Joacă susținută de alte venituri sau parte esențială a unui business plan? Ce se află în spatele unui blog și cum se monetizează el? Care este strategia, motivația și abordarea profesională și cât de mult contează o prezență personală online în era e-commerce? Dacă ne-am apucat să vedem cum online-ul influențează offline-ul în numărul din iunie, e firesc să vorbim și cu cei direct implicați, bloggerii. Cu cei care și-au construit un adevărat brand personal virtual și un nume care contează pentru profesioniști și pentru publicul fashion de la noi. Ca să-i cunoaștem mai bine am ales patru personalități diferite: Ana Morodan sau Contesa, Vicki Nicola și minunata ei Vickipedia, Raluca Roșu și Daily Tutli Putli unde 90% din ținute sunt luate de la second hand si in fine Liana Popa cu Avețișiperoz care propune soluții înțelepte, de la haine la călătorii. Abordări personale, umor și creativitate, bloggingul românesc se aliniază tendințelor internaționale și dorește să fie un business legitim și serios. Să sperăm că vom avea în curând, ca în Franța si în alte țări, un Minister al Numericului.

 

Ana-Morodan-Team-Building-23 copy

Ana, contesa Morodan 

Ce te-a determinat să începi un blog?  Primăvara lui 2009, liliac, bujori, situațiune albastră și inimă la fel… Stăteam strâmb ca să gândesc drept, în căutarea unei soluții pentru viitorul meu (cel de avocată nu suna deloc glamour și nu mergea cu paiete, gin tonic și pasiunea pentru sipcă). Noa, așa a venit momentul de iluminare:

  • Are succes în lume, la noi încă e liber                 BUN
  • E despre mine                                                           VIS
  • E cu scriitură ca într-un roman chick-lit            SPLENDID
  • E pentru vanitoși                                                     MINUNAT
  • Mi-e frică să mă apuc                                              MĂ ARUNC
  • Evrika! Mă apuc de blogging de stil personal    GATA!

Asta e povestea, pe foarte scurt.

Cine este Contesa Morodan?  Contesa Morodan este un personaj savuros, exploziv și neînfricat pe care fie îl iubești, fie îl bârfești, însă întotdeauna cu patos. Ea este impecabil de penibilă, dementă, sinceră, extravagantă, funny, emoțională și generoasă. Și modestă!

Ce aduce un blogger concret pentru offline?  Un singur blogger creează influență în grupul lui de followers și, prin afinitate, poate mișca mentalități, comunități, grupuri sociale, triburi. Mai mulți bloggeri pot schimba mega-trenduri și lumea, ei fiind una din comunitățile de tastemakers și de leaders de opinie foarte importanți, esențiali în 2016.

Ce obiective specifice ai pentru anul acesta?  Suntem extrem de concentrați pe proiectul MORODAN BLOGGING ACADEMY for extravagantly successful digital influencers, pe Morodan SHOP și pe câteva proiecte de antreprenoriat social pe care dorim să le implementăm anul acesta. + party, extravaganță, gin, prosecco, demență și mai multe paiete.

Cât reprezintă site-ul din totalul cifrei tale de afaceri și cât reprezintă extensiile de brand?  În prezent site-ul reprezintă 50% din totalul cifrei de afaceri, însă am planuri mari să diminuez această cifră pentru că îmi doresc să cresc foarte mult extensiile de brand.

Ai lansat de curând aplicația Ana Morodan, după 2 ani de work in progress. De ce ai simțit nevoia unei aplicații și ce strategie ai pentru ea?  Am lansat aplicația Morodan în primăvară (oh, what a day!), pentru că am vrut să intrăm pe o piață în care comportamentul de app download să fie unul firesc, de mainstream. Deocamdată, aplicația capitalizează frumos pe “marketing ascuns”, în sensul că a crescut reputația mărcii Morodan și e încă o manieră de a comunica cu comunitatea mea în manieră 3.0; însă avem în plan ca în maximum un an să creăm și să lansăm content specific pentru aplicație, care va putea fi accesibil contra cost.

Cu ce branduri colaborezi și cu ce branduri ți-ai dori să lucrezi?   Primul trigger este și va fi introdeauna ca brandurile cu care colaborez să-mi inspire încredere. Dacă mă abordează un brand în care cred, da, vom lucra împreună. Conceptul campaniei trebuie să fie unul simpatic&empatic și tone of voice-ul, unul care să fie în armonie cu povestea mărcii Morodan. Apoi este factorul uman, îmi place să lucrez cu oameni relaxați și cu umor. Povestea asta se aplică pentru toate brandurile care mă abordează.

