau spanioli cu +3%, Marea Britanie rămâne de manieră stabilă a doua cea mai reprezentată țară la târg după China, iar Grecia, cu +13%, a fost supriza plăcută a ediției. Dacă americanii au fost cu +9% mai numeroși, continentul sud-american a înregistrat o prezență susținută a Braziliei, a Argentinei cu + 36% și a Mexicului cu +5% față de februarie 2016.
Profesioniștii asiatici nu au lipsit cu o progresie de +9%, iar noile saloane Texworld și Apparel Sourcing din Addis Abeba sigur explică confirmarea interesului crescând pentru profesioniștii africani cu +17%.

IMG_2357

IMG_2356

Mi-a placut standul ei si cum era imbracata si m-a lasat sa-i fac o poza – merci!

Dacă întâlnești aici designerii și buyerii de la marile branduri, nu este întâmplător: frumos organizat, târgul câștigă prin oferta precisă și bine gândită de producători, aleși să poată răspunde la comenzi cât mai specifice ale clienților care au nevoie de parteneri cu soluții business custom(er) made.
Participanții din China sunt întotdeauna majoritari, iar cu tendința puternică de tailoring și measure-on a pieței, încă o data chinezii au marcat punctajul cel mai bun.
Din ce în ce mai numeroși, expozanții din Pakistan și Banglades aduc noi servicii variate și adaptate clienților europeni. Marocul, ca și la Première Vision, a fost și aici bine reprezentat, făcând clar parte dintr-o mișcare amplă de promovare a serviciilor textile marocane la târgurile din Franța.

Made-to-measure nu este doar un segment cu o creștere importantă în industrie, dar și o nouă manieră de abordare a potențialilor clienți. Spațiul Elite al Texworldului a reușit să grupeze pentru a doua sa ediție, 21 de întreprinderi atent selecționate care doresc să-și folosească creativitatea și intuiția pentru noutate în colaborarile pe termen lung cu branduri de modă. Soluții variate pentru confecțiile masculine sau feminine bazate pe durabilitate și evoluție tehnologică, furnizorii Elite sunt preocupați atât de o calitatea înaltă a produselor cât și a serviciilor oferite pentru a satisface producții rapide. Frumoasa lor ofertă de imprimeuri, mătase, dantelă sau broderii artizanele, tricot sau amestecuri de bumbac și in m-a surprins plăcut.

IMG_2363

Spatiu Techtera x Avantex, foto © Avantex Paris

IMG_2365

TW1 (2)

Spatiul Elite, foto ©Texworld

 

O altă idee foarte bună a fost semnalizarea standurilor ce produc serii mici de țesături sau produse cât și semnalarea unui parcurs de sourcing durabil prin simboluri de frunze colorate ușor de reperat. Materii organice certificate, țesături manufacturate obținute prin procedee ecologice sau gradul de transparență a normelor sociale de comerț echitabil și respect al legislației de muncă – nu mai vorbim vorbe ci și aici arătăm fapte concrete.
Parcursul micilor cantități este un proiect menit să se adapteze nevoilor și cerințelor precise ale vizitatorilor. 194 de expozanți au fost grupați la Texworld după propunerile de țesături (între 50 și 100 m) și la Apparel Sourcing după capacitățile de producție a veșmintelor între 50 și 100 piese și între 100 și 500 piese.
Forumul de trenduri și sustenabilitate a semănat cu galerie de artă în open space, un moment de respiro într-o lume business care mi-a plăcut mult. Atât pentru o prezentare frumoasă și foarte atent construită cât și pentru informațiile concentrate despre texturile și gamele cromatice ale sezonului următor – felicitări directorilor artistici ai târgului, Louis Gérin și Grégory Lamaud.

IMG_2323

IMG_2318

IMG_2320

IMG_2319

Dacă am vorbit despre numărul crescând al expozanților din Pakistan și Bangladeș, producători din țări mai puțin cunoscute ca Etiopia (de reținut GMM Garment) și Guatemala sunt următoarea surpriză plăcută. Iar ediția din toamnă a târgului anunță un focus asupra Birmaniei.
Considerată noua stea a sourcingului, Etiopia este țara în care India, Turcia și China investesc masiv în ultimii ani, ajutate de guvernul autohton care multiplică exonerarile fiscale din ambiția de a transforma țara până în 2050 în noul atelier mondial al industriei textile.
Dacă multe sectoare textile sunt dominate de furnizorii chinezi (188 de expozanți la ediția din februarie a târgului), am remarcat o specializare și o creștere calitativă importantă a produselor lor, care sigur explică și înclinația lor către sectorul european de tailoring sau measure-on atât la nivelul de produs cât și al materiilor prime – cele mai frumoase și creative broderii la ei le-am văzut.

IMG_2312

Standul Liul (China), Messe Frankfurt februarie 2017, Paris

IMG_2352

Stand El Hesn Textile (Egipt)

IMG_2348

IMG_2359

Ca să nu ziceți că țin pentru mine adresele bune și producătorii interesanți, o mică trecere în revistă a celor pe care i-am remarcat în mod deosebit. Producătorul chinez de serii mici Liul a propus o colecție minunată de țesături brodate și printate cu un preț de 20 – 40 euro/m unde cantitatea maximă este de 50 metri. Pentru cei interesați de calități speciale și bumbac ecologic pentru cămăși, de reținut EL Hesn Textile (Egipt), Kamal (Pakistan) sau frumoasele produse din in și cânepă ecologică de la Springtex Shenzen (China din nou). De menționat și Dizaro, canadianul specializat în denim, KCTex specialistul de knitwear din Singapore, colecțiile de mătase 6 Dias (Portugalia), țesăturile funcționale ale SyVina sau Oddies Textile (UK).
O idee care mi-a plăcut întotdeauna este reciclarea inteligentă, iar când este vorba de cea a umerașelor de plastic, folosită de multe branduri internaționale, sunt numai urechi. La Apparel Sourcing nu se putea să lipsească Erum (Maroc), unul din producătorii unui asemenea produs.
Inovație, sustenabilitate și mai ales calitate rămân pentru mine direcțiile definitorii ale acestei ediții a grupului de târguri semnate Messe Frankfurt. Axându-se pe o propunere eficientă și originală de soluții textile accesibile și specializate, este un târg pe care mă bucur să-l descopăr și care merită toată atenția. Și unde sper să văd și expozanți români la edițiile viitoare.

 

Dialog Textil, martie 2017