A sosit invitația pentru Fast Fashion, târgul francez dedicat soluțiilor de subcontractare. Odată cu ea vine o curiozitate nedisimulată. Explozia de târguri internaționale specializate din ultimii ani și criza forțează organizatorii francezi să procedeze diferit față de iunie 2011.

«Lille is really trying to jazz it up», remarcă un prieten producător care colaborează de ani de zile cu companiile importante din regiune și care îmi spunea glumind că singurul loc unde se întâmplă ceva era în mallul orașului. Tissu Premier, găzduit de Lille de mai bine de 32 de ani, a trecut printr-o primă reorganizare anul trecut, când Eurovet a decis să avanseze datele târgului pentru a corespunde mai bine calendarului internațional al modei. Din punctul de vedere al cererii pieței, cât și al decalărilor Fashion Week, schimbarea se impunea.

Obiectivul organizatorilor este de a face târgul punctul central al fast-fashionului Europei de Nord, dorință ambițioasă cu eforturi vizibile pentru această ediția.
Încep ziua foarte devreme și trec peste peripețiile de rigoare (de ce întotdeauna mijloacele mele de transport întârzie?). Ajung la Lille. După canicula de la București, cele 12°C de la Lille par scandinave. Târgul mă surprinde prin decorația suprarealistă: urcând scările rulante la intrare, mă trezesc într-un basm unde pești-baloane aurii plutesc printre copaci-design într-o scenografie realizată din obiecte recuperate. «Am improvizat cu ce am putut, nu am avut buget. Când m-a întrebat cineva dacă vreau 300 de baloane în formă de pește, am zis DA» îmi marturisteste stilista târgului, o doamnă jovială și rotundă ca un pepene de desen animat.

Vizual abordarea târgului este îndrăzneață și vie, iar cea business se dorește reliefată și proaspătă. Două minitârguri sunt grupate sub cupa evenimentului central: Tissu Premier (țesături și accesorii de modă) și Collections (branduri private de colecții de ready-to-wear și accesorii destinate vânzării cu amănuntul), o încercare bine-venită în contextul lent actual. Majoritatea târgurilor își seduc clienții cu oferte cât mai adaptate realității industriale pe același segment, dar Lille încearcă un atac complet în mai multe direcții. Oare aceasta este soluția?
Moda adolescenților și copiilor e prezentă în trei forumuri. Conferințele de trenduri și standurile producătorilor și brandurilor îi acordă o atenție particulară. Dacă informațiile esențiale privind colecțiile pentru copii erau de obicei dezvăluite în septembrie, ele au fost avansate cu trei luni. «Clienții găsesc că septembrie este mult prea târziu», mi-a spus Frédéric Pellerin, unul dintre organizatori și responsabilul presei.

Axate pe confirmarea elementelor colecțiilor de iarnă 2013-2014 și colecțiilor pentru vară 2013, cele două minitârguri au direcții prea largi din dorința de a satisface cât mai multe gusturi. Față de anii precedenți numărul participanților este mai modest. Acum șase ani târgul se desfășura la parterul Lille Grand Palais, acum totul este concentrat la etaj, într-un spațiu mai uman – o diminuare de mai mult de jumătate.
Tissu Premier a avut totuși cu 39% vizitatori mai mulți față de ediția precedentă, din care 29% internaționali. Ambele evenimente au înregistrat 4.974 de vizitatori. Frédéric Pellerin afirmă că important nu e numărul, ci faptul că participanții au fost mulțumiți, au fost date și primite comenzi în ciuda climatului economic dificil.
Abia aștept ediția următoare din 28-29 noiembrie, unde Fast Fashion Lille va prezenta preconizarile pentru iarnă 2013/3014 și actualizările pentru vară 2013 în ready-to-wear și accesorii.

Dialog textil, octombrie 2012