Primii irlandezi de care mi-au plăcut au fost Oscar Wilde, George Bernard Shaw, U2 (precizez Larry Mullen, nu Bono sau The Edge) și puloverele irlandeze, pentru care în continuare am o slăbiciune. Azi, de Saint Patrick Day, m-am gândit că nu le-am dedicat încă o postare pe blog, deci e musai să corectez lucrul asta. Voilà de vedeți 10 lucruri bune de știut despre ziua în care se sărbătorește Irlanda și se promovează cultura și tradițiile irandezilor, fără să fie ziua lor națională.
Când locuiești la Paris, 17 martie este una dintre zilele de care nu poți uita. Anunțată de la începutul anului, toată lumea se pregătește pentru ea și bate apropo-uri cum o vor serba, deci te vei vizualiza și tu cu o săptămână înainte cu cel puțin o pintă de Guiness în brațe, într-un pub din Montmartre. Francezi, englezi, irlandezi nu contează – Parisul e plin de verde, trifoi, oameni foarte verzi și bere Guinness.
Dar nu o să povestesc cum se sărbătorește Saint Patrick’s Day sau Paddy’s Day în Franța. Cu toate că ar fi amuzant, sunt multe evenimente cum foarte mulți francezi sunt îndrăgostiți de Irlanda (personal știu câțiva care s-au și mutat permanent la Dublin). M-am gândit la 10 lucruri bune de știut de Sfântul Patrick, oriunde ai fi și dacă nu te duci diseară în vreun pub îmbrăcat(ă) în verde.
Lae Pádraig sona duit cum ar zice irlandezii sau Happy Saint Patrick’s Day!
1. Cine este Saint Patrick și de ce se sărbătorește pe 17 martie
17 martie este data când a murit Sfântul Patrick, considerat fondatorul creștinismului în Irlanda. Numele lui adevărat a fost Maewyn Succat și s-a născut în anul 385 în Britania, într-o familie creștină. La 16 ani, Maewyn este răpit de pirați din casa tatălui său, Calpurnius, care ar fi fost un mic diacon local sau un ofițer subaltern din armata romană. Dus în Irlanda și vândut acolo ca sclav unui druid, Maewyn are grijă de turme de oi timp de 6 ani, învață galică, ca apoi să fugă înapoi în Britania după ce are viziuni de la Dumnezeu. Dar cade din nou captiv pentru o scurtă perioadă înainte să se întoarcă în familia sa.
Credincios fiind și văzându-și din nou chemarea într-un vis, el pleacă în Franța la Auxerre să studieze teologia. La cererea Papei Celestin, se va întoarce în Irlanda după ce este numit episcop pentru a creștina țara, dar se va îndoi o vreme de capacitățile sale de a indeplini sfânta misiune. Daca inițial Saint Patrick este o sărbătoare religioasă catolică, a devenit în secolul XVIII una internațională, cu prilejul numeroșilor irlandezi care au emigrat în perioada aceea în Statele Unite.
2. Shamrock – de ce trifoiul este simbolul lui Saint Patrick
Trifoiul a fost găselnița Sfântului Patrick prin care a explicat simplu irlandezilor păgâni conceptul Sfintei Treimi. Dacă întâi a folosit o frunză de trifoi alb, a recurs apoi la trifoiul verde, ceea ce a făcut ca acesta (shamrock) să devină simbolul Sfântului Patrick și, mai târziu, și cel al Irlandei.
3. Leprechaun și celelalte simboluri populare
Mascota sărbătorii este un spiriduș, asa-zisul Leprechaun, care este asociat cu Saint Patrick’s Day, norocul și bogăția. Cum se spune că leprechaunii păzesc o oală de aur la capătul unui curcubeu, oala dar si curcubeul sunt simbolurile cele mai des intâlnite in timpul sărbătorii. Descris ca un bătrân micuț, îmbrăcat în verde sau roșu, leprechaun este cunoscut pentru talentul de a confecționa pantofi și de a ascunde faimoasele oale cu aur. Viclean și zgârcit, unele legende îi acorda puteri magice, pe care le va folosi pentru a-și ascunde aurul sau pentru a-i păcăli pe oameni, fiind foarte protector cu aurul lui și contra celor care încearcă să-l fure.
4. Saint Patrick si legenda șerpilor alungați
5. Verde dar irlandez
Culoarea adevărată a lui Saint Patrick este albastru, nu verde. Și totuși, astăzi este nuanța cel mai des asociată peste tot în lume cu Saint Patrick’s Day. Verdele a devenit important în Irlanda la sfârșitul secolului XVIII, o dată cu rebeliunea irlandeză din 1798 și când trifoiul a fost declarat oficial simbolul patrioților. Așa verdele înseamnă Irlanda, noroc, abundența, dar și Sfânta Treime și desigur, trifoiul. Până la revoluția irlandezilor, culoarea verde însemna ghinion fiind asociată cu arsenicul și otrăvuri. Nu era prima nuanța care doreai să te reprezinte sau în care să vrei să fii îmbrăcat și rămâne o superstiție bine păstrată și azi în lumea spectacolului. Molière a murit îmbrăcat în verde, în China se spune că dacă un bărbat poartă o pălărie verde nevasta lui îl va înșela, iar o veche vorba engleză zice “Married in green, ashamed to be seen.”
6. Parada tradițională de Saint Patrick’s Day
Peste tot în lume de Saint Patrick’s Day sunt organizate defileuri cu muzică tradițională, dans (o parte foarte importantă din orice paradă si cultura iralndeză) și, evident, enorm de multe costume verzi. Prima paradă din Dublin a avut loc abia în 1931, în timp ce primul defileu din New York a avut loc mult mai devreme, în 1762. Considerată printre cele mai mari și importante din lume, parada new-yorkeză de 17 martie are anual peste 250 000 de participanți.
