Când am vrut să scriu despre colecția Chanel Métiers d’Art din decembrie, sau recent despre seria de evenimente din aprilie de la Paris sub semnul meseriilor de artă, mi-am dat seama că era bine venită o introducere a subiectului. Așa cum am făcut când am scris despre Haute Couture sau ce este cu adevărat Fashion Week de la Paris sau New York, meseriile de artă au nevoie să fie înțelese pentru a fi apreciate.

 

Ce înseamnă meserii de artă?

Franța este vestită pentru celebrele “métiers d’art” pe care le asumă, le apără și le promovează ca meserii de excepție franceze. Ele constituie un adevărat patrimoniu imaterial, un savoir-faire francez elaborat de-a lungul secolelor și sunt azi ambasadorii unui anumit art de vivre à la française, adevărat atu din punct de vedere al dezvoltării economice și al activității turistice. Această moștenire bogată face parte din cultura franceză, artiștii meseriași desemnați sunt rari și foarte prețuiți, reprezentând o lume cu o varietate surprinzătoare de profesioniști și de practici, un teren viu în permanentă evoluție.

Dacă meseriile de artă duc mai departe istoria Franței, ele fac apel și la inovație, însemnând o sursă nelimitată pentru toți creatorii. Și mai ales, participă la dinamismul economic al teritoriului. Francezii știu astfel să-și asigure un loc privilegiat, cultivându-și identitatea și un potențial artistic ușor de recunoscut la nivel mondial.

https://www.journeesdesmetiersdart.fr/retrouvez-toute-la-programmation-de-nos-partenaires-europeens

Mi-a fost greu să găsesc o definiție a meseriilor de artă, ele fiind un lucru la fel de evident ca Haute Couture în alte părți și care încă nu are un echivalent în România. Ele reprezintă o vitrină internațională a excelenței artelor franceze și constituie o parte din faima Franței la internațional. Nu este vorba de meserii tipice din Franța, ci de pregătirea atentă și parcursul unui profesionist pentru a atinge un nivel foarte înalt într-o meserie, transformând-o în artă.
Definită de specialiști ca o tehnică esențial manuală, acest gen de meserie este realizat de un profesionist extrem de calificat care va produce obiecte unice sau serii mici. El conjugă criteriul de artă cu creativitatea, calitatea și o tehnică perfectă în obținerea unui produs de excepție.

 

Cele trei categorii ale meseriilor de artă

Meseriile de artă sunt repertoriate în trei familii principale:

meseriile de fabricație tradițională (care se inspiră sau reproduc obiecte sau piese existente prin stăpânirea unui meșteșug tradițional)
meseriile de restaurare (savoir-faire ce permite conservarea și restaurarea patrimoniului imobiliar sau mobiliar)
meseriile de creație (producerea unor piese unice sau mici serii de produse cu un caracter contemporan prin prisma unui meșteșug tradițional)

 

20170331_154622

Sophie Gallardo, marchetărie realizată plecând de la un sécretaire suedez din anii 40. Coajă de mesteacăn, incrustație de minerale și decorat la mijloc cu o piatră mare de labradorita.

 

20170331_155202

Dimitri Hlinka, consola Silhouette din bambus laminat, realizat in colaborare cu Lin Jiang – Cheng, maestro specialist in bambus in regiunea Nantou, Taiwan

 

Aceste meserii sunt actualizate regulat în lista oficială a meseriilor de artă creată de Institutul Național al Meseriilor de Artă din Paris. Lista de anul trecut prevede 198 de meserii și 83 de specializări repartizate în 16 domenii mari care sunt următoarele:

 • arhitectură și grădini (arhitecții peisagiști sunt aici)
 • mobilier și decorațiune de interior
 • cristal și sticlă
 • modă și accesorii de modă
 • lumina și tehnica lumânărilor
 • bijuterie, orfevrărie și ceasornicărie
 • metal
 • ceramică și porțelan
 • lemn: marchetărie și tâmplărie de lux, design
 • textile (țesut, țesături și vopsit, croitorie și creația de tipare)
 • hârtie, carton, grafism, impresie numerică sau tipar, gravură
 • jocuri, jucării și mecanisme
 • instrumente muzicale – fabricare sau acordare de instrumente muzicale
 • restaurare de picturi în diferite tehnici : tablouri, frescă, miniaturi, etc …

