Orhideele au constituit o sursă de fascinație pentru artistul Marc Quinn timp de aproape două decenii. Astfel, ele s-au transformat de-a lungul timpului fie în sculpturi lucioase gigantice din bronz sau chiar gheată, fie în pînze pătate în palete fascinante de culori. Este probabil, deci, să nu vina ca o surpriză faptul că aceste flori și-au croit acum drumul către o colecție de genți și accesorii, în colaborare cu casa de modă franțuzească Christian Dior.

Liniile structurate, bine proporționate ale genții Lady Dior, care a fost lansată pentru prima dată în 1995, în timpul mandatului designerului italian Gianfranco Ferre, s-au dovedit a fi o pânză ideală pentru Quinn. “Este distractiv să transformi un obiect bidimensional într-un mod tridimensional” spune el, fiind încântat de procesul de aplicare a imaginilor pe suprafețele de piele metalizate. “Geanta este o formă sculpturală, care îți permite să lucrezi cu imaginile într-un mod foarte diferit de o suprafată plată, deoarece poți repeta, schimba sau chiar inversa formatul.” Această colecție Dior Quinn folosește drept sursă de inspirație și stilul popular olandez al picturilor cu natură statică din secolul al 17-lea.

Totuși, aceasta nu este prima incursiune a artistului în modă: Quinn s-a ocupat și de tematica showului Alexander Mcqueen din 2015, acolo unde a proiectat două flori de orhidee din bronz, pictate în alb cu vopsea pentru mașini, pentru a servi drept decor. Cu toate că el a cunoscut inițial faima în anul 1991, cu un auto-portret congelat făcut într-o manieră controversată din opt halbe din propriul sânge, lumea modei, îl recunoaște cel mai probabil astaăzi drept fiind tanărul artist britanic ce a imortalizat-o pe Kate Moss, stând în poziții de yoga, într-o serie de sculpturi.

Lucrările de artă ale lui Quinn explorează întotdeauna conexiunea omenirii cu natura, precum și intersecția între artificial și natural. Acesta adaugă: “eu nu lucrez cu adevărat cu adevărat pentru Dior, lucrez pentru speciile de orhidee.”

Teodora Mărăcineanu

Foto: http://www.dior.com/diormag, http://www.dailydesignews.com

marc_quinn_slideshow1

marc_quinn_slideshow2

marc_quinn_slideshow5

marc_quinn_slideshow7