Acum 3 ani am început să fac o listă cu cadouri de Crăciun care să facă concret bine. Mai exact, mă interesau lucruri care prin achiziția lor susțineau un business local mic sau un terț – un adăpost de animale, o cauză socială sau de mediu. Sau oameni care sprijină constant comunități și care au mare nevoie de ajutor, la rândul lor, în perioada aceasta. Lista a avut așa un succes din partea voastră, încât am pregătit una și pentru sărbătorile 2021, făcută pe baza recomandărilor voastre sau ale asociațiilor cu care am interacționat direct.
Anul acesta o să încep cu proiecte implicate în cauze de mediu, dedicate animalelor și protejării naturii. Statistic vorbind, am observat că sunt întotdeauna cele cărora li se acordă cel mai puțin atenție, așa că m-am gândit să echilibrăm balanță. Din cauza contextului general, mi-am dat seama și că foarte multe asociații pe care le știu și-au văzut ajutoarele reduse drastic anul acesta, un motiv în plus să-mi doresc să încep cu cadouri pentru ele.
Criteriile mele de selecție sunt simple: toate cauzele pe care le găsiți mai jos sunt testate și recomandate de cel puțin o persoană, iar majoritatea celor din listă activează de ani de zile și sunt recunoscuți de comunitățile lor. Sunt oameni care reușesc să facă atâtea cu un ajutor mic din partea noastră, pentru că sunt perseverenți și cred în misiunea lor. Nu e nevoie de matematică să știu că ar face minuni cu ceva mai mult.
Unele dintre cauzele alese mai jos sigur vă sunt familiare, altele mai puțin, dar cred că toate merită să fie descoperite. Nu vă opriți la aspectul paginilor, site-urilor sau la calitatea pozelor, rareori oamenii aceștia au timp să se organizeze cu un profesionist, iar telefoanele sunt utilizate să ajute, nu să facă poze. Veți găsi și produse modeste – vă rog țineți în minte că nu este o selecție de designeri, chiar dacă v-am obișnuit cu recomandări din zona aceasta. Cei aleși aici caută să propună lucruri oneste, realizate des cu puține mijloace, pentru a vă oferi ceva în schimbul ajutorului vostru.
Iar dacă după ce ați citit lista de mai jos aveți recomandări la rândul vostru, vă rog nu ezitați să-mi scrieți, orice fapta bună, mai ales în perioada asta merită susținută.
Animale
-
Pisici pe Creier
Cristi, omul din spatele contului de FB, se implică constant în tot felul de cazuri de pisici dar și căței. M-a impresionat cât de plin de resurse și energie poate fi legat de animale, iar întâmplarea a făcut să mă aflu în același timp cu el la Praxis Vetlife, clinica cu oameni minunați la care sunt “abonată” de când am pisici de mai multe ori. Așa am văzut în direct cât de mult se luptă să ajute și cu câtă rapiditate o face. Iar cu urechea mea supersonica am auzit și câtă nevoie are Cristi, la rândul lui, de susținere. Oamenii se obișnuiesc repede să ceară, dar mai puțin să și dăruiască înapoi.
Dar Cristi m-a câștigat iremediabil într-un caz complicat al unei tinere care aducând 4 pisoi stradali la control, a descoperit că aceștia aveau panleucopenie, unul dintre cele mai înspăimântătoare diagnostice pe care le poți primi ca rescuer. Monitorizarea lor timp de 4 zile la un veterinar nonstop era urgentă, ceea ce depășea cu mult posibilitățile foarte limitate ale tinerei care lucra part-time într-o librărie. “Niciun animăluț nu merită să moară din cauza banilor” am auzit, după care am aflat că Pisici pe creier a preluat cazul. M-a atins așa tare gestul, încât dincolo de donații, care știu acum unde ajung, mi-am promis că-l voi susține cum pot. Oamenii care fac cu adevărat bine nu primesc des cadouri, încurajările și recunoștiința celorlalți ca să poată continuă să facă bine.
https://pisicipecreier.ro/tag/pisici-pe-creier/
2. Green Dog
De asociația Green Dog am auzit de la Noemi Meilman, un adăpost cu peste 200 câini (dar și 12 pisici), salvați de la eutanasiere sau stații de ecarisaj. La Green Dog sunt și mulți căței seniori de care cei de la asociație trebuie să se ocupe mai atent și în mod special, și care câteodată au șansă să fie adoptați.
