Una dintre acele întâlniri profesionale previzibile care a creat o prietenie imprevizibilă – așa aș încerca să definesc felul în care ne-am cunoscut cu Marinela Neacșu. Lucram la o revistă de business când a trebuit să realizez un shooting de 1 iunie cu mai mulți copii într-o piscină plină de baloane dintr-o vila interbelică. La acest happening, Marinela fusese invitată împreună cu fetița ei. Pe atunci  ea se afla la unul dintre cei mai importanți retaileri de bijuterii din România, care reușise să aducă Chopard la București. Dacă ideea mea fusese să fie distracție pentru copii, nu mă așteptam să se amuze așa tare părinții și să le fie greu să plece. Iar Marinela Neacșu m-a surprins fiind nu doar cel mai liniștit și destins părinte, dar și cea care ne întreba cum poate ajută, când nu glumea.

Apoi Marinela Neacșu m-a rugat să o ajut să-și găsească câteva ținute și pălăria potrivită pentru celebrele curse regale de cai de la Ascot, pe care britanicii  le mențin de câteva secole drept evenimentul hipic internațional. Unde, tot de secole, nobilimea și elita se întrec în eleganță printr-o serie de outfit-uri supuse unui cod foarte strict și detaliat fără de care invitaților li se interzice intrarea. Remember Audrey Hepburn în My Fair Lady? Ei bine, primul ei test de “lady” în lumea bună era la … Ascot.

Marinela fusese invitată și își dorea ceva diferit. În felul ei relaxat, care aveam rapid să învăț că o definește, și-a dorit să aibă doar produse românești, ceea ce mi s-a părut o idee foarte faină și destul de (sau prea) rară pentru cineva care lucrează în lux la noi. A rămas pentru mine până azi printre cele mai plăcute și ușoare experiențe ca stilist, în mare parte datorată încrederii depline pe care o are când colaborează cu cineva, deschiderii  și sincerității cu care o face.

Urma să descopăr că Marinela Neacșu are un stil destul de francez de-a fi și de-a gândi legat de haine, în care naturalul, utilul și confortul sunt puse pe primul loc. Nu consideră că trebuie să-și cumpere anumite branduri care să țipe pe ea doar pentru că avea un statut și lucra în lux, ci amesteca cu o reală naturalețe piese de colecție cu branduri no name și haine pre-owned cu condiția să-i placă și să fie calitative (are nas pentru asta, o recunosc public). Principiu pe care-l aplică și fetiței ei, unde lucrurile sunt alese să aibă un sens și nu doar să arate bine.

Mi-a plăcut mult, dincolo de personalitate, Marinela Neacșu are firesc stil, un subiect care ne preocupă mult pe noi femeile și care, din nefericire pentru unii și fericire pentru alții, nu se cumpără. Este ca bunul simț, îl ai sau nu îl ai și nu-l poți înlocui cu formule. Poate se va simți imediat frumos, dar teribil de fals, ca un filtru de instagram. Când ești din fire o persoană elegantă, cred că orice ai pune pe tine va împrumuta din trăsătura aceasta, prin extrapolare.

Ce nu spune chestionarul, dar am aflat în timp, este că Marinelei îi place blues-ul, că știe să fie serioasă fără a se lua în serios, că are mult umor și delicatețe, și că va prefera oricând un hicking în pădure cu câțiva prieteni celui mai monden event din oraș. Poate își va schimba părerea dacă îi spui că este o conferință cu Alain de Botton.

Deci Marinela Neacșu este o lady pe gustul meu.  Se putea să nu o invit să se joace cu famoasele întrebări ale domnului Proust?

Vă las să citiți și să-mi spuneți voi ce părere aveți.

 

Chestionarul lui Proust de Marinela Neacşu

 

1. Principala mea trăsătură de caracter
Bunătatea. Pot să număr mai multe dezamăgiri pe care le-am avut pentru că am preferat să fac lucrurile cu blândețe decât victoriile obținute cu prețul prieteniilor sau justeții, pentru a-mi atinge obiectivele. Și nu aș schimba asta pentru nimic. Mie îmi place somnul de calitate și atâta vreme cât o să pot pune capul pe perna liniștită, am să rămân bună.

2. Calitatea pe care o prefer la un bărbat
Grija. Oricât de puternici suntem, fizic sau psihic, faptul că suntem capabili să arătăm preocupare față de cei apropiați este una dintre expresiile dragostei necondiționate. Probabil că are legătură cu bunătatea, până la urmă, căutam în partenerii de viață, de business, de orice fel, atât ceea ce putem oferi cât și ceea ce dorim să primim. Ying și yang.