 

Meseriile se învață la GRETA – Academia de Paris, niste asociații de module și instituții de învățământ, specializările putând fi făcute și la Conservatorul Național de Arte și Meserii. Acestea sunt structuri speciale ale învățământului național pentru adulți, compuse prin asocierea de licee generale, profesionale și meseriași de artă specializați. Studiile, constituite din mai multe module și examene, au ca finalitate obținerea unei diplome.
Instituțiile care se asociază într-un GRETA își susțin reciproc competențele și mijloacele materiale, propunând o ofertă de studii adaptată economiei locale, cu inserție ulterioară pe locurile de muncă din domeniu.

În Franța există 137 GRETA, sau mai bine de 4 750 de locuri de activitate. Totul este făcut ca cei interesați să poată accedă la meseria dorită, iar personalizarea și atenția acordată acestor pregătiri merg dincolo de studii prin ajutorul dat proiectelor individuale ca acestea să reușească, oricât de singulare sau originale ar fi ele.

În acest context, experții în fântâni ai palatului Versailles care întrețin canalizarea și pompele celebrelor fântâni din parc după tehnicile secolului XVII și planurile arhitectului Le Notre, fac parte din meșteșugarii de artă. Ca și marii maeștrii bucătari care profesează în restaurantele cu stele Michelin, sau artizanii cu meserii specifice care colaborează exclusiv cu casa de modă Chanel sau Opéra de Paris.

 

512013-500x334

Un exemplu de unul din locurile unde se găsesc meseriile de artă este Versailles. Fiindcă regelui Ludovic XIV îi plăceau teribil lucrurile aurite, ele sunt omniprezente la Versailles: mobile aurite, lemnării decorative, grilajul din fier de la domeniu, acoperișurile și unele sculpturi.

Instalați în Micul Grajd și în Marele Trianon, trei restauratori aurari lucrează permanent la întreținerea și restaurarea obiectelor de artă aurite, de la mobilier la ramele tablourilor. Lucrul lor constă în aplicarea unei folii foarte fine de aur pe aceste obiecte, după ce ele au fost în prealabil reparate. Restauratorii cunosc perfect și tehnicile picturii decorative (imitație de marmură, de diverse esențe de lemn sau o varietate de patine) pentru a pune în valoare de exemplu soclurile sau cornișele pe care sunt expuse obiectele aurite, păstrând astfel caracterul lor original în întregime.

Acești specialiști respectă meșteșuguri autentice vechi transmise din generație în generație, pe care știu să le adapteze tehnicilor noi și produselor moderne de restaurare. Aceleași tehnici vechi și minuțioase se aplică și la restaurarea covoarelor, a draperiilor, a dantelelor, costumelor sau a tapițeriilor.
Recrutați prin concurs, restauratorii castelului Versailles sunt posesorii unor diplome de meserii de artă, arte textile sau arte grafice. Dacă munca lor este foarte minuțioasă și un specialist se formează în timp, serviciile lor sunt foarte căutate de muzee și de colecționari din toată lumea.

 

IMG_87431-1000x667

 

Meseriile de mai sus ajută la păstrarea unor valori ale istoriei franceze. Dar o parte importantă a meseriilor de artă susține lumea modei, un alt domeniu de predilecție francez. Casa Chanel este un bun exemplu în acest sens, ca și Opéra de Paris, care dezvoltă meserii de artă legate de sectorul său. Împreună cu Académie de l’Opéra și sprijinul fundației Bettencourt, instituția franceză și-a deschis recent porțile tinerilor pentru cursuri de formare în meseriile de artă specifice operei, cum ar fi cântăreți, coregrafi, chef de chant, regizori sau meseriile mai tehnice ca peruchier, machieur sau costumier.

Chanel este poate cea mai mediatizată casă de modă privind meseriile de artă, datorită atât colaborărilor de excepție pentru partea de producție, cât și pentru o punere în scenă impresionantă sub forma unor prezentări de modă numite Chanel Métiers d’Art. Chanel se implică mult în prezervarea acestor meșteșuguri cum ar fi creatori de accesorii din pene sau bijuterii, pantofi realizați artisanal, broderii sau tricotaje unice. Prin contracte privilegiate sau inserție de capital, Chanel a ajutat recent creatorul de dantelă și tull de lux Sophie Hallette cu achiziția unei minorități din acțiunile societății pentru a menține în Franța meseriile istoric specifice țării și regiunii Calais. O adevărată recunoaștere publică a calității unui fabricant.