Anul acesta, donațiile lor au scăzut dramatic, ceea ce periclitează un echilibru deja fragil și amenință necesarul zilnic în hrană pentru pensionarii lor. Pentru cine dorește să ajute, cei de la Green Dog confecționează brazi de Crăciun gata montați, ce pot fi livrați prin curier. Costul unui brad este de doar 100 lei, las link mai jos către profilul lor de FB. Este una dintre asociațiile care m-a atins în mod special prin atenția și dedicația pe care au față de animale, cu precădere pentru cele vârstnice, hai să le facem cadouri.
3. Homeless Animal Hospital
Cine nu-l cunoaște încă pe doctorul Aurelian? Cred că toți cei care la un moment dat au avut nevoie de ajutor au avut de-a face cu el și proiectul sau Homeless Animal Hospital (HAH), o asociație fondată în 2011 care ajută acolo unde nu ajută nimeni și unde nevoia este urgentă.
Proiectul este susținut din donații (v-am mai spus de “Pune 10 lei la treabă”) și ajută căței și pisici abandonate, aflate în adăposturi, care provin din familii modeste sau care aparțin categoriilor defavorizate – pensionari cu venituri mici, familii monoparentale sau cu mulți copii în creștere. HAH ajută cazurile dificile iar animalutele salvate care nu sunt ale nimănui cel mai des sunt propuse de ei spre adopție – care ar putea fi cadouri alfel de anul ăsta nu doar pentru noi.
Personal i-am cunoscut ca voluntară cu ocazia unor campanii gratuite de sterilizare cu care mergeau pe coclauri să informeze și sterilizeze câini și pisici. Am învățat o groază direct de la experți și am văzut ce înseamnă să iubești animalele și să locuiești la țară unde nu poți să le ajuți din motive simple și uneori extrem de stupide.
https://www.instagram.com/homelessanimalhospital/?hl=fr
4. Doamna Viorica
Dacă mai sus aveți asociații care au reușit să-și facă cunoscut demersul pe social media, e rândul unui om care face multe dar care e știut doar de cei din cartier.
Pe doamna Viorica o știu de 3 ani, am întâlnit-o întâmplător când am început discuții în jurul Cișmigiului despre animalele fără stăpân. Sunt mulți iubitori de animale în zonă, faceți o plimbare dimineața sau seara să vedeți cât de mulți câini adoptați / salvați ies la plimbare cu stăpânii lor. Dacă cățeii abandonați în parc își găsesc familii, situația este diferită pentru pisici, care se înmulțesc necontrolat și pentru care ne-am gândit la o campanie de sterilizare. Doamna Viorica știe tot neamul pisicesc din cartier căci vine zilnic în Cișmigiu, iar din banii câștigați prin 2 joburi hrănește și sterilizează tot ce prinde. Dacă înafara orașelor este o nevoie urgentă de informare și educație, și în orașe ar prinde bine o campanie de awareness asupra animalelor străzii și importantaprogramelor de sterilizare.
Doamna Viorica este mână de om, firavă și tenace, cu o voce răgușită de la fumat și ochi vii care se luminează ca și zâmbetul ei de câte ori vede un animăluț. De mai bine de 10 ani, doamna Viorica ajută și o face singură, înainte să o întâlnesc. Și-a luat și câte 3 joburi ca să poată ajuta animalele din zona în care lucrează, respectiv în jurul Tribunalului și Sfinții Apostoli până sus, la Știrbey Vodă, pe tot Schitu Măgureanu. Un traseu pe care-l face zilnic, cărând pungi cu 12 kile de mâncare. Este unul dintre cei mai generoși, cu bun simt și corecți oameni pe care i-am întâlnit, gândindu-se constant cum să-ți dea ție și să te ajute din (foarte) puținul pe care îl are.
