Discuție cu instalatorul, Florin 35 ani, într-o sâmbătă când tocmai m-a lăsat baltă o țeavă la baie.
“- Nu știu ce să mă fac, domnișoara Ioana, motanul meu mă atacă seara când sunt acasă. Stă un pic liniștit, apoi sare cu ghearele la mine sau la musafiri și nu înțeleg. E cuminte de obicei.
– Hmmm…stă toată ziua singur ?
– Da.
– Și când ajungeți acasă, măcar îl mângâiați, vă jucați puțin cu el ?
– Nu, si peste noapte îl închid în baie ca să nu mai zgârie. O să-l duc la castrat, poate îi trece.
– Cred că încearcă să vă atragă atenția, în mod pisicesc. După o zi de stat singur abia așteaptă să veniți acasă. Dacă putea vorbi sau scrie un sms ar spune “Aloooo, Florine, da’ la mine te gândești, nesimțitule ?”
– Nu, nu m-am gândit asa. Doar e un animal (râde), dar cred că aveți dreptate. Ce ar trebui să fac ? Mă tot uit ce pisici cuminți aveți, aș vrea să fie așa și Gogu al meu! ”

Dacă aș lua și numai 10 bani de câte ori aud același scenariu l-aș îngropa pe Trump într-o piramidă de monezi și aș cumpăra turnul Eiffel să-l fac parc de joacă pentru pisici.
Am auzit si alte grozăvii – că pisica “rea” poate fi stropită cu apă, să se liniștească. Păi cum ar fi să-i spui soțului că ți-a fost dor de el la sfârșitul unei zile lungi și drept răspuns să primești un jet de apă în față “ca să te calmezi” ?

Nu sunt expertă în pisici, nu sunt nici măcar un fan isteric cu perne brodate cu pisici si pisici de portelan prin casă. Dar îmi plac și îmi place să le observ. Ca multă lume, am avut tot felul de animale în copilărie și punctual, câte o pisică. Acum 3 ani mi-a căzut pe cap un mic tigrat când treceam pe lângă un garaj, l-am adoptat și a fost botezat Catsby. La 3 luni de când îl aveam, devenise extrem de lipicios, miaunăcios și pisălog, cum eram plecată tot timpul. Eu voiam să-i fie bine și nu mai știam ce să fac. Pe strada cu garajul l-am gasit pe fratele lui si la insistentele anturajului l-am luat acasă, un birmanez tomberonez. De cum au fost doi calmul și liniștea au revenit ca din cer, iar pisoii se hârjoneau, vânau muște sau dormeau colac.

b105bce6586ac64fa5907a3e95931960

Doi pisoi au devenit trei – o micro tigrată găsită pe strada mea, Petula, a fost păstrată nepremeditat când am realizat ce mulțumiți erau cu toții împreună. M-a surprins că e mai ușor cu trei feline decât cu una singură. Recunosc, aveam prejudecăți – o să vrea multă atenție, trei sunt mult prea multe si alte idei la fel de interesante și nevalabile. Ulterior am constatat că nu sunt singura care găsește că trei pisoi sunt mai bine decât unul singur. Când mă intorc acasă târziu sau după o călătorie mai consistentă, e tare plăcut să-mi văd felinele liniștite, ignorându-mă complet, prea ocupate de o sesiune de giumbușlucuri cu o mingiucă de cauciuc sau alergaturi pentru mentinerea siluetei.

IMG_5587

Când vii seara acasă, obosită, nu te gândești că pisica a fost singură cuc între patru pereți. Poate de asta îți deschide sertarele, aruncă creioane pe jos, miaună într-una sau vrea în brațe. Este un animal viu, curios, care are nevoie de atenția și dragostea ta. Întâmplarea cu instalatorul m-a făcut mă gândesc la cei care cred ca el ca un animal singur în casă nu are motive să fie nemulțumit și mă intreabă de ce pisica este agresivă. Cred că asta depinde de noi – ce înseamnă cu adevărat “bine” nu este doar unde se află zona noastră de confort.
Am decis să întreb câtiva cat-people din jur, oare mi se pare mie că 2 sau 3 = ecuația bună și cum se văd lucrurile de la ceilalți?

Ana A, mama si Ioan M., 6 ani – pisicile Light & Dark
Motivul pentru care avem două pisici este foarte simplu, după cum ne explică fiul meu de 6 ani: “Dacă am avea doar o pisică, ne-am cam plictisi; dar așa avem două pisici și ne jucăm cu ele, așa că nu ne plictisim deloc! De asemenea, eu și fratele meu le împărțim: eu o ia pe asta, el o ia pe cealaltă. Dacă am avea trei pisici, le-am putea strânge în brațe și împărți și cu alți oameni. Dar dacă am avea 100, asta ar fi cam mult. ”