3. Calitatea pe care o prefer la o femeie
Încrederea în sine. Cred că este o trăsătură care poate face să treacă cu vederea any bad hair day. Poți să îți ascunzi mâinile prin buzunare sau să îți porți oja neagră sărită cu un outfit badass rockish, pentru că așa ai vrut tu. Și asta este sexy.

4. Principalul meu defect
Despic prea des firul în patru. I’m an overthinker. Am rulat deseori în propria-mi imaginație până la epuizare dar mi-am dat seama că viața este prea scurtă pentru asta. Au fost multe momente când asta m-a ajutat, doar sunt balanță și trebuie să am un plan B, C, D… Însă este un proces nesănătos. Acum, am învățat să separ faptele de gânduri și sunt capabilă să iau decizii mai ușor, mai obiectiv, dar să rămân și bună.

5. Principala mea calitate
Creativitatea. Dacă mi-ar fi pus această întrebare cineva acum 10 ani, sigur nu aș fi răspuns asta. Nu am știut cât de creativă sunt până când nu am devenit mama. Sunt cât se poate de serioasă 🙂 mamele sunt niște resurse incredibile de creativitate. Iar pentru mine, presiunea unui deadline sau o miză importantă, descătușează un val de idei despre cum pot face lucrurile mai repede, mai bine, mai fun. Recunosc că pentru asta, prefer să lucrez în echipă. Prefer să fiu înconjurată întotdeauna de oameni mai deștepți, mai creativi și atunci… the sky is the limit.

6. Ce apreciez cel mai mult la prietenii mei
Onestitatea și naturalețea. Urăsc dramele, mai ale cele inventate. Pentru mine un prieten înseamnă «un loc sigur», un spațiu în care pot să fiu ascultată fără să îmi fie cerut un motiv sau o soluție, să pot spune ce gândesc (atenție! nu să judec) și asta să nu provoace un cutremur devastator. Marylin Ferguson spunea «No one can persuade another to change. Each of us guards a gate of change that can only be opened from the inside. We cannot open the gate of another, either by argument or by emoțional appeal.» Prietenii adevărați așteaptă la poartă până când suntem gata să o deschidem, și vor fi acolo cu un zâmbet cald și o îmbrățișare plină de dragoste.

7. Ocupaţia mea preferată
Îmi place să călătoresc cu fiica mea prin țară și prin Europa. În ultima vreme, am descoperit că pot îmbina sportul cu călătoriile, așa că mai găsesc semi-maratoane prin Europa și « alerg » să văd și orașele. Ascult multă muzică blues și când pot, îmi rup câte un weekend pe la festivalurile de gen.

8. Visul meu de fericire
Liniștea în toate aspectele vieții mele. Fericirea o și clădești, dar mai e și cea care vine spre tine și trebuie să o îmbrățișezi înainte să te ocolească.

9. Care ar fi pentru mine cea mai mare nenorocire
Apocalipsa. Și asta este motivul pentru care nu mă uit niciodată la filme cu scenarii apocaliptice (nici cu demoni și exorciști, că tot apocalipsa mi se pare).

10. În afară de mine, cine mi-aş dori să fiu?
O pisică. Sunt animalele de la care avem noi oamenii cel mai mult de învățat. Dorm mult, se lasă iubite doar când vor ele și mănâncă până plesnesc, fără griji, dimpotrivă.

Dacă nu un animal, atunci Jane Fonda, dar asta pentru că o admir foarte mult, nu pentru că aș vrea să îi trăiesc viața. Cred că nimeni nu știe (și poate nici nu ar trebui să știe) întotdeauna ce este în spatele cortinei.

11. Unde mi-ar plăcea să trăiesc?
În Spania, într-o casă pe plajă. Ador țara asta, recunosc că am văzut-o doar în calitate de turist, dar dacă aș avea o singură alegere pentru planul de pensionare, acolo ar fi.

12. Culoarea mea preferată
Auriul din părul fiicei mele. Roșu, pe unghii scurte. Negru pe dantelă. Turcoaz pe prezentările de marketing.

13. Floarea care-mi place
Toate florile îmi plac. Chiar și păpădiile, mi se pare că sunt evil într-un mod simpatic când își eliberează petalele în adierea vântului și ne intră în nas.

14. Pasărea mea preferată
Cucul din ceas.

15. Autorii mei preferaţi de proză
Aș citi încontinuu tot ce scrie Alain de Botton și școala lui de viață (cu o reticență realistă și semne de întrebare la fel ca un filozof ce este) și pe Mircea Cărtărescu cu sutele lui de pagini una după alta fără niciun început de paragraf.

