Când le-am văzut pe Chiara Ferragni sau pe Kim Kardashian pe coperta fashion a revistei Vogue am crezut că mă înșel. Dar nu era vorba de o bloggeriță, un reality star sau styling, ci de marketing și cifre de afaceri foarte concrete. Brandurile de modă lucrează de câțiva ani cu vocile din online care influențează ce se întâmplă în offline. Dacă colaborarea lor este arma modernă a marketingului, cine sunt cei cărora li se acordă atâta încredere?

 

Fashion blogger, vlogger, Instagrammer, fiecare generează sute de mii de fani care sunt monetizați și care transformă o pasiune din fashion în business. Aceste staruri reprezintă comunități și deschid noi oportunitati pentru branduri. Adesea foarte tineri, noii fashion influencers vin din medii sau din culturi variate si prezinta actualitatea intr-un fel personal care impacteaza fiindca surprinde.

Ei traduc pulsul și nevoile pieței fashion pe care o înțeleg, iar influența lor este așa mare pentru că înainte de toate sunt persoane « obișnuite ». Sau mă rog, erau când si-au început activitatea. Style Bubble, Zoella, Man Repeller, The Blond Salad, Inthefrow sau Garance Doré sunt doar câteva din numele vehiculate în lumea modei. Sustinute de baze foarte mari de followers, ele au devenit foarte căutate de oamenii de PR care își promovează produsele prin intermediul lor.

Leandra Medine, creatoarea site-ului Man Reppeller (Respingătorul de bărbați) are 27 de ani, deja 10 angajați și peste 2,2 milioane de followers pe Facebook, Instagram și Twitter. Ideea ei a fost un blog cu trenduri fashion pe care femeile le adoră și bărbații le urăsc. Face cu mult umor un bussines serios – n-ai să vezi la ea poze sexy de divă deprimată. Medine colaborează cu Esprit dansând caraghios la lift și îi numără pe Nars, Estée Lauder, Maje sau Michael Kors printre clienții săi.

 

Leandra Medine, fondatoare Man Repeller

Leandra Medine, fondatoare Man Repeller

 

Dacă afară starurile online devin adevărați guru în marketing, angajați de branduri celebre, care e situatia la noi ? Creșterea colaborărilor locale cu bloggerii și recentele gale de premii special dedicate sunt un bun indicator. Revista Elle tocmai a sărbătorit pe 12 mai prima sa ediție Elle Blogging Awards printr-o seară sofisticată la Clubul Diplomatic unde premiile au fost acordate doar de votul publicului.

Digital Divas, frumosul eveniment creat de Avon, a reunit pe 20 mai la Palatul Bragadiru din București un juriu de 42 de profesioniști care a recompensat cu ajutorul publicului, 12 categorii de online cu peste 30 de premii. Editor de revistă, blogger, vlogger sau project leader, am profitat de ocazie să întrebăm câțiva profesioniști despre influența online-ului asupra businessului și a modei.

 

mara-coman-marie-claire-romania code noir style

Mara Coman, redactor chef Marie Claire Romania

 

Mara Coman, Editor in chief Marie Claire, juriu Digital Divas

 

Avem nevoie de premii pentru blogguri?

Mie îmi place Digital Divas. E ceva personal, am fost acolo de câteva ori și mi se pare un eveniment bine organizat, o idee faină. Strânge la un loc oamenii din mediul online, nu doar bloggerii. Acolo am aflat de bloguri noi, de care nu auzisem până atunci. Iar pentru cei din industrie e, cumva, și un training – în prima parte a zilei sunt conferințe ținute de cei care chiar au succes în online.

Pe ce criterii au fost aleși nominalizații și pe ce criterii ai acordat premiile?

Digital Divas are criterii clare pentru membrii juriului – frecvența postărilor, calitatea imaginilor, etc. Eu am votat la două categorii și am ținut cont de originalitate, pentru că mie asta mi se pare cel mai important pentru un blog: să aducă ceva nou. Nu cred că cineva vrea să citească pe un blog informația copy-paste dintr-un comunicat de presă sau ingredientele de pe eticheta unui produs. E nevoie de o valoare anume, de acel ceva pe care îl aduce blogul tău, de un unique selling proposition.

De ce este important ca o revistă să conecteze online cu offline?

