Mercuri seara a avut loc deschiderea celei de-a 24 ediții a Festivalului Filmului Francez. Sub semnul “Le film français au feminin”/ “Filmul francez la feminin” dar și a new normal, seara relaxată din grădina Institutului francez a avut invitați prestigioși ca doamna ambasadoare Michelle Ramis sau regizorul Cristian Mungiu și a fost urmată de proiecția ultimului film al Evei Green “Proxima” în sala Elvire Popesco.
Primul festival de film la care particip de când cu pandemia a sosit și recunosc, îl așteptam cu ceva nerăbdare, doar am avut toată vara la dispoziție să mă obișnuiesc cu noile reguli și proiecțiile în aer liber.
Pe lângă un program fain împărțit în trei secțiuni, ediția 2020 este dedicată creaţiei feminine din cinematografia franceză – personaje remarcabile puse în valoare de actrițe și regizoare consacrate sau debutante cât și un omagiu cald adus minunatei regizoare Agnès Varda care ne-a părăsit anul trecut.
Filmul francez a rezervat dintotdeauna un loc special femeii și feminității, dincolo de trenduri și modă, prin unghiuri de vedere care au inspirat mulți cineaști de renume de-a lungul timpului. Care dintre regizorii actuali, de exemplu cei americani sau asiatici, nu-i menționează măcar o dată pe François Truffaut, Jean Renoir, Claude Chabrol sau René Clément?
Iar dacă actorii sau actrițele made in France sunt prezențe apreciate și așteptate în cinema-ul internațional (Isabelle Hupert, Eva Green ca să nu o mai menționăm pe Marion Cotillard) să nu uităm de numeroasele remake-uri ale filmelor franțuzești cum ar fi Talented Mr. Ripley (după filmul Plein Soleil cu Alain Delon), Three men and a Cradle (după Trois hommes et un couffin cu Thierry Lhermite) sau The Tourist (după Anthony Zimmer cu Sophie Marceau).
Cele trei secțiuni ale festivalului de anul acesta, Panorama, Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses ! și Focus Tinere Talente propun pelicule premiate cum ar fi “Portrait de la jeune fille en feu” (cel mai bun scenariu Cannes 2019), “Alice et le maire” (cea mai bună actriță César 2020 pentru Anais Demoustier), “La fiancée du pirate” (marele clasic al anilor 70 cu Nelly Kaplan), dar și “Varda par Agnès”, ultimul film al cineaste franceze. Pe lângă actrițe mai puțin cunoscute la noi, ne vom putea reîntâlni și cu Juliette Binoche (abia aștept să o văd în pelicula La bonne épouse semnată de Martin Provost) sau pe excelenta Catherine Deneuve.
Mica recepție din curtea Institutului a fost deschisă de doamna ambasadoare Michelle Ramis, iar discursul relaxat al reprezentantului Orange România ne-a făcut pe toți să zâmbim.
A urmat proiecția în premieră al celui mai recent film al Evei Green “Proxima”, precedat și urmat de mesajele video (de pe whatsapp vă rog!) ale regizoarei Alice Winocour. Evident, la intrarea în sală ne-a urat bine venit pe covorul roșu un alt personaj celebru, pisica neagră a Institutului Francez, Popesco. Quoi demander de plus?
În ciuda faptului că noile reglementări în săli prevăd câte un loc liber lângă fiecare loc ocupat iar mult așteptatele întâlniri cu cineaștii au loc în mod firesc pe video, sentimentul meu a fost cel plăcut de intimitate. Poate că unul dintre lucrurile bune cu distanțarea asta socială este că nevoia de apropiere se traduce prin cuvinte mai calde, dialoguri mai deschise și sincere dar și gesturi care devenind acum virtuale, caută noi moduri de exprimare prin care să fugă de răceala tehnologiei.
Festivalul, organizat de Institutul Francez, se ține în 11 orașe din țară, așa că puteți găsi mai jos lista completă cât și detalii ca să puteți profita de unul dintre cele mai frumoase evenimente ale anului – și nu vă zic asta din poziția mea de “francofoano-filă” înrăită care va avea grijă să vă țină la curent cu festivalul și să facă recomandări.
Festivalul Filmului Francez 2020
LISTA ORAȘELOR ȘI LOCUL PROIECȚIILOR
BUCUREȘTI 23 SEPTEMBRIE – 2 OCTOMBRIE
Proiecții în interior şi în exterior: CINEMA ELVIRE POPESCO, Bd. Dacia nr. 77 & CINEMA SUB CLAR DE LUNĂ, Calea Victoriei 192A
CLUJ-NAPOCA 24 – 27 SEPTEMBRIE
Proiecții în interior: CINEMA VICTORIA, Bd. Eroilor nr. 51
IAȘI 23 – 27 SEPTEMBRIE
Proiecții în exterior: GRĂDINA INSTITUTULUI FRANCEZ, Bd. Carol I nr. 26
TIMIȘOARA 1 – 4 OCTOMBRIE
Proiecții în exterior: FABER, Splaiul Peneș Curcanul nr. 4-5
ARAD 1 – 4 OCTOMBRIE
Proiecții în interior: CINEMA ARTA, Str. Vasile Alecsandri nr. 2
BRAȘOV 24 – 27 SEPTEMBRIE
Proiecții în interior: CINEMA ONE, Str. Zaharia Stancu nr. 1, Centrul comercial Coresi
BRĂILA 29 SEPTEMBRIE – 2 OCTOMBRIE
Proiecții în exterior: SUNRISE MARINA BISTRO, Str. Danubiu nr 20C
CONSTANŢA 1 – 4 OCTOMBRIE
Proiecții în interior: CINEMA JEAN CONSTANTIN, Bd. Ferdinand nr. 56
SFÂNTU GHEORGHE 1 – 4 OCTOMBRIE
Proiecții în interior: CINEMA ARTA BY CITYPLEX, Str. Kőrösi Csoma Sándor nr. 10
SIBIU 3 – 4 OCTOMBRIE
Proiecții în interior: HABITUS, Piața Mică nr. 4
SUCEAVA 30 SEPTEMBRIE – 4 OCTOMBRIE
Proiecții în interior: UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA, Auditorium Joseph Schmidt, Str. Universităţii nr. 13
Pentru selecția completă de filme, puteți găsi broșura festivalului aici: http://bit.ly/BrosuraFFF
Programul proiecțiilor în fiecare oraș este disponibil aici: http://bit.ly/ProgramFFF