16. Poeţii mei preferaţi
Ana Blandiana îmi place să o citesc și să o aud pe repeat când recită în fundal cu Firma (ascultă ‘Dacă ne-am ucide unul pe altul’ și vei înțelege). Îmi place și William Shakespeare pentru provocarea de a citi un vers întreg pentru a înțelege o noțiune simplă. Pot recita și parte din monologul Julietei, asta pentru că atunci când eram în liceu am fost întrecută la temă de o altă colegă chiar dacă eu (mă credeam) favorita profesoarei. M-am ambiționat asta atât de tare încât de a două zi și până astăzi o pot reda și în somn.

17. Eroii mei preferaţi din literatură
Aramis, pentru că își ținea mâinile mereu ridicate pentru a nu fi roșii și umflate (și era un amestec de rebeliune, pioșenie și usurism), Hercule (pentru super puteri), Peter Pan

18. Eroinele mele preferate din literatură
Alice din Țara Minunilor, Jane Eyre

19. Compozitorii mei preferaţi
Freddy Mercury, Ceaikovski, Nina Simone, Beth Hart. Pot să îl menționez pe Radu Mihăileanu aici? În mod special pentru filmul Le Concert, singurul pe care îl păstrez pe DVD în casă și pe care l-am văzut de cel puțin 10 ori și tot nu m-am plictisit.

20. Pictorii mei preferaţi
Dali, Van Gogh, Theodor Aman

21. Eroii mei din viaţa reală
Steve Jobs, Iustin Capra

22. Eroinele mele preferate din viaţa reală
Nadia Comăneci pentru câte zeci de suflete sportive a inspirat, Angelina Jolie pentru că e una dintre cei mai activi filantropi (adică și frumoasă, și deșteaptă și bună).

23. Eroii mei din istorie

Regina Maria doar să ai acest rang în acea vreme…

Și Vlad Tepeș, m-aș fi băgat ucenic la el. 🙂

24. Numele mele preferate
Lilu, Claudia, Bobiță, adică pisicuțe, fetițe și câini. Mai lipsesc nume de flori și filme, știu.

25. Mâncarea şi băutura mea preferate
Risotto cu parmezan și vinul rosu Shiraz.

26. Ce urăsc mai mult decât orice
Răutatea gratuită, nedreptatea. Mă transform instant într-un vigilante când văd așa ceva. Cineva mi-a spus că mi-a citit în chakre că am fost un primar german în trecut. Posibil. 🙂

27. Figurile istorice pe care le dispreţuiesc cel mai mult
Hitler. Am citit mult despre câte orori a cauzat dar sigur sunt alții și mai răi.  Ceaușescu – îmi amintesc și acum când încercam să îmi fac temele pentru școală în bucătărie, îmbrăcată și cu plapumă pe mine, cu cuptorul dat drumul. Nici acum nu pot adormi oricât de obosită sunt, dacă îmi este frig. Este cea mai îndepărtată amintire despre regimul comunist, dar probabil a fost fix la vârstă la care “trebuie”.

28. Personajele istorice care nu-mi plac
Opresorii de orice fel, ai vieții, ai preferințelor sexuale, ai artei și ai planetei.

29. Reforma pe care o apreciez cel mai mult
Toate reformele feministe care ne permit acum să ne bucurăm de o viață normală și care îmi dau posibilitatea să pot crește o un copil care să aibă nemăsurabil mai multe șanse la fericire decât au avut alte generații întregi de femei.

30. Calitatea pe care aş vrea s-o am de la natură
Curajul. Eu nu l-am avut de la natură, ci am luptat să îl construiesc, mai ales că părinții mei au fost (și sunt și acum) extrem de protectivi. Iar prin nu știu ce mecanisme la mine asta s-a tradus printr-o exagerată grijă de a nu strica sau deranja. Dar nu îmi pare rău, pentru că am și învățat multe pe drum.

31. Cum aş vrea să mor
Subit și în somn, dar de bătrânețe și fericită. Și un lucru important, sub nicio formă nu aș vrea să știu cum și când se va întâmpla.

32. Starea mea de spirit actuală
În căutare de frumos, de iubire și liniște. Nu pentru că nu le am, ci pentru că le-aș vrea să fie mai mult.

33. Greşelile ce-mi inspiră cea mai mare indulgenţă
Cele recunoscute și reparate (pe cât se poate).

34. Deviza mea
„Nicio masă nu-i pe gratis.”

 

Poză din arhiva personală

 

 

 

Mai multe idei, inspirație, noutăți sau povești? Nu ezita să mă urmărești și pe Instagram.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și:

Chestionarul lui Proust revizuit și corectat de Valentina Băinţan

Chestionarul lui Proust revizuit și corectat de Veronica Zaharia, fondatoarea Parlor

Chestionarul lui Proust revizuit și corectat de Georgiana Ciceo, fondatoarea Monom jewelry

Chestionarul lui Proust revizuit și corectat de Irina-Margareta Nistor