În 1961 Sean Connery, un ilustru necunoscut, devine primul James Bond din istoria filmului. Din competiție făceau parte James Mason, David Niven, Cary Grant și Richard Burton, dar actorul scoțian va interpreta faimosul spion în șapte filme și, contrar a ceea ce-și dorise, va rămâne întotdeauna asociat cu agentul 007 și un stil vestimentar celebru.  Așa cum este și pentru mine.

La 90 ani, Sir Thomas Sean Connery s-a stins din viață sâmbătă, pe 31 octombrie. Un actor talentat care va rămâne James Bond pentru o mare parte dintre noi, cu toate că a încarnat multe personaje devenite faimoase ca Robin Hood, Richard Inima-de-Leu dar și Guillaume de Baskerville (Numele Trandafirului), Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez (Highlander), William Forrester (Finding Forrester), Henry Jones (Indiana Jones), Allan Quatermain (The League of Extraordinary Gentlemen).
Actor multi premiat, în 1988 i se acordă și Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar pentru filmul The Untouchables de Brian De Palma, unde joacă alături de Robert de Niro și Kevin Costner.

Descoperit într-un film cu pitici de care nimeni nu a auzit, “Darby O’Gill & The Little People”, o mică producție Disney, Sean Connery face o impresie memorabilă producătorului. Albert R. Broccoli caută un actor necunoscut “care să nu coste mult” pentru un film cu buget nu prea mare: adaptarea pentru marele ecran a aventurilor unui spion britanic, creat de scriitorul Ian Fleming, fost angajat în serviciile secrete ale Reginei Angliei.
Lui Ian Fleming nu-i place Sean Connery, îi spune lui Broccoli că “nu arată deloc a ceea ce am imaginat că este Bond. Îl caut pe Comandantul Bond, nu un cascador care a crescut prea mult”.
Într-adevăr, Sean Connery are un trecut de sportiv (refuzase o carieră de fotbalist profesionist și făcuse bodybuilding), avea 1,89 m și luxul îi era complet necunoscut. Pentru gustul scriitorului, actorul era (foarte) departe de a avea rafinamentul sau eleganța necesare rolului unui agent britanic cosmopolit și sofisticat.

Fleming l-a avut întâi în minte pe David Niven când a scris scenariul, apoi împreună cu Broccoli, s-au gândit la Cary Grant pentru James Bond. Acesta însă a refuzat, susținând că nu poate accepta un rol atât de fizic la 61 de ani și că nu va fi deloc credibil. Din fericire, partenera de viață a lui Fleming îl găsește pe Sean Connery “extrem de carismatic și sexual”, iar scriitorul cedează în fața ei și a lui Broccoli. Astfel, după un concurs unde au participat peste 600 de candidați, rolul îi revine tânărului actor, care pe atunci avea 32 ani.
Broccoli va avea deosebit de multă grijă ca fostul sportiv scoțian să-și însușească perfect codurile luxului, manierele și savoir-faire-ul unui adevărat gentleman englez, de la cum să știe să deguste un martini, să aprecieze o mașină de lux sau să poarte costume made-to-measure, pentru a deveni James Bond.

Sean Connery va fi cel care va lansa, în scena de la cazino din ‘Dr. No‘, replica legendară (poate și cea mai imitată din cinema), adresându-se actriței Eunice Gayson, interpreta uneia dintre cele două personajele feminine principale:

” – Admir curajul dumneavoastră, domnișoara…?
– Trench, Sylvia Trench. Vă admir norocul, domnule…?
– Bond, James Bond.”

Impresionat de actor după primul film ‘Dr. No‘, Fleming are grijă ca în următoarele sale romane cu James Bond, acesta să capete un background foarte interesant: o mamă elvețiancă, Monique Delacroix, și un tată scoțian numit Andrew Bond. Inspirație sau mic omagiu adus actorului?

 

 

Sean Connery, foarte mândru de originile sale scoțiene, va refuza să-și piardă accentul în majoritatea filmelor pe care le-a făcut, indiferent de rol. Dacă pentru James Bond este un detaliu justificat, este cel puțin surprinzător să-i auzi accentul în roluri în care Connery joacă un călugăr francez, un american sau un comandant rus.

Ca să fie lucrurile clare, actorul nu a ezitat să poarte un kilt în iulie 2000 când a primit titlul onorific de Cavaler din partea reginei Elizabeth a II-a. Detaliul a dat apă la moară presei și a făcut să curgă multă cerneală. E drept că actorul, foarte implicat privind independența Scoției, a militat activ începând cu anii 90 la fiecare tur de alegeri, fiind și unul dintre principalii susținători al Partidului Național Scoțian. Ceea ce a aprins suspiciunea reginei, care a tot amânat din cauza aceasta să-l innobileze mai devreme pe Connery.

