
În momentul în care industria fashion se orientează repede dar sigur către smart textile și inovații tehnologice, creațiile textile ale Andreei Mândrescu m-au surprins plăcut prin delicatețea și viziunea lor. Într-un spațiu rezervat meșteșugurilor de artă, la Maison d’exceptions în cadrul târgului Première Vision Paris mi-a atras atenția un stand cu un nume românesc, care părea vizual trimis aici dintr-un viitor apropiat.
Departe de aspectul tehnic întâlnit în sportswear și preluat cu succes de marile branduri ca să-și adapteze produsele de lux sau haut de gamme noii clientele și cerințelor ei, Andreea Mândrescu Studio propune un viitor cu texturi rafinate dar tehnice, atât de feminine încât ai chef să le atingi și forme romantice care te fac să visezi. Să le spunem inovații textile cu suflet.
Un anumit mister plutește asupra materialelor ei, care m-a făcut să înțeleg perfect de ce o casă cu un stil atât de precis conturat ca fabricantul francez de dantelă Sophie Hallette face apel la serviciile tinerei creatoare. Și nu numai, între designeri de modă, furnizori internaționali de soluții tehnice sau branduri de mașini, profilul clienților este larg.
După un stagiu la Alexander McQueen studio unde a lucrat cot la cot cu echipa de stil, Andreea se definește din 2011 ca designer de suprafețe, materiale și textile și a pus la punct un studio de creație în Londra prin care oferă servicii complete și diferite de design de țesături. Ideea ei de business a plecat de la subiectul de master la școală, unde Andreea s-a gândit să asocieze tehnicile tradiționale de marchetărie cu materiale inedite precum cauciucul pentru o nouă viziune asupra creației și fabricației țesăturilor bazată pe versatilitate. O decizie îndrăzneață care s-a dovedit a fi o mișcare bună și profitabilă și care i-a permis creatoarei să se îndrepte către o piață de nișă cu un potențial important. Uitându-mă la propunerile ei, mă gândesc la moodboardul unui designer de costume de film. Dacă creatorii trilogiei Matrix ar fi cunoscut-o azi pe Andreea, sunt sigură că personajul lui Monica Bellucci ar fi fost îmbrăcat în materiale concepute și semnate de ea.
După studii în artă și literatură în Israel, ce te-a determinat să treci la textile de viitor ?
Am fost dintotdeauna interesată de țesături, cât și de găsirea de noi combinații de materiale. În timpul studiilor mele de artă lucram și încercam deja medii diferite, în așa fel încât trecerea către textile și design mi s-a părut evidentă și firească.
Te-ai specializat în design textil, de materiale și suprafețe. Cum s-a născut ideea studioului tău de design și de ce ai ales Londra?
Am venit la Londra pentru studii. Mi-am dat masterul în textile futures la Central Saint Martin ceea ce a fost o mare oportunitate pentru mine. După absolvire, am preluat ultima mea idee care vorbea despre inovații textile într-un fel destul de aplicat și am dezvoltat această idee care mixa meșteșuguri tradiționale cu inovația într-un business și așa s-a născut studio-ul meu de design.
Creațiile tale fac parte din noua generație de design textil – te gândești întâi la design, funcție și apoi la aspectul tehnic sau invers ?
Cred că designul trebuie să aibă o funcție care trebuie luată în considerație înainte de orice alt demers.
Te preocupă mult suprafețele versatile și așa ai creat conceptul Inlaid Skin – cum ai ajuns la el ?
M-a preocupat cum o folosire inovatoare a unor materiale diferite poate aduce o nouă dimensiune la tehnica tradițională de incrustație (marchetărie) și meșteșugului de intarsie. În ziua de azi vorbim de manieră globală despre cum să amestecăm și să integrăm împreună absolut orice. Așa încât m-am uitat întâi cu atenție la tradiție pe care am studiat-o, la felul în care funcționează meșteșuguri ancestrale ca marchetăria și intarsia. Apoi m-am întors către viitor și tehnologie ca să creez Inlaid Fantasies, prima mea colecție de textile și materiale. Obiectivul meu a fost conceperea unei noi experiențe atât tactilă cât și vizuală, care să aducă o privire proaspătă asupra unui meșteșug considerat « rigid » ca aplicație și pe care l-am implementat în textile ca pe o suprafață versatilă și mai fluidă. Așa m-am jucat cu straturi diferite și cu ideea de transparență cât și cu aspectul tactil al finisajelor. Unul dintre principalele rezultate a fost Inlaid Skin accesorii dacă sunt drapate în jurul corpului cu Inlaid Textiles, făcut să se potrivească tiparelor de îmbrăcăminte pentru fashion sau suprafețe pliabile pentru interioare sau tapițerie.