E o lume nouă și în schimbare, o lume pe care sincer nici nu apucăm să o cunoaștem că se schimbă iar. Acum de exemplu e o nebunie cu Snapchat, și în același timp cunosc oameni care fac bani din WhatsApp. Sunt atâtea medii online încât uneori nu mai știi încotro să te îndrepți. Ce este clar e că acum orice brand are o strategie de digital. Însă “digital” e o lume mare. Știm că cei care ne citesc sunt activi online și da, încercăm să le oferim informație și acolo. Marie Claire e pe Facebook, Twitter, Instagram. Avem site, newslettere, un microsite dedicat unui Beauty Kit Marie Claire, deci facem și e-commerce. În această nebunie a online-ului știm că trebuie să oferim femeilor din targetul nostru informația de valoare pe care să o găsească la distanță de un click.

Ce aduce un blogger azi în offline și cât de important este să colaborezi cu bloggerii?

La Marie Claire, lucrăm cu bloggerii. Am scris despre ei, au scris și ei despre noi. O parte din bloggeri sunt persoane cunoscute și atunci e firesc să-i intervievăm, să facem proiecte împreună.

Care este beneficiul bloggingului pentru Business și Marketing?

Cred că fiecare brand are o anumită strategie. Pentru unii e important, pentru alții nu. Eu cred – și e doar părerea mea, nu mă bazez pe nici un studiu – că pentru un brand e important endorsmentul unei persoane, a unui om, o opinie personală. “X și Y folosesc produsul nostru” e probabil o frază mai credibilă decât o reclamă clasică.

Care sunt bloggerii care pentru tine reprezintă noi direcții pentru industria modei și de ce?

Apreciez bloggerii care au o linie editorială foarte clară, care știu exact cine sunt și unde vor să ajungă. Stiu că poate părea simplu, dar nu e – când ești pe cont propriu, când ești propriul șef, e foarte ușor să te abați de la ce ti-ai propus. Poate de aceea cei care reușesc să-și creeze propriul brand sunt și cei mai cunoscuți, cei pe care îi urmăresc. In ordine alfabetică dau doar câteva nume (fac asta cu o mare teamă să nu pe uit pe cineva care chiar îmi place): Absolutely Fabulous, Ana Morodan, Cosmin Tudoran, Dana Rogoz, Noemi Meillman, Ovidiu Mureșanu, Vicki Nicola.

 

Digital Divas, 2016

Digital Divas, 2016

Bogdana Voican, Content Marketing Coordinator, Avon

 

Care este rolul tău în proiectul Digital Divas și cum s-a dezvoltat el de la prima sa ediție?

În spatele evenimentului se află o întreagă echipă formată de oameni din cadrul Avon, Evensys, MSL The Practice. Rolul meu este de project leader. Evenimentul a crescut frumos și firesc, credem noi. În fiecare an adăugăm plus valoare cu câte o secțiune inspirațională, un speaker internațional fabulos, un setting altfel, o prezentare sau o discuție live care spune lucrurilor pe nume, o categorie nouă de premii.

Cum a apărut nevoia de a organiza Digital Divas pentru Avon?

Nu a fost o nevoie propriu zisă ci mai degrabă o completare firească. Noi țineam deja o serie de traininguri omonime prin țară, între Liderii și Reprezentanții Avon. Îi ajutam să înțeleagă blogosfera, social media, să crească cu ajutorul unei comunicări și imagini adecvate în digital. La fel ca în platforma de training dezvoltată pentru forța noastră de vânzări, evenimentul a fost gândit ca un suport real și actual în dezvoltarea zonei de blogging. Pur și simplu am decis să avem Digital Divas dedicat blogosferei de lifestyle (fashion, beauty, social, deco). Am început printr-o ediție de jumătate de zi, găzduită de un hotel. Acum avem Conferința Digital Divas și Gala de premiere, cu audiențe diferite și ambele pe calendarul tuturor personalităților digitale din România. Avon este un darling brand, un brand foarte prietenos, cu leagături strânse și pozitive cu toți bloggerii din România. Am lucrat cu mai toți, îi admirăm și de la distanță, dar și de aproape: munca pe care o depun, perseverența, felul în care traduc un mesaj de marketing și cum te poziționează aproape de publicul tău.

 Pe ce criterii alegeți juriul? Dar nominalizații?