IMG_5624

Beverly Elian, Elian cattery – crescătoare de pisici Ragdoll

IMG_5624

Am mai multe pisici, de vârste diferite. Oamenii mă întreabă cum să împrietenească pisicile cu copiii, cu alte pisici, cu alte animale sau cum să le crească cât mai bine. Pisicile sunt mai bine când nu sunt ținute singure. Așa că dacă subiectul adoptării unui nou membru în familie vă interesează, mai jos câteva sfaturi testate cu succes cu pisicile noastre:

Ce se va întâmpla noului venit îl va afecta pentru o perioadă foarte lungă de timp, așa încât este esențial ca introducerea să fie făcută cu grijă și atenție.
– Cu copiii
Prezentările să fie făcute încet, mai ales a copiilor mici care doresc să le ia și să le țină în brațe ca pe niste jucării. Dar marea majoritate a pisicilor găsesc că este intimidant și vor căuta să fugă. De altfel copiii e bine să fie învățați să se joace cu pisica cu jucării, nu direct cu mâinile și degetele, cum pisica va zgâria și va mușca o mână ca și cum ar fi un șoarece de pluș.
Pisicile dorm mult și trebuie să le acordați acest moment. Dacă vă doriți să se liniștească când sunteți gata de culcare, nu lăsați pisica să doarmă mai multe ore seara. Jucați-vă cu ea, mângâiați-o de exemplu cât vă uitați la televizor.

– Cu alte pisici
Ce se întâmplă în primele zile între pisica “rezidentă” și “noul venit” va afecta binele tuturor în viitor. Deci încă o dată mare atenție la prezentări. Dacă noul venit este un pisoi mic este mai ușor. Pisica “rezidentă” va scuipa și va face urât, poate chiar va încerca să dea cu laba în noul venit, ceea ce este absolut normal. Este esențial să nu schimbați nimic din rutina pisicii rezidente: locul unde îi place să doarmă, locul litierei, mâncarea și apa.
Amândouă vor trece mai ușor peste moment cu cât se va face mai puțin tamtam. Lăsați câteva zile noul venit într-un spațiu separat, unde are litiera lui, mâncare și apă și supravegheați întâlnirile. Nu țineți noul venit sau pisica rezidentă în brațe în momentul întâlnirii, pentru că dacă se sperie și vor să fugă, puteți fi mușcați sau zgâriați foarte rău. Recomand să-i lăsați câteva ore împreună în prima zi, apoi să-i separați fiecare în spațiul lui să se relaxeze. Continuați așa pentru următoarele zile, la sfârșitul săptămânii vor fi probabil prieteni și se vor juca împreună. Cu un nou venit adult, procedați la fel – puteți în ziua a 2a sau a 3a să țineți noul venit în transportor pentru 20 min, astfel pisica rezidentă se obișnuiește cu mirosurile noii pisici.
Pentru mai multe detalii urmați link-ul de mai jos.

Adopting a kitten by Beverly Elian

Introducing a cat or a kitten to home with other pets by Beverly Elian

Diana T, pisica FruFru (si frecvent cate 1-2 pisici in foster) si cateii Toby si Sara

Nuami Dinescu cu Kitty, Prințul, Honey, Wally, Maddy și Zara

DSC6983

“Nu am fost într-o relație de mare amor cu pisicile când eram copil și mama le iubea și le adăpostea.
Pesemne soarta s-a răzbunat pe mine și mi-a trimis cîteva să mă învăț minte. Întâi mi-a trimis-o pe Kitty direct din stradă, cu o lăbuță ruptă. Aveam să aflu că trebuie amputată și uite așa s-a dus intenția mea de a o da altcuiva. Kitty mi-a deschis drumul spre o carieră de pisicăreasă, servitoare fără diplomă la pisici.
Azi am 6 pisici, fiecare cu figurile ei. Kitty nu știe că are doar trei lăbuțe, e șefa. Are ceva de împărțit cu cel mai frumos motan din lume, Prințul, pe care ar vrea să-l pocnească dar cum nu face față, țipă ca din gură de șarpe să mă duc să-i despart. Când uit să le pun apă tot ea, deșteaptă foc, își bagă singură laba în castronul gol și pleacă cu el prin casă.
Honey (miere o cheamă, miere e) vine la ușa de la dormitor și miorlăie de zici că o bate cineva cu nuiaua; cînd te duci să vezi ce se întîmplă o rupe la fugă pe balcon … pentru că nu e perfect curată litiera. Și țipă așa pînă execuți o curățenie lună. Maddy își lasă capul pe spate și se apucă de “vorbit” exact cînd te grăbești să pleci. Zara îl bate pe Wally prietenos, dar rămâne veșnic cu un smoc din blana lui. Wally, așa sașiu cum e el, tot i-a capsat urechea. Și toate aceste detalii feline fac ca la mine în casă să fie veșnic prieteni ce vin să facă terapie cu pisici.