Dar să ne întoarcem la spionul nostru favorit. Comandantul James Bond RN (Royal Navy) a fost jucat de Sean Connery în șapte din cele 24 de filme realizate până acum. M-am amuzat să găsesc câteva trailere și să observ cum a evoluat stilul actorului dar și cel al filmelor de-a lungul timpului:

Cred că interpretarea lui Sean Connery rămâne, la aproape 60 de ani de la lansarea seriei, cea mai remarcabilă și mai apreciată dintre toate. Când mă gândesc la James Bond, îmi vine automat în minte Connery. Apoi Daniel Craig.

Mi se pare foarte dificil să calci în urma celui care a adus un impact atât de important și a trasat foarte clar cadrul pentru toate generațiile viitoare de 007. Chiar dacă timpurile se schimbă și actorii care au urmat au fost buni: David Niven (actorul care întruchipa pentru Fleming imaginea lui Bond), George Lazenby (singur James Bond care se căsătorește), Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan și Daniel Craig.
Frumoasă întorsătură a soartei dacă te gândești că tocmai Connery era să nu obțină rolul.

James Bond a fost și primul mare rol al lui Sean Connery. O dată cu afirmarea actorului, rolul a creat și o imagine puternică datorită stilului său vestimentar inconfundabil, care de atunci este o referință esențială a eleganței masculine și a luxului.
Chiar dacă este un personaj fictiv, influența lui James Bond și a preferințelor sale stilistice au fost cât se poate de reale asupra modei dar și a unui stil de viață. Personal, nu cunosc bărbat între 18 și 60+ care să nu-și dorească să fie și să arate ca el.
James Bond este un exemplu de eleganță în costumele sale englezești impecabile, dar și un gentleman sportiv care știe să poarte pulovere la golf, tricouri polo sau să înoate în costume de baie care continuă să influențeze și azi marii creatorii de sportswear.

Ce mi se pare impresionant este cum Sean Connery a reușit să lanseze un stil chic pe timpul bunicilor noștri care a devenit atemporal și cu care bărbații de azi continuă să se identifice și din care se inspiră permanent. Chiar dacă James Bond nu este întotdeauna îmbrăcat în costum, este întotdeauna foarte bine îmbrăcat. Și dovedește că nu e deloc o problemă să fii atent și să-ți pese de felul în care arăți. Chiar dacă ai de luptat cu băieți răi tot filmul, nu ai nevoie de jeanși rupți sau o jachetă neagră de piele ca să arăți cât de viril și puternic ești.

Stilul lui 007 va rămâne contemporan pentru că a știut să definească timpuriu pentru bărbați o garderobă clasică, simplă dar foarte chic, impecabil croită și sofisticată. O garderobă care promovează atât haine relaxate cât și piese esențiale de tailoring (parcă nu merge să spun “croitorie” când scriu despre James Bond și tuxedo…).
Acum, judecați și voi, cum să nu vrei să semeni cu Sean Connery care arată al naibii de bine în practic orice s-ar îmbrăca?

 

James Bond contra Dr. No (1962) si faimosul Midnight Blue Tuxedo; haina e facuta de Anthony Sinclair, camasa si papillon Turnbull & Asser.

 

James Bond intr-unul dintre look-urile cele mai apreciate ale personajului, un costum gri semnat Anthony Sinclair (culoarea preferata al lui Sean Connery) si o croiala eleganta tipic englezeasca. (Goldfinger, 1964)

 

Daca ai costumul perfect, nu poti fi James Bond daca nu ai si masina potrivita – Aston Martin DB5, la fel de celebra ca si pasagerul ei. (Goldfinger, 1964)

 

James Bond la plaja alaturi de celebrul costum de baie al Ursulei Andress (Dr. No, 1962)

 

Camasa clasica bine croita, cu mansete intoarsa si butoni purtata cu o cravata tricotata bleumarin

 

Costumul alb, papionul negru, floarea rosie, tigara si Sean Connery in Goldfinger, in 1964

 

James Bond este si un sportiv, iar Sean Connery un mare amator de golf. Tot in Goldfinger, actorul va purta o palarie Lock & Co. Hatters, devenita un mare clasic. Modelul Sandown inca poate fi gasit in magazinul brandului original in St James’s Street, Londra.

 

Iti place sau nu, piesa din prosop fin albastru de mai sus a inspirat si continua sa inspire collectiile masculine de casual luxury wear. Vezi si brandul englezesc Orlebar Brown, care acum are si o linie speciala dedicata lui James Bond… (Goldfinger, 1964)

 

Ultima aparitie a lui Sean Connery ca James Bond, evident in tuxedo (Never Say Never, 1982)

 

Credit foto: Pinterest, Bondsuits.com. 

Dacă ești fan al agentului 007 și nu numai, poate ai vrea să citești și:

De ce să mergi să vezi ultimul James Bond ‘No Time To Die’ (dacă mai ai nevoie de motive)

James Bond – 15 cantece create de artisti celebri care nu au ajuns in filme