Chanel prezintă de 16 ani colecția Chanel Métiers d’Art care are loc o dată pe an în decembrie. Primul defileu a fost găzduit în 2002 în salonul Haute Couture al casei din rue Cambon. Au urmat în fiecare an altă destinație, țară și oraș, unde atenția pentru detalii nu cunoaște nicio limită, financiară sau a mijloacelor puse în mișcare pentru realizarea unei eveniment de așa mărime. Un defileu gândit în afara agendei prezentărilor de modă, cu care Chanel sărbătorește arta artizanatului și partenerii săi meșteșugari.

În decembrie 2016, o dată cu redeschiderea hotelului Ritz după 5 ani de renovare, Lagerfeld a ales locul în care Coco Chanel a trăit mai mult de 30 ani (și unde a murit) pentru colecția numită Paris Cosmopolitain. După Roma, Mumbai, New York, Salzburg sau Dallas, meseriile de artă au fost sărbătorite din nou acasă. Ca de obicei, viziunea precisă a lui Karl Lagefeld a parizienei moderne nu putea lua viață fără grupul fidel al meseriile de artă din culise care o definesc.

Unii dintre minunații colaboratori sunt mai cunoscuți decât alții, însă împreună reușesc să redea universul tipic al casei de modă. Pe lângă Lesage, celebru pentru broderiile sale, Massaro, cunoscutul creator de pantofi căruia Chanel îi datorează balerinii bicolori bej cu vârful negru sau Maison Michel, fabricantul de pălării, se află și societăți foarte cunoscute de lumea modei dar mult mai puțin de către marele public. Este cazul lui Desrues, creator de accesorii și bijuterii de costume, Lemarié creator de pene și flori care realizează artizanal din textile camelia cu 16 petale, simbolul Chanel, Causse fabricantul de mănuși, Barrie Knitwear o casă scoțiană de tricotaje din cașmir fondată acum mai mult de 140 ani sau Lognon, specialistul în plissé.

Dacă întrebarea care va veni acum în minte este “da’ și la noi face tanti Marioara așa ceva și nu îi spunem meserie de arta”, vă invit să vă uitați cu mare, mare atenție la rezultatele spectaculoase ale produselor și mai ales la tehnicile grozave folosite, ca să nu-i creați săracei tanti Marioara o criză cardiacă nemeritată.
Meseriile de artă sunt un subiect important la nivel internațional, motiv pentru care au creat evenimentul lor în toată Europa, cunoscutele Zile Europeene ale Meseriilor de Artă. O manifestare care adună anual profesioniști francezi, europeni și invitați din toată lumea.

Acum o să înțelegeți de ce v-am vorbit de GRETA CDMA (a Creației, Designului și Meseriilor de Artă) din Paris. Pentru că în cadrul acestui event, organismul și-a deschis porțile de vineri 31 martie până duminică 2 aprilie tuturor celor ce doreau să viziteze sau să se informeze asupra meseriile de artă.

 

20170331_154805

Kaori Kurihara, ceramistă și creatoare de bijuterii de origine japoneză

 

20170331_154832

 

O ocazie unică pentru a redescoperi talentele Franței, moștenirea meseriilor ei de excelență, moștenire care rămâne să fie îmbogățită și reinventată cu resursele ei vaste. Și pentru că ne plac cifrele, de notat că sectorul are azi în Franța peste 38 000 de întreprinderi și 59 000 salariați. Greta a organizat ateliere participative de o oră pentru înțelegerea meseriilor de artă, expoziții cu realizări ale studenților dar și întâlniri interactive pe teme foarte actuale (crearea unui site internet, accentuarea vizibilității online, pregătirea unei identități vizuale, etc.).

