Între două străzi vecine crește de vreo 20 de ani un oțetar. Oțetarii sunt niște copaci foarte rezistenți, care se implantează ușor, semințele fiind aduse de vânt în majoritatea spațiilor virane. Și cel de care vă povestesc a ocupat un mic spațiu viran. Administrația l-a închis cu gard din tablă ondulată când casa în stare foarte proastă a fost demolată. Cu anii, tabla a ruginit, talente în fașă în ale graffiti-urilor s-au dezlănțuit, pe urmă gardurile au fost îndoite, rupte, iar spațiul a devenit o grămadă de gunoaie mai mari sau mai mici, mobile aruncate, scânduri, sticle.
De o săptămână colectivul La Traverse a scos mai mulți saci de gunoaie, au curățat pământul, au construit o cabană pentru sculele de grădinărit. Va deveni o grădină asociativă, cum sunt din ce în ce mai multe la Paris. Duminica viitoare va avea loc o mică petrecere ca vecinii să se cunoască, să se înțeleagă să cultive împreună pământul în bună înțelegere. Iarna e momentul cel mai bun pentru a începe o asemenea acțiune.

 

hotel-regents-garden-jardin-1367312564

Hotel Regents Garden, un hotel ecologic la Paris (credit foto: Regents Garden)

 

Asociația La Traverse ajută doritorii nu numai să cultive flori sau legume, dar și să învețe să facă apicultură. Din ce în ce mai mulți stupi au apărut în oraș, până și pe acoperișul Operei Garnier sunt câțiva a căror miere e foarte apreciată. Situată lângă parcul Bercy, Cinémathèque Française are și ea de trei ani vreo 10 stupi de care se ocupă salariații înscriși într-o listă de susținere, sub supravegherea unui profesionist. Profitând de minunatele flori din parc, mierea cinematecii a câștigat un premiu de excelență în 2015.

Nu sunt acțiuni izolate, ci ele fac parte dintr-o politică urmată zi cu zi de mai mulți ani.
De exemplu, cu acordul primăriei, fiecare cetățean poate să primească în administrație pământul din jurul unui copac. Odată ce are aprobarea, primăria va înlocui grătarul cel mic de la baza copacului cu un teren îngrădit de 2m x 2m. Asemenea spații sunt  din ce în ce mai numeroase în ultimii 8 ani pe străzile și bulevardele Parisului, iar rolul lor e triplu :

– să educe publicul în a fi mai atent la locurile unde se poate arunca o canetă goală, chiștoace de țigări, hârtii de la alimente, etc…
– să crească suprafața vegetalizată din Paris, una dintre capitalele lumii cu cel mai puțin spațiu verde pe cap de locuitor.
– să ofere locuitorilor din clădiri înalte și înghesuite posibilitatea să aibă o grădiniță, chiar dacă e colectivă.
În parcuri și grădinile orașului au apărut pe lângă grădinari, agenți speciali care dau informații la cerere și care pot acorda primul ajutor în caz de accident. Ei circulă pe bicicletă pentru a se deplasa mai ușor și repede în parcuri și între parcuri, în lupta împotrivă actelor de vandalism fizice sau verbale, agresivitate sau grosolănie. Echipele au o acțiune de securizare a spațiilor verzi, disuadare și mediere în cazurile de conflicte sau neînțelegeri. Pe biciclete pot fi mai ușor văzuți și sunt operaționali mult mai rapid decât colegii din echipajele din mașini.
Mai sunt și alte acțiuni ecologice, ca cele de upcycling, foarte creative dealtfel:

  • Cunoscutul Repair Café Paris a lui Luis Cisternas – creat în 2013, este un spațiu unde oricine poate merge să-și repare rapid, ușor, gratuit și sub îndrumarea unui profesional, aparate electrocasnice în pană sau hainele pe care altfel le-ar arunca. Repair Café sunt situate în aproape toate cartierele orașului, pentru a permite locuitorilor să aibă câte un local în vecinătate, unde într-un spațiu agreabil și la o cafea, fiecare își pot reface lucrurile. Unica regulă a localului : ai dreptul la un singur articol.
  • Réserve des Arts – o asociație care recuperează materiile prime rămase după scenografiile de teatru sau expoziții : bobine de fibre, resturi de piele multicolore, cartoane și hârtii de diferite mărimi și calități, culori și pensule, panouri de lemn, plăci de sticlă sau de plexi. Asociația colectează produsele pe lângă muzee, expoziții și teatre și le propune la vânzare la un preț mic profesioniștilor în creație, designerilor și artiștilor. E ceea ce se numește economie circulară gândită să reducă cantitatea de materii aruncate și oferă creatorilor produse de bună calitate la un preț foarte accesibil.
  • Extramuros, asociația lui Yohan Dubigeon – propune atelierele Ménilibres, (contractare a cuvintelor “menuiserie”-tâmplărie, și “libre”). Cu ajutorul primăriei asociația a putut achiziționa mașini noi mai performante și propune ateliere de tâmplărie gratuite unde cetățenii pot crea gratuit de 11 ani mobile sau obiecte din lemne recuperate pe șantiere, paleți, scânduri sau mobile demontate și reutilizabile. E o tâmplărie ecologică și solidară, care sensibilizează parizienii la “arta recuperării”.
  • Recuperarea malului drept al Senei, care a fost redat cetățenilor în grijă de a reduce circulația și poluarea în oraș. Ideea e să urmeze și malul stâng. Spațiile recuperate (peste 5 ha) vor fi amenajate ca să devină accesibile tuturor, adulților, copiilor pentru joacă, persoanelor cu mobilitate redusă. În timp ideea e ca ele să devină o zonă de verdeață care să lege pădurea Vincennes din estul Parisului de pădurea Boulogne din extremitatea vestică.
  • Transportul fluvial, puțin poluant, înlocuiește din ce în ce mai mult transportul de mărfuri, mai ales în ceea ce privește materialele de construcție și produsele finite. E vorba de o cantitate aproximativă de 2 milioane de tone anual.
    Bazinul de la Villette, care face parte de doi ani de un proiect de curățare a apei, va deveni o piscină în vara 2017 pentru toți cei care se uită de ani de zile cu regret că poluarea le-o interzicea…

Mă  bucur să văd că ne îndreptăm către un oraș mai curat, gospodărit cu înțelepciunea necesară unui mare oraș modern, mai sănătos pentru cetățenii săi, mai adaptat și mai frumos. Nu cred că este întotdeauna simplu, dar este dovada că atunci când este voință, totul este posibil.