Felul ei de a fi mi-a câștigat admirația și respectul și sper, la rândul meu, să o ajut. Lucru complicat dacă vrei să-i faci cadouri, căci Viorica nu acceptă ușor sprijin și evident nu i-ar trece prin minte să fie pe social media, chiar daca este unul din oamenii care are nevoie. O puteți contacta direct sau îmi puteți lăsa un mesaj pentru ea – poza de jos nu-i face cinste, a trebuit să i-o fur, dar voi face una mai bună zilele care vin.
5. Sanctarul Nima
Un sanctuar dedicat animalelor de fermă care în loc să ajungă la abator, unde sunt trimise după ce au fost stoarse de viață, sunt salvate și găsesc o nouă viață liniștită. Momentan sunt 22 de vaci, 4 cai, 2 purceluse și 2 căței care consumă lunar:
- 2 000 baloți de fan
- 100 + kg mâncare Pavo
- câteva zeci de kg de fulgi de ovăz, legume și verdețuri
- 5 saci de boabe vegane pentru căței
- suplimente pentru seniorii sanctuarului
Nevoia de hrană zilnică este astringentă, iar pe lângă colecta în curs pentru a asigura mâncarea pe luna decembrie (2 baloți de fan costă 20 lei) și puteți cumpără și pe post de cadouri micile cănuțe la 36 lei propuse pentru a susține oamenii inimoși din spatele proiectului și animalele salvate de ei. Faceți un tur pe FB să cunoașteți și pensionarii cu blană ai sanctuarului. Mie mi-au plăcut grozav văcuțele Misia și Indra.
https://www.facebook.com/NimaSanctuary/
Moda & Deco
1. Bine Boutique
V-am mai vorbit despre ei și o fac din nou, Bine Boutique este un proiect al Crucii Roșii născut în 2018 care continuă să facă bine și care a trecut de pandemie, deci cu atât mai mult cred că trebuie susținut. Am găsit la ei de toate, de la topuri Max Mara la cămăși COS de bărbați, noi-nouțe, iar fetele care ajută în butic sunt minunate.
https://www.facebook.com/bineboutique/
2. Sâniziene
Întâi am crezut că nu citesc bine – da, da, brandul se cheamă Sâniziene și pe lângă un proiect de decorațiune de interior de upcycling (vaselor vechi li se acordă o nouă viață), toți banii obținuți din vânzarea obiectelor merg către Centrul Coma care sprijină femeile victime ale violenței sexuale și unde li se acordă terapie gratuită și anonimă.
Pe lângă cadouri cu sens, faci ceva concret și pentru o femeie care a avut până acum mai puțin noroc.
3. RetușART
Unul dintre proiectele The Social Incubator, RetușART își propune să susțină tinerii vulnerabili (mai ales cei care provin din centre de plasare) învățându-i întâi o meserie – cea de croitor-retoucher, ca apoi aceștia să fie angajați cu ușurință în domeniu. Pentru mine este meserie de viitor (ca majoritatea meseriilor legate de recondiționare specializată – reparațiile pantofilor, genților sau mobilelor vechi) și mi-ar plăcea să văd mai multe inițiative ca cea de la RetușART.
https://asociatiasocialincubator.org/retusart
4. Velements
Inițial nu am vrut să pun branduri haine pe listă, cred că avem o reală problemă cu dulapuri pline în România și chiar dacă unii s-au mai domolit de când cu pandemia cu goana după shopping, ideea listei mele nu este să consumăm și mai mult. Dar Velements este un brand clujean pe care l-am cunoscut cu ocazia unei jurizării la Zain Expression și care mi-a plăcut mult pentru filozofia și tenacitatea sa. Preocupați de comunicarea și crearea unei mode responsabile în care reciclarea și upcycling sunt esențiale, Velements sunt foarte activi și manufactureaza haine noi din piese vechi, iar rezultatul este minunat – dacă vă place cu adevărat moda, aici este de voi pentru cadouri altfel!