După cea mai mare paradă, există și cea mai scurtă, pentru care este o mare competiție. Din 2004, orașul american Hot Springs (Arkansas) susține că organizează cel mai scurt defileu de Saint Patrick’s Day din lume pe una dintre cele mai scurte străzi din Statele Unite. Nu mi-a venit să cred că reușește să atragă peste 30 000 de oameni, turiști, celebrități și mulți curioși pentru un event care se desfășoară pe … 29 metri! Iar anul acesta evenimentul l-a avut ca invitat pe actorul Forrie J. Smith cunoscut ca Lloyd din serialul Yellowstone pe care îl tot binguiesc lately.
Înaintea orașului american, titlul de cel mai scurt defileu a revenit multă vreme micului oraș irlandez Dripsey din Cork, în sudul Irlandei, care este organizat pe distanța dintre două pub-uri, adică pe 25 metri. Degeaba se laudă americanii, eu văd că tot irlandezii din Irlanda câștigă aici.
7. Meniul special de Saint Patrick’s Day include varza
Tradiționalul meniu de Saint Patrick’s Day cuprinde un meniu din carne de vită și varză, dar las mai jos un link de la BBC Good Food care mi se par cei mai în temă să dea recomandări aici de mâncare traditională irlandeză. Nu voi intra în detalii din politețe, la ora asta mă pregătesc de ieșit la cină și deja îmi e poftă, dar vă las să savurați ideile atent culese de englezi.
8. Bere dar musai Guinness
Sláinte! Sau noroc, cum se zice la noi când ciocnim. Dacă Saint Patrick’s Day a fost la începuturi mai degrabă o sărbătoare religioasă catolică, cu timpul a devenit și sărbătoarea berii. Unde mai mult decât oricând, este momentul să deguști o adevărată Guinness, numită și “berea neagră”. Care nu este atât “neagră” cât un mix subtil între un rubiniul închis și un maro cu nuanțe de chihlimbar.
Când am citit că până în anii 70 pub-urile irlandeze erau închise de Saint Patrick’s Day, m-am tot gândit oare ce au făcut atâția ani irlandezii de 17 martie și cum se descurcau. De atunci, cred că au știut cum să recupereze, dovadă că în ziua de Saint Patrick, celebra marcă Guinness realizează 10 % din cifra sa anuală de afaceri, fiind ziua în care statisticile spun că sunt consumate în jur de 150 pinte de Guinness pe secundă.
9. Chicago, orașul unde Saint Patrick’s Day este un festival de 5 zile
Se pare că sunt de 7 ori mai mulți descendenți irlandezi în Statele Unite decât de locuitori în Irlanda, ceea ce ar explica pasiunea americanilor pentru 17 martie. Saint Patrick’s Day a fost sărbătorită prima oară înafara Irlandei în 1737, la Boston. De alfel, influența irlandezilor asupra unuia dintre cele mai posh orașe americane este semnificativă – logo-ul oficial al echipei NBA a Celților arată un irlandez îmbrăcat într-o… treflă.
Dar Chicago vede lucrurile la scară mai mare decât Boston, organizând în fiecare an un festival de 5 zile care include tradiționala vopsire a râului Chicago în verde. Până recent, erau necesare 45 de tone de colorant verde pentru lucrul acesta, dar astăzi se folosesc cca 25 de tone, pentru un efect gândit să nu dureze și să fie atent la mediu. Iar dacă orașul acordă 5 zile pentru sărbătoarea irlandeză, Chicago St. Patrick’s Day Parade, care are loc încă din 1956, face parte din categoria celor mai impresionante defileuri și durează în jur de 3 ore.
10. Cat de roscați sunt toți irlandezii ?
Așa cum stereotipul franțuzoaicei este blonda cu ochii albaștrii (până și Catherine Deneuve este brunetă la bază), așa și clișeul despre irlandeze și irlandezi este că sunt cu toții roșcați. Realitatea arată că doar 10 % dintre ei sunt roșcați naturali. Cât despre țara cu cei mai mulți roșcați din lume, răspunsul surpriză este… Scoția (ah, cum vorbești, Ioană, de Scoția tocmai astăzi? ).
Se putea sa nu vorbesc un pic despre personalitatile irlandeze, mai ales dupa Oscaruri? Dacă Irlanda este o țară mică dar puternică, se poate mândri și cu un număr considerabil de personalități pe metru pătrat. Am impresia că dacă merg acolo, de la fiecare colț de stradă sare câte un om talentat, muzician, actor sau scriitor celebru. Ca să amintesc doar câțiva: Andrew Scott, Pierce Brosnan, Kenneth Branagh, Caitríona Balfe, Daniel Day-Lewis, Colin Farrell, Michael Fassbender, Peter O’Toole, Liam Neeson, Saoirse Ronan, Graham Norton, Bob Geldof, Hozier, Enya, Rory Gallagher, Van Morrison, The Cranberries, James Joyce, William Butler Yeats, Bram Stoker, Samuel Beckett. Si desigur, Oscar Wilde, George Bernard Shaw și U2.
O să închei în mod evident cu Cillian Murphy și vizualul făcut pentru el de aeroportul din Cork, orașul în care locuiește actorul irlandez, după câștigarea premiului Oscar.
Credit foto: Darlene Alderson, Cork Airport, Choose Chicago, Pexels
Mai multe idei, inspirație, noutăți sau povești? Nu ezita să mă urmărești și pe Instagram.
Dacă ți-a plăcut, citește și:
Ce este sustenabilitatea cu adevărat și de ce avem nevoie de ea?
7éme Ciel – second hand și modă circulară la Printemps, marele magazin parizian de lux