Astăzi fascinanta Martha Bibesco ar fi împlinit 134 ani. Cunoscându-l și admirându-l pe Marcel Proust, mi s-a părut firesc să-i dedic cunoscutul chestionar de ziua ei. Jean Cocteau spunea că prințesa a scris cele mai frumoase pagini dedicate vreodată scriitorului francez. Mi-am imaginat cum ar fi răspuns celor 34 de întrebări o Martha pe care am întrezărit-o în scrisorile și jurnalele ei, marcată de tânără de o viață pe cât de plină de succes, pe atât de plină de coborâșuri și dezamăgiri. Poți fi frumoasă, deșteaptă și foarte bogată, dar asta nu înseamnă că ai automat și dreptul la fericire.

 

Acum câțiva ani descopeream la Paris fragmente din viața Marthei Bibesco într-o carte de specialitate scrisă de un cunoscut expert în bijuterii. M-a intrigat și mi s-a părut mic spațiul rezervat unei astfel de personalități. Dar acest lucru m-a provocat să aflu mai multe despre adevărata prințesă Bibesco, dincolo de personajul pe care l-a creat și pe care l-am moștenit prin literatura ei.
Am descoperit o femeie neașteptat de puternică, pragmatică, mai contemporană decât aș fi crezut și care, într-o perioadă agitată și plină de evenimente istorice, nu s-a lăsat șlefuită de ele, ci le-a folosit pentru a ajunge cu eleganță mai departe.
Trecând prin două războaie mondiale, frecventând prinți, împărați, regi și regine, prietenă cu mari oameni de cultură sau politicieni vestiți, prințesa Bibesco a fost una dintre foarte puținele românce aparținând elitei internaționale pe care a și influențat-o. Atrasă de politică, Martha Bibesco a reușit să se impună într-o lume unde femeile erau educate să fie soții exemplare și să existe prin cartea de vizită a unui bărbat .

Născută pe 28 ianuarie 1886 la București, Marthe Lucie Lahovary a fost fiica prințesei Smaranda Mavrocordat și a diplomatului Ion Lahovary, ministru de externe și ministru al României la Paris. Căsătoria ei la doar 16 ani cu prințul George-Valentin Bibesco, mai mare cu șapte ani, urma să o propulseze pe Martha, descendenta unei vechi și reputate familii aristocratice, în cercuri foarte înalte unde-și va exersa toată viața talentul de a observa și mai ales de a construi relații.

Cunoșteam scriitoarea pasionată de călătorii și istorie care a fost premiată la doar 22 ani de Academia Franceză pentru prima sa carte, Les Huit Paradis. O minte sclipitoare și impresionantă, Martha Bibesco a scris aproape 40 de cărți (biografii istorice dar și romane sub pseudonimul Lucile Decaux) de-a lungul vieții și a încântat o lume întreagă prin inteligența și grația ei.
Cu ochii ei verzi despre care au scris mulți admiratori, Martha Bibesco a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei ale vremurilor. Nu știu cât de adevărat era lucrul acesta dacă stai și privești pozele ei, ce este sigur e că Martha era captivantă și o știa foarte bine.
Dacă generalul Charles de Gaulle i-a spus “Pentru mine, dumneavoastră sunteţi personificarea Europei.”, prinţul Wilhelm, moştenitorul tronului Germaniei, se îndrăgosteşte de ea și o declară “cea mai frumoasă şi mai inteligentă femeie din România”.

Anul trecut de ziua ei am găsit rețeta tortului care-i poartă numele și care are o poveste foarte interesantă despre care am scris aici.

Nu pot să explic ce mă atrage la Martha Bibesco, sunt momente cand o găsesc foarte dificilă. Poate m-am simțit apropiată de prințesa care a locuit multă vreme la Paris, un oraș de care era sincer îndrăgostită ca și de limba franceză, pe care o învățase copil fiind și pe care a stăpânit-o atât de bine încât era considerată scriitoare franceză de către francezi. Dar căreia îi era dor de țara ei.
Poate de aceea m-a interesat mai departe latura personală a Marthei: să înțeleg ce îi plăcea, ce o motiva și ce o emoționa. Și așa am ales, cât s-a potrivit, să răspund la întrebările lui Proust prin citatele date de ea de-a lungul vieții.
Am descoperit gustul ei pentru Lanvin, Balenciaga, Chanel sau Cartier, atașamentul față de cultura franceză, colaborările cu Vogue, obișnuința de a trăi la un nivel foarte înalt, nevoia de a călători și preocuparea pentru decorațiunea de interior. Prințesa Martha Bibesco a fost cea care a restaurat în întregime castelul de la Mogoșoaia, transformându-l într-o adevărată reședință luxoasă în stil venețian cu o grădina renumită și o seră unde putea să-și satisfacă talentul de botanistă. Da, Marthei îi plăceau grozav florile, de care avea grijă să se înconjoare tot timpul. Ca și de pisici.

 

 

thumb_large

Marthe Bibesco fotografiata de Man Ray, 1925. Credit foto © Man Ray Trust / Adagp, Paris

Chestionarul lui Proust de Martha Bibesco

 

1.Principala mea trăsătură de caracter
 
Ambiția și perseverența.

2. Calitatea pe care o prefer la un bărbat

Dragostea pe care o poate avea pentru mine.

3. Calitatea pe care o prefer la o femeie
Devotamentul și încrederea.

4. Principalul meu defect
Vanitatea

5. Principala mea calitate
Numai una? Egoismul atunci.

6. Ce apreciez cel mai mult la prietenii mei
Loialitatea și susținerea necondiționată în timp, de mai multe decenii.

7. Ocupatia mea preferată

Scrisul, când nu socializez. Sau când mă ocup de flori.