În același timp, în tot Parisul au fost deschise publicului ateliere și manufacturi, muzee și locuri inedite, unde am putut profita de tot felul de experiențe surprinzătoare, parcursuri inițiatice și expoziții. Este o manifestare pe care încerc să nu o ratez, chiar dacă am puțin timp și ateliere sunt multe (anul acesta au fost 180 doar în arondismentele XI și XII!). Urme de pași portocalii pictate pe trotuar arătau lângă Viaduct des Arts unde se țin atelierele deschise. Marea majoritate a lor este accesibilă doar prin programare, pentru a nu se creea aglomerație sau disconfort.

 

20170331_161150

20170331_161329

20170331_161437

Tzuri Gueta și propunerile lui de bijuterie și decorațiune de interior, Journées européennes des métiers d’art, Paris aprilie 2017

 

Uneori porțile creației sunt închise-sunt în general maeștrii cu câte o tehnică rară, care formează ucenici care au deja studii și diplome de la alte instituții de artă prestigioase.
Printre cele deschise, mi-a plăcut atelierul artistului de origine israelită Tzuri Gueta. Într-adevăr, tehnica lui de a crea forme din silicon (din care lucrează bijuterii, obiecte de decorație interioară și materiale textile pentru outfituri unice de ocazie) e atât de uimitoare și ingenioasă, încât nu riscă nimic arătând-o liber publicului.

Mai departe pe bulevardul Daumesnil, lângă atelierul creatoarei de bijuterii Cécile Jeanne, Islie prezintă într-un cort identic cu cele din deșertul marocan două țesătoare venite special pentru ocazie împreună cu războiul lor de țesut foarte simplu. Ele te ajutau să țeși covoare în tehnica lor ancestrală, așa că m-am așezat și am învățat să fac noduri ca la Ouarzazate, realizate pe față și care se trec apoi pe dos.

 

20170331_163741

Philippe Atienza în atelierul său de la Viaduque des Arts, Paris, aprilie 2017

 

20170331_163827

 

Philippe Atienza e unul din ultimii bottieri din Paris care crează manual și cu tehnici tradiționale, încălțăminte pentru femei și bărbați, genți, poșete și chiar unele bagaje. Nu are rost să precizez cât ar costa o pereche, important e că meșteșugul nu s-a pierdut – fostul director Massaro (da, totul se leagă) are doi ucenici în atelier. Pozele nu sunt foarte clare, dar așa se întâmplă când vrei musai să faci fotografii și telefonul se opune.

http://bfmbusiness.bfmtv.com/mediaplayer/video/metiers-d-art-metiers-de-luxe-bottier-2305-819102.html

Care este realitatea economică a sectorului meseriilor de artă?

Create în 2002 la cererea guvernului francez, JEMA (Journées Européenes des Métiers d’Art) au devenit europeene din 2012 și sunt prezente în 18 țări.

În întreprinderile clasificate în meserii de artă azi în Franța unele sunt active în domenii binecunoscute de public, ca ebenisteria sau bijuteria. Altele sunt meserii rare: mănușar, serigraf, specialist în acoperișuri din papură sau trestie, brodeur sau corsetar. Reprezentate de micro întreprinderi, dar și de mici ateliere sau manufacturi, aceste businessuri au în medie 5-6 angajați.
Ele fac parte din Grupul Francez al Întreprinderilor de Restaurare a Monumentelor Istorice, din Marile Ateliere din Franța, Arhitecții Patrimoniului, Organizația națională profesională a meșterilor sticlari, Asociația Națională a Întreprinderilor Patrimoniului Viu, etc.-cadrul este larg și nisat, la fel ca și specificul meseriilor.

Dacă am exemplificat meserii legate de restaurare, activitatea lor nu se limitează la punerea în valoare a patrimoniului, ci și la îmbogățirea lui prin creații noi și originale. 76% din activitatea meseriilor de artă e compusă de restaurare și creație și numai 24% este strict restaurare. Această caracteristică explică dinamica sectorului meseriilor rare și de artă, comenzile orientându-se din ce în ce mai mult către creația originală, dat fiind mai ales talentul și propunerile noilor generații.

Interesant de observant că femeile reprezintă peste 50% din noii veniți, fie că au ales aceste meserii din pasiune, fie prin reconversiune profesională în climatul dificil al ultimilor ani.
Cifra de afaceri a sectorului se ridica anual în medie la 8 000 000 000 euro, dintre care 727 000 000 euro realizați la export.

 

Poza de cover: Sophie Hallette

Dialog Textil, mai 2017