Juriul este format din profesioniști de profil. Sunt creativi din agenții de publicitate, fotografi, personalități din zona fashion, designeri, marketeri, jurnaliști. Fiecare jurat primește un dosar cu proiecte adiacente meseriei sale (de exemplu, publicitarii votează adesea nominalizații antreprenori cum sunt site-urile pentru femei). Fiecare proiect se notează de la 1 la 5, apoi notele se adaugă votului public. Este important de menționat că am deschis acest vot 50-50 din dorința de a utiliza atât opinia critică, de profil, cât și pe cea subiectivă, a comunității de followers deținută de fiecare blogger în parte. Nominalizații sunt și ei de două feluri: proiecte autonominalizate înscrise de deținătorii acestora la categoriile de profil și în condițiile date pe care le respectă, și nominalizările brand-ului Avon. Noi, Avon, nominalizăm anual larga listă de colaboratori cu care am lucrat sau încă lucrăm. Spre exemplu, nu poți autonominaliza un cont de Instagram care să aibă 100 de followers. Și da, nominalizăm și proiecte care ar putea fi considerate concurente.

De ce este esențial să conectezi online cu offline?

Răspunsul este complex și mâncător de spațiu. Pe scurt pentru că aceste două medii se completează, nu se anulează. Se susțin, pot conviețui, pot face cea mai bună casă, practicate cu bună știință și bun gust.

 Ce aduc bloggerii azi in offline și cât de important este sa colaborezi cu ei?

Bloggerii aduc plus valoare. E o muncă în spate, fină, obiectivă. Brand-ul știe întotdeauna ce public dorește, ce vrea să obțină cu o acțiune de digital sau PR. Așadar se îndreaptă spre comunitățile potrivite. Prezența digitală se traduce mereu și printr-o prezență offline. Cea din urmă este creditată mai ales de aceste colaborări. Pe de altă parte, bloggerii actuali nu sunt doar simpli bloggeri ci sunt creatori de conținut și imagine, sunt niște mici (și mari) strategi.

 Care este beneficiul bloggingului pentru Business si Marketing ?

Content Marketing este cea mai complexă ecuație pe care am întâlnit-o în viața mea profesională de până acum. Se înfăptuiește cu trudă si înseamnă pentru un brand să fie prezent în multe medii, cu o comunicare curată și aliniată. Se face cu empatie și cu tact, șiii…nu se măsoară! Aici aș inteveni cu mintea mea deloc matematică de fostă studentă la filologie și aș adăuga că există un reper și pentru content marketing. Un KPI, o trăsătură indexabilă din punct de vedere SEO: blogging-ul. Și bloggerii. În timp, astfel de colaborări se traduc în vânzări, trafic, engagement. Sunt din punctul meu de vedere necesare conversației brand-ului, obligatorii în percepția despre brand. Cu toții avem nevoie să ne raportăm la ceva mai pământean când vorbim de business, dar și de marketing.

Digital Divas – obiective 2017?

Sunt foarte multe. De regulă reușim tot ce ne propunem, așa că mi-aș dori să lăsăm loc de surprize. Dintre cele mai plăcute, firește !

 

Elle Blogging Awards Code Noir Style

Premiile Elle Blogging Awards

 

Ioana Ulmeanu, Editor Coordonator Elle Romania

 

De ce este nevoie de Elle Blogging Awards?

Astăzi există foarte multe bloguri în țară și o mulțime de competiții care să le recompenseze pentru performanțele lor. Cum ELLE activează în domeniul jurnalismului de fashion și lifestyle de foarte multă vreme (am împlinit anul trecut 18 ani de existență a ediției românești) și are și o puternică prezență online, am crezut că este necesar un eveniment care să confirme din perspectiva noastră eforturile acelor bloggeri care acoperă subiecte similare celor pe care le acoperim și noi. Ceremonia înseamnă și un soi de apropiere față de blogosferă, o deschidere față de acest tip de jurnalism. Am dorit să arătăm aprecierea noastră pentru cei pe care îi considerăm voci necesare în această industrie, dar și să prezentăm publicului nostru bloguri mai mici, mai puțin cunoscute, care merită mai multă atenție, atât din zona fashion, cât și din cea culturală.

Pe ce criterii au fost ales nominalizații și pe ce criterii ați acordat premiile? 

Evenimentul ELLE Blogging Awards nu a avut un juriu, ne-am dorit să conteze doar votul publicului. Nominalizații au fost selectați de întreaga redacție după o perioadă în care am analizat piața și am găsit acele bloguri care sunt relevante atât pentru piața de blogging, cât și potrivite cu valorile revistei. După ce am anunțat nominalizările, publicul a decis în totalitate cine merita să câștige.

