rb1_8156

Când ajungi la Première Vision spațiul dedicat Maison d’Exceptions seamănă cu un tărâm al zânelor unde te întâlnești cu directorul creativ de la Lesage sau unde poți vedea un workshop Atelier Caraco. Lansat în 2011, Maison d’Exceptions este un eveniment anual rezervat doar caselor de lux și designerilor lor, care propune o selecție exclusivă și o varietate internațională de tehnici ancestrale care și-au permis să inoveze. Mizează pe un număr mic de expozanți de mare calitate (în 2016 au fost la târg 27 de ateliere și artiști din opt țări), unul din obiective fiind deschiderea către noi meserii și orizonturi.

Dacă Première Vision este orientat către industrie și design, la Maison d’Exceptions timpul curge altfel și viitorul înseamnă întâlnirea dintre artă și diferite meșteșuguri artizanale contemporane. Aici este încurajat un retur la sursele excelenței și artei printr-un dialog nou între artizan și designer. Îndemânare, meserie, cunoștiințe tehnice, originalitate și talent sunt valorile principale ale atelierelor prezente la micul târg, care garantează clienților că sunt pe aceeași lungime de undă.

În trei secții, tehnici contemporane, vernaculare și ancestrale, vizitatori special aleși sunt invitați să descopere produse selecționate din toată lumea pe criterii de unicitate, calitate și capacitatea de dialog cu casele de lux și cu creatorii. Manieră foarte tehnică și tradițională de a exprima creativitatea este apreciată aici printr-un meșteșug specific care face parte din patrimoniul unei anumite țări. Denumit « antidotul uniformizării », la Maison d’Exceptions expozanții doresc să-și transmită moștenirea, ca de exemplu atelierul italian Il Borgo care propune stagii gratuite de formare în arta tricotatului sau macramé-ului.

Am stat de vorbă cu Igor Robinet-Slansky, responsabilul presă Première Vision, despre proiectul exclusivist care reușește să împace tradiție și inovație cu confidențialitatea care definește luxul.

Cine sunt expozanții de la Maison d’exceptions?

De multe ori sunt ateliere mici cu o mână de oameni, care nu au mijloacele de a veni de două ori pe an. De aceea ne-am gândit la un eveniment anual în cadrul salonului Première Vision, unde avem mulți participanți străini. La prima ediție în 2011 am plecat de la meserii legate de țesut și am avut o secțiune specială unde prezentam țesături de excepție. De câteva sezoane am alăturat accesorii și piele. În mijlocul mașinii enorme care este Première Vision Paris, Maison d’exceptions este un cadru axat pe selecție și raritate. Accesul la acest micro-târg se face numai pe bază de invitație. Noi alegem clienții care vor veni și care sunt buyerii caselor de lux sau creatori care-și pot permite serviciile acestor ateliere, așa ne asigurăm că participanții vor întâlni publicul țintă. Nu ne-am dorit un spațiu-muzeu unde să arătăm meșteșuguri tradiționale și atât. Vrem să favorizăm inovația într-un context nou și cu meserii creative care aduc o notă nouă, ca de exemplu super-organza-cea mai lejeră țesătură din lume creată de firma japoneză Amaike Textile. Avem tehnici japoneze ancestrale de imprimare textilă care stau la baza unor foarte vechi meserii și tehnici de prelucrat pielea. Expozanții sunt invitați să arate ce pot să facă, rămânând să creeze pe urmă cu clienții produse pe măsură.

Ați avut cereri specifice de ați inclus recent accesoriile în selecția dvs ?

Nu în mod special, sunt meșteșuguri care există și care merită să fie puse în lumină. Toate casele importante de modă trec pe la noi și am făcut acorduri comerciale cu fiecare dintre expozanți, mai ales pentru accesorii. Când ai branduri care vor să lucreze nasturii într-un anumit fel, vor caută ceva diferit. Pascal Gautrand, care gerează și blogul Maison d’Exceptions din 2013, este un designer de modă și specialist în consultanță cu care colaborăm pe acest proiect. Pascal a găsit nișe și oameni pe care nu-i cunoșteam și nici nu știam că există, dar care erau foarte interesanți. Avem un comitet de selecție pentru toți expozanții, format din profesioniști care aleg după numeroase criterii. Ei sunt atenți să nu avem deja oferte pe același domeniu, deoarece ideea este să propunem lucruri rare.

Cine face parte din comitetul de selecție ?

Înafară de echipa internă Première Vision și Maison d’Exceptions, în comitet se află creativi de la casele de lux care sunt în target sau cei implicați în procesul de producție a unei case de modă. Când avem viziunea de funcționare a expozantului (fiabil financiar, seriozitate și capabil de un adevărat dialog), contactăm oameni din exterior pe partea de produs. Buyerii specializați pot spune în ce măsură produsul este interesant și excepțional.  

Aveți criterii de selecție și înafara celor menționate de site ?

Site-ul este o adevărată fereastră către meșteșugurile excepționale și vești despre producătorii pe care îi căutăm. Este o mină de informații. Criteriile de selecție sunt riguroase. Pe lângă un meșteșug creativ este esențială o tușă de inovație, capacitatea de a realiza comenzi precise pentru casele de lux. Contează mult fiabilitatea și noțiunea de confidențialitate, absolut evidente. Este important ca expozantul să poată produce pentru o casă mare, nu vorbim de cantități uriașe, dar trebuie să-și poată onora comanda.

