2016 fost numit “Anul Martha Bibescu”cum se sărbătoresc 130 de ani de la nașterea celebrei prințese. Ocazie cu care am pregătit un interviu exclusiv cu Jean Ghika, strănepoata și ultima ei urmașă, care duce mai departe și în felul ei pasiunea străbunicii ei pentru bijuterii. 

De o discreție aparte, Jean Ghika este una din primii 100 big shots în domeniul bijuteriei internaționale, fiind directoarea secției bijuterie UK și Europa pentru prestigioasa casă de licitații Bonhams. Casa englezească a stabilit în 2015 patru recorduri mondiale: prețul pentru un rubin de Madagascar, o bijuterie Grima, un diamant gri-bleu, și spinelul Hope din secolul XIX vândut la 962.500,00 £, devenind astfel prima casă de licitații de bijuterii din Anglia.

Când afli că ai întâlnire cu o adevărată prințesă, începi să faci treișpe-paișpe, revizuiești codul bunelor maniere sau îți întrebi prietenii foarte londonezi unde este locul cel mai princiar corect ca să o întâlnești pe Jean Ghika, în măsura în care ea îți lasă carte blanche.

O recunosc imediat pe Jean Ghika. O siluetă înaltă, ușor clasică, cu mișcări timide străbate sala elegant, ducându-mă cu gândul la Downton Abbey. O impresie subliniată de părul castaniu, tuns franțuzește deasupra umerilor, de rochia ei gri închis și de jazzul în surdină din restaurantul italian din centru Londrei în care am ales să ne întâlnim. Iată-mă face to face cu ultima descendentă a uneia dintre cele mai vechi și impunătoare familii aristocratice românești.

Jean Ghika, strănepoata emblematicei prințese Martha Bibescu, nu este chiar așa cum o imaginasem. Aproape deloc machiată, cu o haină neagră din tweed și cu o rochie până la genunchi, Jean este o persoană caldă, chiar dacă rezervată. Îți acordă toată atenția și îți spune cu umor, într-o engleză oxfordiană, că simte cu o inimă și o pasiune a lucrurilor foarte românească, cu toate că este născută în Anglia – ceea ce sparge gheața. Cu ocazia a 130 ani de la nașterea străbunicii ei am încercat să o provoc la un schimb de confidențe.

 

Jean Ghika, strănepoata prințesei Martha Bibescu, duce mai departe pasiunea pentru bijuterii a ilustrei sale înaintașe – foto credit arhiva personală a doamnei Ghika

 

Cum poate ajunge cineva să lucreze la Bonhams și la departamentul de bijuterii? V-au ajutat backgroundul familial, pasiunea pentru artă, educația sau flerul natural?

Întotdeauna am fost interesată de artă și în mod special de lumea licitațiilor. Încă din copilărie tatăl meu m-a încurajat mereu să merg la muzee și la galerii, așa că probabil arta face parte din mine. După ce am studiat Istoria Artei la universitate, mi s-a părut natural să continui cu o carieră în domeniul licitațiilor. Dar abia după ce am început să lucrez la Bonhams mi-am dat seama că adevărata mea pasiune este studiul bijuteriilor.

Bijuteria este o afacere de familie, dat fiind că străbunica dumneavoastră era celebră pentru colecția ei de bijuterii?

Fără îndoială că pasiunea Marthei pentru bijuterii și colectia ei m-au inspirat. Ea avea un stil impecabil și folosea bijuteria ca o parte intrinsecă a look-ului și stilului său. Nu se temea de gesturi îndrăznețe care deveneau adevărate declarații de stil, fie că acestea însemnau remodelarea faimoaselor smaralde Bibescu în așa fel încăt să fie incorporate într-o bentiță stil tiară, ori montarea diamantului Sfânta Elena pe un simplu șnur negru pe care îl purta la gât.

P1984.35.453; Abbott, Berenice (1898-1991); Princesse Marthe Bibesco; 1927; Gelatin silver print; Amon Carter Museum, Fort Worth, Texas

Berenice Abbott   (1898-1991); Princesse Marthe Bibesco, 1927 (Gelatin silver print) Amon Carter Museum, Fort Worth, Texas

 

O figură feminină atât de puternică și importantă reprezintă o provocare? Cum crești cu astfel de moștenire familială?

