vineri seara

Vineri seara – nicio poveste reușită nu a început cu o salată, nu? Normal că nu, nu până la una dintre marile noastre grădini contemporane care ar putea concura ușor cu ce are Domnul deasupra. Dar să nu ne băgăm nasul în șantierele altora și să vorbim despre vineri seara. Vineri și nici măcar nu era 13, era 60. Stăteam cu o tipă la o masă, pardon, pe o bancă, turcește. Prin tipă mă refer la genul ăla de femeie la care te oprești un pic să te uiți pentru că nu o citești din prima, dar care nu poartă pantaloni scurți din denim tăiat, prespălat, intrat la apă etc, nici nu bea proseco de pe Instagram. Pentru că păream să fim din alt peisaj, ne-am apucat să discutăm un pic despre obiceiurile diferitelor culturi, cum albul la unii e de nuntă, la alții de înmormântare, chestii din astea de nu privesc pe nimeni.

A propos de privire, la un moment dat, tipa asta cu care eram începe să fie jenată de privirea unui tip din genul unui țânțar din ăla nesătul. Băiatul era la o masă din față, cu prietena, poate chiar logodnica lângă el, dar se tot zgâia la prietena mea. Momentul acela a declanșat subiectul pe care îl citiți acum: la cine, de ce, cum și de unde se uită lumea la tine? Cam ce e considerat feșăn când ieși in week-end sau ce crede lumea că este?

Pentru că niciuna dintre noi nu și-a declarat apartenența la vreo sectă feministe sau alte treburi de genul acesta, ne-am rezumat la a studia imaginea celor din jur. Și cum să îi cunoști mai bine pe oameni dacă nu uitându-te la cum sunt îmbrăcați?

Stânga: o gașcă mișto de 5 tipi și o tipă combinată cu cel din punctul maximum stânga. Unul dintre ei are o cămașă cu o nuanță incertă de gri, cu un guler impecabil, poartă ochelari – oh, dar stai! N-ai ghicit, nu e Poli, e prea studiat, e pretty boy și o știe, dar joacă dur, tace tace tace și când deschide gura toată lumea e sub masă – super glumă, am râs și noi puțin.  #50 Shades of lol.

Stânga-Mijloc: două tipe. Telefoane, Instagramuri la greu, haha, hihi, pantofi sport de alergat, tatuaj pe gleznă 1, tatuaj pe încheietură 2, ceas brățară argintie + brățări știi tu de care, pantaloni extrem de scurți la donșoara dinspre centru, păr hiper întins la cealaltă, ah, stai, nuuu, ai uitat să îți ții buzele țuguiate, f*ck! Poartă alb și negru – clasic, nește lady, ce **** lu’ ăla care nu aud exact ce îi face ăleia dinspre stânga.

Mijloc: îl știu pe un tip de la masă. E cu tricou, pantaloni khaki drepți și Vanși, cum le zice pe românește. Are un ceas finuț, dar masculin (cred ca e de fapt un gadget), mai vorbește, mai soarbe din paharul cu vin alb, se mai uită pe telefon. Are pe el khaki, gri, maro – e realist, mi-e și frică să mă uit la breaking news, iar pe fața lui citesc doar un ‚Mda, mă așteptam…’

Dreapta: aici începe distracția și aici e gagiul cu privirea de Autan Spray. Respir adânc – cămașă în carouri, jeans tăiați, tipul e cowboy… feat. Velea!!! Iar pantofi sport? Nike Air Max 90 – felicitări, te vede și Ben Affleck din spațiu. Barbă, șuvițe în ochi și un mini coco-coadă. Din nou, clasic, hipsterul care și-a dat seama că poate fi samurai și crede că e mai cool decât ăla din spate care are bermude și tot cămașă  în carouri, dar alte încălțări și un skateboard atârnat de ghiozdan. Prietena lui Autan e o tipă interesantă, mă face să mă gândesc la un personaj de-al lui Eliade, e masivă, blonduță, piele albă, ochii de safir, mă rog, exagerez, are ceva nordic. Poartă maiou din ăla de baschet și pantaloni scurți (numai că picioarele îi ajung un pic până la noi și chiar arată într-un fel…), iar pantofii sunt un fel de espadrile. Cam de plajă, dar la câte Coachella-wannabe sunt în jur, nu ne supărăm tocmai pe Elsa asta.

Dar chiar… ce are toată lumea cu Coachella? Nu mai putem să ieșim și noi din casă, fără să ne costumăm? Am fost sâmbătă în fostul club al studenților, prima dată după 6 ani. Erau două categorii de puștoaice – Coachella și Ibiza. Cu ce am greșit? De ce nu pot să scap de imprimeul tribal pe care oricum îl prefer bluzițelor făcute după Chloeurile care atârnă de pe tine și pantalonașilor cu talie înaltă, frate, dar care nu pot să spun unde se termină că … na. Și must – părul prins sus în coc, unghii albe, ruj de Kylie Jenner și blush de Kim Kardashian – all in one, că se poate!

Duminică am hotărât că iau o pauză, era deja prea mult. Văzusem în 48 de ore zeci de tricouri cu decolteu în V la bărbați și pantaloni rupți, Nike cei mari și colorați, cămăși deschise cu tricou pe dedesubt, pantaloni scurți, prea multe posterioare, prea multă piele solarizată, prea multe tatuaje (care e faza cu a-ți tatua două brățări negre, una mai groasă și una subțirică? Are toată lumea din alea, de ce?), prea multe vârfuri blonde, prea multe brățări… în fine. M-am dus într-o altă grădină, m-am gândit că dacă ceva mișto nu începe de la o salată, poate merge cu tot boschetele. Eram destul de hotărâtă să mă relaxez cu trei prieteni printre copăcei, când din greșeală întorc capul spre stânga – snap! It’s Inna, b*tch… cu pantalonași scurți… cu brățările tatuate… cu blush și cu buze… și cu nike air max… și în vervă… și… Mare Ți-e Grădina, Doamne!

Sursa foto: http://morethansayings.blogspot.ro/2013/04/life-begins-on-friday-night.html