8. Visul meu de fericire
Să știu că am devenit un personaj nemuritor și o sursă de inspirație mult după moartea mea.

9. Care ar fi pentru mine cea mai mare nenorocire
Să nu-și mai amintească nimeni de mine. Sau pe cine am frecventat.

10. Înafară de mine, cine mi-aș dori sa fiu?
O adevărată muză fără granițe care inspiră marii oameni politici să facă lucruri memorabile.

11. Unde mi-ar plăcea să trăiesc?
Desigur la Paris, într-o casă mare cu grădină. Și cu pisici. “Locuiesc în inima plutitoare a Parisului. L’Île Saint-Louis este o mică țară independentă, prinsă între cele două brațe ale fluviului. Casa în care trăiesc se află ca prova acestui vas, reținut între două râuri de parâmele podurilor.”

12. Culoarea mea preferată

Cred că negru – sau verde, culoarea ochilor mei dar și a smaragdelor mele preferate.

13. Floarea care-mi place

Doar una? Am în minte grădini întregi, sunt o adevărată botanistă. Și îmi place frecvent să strecor câte o petală sau o floare uscată în scrisorile mele.

14. Pasărea mea preferată
Papagalii, fără ezitare.

15. Autorii mei preferaţi de proză
Oh, atât de mulți… dar azi și în mod evident, mă gândesc la bunul meu prieten Marcel Proust.

16. Poeţii mei preferaţi


Toate femeile nefericite fac poezie, chiar şi cele care nu scriu versuri.

17. Eroii mei preferaţi din literatură

Îndeajuns de mulți cărora le-am învățat cuvintele pe de rost. Nevoia de a spune ceva mi-o ascund de fiecare dată în citate răsunătoare.

18. Eroinele mele preferate din literatură
Prefer eroii.

19. Compozitorii mei preferaţi


Pe tot ce se poate dansa. „Artele sunt (…) o binecuvântare: imită dragostea şi dau voie inimii să creadă că iubeşte fără să ceară nimic în schimb, ceea ce e singurul mod de a iubi pentru totdeauna.”

20. Pictorii mei preferaţi

Pictorul italian Giovanni Boldini, cel care în 1911 a realizat cel mai frumos portret al meu.

 

 

372px-Marthe_Bibesco_Boldini

Marthe Bibesco, portret de Giovanni Boldini, 1911

 

 

21. Eroii mei din viaţa reală
Soțul meu, George-Valentin, care a obținut brevetul celui de-al 21 om “zburător” din lume. Pasiune pe care a pus-o în serviciul României de nenumărate ori, cum iubea viteza și curajul. Dar şi Kronprinz, prinţul Wilhelm, moştenitorul tronului Germaniei: „Domnind peste el, domnesc peste un imperiu”.

22. Eroinele mele preferate din viaţa reală
Cred că soacra mea, prințesa Bibesco, fosta contesă Valentine de Riquet de Caraman pe care o numeam la Chouette (bufnița) sau la Fée de Menars (zâna din Menars, castelul pe care-l moștenise în Franța de la mama ei, prințesa de Chimay).

23. Eroii mei din istorie
Evident, Napoleon – despre care am și scris și despre care îmi face o plăcere deosebită să-mi imaginez că eram rude.

24. Numele mele preferate
George-Valentin.

25. Mâncarea şi băutura mea preferate
Tot ce mă face să mă îngraș și să nu mai întru în rochiile mele Chanel.

26. Ce urăsc mai mult
 decât orice
Mediocritatea.

27. Figurile istorice pe care le dispreţuiesc cel mai mult
Oare cine nu-l disprețuiește pe Hitler?

28. Personajele istorice care nu-mi plac
Toate cele pe care nu le-am întâlnit sau pe care nu le-am sedus.

29. Reforma pe care o apreciez cel mai mult
Pentru asta, va trebui să mă gândesc. Pot să revin?

30. Calitatea pe care aş vrea s-o am de la natură

Acea calitate de-a face parte din istorie. E tot ce-mi doresc.

31. Cum aş vrea să mor

Acoperită de glorie, fast și admiratori. Desigur, la Paris.

32. Starea mea de spirit actuală
Dragostea trebuie făcută pentru a nu ne mai gândi la ea.
Amantele lui George mi-au redat două lucruri nepreţuite: singurătatea şi libertatea.

33. Greşelile ce-mi inspiră cea mai mare indulgenţă

Soţul meu a crezut toată viaţa că e suficient să existe pentru a fi iubit, nu i-a trecut niciodată prin minte să ofere şi el ceva în schimb.

34. Deviza mea
Nu merită să cauţi fericirea în căsătorie, sigur nu o vei găsi.

Mulţumesc, Marthe!

 

” Este o mare comediantă. Două lucruri sunt certe – e foarte frumoasă și foarte inteligentă, restul depinde de timp, de împrejurări […].” Zoe Bengescu

 

„Cine sunteți dumneavoastră? Cea mai admirabilă inteligență de femeie pe care o cunosc. Ați scris cărți mai importante decât acest «Bal»; dar nu este vreuna care să mă miște mai mult.“ François Mauriac

 

“Această femeie este un mare scriitor francez.” Paul Claudel 

 

 

Dacă vrei să afli mai multe despre Martha Bibesco, mai poți găsi pe site:

Martha Bibesco – sau ce am avut (și voi mai avea) de împărțit cu Kira Hagi

Le Bibesco – tortul uitat al printesei Marthe Bibesco

Jean Ghika: “Martha Bibescu știa să creeze senzație prin ținutele ei”