De ce este important să conectezi online cu offline ca revistă?

Ne este foarte clar în acest moment că o mare parte din publicul nostru este tânără, crescută în online. Cum site-ul nostru activează de multă vreme și cuprinde atât materiale publicate în revistă cât și foarte mult conținut propriu, credem că este o extensie absolut necesară a publicației în print. Până la urmă este o modalitate de a ne lărgi reach-ul.

Ce aduc bloggerii azi în offline și cât de important este să colaborezi cu ei?

Pentru branduri colaborările cu bloggeri sunt esențiale astăzi, mai cu seamă că orice brand urmărește astfel de medii, considerate mai puțin convenționale, unde să-și transmită mesajul. E destul de clar că blogurile și revistele au, măcar în parte, un public diferit iar experiența directă cu produsul pe care o oferă un blogger e diferită de zona de recomandare, de curatoriere, pe care o întâlnești în reviste.

Care sunt bloggerii care pentru tine reprezinta noi direcții pentru industria fashion și de ce ?

Cred că industria fashion se bazează pe bloggeri care vin din două direcții atunci când e vorba despre colaborări și expunere către un anumit tip de public. Dintotdeauna au existat bloggerii de stil personal, capabili să interpreteze tendințele, să le traducă pentru un public larg, să le descifreze și, în același timp, să vândă produse. Și apoi, mult mai rari, sunt și bloggerii care fac un soi de jurnalism – nu știu cât de benefică le e brandurilor activitatea lor, cert este că industria fashion are nevoie de voci din afara ei, care sunt obiective și îndrăznețe, are nevoie de feedback. De aceea îmi pare rău că nu văd în România voci mai puternice în blogosfera de fashion, așa cum sunt Susana Lau sau Leandra Medine.

Totuși mă bucur să observ că în ultima vreme își fac și la noi apariția oameni care scriu despre modă în conexiune cu realitatea lor imediată. Sunt câteva bloggerițe pe care le urmăresc cu drag – Patricia Luiza Blaj (Wings for Liberty), Raluca Roșu (Daily Tutli-Putli) – care vorbesc despre modă dar și despre body positivity, despre stil, despre relația pe care o au ele cu hainele, lucruri pe care le găsesc mai interesante decât simplele fotografii de stil personal despre care vorbeam mai sus. Dar chiar și din zona aceasta consacrată vin suprize plăcute – Ana Morodan scrie deseori despre cauze sociale, promovează un tip de feminism care lipsea până acum din această zonă. Cred că aceste femei au făcut deja pasul acela de care are nevoie industria – încep să înțeleagă că a scrie despre fashion înseamnă mai mult decât să povestești despre proveniența hainelor pe care le porți, aduc o anume autenticitate și sunt mai credibile datorită acestui lucru.

 

Laura Giurcanu

Laura Giurcanu, vlogger din 2013, 133.198 subscribers Youtube, peste 8.031.473 views

Laura Giurcanu, vlogger

 

Ce te-a determinat să incepi un vlog?

Vlogul l-am început pentru că ador să fac oamenii să radă și să se deconecteze puțin de la problemele zilnice, iar prin intermediul vlogului o pot face… în massă.

Ce aduce un vlogger in offline?

Un vlogger în offline poate aduce o schimbare uriașă. Poate influența enorm gândirea și formarea unui adolescent pentru că intenționat sau nu, devenim modele de urmat.

Ce obiective specifice ai pentru anul acesta?

Anul acesta vreau doar să-mi cresc comunitatea, să produc mult content și să-mi cresc grupul de prieteni în online.

Cum ajungi să monetizezi pasiunea ta și care este beneficiul vloggingului?

Internetul este viitorul. Toată lumea e aici și companiile mari încep să vadă și să simtă asta. Ușor, ușor, încep să se aloce bani pentru online și asta e doar începutul.

Care este marea diferență cu viața ta post-vlogging ?

Marea diferență… Simt că nu mai pot să țin secrete. Vreau să le arăt urmăritorilor orice fac, orice întâmplare simt să le-o povestesc. E ca și cum aș ajunge seara acasă după o zi extrem de interesantă, m-aș așeza la masă cu familia și aș începe să povestesc. Asta simt când mă pun in fața camerei.

 

Text aparut prima data in revista de business Dialog Textil, iunie 2016