În mod curios, eu nu văd moștenirea lui Martha ca pe o provocare, ci mai degrabă ca pe o sursă de inspirație. Mă simt extrem de norocoasă să am un astfel de model feminin care în nenumărate feluri a fost cu mult înaintea timpului ei. Sunt mai mult decât mândră de faptul că sunt nepoata ei și în mod frecvent îi revăd desenele, îi recitesc romanele și jurnalele sau notițele când simt nevoia să mă inspir.

Jean Ghika: “Martha Bibescu știa să creeze senzație prin ținutele ei”

 

Lanvin, Chanel, Doucet – Prințesa Martha Bibescu a avut în mod cert un gust foarte rafinat și precis în materie de modă. Care erau piesele ei preferate?

Pentru Martha, hainele erau o formă personală de exprimare. Indiferent dacă era îmbrăcată într-o simplă rochie pentru ora ceaiului sau într-o ținută somptuoasă de seară, Martha emana stil și fascinație. Știa exact cum să creeze senzație prin intermediul ținutelor ei. Chanel făcea fără nici o indoială parte din creatorii ei preferați, de altfel i-a fost clientă fidelă.

Cum i-ați descrie stilul și în ce consta semnatura ei în ceea ce privește moda și bijuteriile?

Eleganța este probabil cum aș rezuma într-un cuvânt ideea de stil a Marthei. Era pur și simplu elegantă, fără niciun efort.

Ca moștenitoare a Prințesei Martha Bibescu și lucrând cu bijuterii de epocă, ați putea defini sau clasifica bijuteriile ei?

În mod cert Martha iubea bijuteriile și a avut o colecție frumoasă și numeroasă pe care a prețuit-o și purtat-o de-a lungul vieții. În tinerețe obișnuia să adapteze piese istorice pentru a le putea purta după stilul său. A continuat să facă așa și la maturitate, ca să se asigure că bijuteriile ei evoluau o dată cu moda, asigurându-se astfel că sunt folosite și purtate.

Mai aveți piese din colecția Marthei? Care este preferata dumneavoastră și de ce?

Mai avem câteva piese, dar ar fi imposibil să aleg una ca favorită. Toate au o deosebită încărcătură sentimentală pentru mine.

Ce credeți că ar spune astăzi străbunica dumneavoastră despre Jean Ghika dacă ar trăi?

Sper că ar fi mândră de mine și de fratele meu, Christopher. În calitate de ultimii ei descendenți direcți, amândoi simțim că este de datoria noastră să îi păstrăm memoria vie așa cum se cuvine.

Bonhams are cunoscuta campanie Jewellery in June, unde 20 de birouri regionale și specialiști în bijuterie pot fi contactați pentru estimarea gratuită a valorilor de familie. Care au fost comorile ascunse gasite în 2015?

În 2015 am descoperit câteva comori ascunse extraordinare. Cel mai mare impact l-a avut o bijuterie ‘’pierdută’’ care a aparținut colecției lui Sir Henry Phillip Hope, un colecționar renumit, de descendență olandeză. Colecția lui este probabil cea mai faimoasă colecție de pietre prețioase atestată din secolul al XIX-lea, unde cea mai importantă piatră a fost diamantul Hope, care se află momentan la muzeul Smithsonian din Washington. În cadrul aceleiași colecții, Bonhams a descoperit un spinel roz foarte rar. Acesta cântărea 50.00 karate și a fost atestat documentar cu peste 100 de ani în urmă. În septembrie 2015 a fost vândut după o competiție foarte strânsă, cu peste 800.000 de lire sterline.

Foto: PR/arhivă personală

Articol apărut in Marie Claire ianuarie 2016

Dacă te interesează Martha Bibesco și vrei să afli mai multe, poți citi și:

Chestionarul lui Proust revizuit și corectat de Martha Bibesco

Le Bibesco – tortul uitat al printesei Marthe Bibesco

Martha Bibesco – sau ce am avut (și voi mai avea) de împărțit cu Kira Hagi