33333333333333333

Ce e bine când ai mai mult de o pisică e că se comporta între ei exact ca niste copii – se aliază doi câte doi și se joacă. Iar tu nu mai ai grija lor cînd lipsești și 10 ore; învață prostii una de la alta. Așa au învățat să se urce pe sisalul înalt, să sară de acolo pe șifonier unde deschid cu lăbuțele lor ditamai ușa de stejar și încep să arunce hainele frumos aranjate de pe raftul de sus. Sau trag de sertare și scot tot ce găsesc – eșarfe, șosete, lenjerie, dupa care se cuibăresc acolo.
Nimicuri care te înveselesc și te fac să rîzi. Ah, și să vezi ce veselie cînd se pun toate pe tors, 6 tonuri diferite de torcăială e ceva mai rar!”

Joana C, bunica asistenta la Catsby, Tedy si Petula

Doi pe un balasoar 2

IMG-20131008-WA002

Am crescut cu multe animale într-o casă mare cu gradină: câini de vânătoare, teckel, motani, un canar, papagai. Când am ajuns la casa mea am continuat în același fel : iepuri, hamsteri aurii, câini și pisici se adăposteau la noi și se întelegeau bine. Am avut și un șoim cu o aripă ruptă, pe frumosul și elegantul Anton.
Doar târziu am avut o singură pisică și nu i-a mers prea bine. Cu anii, așteptându-mă ziua întreagă să revin acasă, s-a dezechilibrat din ce in ce. Era nefericită, mieuna cu orele lipită de ușa de la intrare până mă auzea venind și era tot mai agresivă cu străinii. După nouă ani mieuna prin casă toată noaptea dacă n-o luam în brate să o culc lângă mine. Dacă eram răcită, stătea lângă mine fără să mănânce o zi întreagă. A dezvoltat ceea ce veterinarii au numit sindromul pisicii tigru, ataca și sfârteca literalmente pe oricine intra în casă, persoana cunoscuta sau nu. Am plâns-o și am înteles – toate animalele sunt fiinte sociabile și nu trebuie lăsate singure toată ziua.
Mă bucur mult când văd cum se înteleg Catsby, Tedy și Petula. Caractere diferite, comportamente diferite : Catsby e șeful necontestat al familiei. Se iubesc și se spală, se joacă, îsi fac poante și-și vorbesc. Comploteaza când e vorba să facă prostii. Sunt inteligenti și mă surprind adesea cu felul în care se fac înteleși de mine. Parca ei vorbesc și eu sunt mută. Sau ei cei deștepti și eu sunt tută !

Dan R. cu Pisy si Blackie

IMG_3029

“Eu și soția suntem plecați toată ziua la muncă. Întâi am avut-o pe Pisy, găsită acum 1 an, de care nu credeam să mă atașez așa. Să mă vezi pe mine, ditamai bărbatul, cu poza pisicii pe mobil în loc de a lui Andreea, nevastă-mea! Soția mea a venit cu ideea să mai luăm o pisică să nu fie singură a noastră, însă nu am fost de acord la început. Îmi era că lasă blană peste tot și eram sigur că lui Pisy sigur nu-i plac alte pisici. Însă astă-iarnă am găsit un pisoi mic și negru lângă roata de la mașină, voia să stea la cald. L-am salvat și, după ce am vrut să-l dăm la adoptat, a rămas la noi. E tare, Pisy e toată albă și Blackie e negru. Desigur Pisy l-a fugărit și scuipat câteva săptămâni până s-a obișnuit și împrietenit cu el, însă acum cine îl spăla pe Blackie pe urechi și are grijă de el ? Iar noi, ce să mai spun, suntem praf după ei, ne uităm ca la film cum se joacă și își ascund jucăriile. Ah, când prietenii vin la o bere, nu mai pleacă – le place atmosfera din casă.

Stefan Olaru, medic veterinar Praxi Vetlife, 2 chinchilla personali și mai multe zeci de pisici îngrijite pe zi

giphy

“Evident este preferabil să stea mai multe pisici împreună: socializează, se educă reciproc și au grijă unele de altele. Nu mă refer la persoanele cu pisici care au casă și curte, ci la persoanele ale căror animale de apartament stau cu orele fără stăpân.
Un animal singur în casă este un animal care are mare nevoie să fie stimulat – altfel va fi frustrat, va deprima și se va îmbolnăvi sigur, așa cum poate face și un om. Dacă pisicile sunt independente și foarte diferite comportamental de un câine, nu înseamnă că le este bine singure între patru pereți. Sunt animale care se simt cel mai bine în mici grupuri de 2 sau 3 pisici. Este important să vă jucați măcar 15 minute pe zi cu ele, să-i lăsați un radio sau muzică pe durata lipsei dvs. Pisica este un animal inteligent cu nevoi clare – ignorarea acestor nevoi se poate plăti de multe ori scump. Agresivitatea unei pisici are întotdeauna motive, ca la un câine. Gândiți-vă ce motive i-ați dat pisicii, cât timp ați petrecut cu ea, în loc să vă grăbiți să o pedepsiți pe nedrept. ”