Maison d’Exceptions este un spațiu de punere în contact între cei care nu au mijloacele necesare de a comunica ceea ce știu să facă și cei care caută un produs unic. Poate unii dintre expozanți nu știu cât de special este produsul lor, cum acesta este creat de atâtea generații. Casele de lux vin aici pentru că doresc să se diferențieze pe o piață pretențioasă. Noi propunem această diferențiere și găsim producătorul un savoir faire potrivit. Ceea ce ne ajută și pe noi fim mai buni față de concurenții noștri deoarece aducem lucruri inedite. De exemplu creatorii de genți vor găsi aici un atelier care produce un metru de țesătură în două luni, dar este materialul excepțional pe care nu-l are nimeni pe piață.

maison-dexc-570x379

 

Cum s-a născut inițiativa Maison d’Exceptions în formula de actuală?

A rezultat în urma unei reflexii interne. Première Vision este un târg foarte mare unde observăm mult ceea ce se întâmplă. La Paris avem aproape 1 900 expozanți care ne permit să identificăm cu precizie toate produsele propuse și să fim un adevărat observator a modei creative într-un loc unde expozanții sunt selecționați pentru creativitate și calitate. Avem legături strânse cu brandurile de modă și cu casele de lux, îi întrebăm la fiecare târg cum evoluează. Cu ei lucrăm și pe proiecte specifice, deci avem un feedback constant despre piață și evoluția sectoarelor creative din fashion.

Acum casele de lux intră în mass market și vorbim de masstige (masse + prestige sau prestigiu de masă). Pentru a se diferenția ele au nevoie de un nou tip de produse. Nevoia de a se adapta pieței fără a rămâne într-o zonă de efemer motivează și interesul crescând pentru atelierele de artă. Când Louis Vuitton deschide porțile atelierelor de la Asnières publicului este pentru că asta își doresc oamenii să cunoască. Iar casa de lux care va întâlni un atelier la Maison d’exceptions va putea adaugă o nouă poveste istoriei sale. În spatele multor businessuri care vin la noi se află tineri care au cumpărat ateliere destinate pierzaniei. Au reușit să aducă unei meserii vechi o tușă de modernitate și de inovație care i-a scos salvat.

Atelierele expozanților sunt împărțite in tehnici ancestrale, contemporane și vernaculare. Cum definești  tehnicile vernaculare?

La început nu le numeam așa. Vorbeam de tehnici tradiționale însă termenul dădea mai mult impresia a ceva care îmbătrânește. Vernacular înseamnă propriu unei țări și avea mai mult sens în contextul nostru (la început lucram doar cu Franța, Italia și Japonia). Încercăm să promovăm meșteșuguri necunoscute care există de generații în diferite țări și care răspund nevoilor identificate pe piețele noastre de lux. Acum colaborăm cu țări ca Senegal sau Brazilia, unde este dificil să ne întâlnim cu toată lumea. Structurile lor sunt mici și ia timp să-i cunoaștem, să vedem cum lucrează și dacă pot veni la târg.

maison-dexc-570x380

 

Tendințele pe care le-ai observat merg către inovație sau către tradiție?  

E dificil de spus. Spre deosebire de celelalte târguri, unde tendințele se desenează clar cum avem de-a face cu industrii și întreprinderi mari care sunt în contact cu multe mărci, la Maison d’Exceptions unicul primează și criteriile sunt diferite. De exemplu am văzut recent un meșteșug tradițional de tricotat care din cauza unor micro-captori de lumină permitea țesăturii să devină luminoasă. La interesul pentru meșteșuguri artizanale se adaugă dorința de inovare. Dacă înainte ne interesa doar savoir-faire-ul ancestral, acum tendința de fond este mixul dintre meșteșug și tehnologie, unde se redefinesc lucrurile. Tradiția rămâne dar este reînnoită și asta este foarte bine. Astfel moștenirile tradiționale sunt o bază solidă de unde se poate experimenta. Asta este motivant în măsura în care și dorințele mărcilor merg în același sens.

Este prea devreme sau putem vorbi de ediția 2017?

Suntem în plină pregătire, comitetul de selecție pentru februarie se va reuni în octombrie și abia după aceea voi putea să-ți spun mai multe.

Crezi că tradițiile românești pot interesa Maison d’Exceptions?

Desigur, am avut deja expozanți din România. Suntem deschiși la toate meșteșugurile. România este foarte prezentă la târgurile noastre cu tricotaje la Interselections sau cu confecții. Nu cantitatea ne interesează, de aceea expozanții noștri sunt atent aleși și nu ne dorim să depășim 30 ateliere per ediție. Avem un turn over mare, o treime dintre expozanți sunt noi de la o ediție la alta deoarece nu toți au destule noutăți de la un an la altul. Apoi mai sunt și echipe mici, deja saturate de comenzi, care n-au nevoie să revină în fiecare an.

http://www.maisondexceptions.com/en/

http://www.premierevision.com

Photo courtesy Maison d’Exceptions

Articol apărut în Dialog Textil Septembrie 2016