Vitrinele de Crăciun au devenit de-a lungul anilor o adevărată tradiție, ocazie cu care marile magazine sau brandurile de lux mizează pe magie și se întrec în creativitate. Ca în fiecare an, am făcut o plimbare prin Paris de pe Rive Droite pe Rive Gauche să văd ce povești au pregătit de data aceasta pentru Crăciun 2021. La marile magazine de pe Rive Droite, mi-a plăcut să văd că reciclarea și responsabilitatea față de modă sunt parte esențială din concept. 

Vitrinele marilor magazine ca Printemps, Le Bon Marché sau Galeries Lafayette devin adevărate obiective turistice pentru parizieni în această perioadă, spre bucuria celor mici și nu numai. Pe lângă marile magazine care  au fiecare un stil propriu și ușor de recunoscut de la an la an, brandurile de lux devin și ele foarte inventive în momentul sărbătorilor ca să-și încânte clienții.

Gândită special de mai bine de un an și realizată în detaliu cu câteva luni înainte de noiembrie, vitrina de Crăciun este un exercițiu de creativitate îndelung studiat, iar produsele expuse sunt alese încă din primăvară ca să susțină povestea pe care brandul dorește să o împărtășească de sărbători, o poveste diferită de fiecare dată.

Anul acesta, cu siguranță din cauza pandemiei, strălucirea și opulența vitrinelor de Crăciun 2021, mai ales cele ale brandurilor de lux, a fost mai potolită, modestă și discretă, mai ales pe Avenue Montaigne.

Crăciun 2021 marile magazine – vitrine personalizate și reciclare

Între dorința de reclamă și personalizare, vitrinele de la Galeries Lafayette Haussmann, locația istorică a magazinului, nu sunt preferatele mele, cu toate că sunt o referință. Cu ajutorul designerilor specializați care se ocupă de scenografie, Crăciunul este momentul oportun pentru a străluci. Am găsit dintotdeauna stilul Galeries Lafayette un pic bătrânicios și încercam să-mi imaginez cam cum arată stiliștii vitrinelor. Sincer, îmi e greu să cred că sunt tineri ieșiți de la o școală de modă prestigioasă, cum este cazul pentru asemenea joburi. Ce mi-a plăcut însă anul acesta este accentul lor pus pe reciclare – Galeries Lafayette au decis să fie GREEN din cap până-n vitrine.

Globurile de Crăciun sunt refolosite în fiecare an și personalizate după tema aleasă, iar obiectele de decorațiune și marionetele din vitrine sunt făcute de mâna și vândute public după Crăciun. O idee pusă în practică din 2017 – aproximativ 50 000 piese au fost vândute și cca 70 000 euro au fost obținuți până astăzi, o sumă oferită în întregime la diverse asociații caritabile. Restul produselor din vitrine sunt sau donate sau reciclate, scopul fiind să se ajungă la zero waste. Impunătorul pom de Crăciun, marea atracție istorică din interiorul magazinului, nu este un obiect din plastic sau un brad care va fi aruncat după sărbători. Ci este o structură din sticlă și oțel, cumpărată de 8 ani, care este împodobită, regândită și customizata de fiecare dată.

De Crăciun 2021, pentru a permite oricui să cumpere decorațiunile, inovația a constat în digitalizarea vânzării.  Ce mi se pare interesant este că francezii în general sunt preocupați de reciclare, însă obiceiurile zero waste și evitarea risipei s-au schimbat foarte mult și în profunzime în ultimii 5 ani, devenind gesturi firești de atenție la cei din jur, mediu și planetă.

A oferi o a doua șansă unui lucru mi se pare mai important, mai creativ și mai util decât a încerca doar să reciclezi, pentru simplu fapt că așa nu distrugi nimic. Desigur, când acest lucru nu se poate, să reciclezi devine o alternativă foarte bună.

Despre refolosire și reciclare este vorba și în vitrinele de la Printemps Haussmann Crăciun 2021, concurentul istoric din moși strămoși al Galeries Lafayette. Stilul este mai modern și creativ, iar cele 11 vitrine sunt împrumutate de sărbători anumitor branduri care-și vor apropria conceptul de Crăciun, completându-l cu viziunea lor. Elementele de decor sunt refolosite ca și la Galeries Lafayette, iar rezultatul este spectaculos. Anul acesta, cei 125 de pitici-marionete crează un întreg univers și dau viață poveștii imaginate și realizate de ilustratoarea Aurélia Fonty. “Incredibila fabrică a piticilor” este o succesiune de 6 tablouri în care totul pornește de la o furtună de zăpadă care va da de furcă piticilor. Aceștia vor deveni, printre altele, alchimiști pentru a prepara Chanel no.5 într-un decor care-mi amintește de Chanel Factory despre care scrisesem aici , sau vor pregăti ținute Prada de sărbători în Atelierul Modei, în față căruia a fost foarte greu să fac poze dn cauza multimii. Pictori, sculptori, decoratori și marionetisti, 150 de persoane au colaborat pe proiectul vitrinelor care va dura două luni și care a necesitat un an de pregătire, coordonat de un director artistic Printemps.

Ce îmi mai place la Paris, ca și la Londra, este ideea că luminile de Crăciun din oraș sunt în fiecare an aceleași, ceea ce aduce o senzație plăcută de familiaritate, “acasă” și reîntâlnire cu o ambianța dragă. Exact ca și cu aceleași filme de Crăciun pe care nu te poți împiedica le revezi și care de fapt fac parte din ritualul sărbătorilor.

O să vedeți multe poze și nu atât de mult text ca de obicei, m-am gândit să vă las să vă simțiți la Paris de sărbători și să profitați, cât se poate, de spectacolul vizual oferit. Pentru că, din ce am putut să văd, nu doar ochii copiilor sclipesc uitându-se la vitrine, ci și cei ai părinților.

 

Les Galeries Lafayette Haussmann

 

Le Printemps Haussmann

 

Le Bon Marché Rive Gauche 

La Samaritaine

Avenue Montaigne

 

Faubourg Saint- Honoré

 

Chanel, 19 rue Cambon

 

 

Credits photo: Sortir à Paris, Le journal de la maison, Paris secret, arhiva personala 

Dacă ți-a plăcut, citește și:

7éme Ciel – second hand și modă circulară la Printemps, marele magazin parizian de lux

Luxury – de ce scump nu înseamnă întotdeauna lux

Chanel N°5 sărbătorește 100 ani și lansează Chanel Factory 5, o experiență imersivă pentru o colecție skincare

Poveste din culisele Operei Garnier din Paris

Cele 10 produse de adus de la Paris – smart shopping

Biologique Recherche – cel mai bine păstrat secret de beauty al celebrităților se află acum și în România