5. Huna
Un brand din Iași creat de arhitecta Ana Cristina, Huna (de la Human Nature) realizează piese de marochinărie ideale pentru cadouri, din resturi de piele naturală și vegană. Sau cum zice Ana, lucrează manual “din dragoste pentru oameni, animale și planetă”. Este și printre primele business-uri de la noi pe care le-am văzut utilizând o paletă largă de materiale plant-based (piele făcută din ananas, cocos sau cactus) și explicând foarte fain pe site ce înseamnă fiecare.
6. I Wood Be
De sezon si nu numai
-
CLAAR Atelier
Beauty & Well Being
1. Loopyoga
2. Doda Natural
https://www.facebook.com/dodanatural/
3. Pawtelier
Nu pare foarte activă pe social media, este mai preocupată să facă săpunuri, dar vă asigur că Dacia Coman este un om de încredere de care dai cât ai bate din palme, pe FB sau IG. Ințial a creat o mică linie de produse pentru animale – am avut prieteni care testaseră creme cu unt de shea sau șampoane uscate pentru blănoșii lor sensibili și care erau încântați de rezultate. Apoi Pawtelier a trecut mai departe la produse naturale pentru stăpânii lor, iar cosmeticele ei sunt cu adevărat excepționale, extrem de accesibile și foarte calitative. Totul este făcut artizanal și cu multă atenție, iar săpunurile Pawtelier, pe care le-am testat personal de cele mai multe ori, sunt printre cele mai cremoase și plăcute pe care le-am încercat, ca și crema de buze. Și mai miros tare bine, deci să tot iei cadouri de aici.
https://www.instagram.com/pawtelier/?hl=fr
O combinație de unt de Shea, cocos, cacao, migdale și nuci de macadamia. Săpunul e colorat cu ulei din pulpă de cătină și extract de morcovi, iar rosul aprins este dat de extractul de ardei dulce.
4. Hadri
Adriana Ghiță prepară manual din 2011 în laboratorul farmaciei ei produse realizate 95% din ingrediente naturale și are grijă să le propună în recipiente de sticlă sau aluminiu care pot fi reumplute tot la ea. Ca și alții, a trebuit să o întreb ca să-mi spună că “ajutăm prin donații, copii și alte organizații care au nevoie, dar nu am făcut public asta niciodată. Nu am refuzat pe nimeni care ne-a cerut ajutorul.” Dacă la anul Adriana dorește să doneze din profitul ei unei fundații care se ocupă de prevenirea unei boli de care a suferit, următorul pas este și un magazin nou sustenabil și mai multă comunicare privind donațiile lor.
“Nu sunt perfectă, dar mă străduiesc cât pot.” mi-a concluzionat Adriana și recunosc că mi-a plăcut, iar dacă nu am ajuns încă în Pipera la farmacia ei, o voi face foarte curând.
Dulciuri si rasfaturi culinare
-
Prăjitură din Natură
Am descoperit Prăjitură din Natură după postarea mea pe FB, încă nu i-am testat dar mi-au fost recomandați cu mult entuziasm de prieteni. Mi s-a părut o alternativă foarte bună pentru produsele tradiționale de Crăciun (face cozonaci, babka, turtă dulce și alte bunătăți) pe care o voi testa anul acesta și de unde cu siguranță voi lua cadouri. Cu ce nu prea se laudă Diana Bejan, fondatoarea (și o încurajez să o facă), este toată susținerea proiectelor de activism vegan, de educație (de care cred că este MARE nevoie) pe care le face în paralel, cât și inițiative pentru sanctuare de animale sau donațiile și sponsorizările pe care le face. Iar dacă nu o întrebam punctual, nici că aflam.
“Nu prea ne laudăm neapărat cu asta în online, ca să se vadă undeva. De regulă ne implicăm și este suficient pentru noi, nu o facem pentru marketing. Cele mai recente proiecte în care ne-am implicat au fost ale Sanctuarului Nima, ACIA și Gala Anuală a ASUB, Asociația studenților din București, și am pregătit voluntar împreună cu Asociația Veganilor din România cursuri de cofetărie și bucătărie vegană viitorilor bucătari.”
https://www.facebook.com/PrajituraDinNatura
2. Veganzza
Dacă ți-a plăcut, citește și:
Crăciunul sau răsfățuri culinare de sărbători din trei țări diferite