 Care este marea diferență cu viața ta post-blogging?  Nu există viață post-blogging… ceea ce vedeți în online este exact viața pe care o trăiesc. Nu este nimic contrafăcut și țin foarte mult ca oamenii mei să înțeleagă că acest chicklit siropos cu mult umor este exact ceea ce trăiesc! ☺

Spui că ai un plan de carieră de la început – ce ne poți spune azi despre el?  Lucrez de la 16 ani. Primul meu job a fost să șterg praful de pe mobilele expuse într-un magazin cu mobilă art deco. Am avut o agenție imobiliară, două magazine de haine în Arad și o cafenea. Apoi am urmat facultatea de Drept și am devenit avocat. Nu am avut talent și alonjă nici la șters praful, nici la bar, nici la mașina de cafea, nici în magazin, nici la barou. Mă încurca teribil pasiunea pentru superficial, gin, ruj roșu, sipcă, broșe strălucitoare cu păianjeni uriași, paiete, perle, ego și dramolete. Am schimbat macazul, norocul și m-am angajat la Me Enterprise: best place in the world.

 

Vicki Nicola

Vicki Nicola – Vickipedia

 Ce te-a determinat să începi un blog?  Am început un blog din dorința de a-mi exersa scrisul. În timp, această pasiune s-a transformat organic într-o platformă serioasă de promovare a unui conținut de calitate, exprimat in egală măsură prin cuvinte, fotografii și, în mod special, video.

Cum ai defini și ce este Vickipedia?  Este un loc de joacă profesionist, în care îmi propun cu fiecare proiect să aduc la aceeași masă moda și creativitatea în comunicare.

Ce aduce un blogger concret pentru offline?  Pentru un brand, mai ales dacă vorbim de unul de modă, un blogger aduce un dialog personal, autentic și aspirațional cu un segment de public. Iar “aspirationalul” este un avantaj important în comunicare. Ca să explic, nu aș vrea să folosesc cuvinte mari precum role-model, tocmai pentru că este prea formal și deci impersonal. Dar cred că un blogger poate fi pentru un brand reprezentarea într-o imagine concret conturată, cu care publicul se identifică mult mai ușor.

Ce obiective specifice ai pentru anul acesta?  Axioma prezentului spune că nu mai poți dezvolta lucruri fără să ai și o extensie a lor în online. Îmi place să privesc mereu și din cealaltă perspectivă și cred că cel mai mare suport pentru a câștiga relevanța în online se găsește în offline. Și cu acest principiu în minte, îmi doresc foarte mult să dezvolt cât mai multe proiecte în care cele două medii să se potențeze reciproc.

Cum monetizezi pasiunea ta și care este beneficiul bloggingului pentru business și marketing?  Cred că unul dintre cele mai mari aventaje în online este acela de a fi un mediu permeabil la modele de business dintre cele mai diferite. Pentru mine, blogul nu a fost niciodată un business în sine, ci o platformă de promovare a unor proiecte de comunicare și, implicit, o sursă de “new business” in PR. Mai mult decât atât, în timp, am descoperit că aceast algoritm se articulează mult mai concret în ceea ce numim “branding personal”. Și nu în sensul unei strategii complicate de comunicare în spatele căreia se ascunde un ego arogant, ci în sensul în care, în era platformelor sociale de comunicare, brandingul personal este echivalentul unei cărți de vizită. Prin urmare este un instrument uzual al profesiei.

Cât reprezintă Vickipedia din totalul cifrei tale de afaceri și cât de important este el pentru aspectul business? Nu aș putea să răspund concret la această întrebare, fiindcă, așa cum spuneam mai devreme, vickipedia.ro nu a fost niciodată parte dintr-un business plan, ci mai degrabă o platformă de promovare.

Te-ai gândit la extensii de brand în anii viitori? Dacă da, ne poți vorbi despre ele?  Da, pot să îți spun că m-am gândit foarte mult la extensii de brand. Încă nu am găsit formula în care să cred 100% așa că nu am detalii pe acest subiect.

Cu ce branduri colaborezi și care au fost proiectele care te-au provocat cel mai mult profesional?   Una dintre cele mai dragi colaborări a fost campania de eseuri video pentru colecția de designer Balmain x H&M, de anul trecut. A fost un proiect în care am reușit să aduc într-un proiect video unii dintre cei mai importanți influenceri din modă. Și în același timp mi-am respectat manifesto-ul de a aduce moda și creativitatea pe același podium.

Cum ai descrie diferența cu viața ta post-blogging?  Blogging-ul aduce notorietate. Mie, în mod special pentru că activez în domeniul comunicării, mi-a conturat o imagine profesională mult mai bine articulată, iar acest lucru m-a ajutat. Blogging-ul cu un punct de diferențiere puternic și comunicat susținut înseamnă marca personală în versiunea 2.0 și este un instrument foarte util pentru ceea ce înseamnă comunicarea astăzi.