Cu ce materiale preferi să lucrezi și de ce ai simțit nevoia de a te orienta către ele? Sunt anumite aspecte tehnice pe care le urmărești ?
Am căutat o textură care să-mi permită o anumită versatilitate și flexibilitate, aspecte care sunt esențiale în demersul meu creativ. Plecând de la ele, cauciucul a devenit unul din materialele mele preferate. Conștientă de asocierile și conotarile subversive din artă și modă ale cauciucului, mi-am dorit să schimb percepția acestuia prin manipularea esteticii, finisărilor și culorilor ca să poată evoca eleganță și rafinament. A rezultat explorarea și research-ul meșteșugurilor tradiționale și testarea potențialului combinării acestui know-how cu procedee și materiale moderne. Acum sunt convinsă că se poate ajunge la noi aplicații foarte ofertante în alte zone de design și de aceea cred că proiectul meu este un bun exemplu în acest sens.
Care sunt clienții cu care lucrezi și cum arată un product briefing obișnuit ?
Clienții cu care lucrez sunt ori designeri de modă sau fabricanți de țesături, așa că depinde de ceea ce dorește fiecare de la colaborarea noastră. Câteodată unii dintre ei preferă să folosească creații in-house pe care le-am dezvoltat deja, iar alte dați preferă să aibe creații proprii realizate cu tehnica pe care am pus-o la punct. Am colaborat printre altele cu Christopher Kane pentru diferite eșantioane de dantelă, cu constructorul de mașini Aston Martin pentru dezvoltare de materiale și textile pentru interiorul de mașină dar și research de culoare pentru exteriorul mașinii pentru W-One Color and Material Inspiration Project sau recent cu SML Germany pentru research și design development, propunere de concept visual, eșantioane de țesături și textile pentru vara 2018.
Prin ce etape trece drumul de la briefing la un nou material în studioul tău?
Depinde de proiect, se poate pleca de la o idee, apoi să urmeze schițele pentru design și eșantioanele finale sau se poate ajunge direct la eșantioane când creațiile sunt alese.
Ai colaborat cu Sophie Halette, producătorul de dantele recunoscut pentru maniera tradițională de a crea dantela. Cum se împacă tradiția cu inovația în acest context?
Sophie Halette încearcă inovații pentru produse specifice, de exemplu dantelele care necesită tehnici de înnobilare. Ei folosesc pe un număr mic de câteva țesături îmbogățiri diferite, în felul acesta eu pot folosi materialele mele ca să creez un design diferit care va aduce un plus și o direcție nouă desenului inițial al dantelelor.
Ai fost acceptată să expui la Victoria & Albert Museum – în ce a constat experiența și cât de semnificativă a fost pentru tine?
Am făcut parte dintr-un grup de design care a fost ales să-și expună cele mai recente creații la V&A în timpul London Design Week. A fost o experiență grozavă pe care ca designer nu o voi uita niciodată și sper, într-un viitor apropiat, să pot expune din nou acolo.
Smart textile și wearable technologies sunt direcțiile de care auzim din ce în ce mai mult în modă – cât de important este ca ele să fie adoptate și susținute de designeri și producători?
Cred că este un concept foarte interesant și în opinia mea, se potrivește foarte bine în zona de sportswear. Dar mai cred și că depinde de piață și de nișa pieței unde sunt introduse smart textile și wearable technologies.
Din 2013 participi la Première Vision Paris și în februarie te-am descoperit cu deosebită plăcere la secțiunea Maison D’Exceptions. Cum a fost participarea față de cea de la Premiere Vision ?
Am participat la secțiunea Indigo de la Première Vision de patru ori înainte să expun la Maison d’exceptions. A fost minunat să pot participa la ambele evenimente, cum fiecare reprezintă o piață și clienți diferiți. Mi-a plăcut mult să fac parte din proiectul Maison d’exceptions cum este un eveniment concentrat pe studiourile de design care crează lucruri unice, atât produse cât și textile. Am simțit că locul meu este acolo din cauza creațiilor și proiectelor pe care le realizez în acest moment.
Photo credits: Andreea Mândrescu Studio
Articol apărut în Dialog Textil, Octombrie 2016