
Dacă ești pasionat de imagine și de lumină, cu siguranță vei fi atras irezistibil de fotografie. Și cu cât vei afla mai multe despre cum poți să faci fotografii, cu atât vei dori să-ți testezi mai departe percepția și să o înveți lucruri noi de fiecare dată când se ivește ocazia. Iar ocazia de data aceasta a fost un workshop cu Cristian Crisbășan.
Cam astea erau gândurile mele când am primit invitația să particip sâmbăta trecută la atelierul de portret pe lumină naturală susținut de fotograful Cristian Crisbășan. Definite ca o întâlnire între arta fotografică și explorarea urbană, ateliere organizate de Andreea Leu și Ion Borșan de la Walk & Shoot propun pe timpul verii și în weekend 5 ateliere care oferă fiecare câte o experiență nouă alături de un fotograf cunoscut.
Am decis să merg cu smartphone-ul, este aparatul cu care fac cel mai des poze și cu care îmi vine să mă joc, ceea ce, după o discuție cu mai mulți prieteni, îmi dau seama că nu este doar cazul meu.
Atelierul a durat o zi întreagă și a fost plăcut să folosim împrejurimile parcului Cazzavillan, pe care-l am de vecin, ca decor pentru trei ședințe foto sub ochiul vigilent al lui Cristian Crisbășan.
“Folosește-te de tot ce ai” este credo-ul lui, iar după ce am explorat parcul și clădirile din jur, spațiul dintre două bene de reciclare a devenit backgroundul magic pentru o serie de portrete în aer liber – mi-aș fi dorit să experimentez și mai mult.
După partea de introducere în tema zilei, presărate cu citate (Cristian Crisbășan iubește marii fotografi așa cum un profesor de literatură iubește marii scriitori), direcția a fost clară pentru micul nostru grup de pasionați – nu există formule, iar fotografia este făcută să fie fun. Ea nu este realizată de aparat sau performanțele tehnice ale acestuia, ci de fotograf și ochiul acestuia – ceea ce m-a făcut să mă simt mai liniștită cu micul meu smartphone, după ce am văzut cu ce aparate sofisticate au venit câțiva dintre cursanți.
Iar o imagine bună pentru Cristian Crisbășan este una onestă, noțiune care nu trebuie confundată cu sinceritatea. Exemplul dat de el? “Onestitatea înseamnă să-ți asumi un lucru până la capăt (îmi place de tine și vreau să fac sex cu tine) cât timp sinceritatea înseamnă să admiți o parte (îmi place de tine). Iar eu știu să fac portrete oneste.”

Pentru ca un spate poate spune multe despre un om, versiunea mea de portret. Lui Cristi Crisbasan nu i-a placut deloc, pentru mine insa este una dintre pozele mele preferate facute la workshop. Sorry, Cristi! #NoRetouch #NoFilter

Ruxandra si tunelul de lumina dintre doua bene. Walk & Shoot foto workshop. #NoRetouch #NoFilter

Daca cei 4 Beatles ar fi fost in parcul Cazzavillan facand poze. Walk & Shoot. #NoRetouch #NoFilter

Ruxandra cu parul in vant la atelierul Walk & Shoot – si un perete ciocolatiu. #NoRetouch #NoFilter

Fotograful nu este cel mai simplu model – Cristian Crisbasan, atelierul Walk & Shoot. #NoRetouch #NoFilter

Cand Andreea Leu devine model. Walk & Shoot. #NoRetouch #NoFilter

Emil, un ofiter din armata romana in timpul celui de-al doilea razboi mondial. #NoRetouch #NoFilter
Cum te joci cu lumina, ce efecte are ea în plină zi asupra unui model și de ce este important să ieși din zona ta de confort – ei bine, am testat cu trei tipuri diferite de manechine, trei personaje pe care am avut prilejul să le și cunosc.
Dacă Vero este actriță iar Ruxandra lucrează momentan într-un birou, Emil este specializat în istorie. Neconvențional, a venit în costum de ofițer din al doilea război mondial unde tot ce purta, de la ciorapi, la ceasul de pe mâna sau ochelari, era de epoca.
Pasionat de re-inactement, l-am putut întreba ce avea și ce nu avea voie să facă un ofițer ieșit în oraș la începutul celui de-al doilea război mondial, unde avea dreptul să meargă – și am aflat o sumedenie de lucruri.
Andreea Leu și Ion Borșan sunt pasionați de București, de povești și de fotografie, ceea ce i-a determinat să creeze încă din 2016 o serie de evenimente prin care să exploreze atât diversitatea orașului cât și să ofere celor pasionați de fotografie posibilitatea de a se întâlni și relaționa în jurul unor teme mai puțin obișnuite.
Următoarele lor ateliere sunt:
-
-
- Sâmbătă 25 iulie – Rooftops, atelier de peisaj urban sau ocazia de a descoperi Bucureștiul, alături de fotograful Cornel Lazia, urcând pe șase dintre cele mai înalte clădiri situate în zona centrală a Capitalei. Detalii: https://bit.ly/RooftopsPhotoWorkshop
-
-
-
- Sâmbătă 8 august – Atelier de foto de arhitectură sau un atelier de fotografie de arhitectură susținut de Andrei Păcuraru, care-si propune sa exploreze stiluri arhitecturale diverse, de la clădirile de birouri din Pipera, la blocurile comuniste și bijuteriile arhitecturale de secol XIX din zonele Romană și Universitate. Detalii: https://bit.ly/ArchitecturePhotoWorkshop
-
-
-
- Marți 14 – Joi 16 august – Atelier de fotografie documentară sau o documentare inedită a cartierului Giulești Sârbi din București, în timpul unei plimbări alături de Ioana Moldovan. Detalii: https://bit.ly/DocumentaryPhotographyWorkshop
-
-
-
- Miercuri 29 – joi 30 august – Atelier de foto de stradă sau un atelier de fotografie de stradă centrat pe oameni și interacțiunile dintre ei, coordonat de fotograful Silviu Gheție. Detalii: https://bit.ly/3iEyqpK
-
- Pentru alte informații, recomand site-ul Walk & Shoot Photography Workshops aici.Fotografiile sunt neretușate, făcute în timpul workshop-ului și au fost realizate de mine cu ajutorul unui Iphone.