 

Liana Popa_ Avetisiperoz

Liana Popa – Avețișiperoz.com

Ce te-a determinat să începi un blog?  Am zis că ar fi bine să existe un loc unde să răspund organizat întrebării “unde ai găsit asta?”

Cum ai defini Avețișiperoz?  Este un loc cu alegeri înțelepte. Fie ele de vacanțe, haine sau mâncare. Cred cu tărie că dacă alegem mai puțin, mai atent și mai potrivit nouă, avem parte de mai bun. Și atunci ofer idei, sfaturi și locuri ce fac aceste lucruri posibile.

Ce aduce un blogger concret pentru offline? Nu cred că există un răspuns standard. Fiecare aduce altceva: fie că alege asta, fie că așa își iese. Eu încerc să transpun in viața reală alegerile acelea înțelepte despre care îți spuneam. Să văd pe stradă mai puține uniforme, mai mulți oameni care îți doresc să aleagă o haină sau o vacanță potrivită lor, nu trendurilor.  

Ce obiective specifice ai pentru anul acesta?  Să fac ce îmi place, în tihnă.

Cum monetizezi pasiunea ta și care este beneficiul bloggingului pentru business și marketing?  Sunt copywriter, iar partenerul meu de viață, afaceri și crescut câinele este web & art director. Împreună avem o mică atenție de creație, Elanul Galben, așa că facem tot felul de lucruri de la creat conținut pentru diverse branduri sau campanii de publicitate complexe până la broșuri sau invitații de nuntă. Uneori aceste campanii au loc pe blogul meu.

Cât reprezintă Avetisiperoz din totalul cifrei tale de afaceri și cât de important este el pentru aspectul business?  Nu există un procent fix, deoarece nu doresc să am o normă de îndeplinit, ci să fac acele proiecte care simt că mi se potrivesc atât mie, cât și blogului. Uneori am 2-3 colaborări pe lună prin intermediul blogului, alteori mai mult și se întâmplă să nu fie deloc. Și tocmai pentru că acestea sunt importante nu atât din punct de vedere financiar, ci mai ales ca și expunere-ele reprezintă portofoliul meu, dar și vocea mea-tratez totul foarte serios și nu sar să îmbrățișez orice colaborare. Mai puțin și mai bun este o filozofie pe care o aplic și aici.

belsug la pret redus 2

Te-ai gândit la extensii de brand în anii viitori? Dacă da, ne poți vorbi despre ele?  Lucrurile în online se mișcă atât de repede, încât nu cred că cineva ar putea anticipa ce se va întâmpla peste câțiva ani. Da, am în gând niște extensii, dar voi vorbi despre ele la timpul potrivit. Cine știe, până atunci poate se mai inventează ceva și le mai modific puțin. Sau le fac mai repede.

Cu ce branduri colaborezi și care au fost proiectele care te-au provocat cel mai mult profesional?   Am visat să colaborez cu IKEA-un brand pe care îl iubesc aproape fanatic-și s-a întâmplat asta. Sunt mândră de proiectul AVON despre cancerul la sân, dar și de proiectele pentru Sun Plaza sau Lee Cooper. Și mai sunt campaniile mele, nesusținute de niciun brand sau agenție, pe care le iubesc cel mai mult. #BelșugDePrețRedus este una dintre ele unde atât eu cât și prietene de-ale mele sau alte bloggerițe, pozăm în haine cumpărate înțelept, arătând locurile de unde au fost cumpărate și prețurile întregi ale respectivelor haine alături de cele pe care le-am găsit eu cu #BelșugDePrețRedus. Este un manifest împotriva consumerismului, al cumparatului cu ochii închiși și al uniformelor.

Cum ai descrie diferența cu viața ta post-blogging?  Blogul m-a ajutat să fiu liberă, să duc o viață fără șefi și să fac ce-mi place, ceea ce pentru mine este foarte important. Dar fără viața de dinainte, fără familie, anii de Istoria Artelor, perioada petrecută în publicitate, care m-a ajutat să gândesc campanii, să urmăresc un fir logic, să mă gândesc la mesajul potrivit unui target, să-mi doresc să ajut, nu doar să fac o campanie frumoasă – nu aș fi fost aici. Și nici fără partenerul meu, jumătatea mea de echipă, blog și libertate.

 

Raluca Rosu_Daily

Raluca Roșu – Daily Tutli Putli

Ce te-a determinat să începi un blog?   Mereu mi-a fost teamă să nu uit și de-asta scriu de când mă știu. În martie 2013 aveam deja 5 dulapuri pline de haine și tot atâtea ținute pe care nu le fotografiasem sau pe care urma să le port și să le uit, cel mai probabil. Incă ceva, simțeam că am ceva de arătat și de spus, mai ales în România.

Cum ai defini The Daily Tutli-Putli ? De unde a venit numele și de ce te-ai orientat către look-uri create 90% cu piese second hand?  The Daily Tutli-Putli este o parte din Raluca Roșu. Numele vine de la o animație canadiană, Madame Tutli-Putli, o doamnă care își aduce întreaga garderobă într-o călătorie cu trenul. Mi s-a părut potrivit datorită pasiunii mele pentru vintage, dar și tendinței mele de a aduna obiecte vestimentare. Am început să cumpăr haine second hand încă din liceu. Acum mă definește și mai mult pentru că mi se pare că poți găsi comori la prețuri foarte mici și este o atitudine responsabilă fată de planetă. Reciclez, economisesc bani, fără să simt că fac compromisuri estetice.

Ce aduce un blogger concret pentru offline?  Inspirație, în primul rând. Schimbul este însă destul de echilibrat: un blogger are o viată offline activă, este impresionat sau deranjat de ce vede și i se intamplă și încearcă să schimbe opinii și chiar trenduri prin activitatea sa online. Nu îmi place să le spun oamenilor ce să facă, de aceea activitatea mea online este un răspuns discret atât la comportamente care îmi plac, cât și la atitudini pe care nu le aprob. Răspunsurile mele nu se limitează doar la alegerile vestimentare.

Ce obiective specifice ai pentru anul acesta?  Îmi doresc să dezvolt două proiecte. Primul se numește #yoursdaily și este o încercare de a documenta și epuiza combinațiile vestimentare deja existente în dulapul meu. Este și un mod creativ de a face față stresului și nesiguranței de zi cu zi. Al doilea ar fi #yoursdaily goes to work, în care voi documenta ținutele pe care le port într-un mediu de lucru fără restricții vestimentare. Câteodată cele două proiecte se vor îmbina, inevitabil. Dincolo de aceste direcții clare, îmi doresc să colaborez cu designeri români. Din fericire, sunt foarte mulți cu adevărat talentați. Am avut o săptămână dedicată în întregime unora dintre ei pe Instagram.

Cum monetizezi pasiunea ta și care este beneficiul bloggingului pentru business și marketing?  Nu am încă un plan foarte clar, asta și pentru că încă nu sunt mulțumită de cerințele brandurilor în general. Se cer cifre, care pot fi însă cumpărate. Mi-ar face plăcere să schimb mentalități și să văd că brandurile realizează faptul că cineva nu poate avea 100k urmăritori organici, și abia câteva sute de Like-uri la o postare.

Cât reprezintă The Daily Tutli-Putli din totalul cifrei tale de afaceri? Cât de important este blogul pentru business?   Un procent destul de mic, maxim 5 la sută. Asta pentru că încă nu am găsit o modalitate potrivită de a colabora cu brandurile. De obicei lucrez în sistem barter sau ca model, dar doar pentru produsele și creatori pe care chiar îi respect.

Te-ai gândit la extensii de brand în anii viitori? Daca da, ne poți vorbi despre ele?   Mă tot gândesc la colaborări cu magazinele second hand si proiecte legate de această zonă. Mi-ar face plăcere să ofer sesiuni live de shopping la second hand cititoarelor mele, să comparăm notițe cu privire la modul în care căutăm și alegem hainele.

Cu ce branduri colaborezi și care au fost proiectele care te-au provocat cel mai mult profesional?   Am colaborat de curând cu Ioana Ciolacu, pe care o respect în calitate de creatoare și ca om. A fost o plăcere, dar și o provocare să mă ocup de styling și ședința foto (împreună cu iubitul și fotograful meu oficial Vivian Dunger) pentru o piesă din noua ei colecție capsulă. Am fost mai mult decât fericită să văd că și ea a fost mulțumită de rezultat. Alte nume ar fi Oana Stroe, un designer aflat la început, pentru care am fost model în campania de promovare a primei sale colecții, The White Dacic Wolf. Colaborez mereu cu plăcere cu Gabriela Atanasov de la Sweet Paprika.

Cum ai descrie diferența cu viața ta post-blogging?  Am cunoscut mulți oameni cu care împărtășesc vise și pasiuni. Bucureștiul este un oraș mult mai activ și cu un real potențial. Mereu sunt surprinsă plăcut de evenimente la care am plăcerea să particip. The Daily Tutli-Putli m-a ajutat să ies din propria carapace și să conștientizez că am într-adevăr ceva de spus și arătat în ceea ce privește moda. Bineînțeles, expunerea vine cu neajunsurile ei. Sunt zile în care mă simt nesigură sau obosită. Din ce în ce mai des însă, predomină zilele în care vreau să mă arăt lumii și ea mă primește cu brațele deschise.

Dialog Textil, iulie – august 2016