“Am plecat de la ideea de praf de stele”, spune Olivier Polge, Parfumeur-Créateur al casei Chanel despre ultimul parfum din colecția Les Exclusifs, o creație luminoasă, pudrată și plină de simboluri.

Prima oară când am ajuns în legendarul butic Chanel din rue Cambon, m-a intrigat o linie restrânsă de parfumuri aflată în spațiul rezervat produselor de frumusețe, așezată între paletele de machiaj, rânduri de skincare și separat de flacoanele marilor clasici ai casei, Chanel no. 5, Coco sau Allure. Nu se găseau pe atunci altundeva, așa că am testat ce mi s-a părut mai misterios, adică parfumurile Cuir de Russie și 1922. Eram curioasă să înțeleg ce înseamnă o linie exclusivistă, gândită sa fie atemporală și înafara oricărui trend și ce miros au parfumurile unisex care nu se găseau decât aici. Țin minte și acum felul în care se simțeau pe piele, era una dintre cele mai sofisticate experiențe de parfumerie pe care le întâlnisem, care era nișată și deschidea o altă dimensiune, ca stil, concept, servicii și produs.

Experiența de atunci am resimțit-o din nou acum câteva săptămâni, când am avut șansa să descopăr în avanpremieră la București cel de-al 19 lea parfum al colecției Les Exclusifs de Chanel, numit Comète după bijuteria iconică creată de Gabrielle Chanel în anii 30.

Les Exclusifs de Chanel – colecție unică unde esențele sunt o stare de spirit 

Plecând de la ideea de a revela câte o fațetă a vieții și personalității complexe a creatoarei franceze, Les Exclusifs este un concept născut in 2007  te lasă să descoperi prin fiecare nou parfum, dincolo de modă, câte un mic secret despre femeia și designerul Gabrielle Chanel. Locuri, oameni apropiați, culori, materiale sau simbolurile ei preferate prind viață cu ajutorul unor ingrediente de excepție și materii prime rare, croite special pentru un rezultat inedit parte, ca niște aduceri aminte olfactive și completarea universului brandului francez.

La Chanel parfumul este un limbaj cât și mijlocul de a spune povești adevărate prin Les Exclusifs: parfumul Beige duce cu gândul la siluetele chic, avangardiste și atemporale din jersey, Boy se referă la povestea de dragoste dintre Chanel și Arthur Capel, 31 rue Cambon este dedicat adresei studio-ului de creație a lui Gabrielle Chanel sau Lion, inspirat de semnul ei zodiacal și animalul din care Chanel și-a făcut un simbol.

Comète – simbol al optimismului lui Gabrielle Chanel

Ce mi se pare impresionant este felul în care Casa Chanel reușește să mă surprindă cu ceva original la fiecare lansare de produs sau colecție. Pentru un brand pe care-l cunosc bine atât din familie (bunica era o adevărată Chanel 5 lady pe care mama nu-l putea suferi, dar ea m-a învățat despre cameliile Casei) cât și profesional, recunosc încă descopăr lucruri noi. Ceea ce s-a întâmplat și în cazul lui Comète. 

Maison Chanel știe să reia, într-un stil foarte personal, codurile și simbolurile brandului pe care credem că le știm cu toții, pe care le vom (re)găsi într-o direcție neașteptată frumos pusă într-un context familiar. Sunt aceleași bucăți de puzzle, dar rezultatul este inovant și te va uimi, atât prin produs, calitatea si subtilitatea lui cât și ca poveste, arătându-ți o latură nouă gata de explorat. Folosindu-și rafinat arhivele și moștenirea lăsate de o creatoare deosebit de inspirată, modernă și creativă, Chanel se reinventează constant și noutatea se află acolo unde aștepți mai puțin.

Pentru Comète, mi-a plăcut mult conceptul poetic al lui Olivier Polge cât și îndrăzneala de a oferi esență de cireș înflorit în compoziția parfumului, un ingredient pe care sincer nu l-aș fi asociat până acum cu universul olfactiv Chanel.

Olivier Polge, despre care trebuie povestit pe larg, este fiul lui Jacques Polge, “nasul” care a creat pentru Chanel, printre altele, Allure, Egoïste, Chance, Coco sau Bleu de Chanel.

După studii de istorie a artei și succesul parfumurilor Dior Homme, Armani Code Femme sau La vie est belle la Lancôme, Olivier Polge a preluat în 2013 rolul deținut de tatăl său la Chanel din 1978. Al 4-lea parfumeur al casei după Ernest Beaux (căruia îi datorăm No.5), Henri Robert și Jacques Polge, Olivier a creat patru dintre parfumurile Les Exclusifs – 1957, Boy, Le Lion și Misia.

Foto George Hoyningen – Huene / Condé Nast via Getty Images

Colierul Comète fotografiat în 1932, despre care azi nu se știe unde se află. Foto: Chanel

Gabrielle Chanel spunea că-și dorește să acopere femeile de constelații, de stele. Lucru pe care l-a făcut în noiembrie 1932, când la cererea breslei comercianților de diamante care-și doreau să relanseze meseria de bijutier în urma crizei din 1929, Chanel va prezenta prima ei colecție de bijuterii Bijoux de Diamant.

Piesa cea mai remarcată va fi colierul Comèteunde un diamant generos este inima unei stele care se cuibărește elegant în adâncitura dintre gât și claviculă. De la o bijuterie prețioasă așezată senzual la baza gâtului la ideea esențelor rare de pus pe piele, a fost un pas firesc pentru Olivier Polge. Ca și integrarea simbolului stelei căzătoare și a unei traiectorii senzoriale oferite de ea, lucru care mi s-a părut că a adus multă poezie în toată povestea  lansării parfumului și în percepția resimțită de noi, cei din jurul lui.

Gabrielle Chanel era superstițioasă și foarte preocupată de simboluri și astrologie, ca și Christian Dior, de altfel. Convinsă de puterea magică a cometei, ea o va transforma în simbolul norocului ei grozav și a optimismului care o definea.

Pentru a reda urma mai puțin fizică lăsată de o stea căzătoare, într-un fel puternic și poetic, Olivier Polge a echilibrat florile de cireș cu esențe de heliotrope, iris și musc, iar rezultatul final este floral, bogat și elegant. Intens, parfumul păstrează nota de mister care cred că este indispensabilă pentru definiția cometei, acea de a fi memorabilă și rară.

Les Exclusifs de Chanel – cele 4 uleiuri parfumate

Prefer de câțiva ani uleiurile de corp loțiunilor hidratante, mi se par o variantă mai plăcută, durează mai bine pe piele și un gest personal de răsfăț, nu doar o rutină corporală.

Prelungire firească a unui parfum Chanel, uleiurile de corp reinterpretează 4 dintre cele mai cunoscute compoziții Les Exclusifs – 1957, Beige, Gardenia și Coromandel, pentru a le (re)descoperi sub altă formă.

Cele 4 uleiuri de corp Les Exclusifs de Chanel

Dar și un mod ludic de a testa mai departe o esență care-ți place, independent sau împreună cu parfumul – personal nu le folosesc concomitent, un obicei păstrat de la mama pentru care un parfum trebuia să devină parte din mirosul personal, nu să-l înlocuiască. Acum un pic despre esențele uleiurilor de corp:

1957
Anul 1957 este un an de referință pentru Casa Chanel, fiind momentul în care Gabrielle Chanel a fost recunoscută în Statele Unite drept cel mai influent designer de modă al secolului XX. Parfumul este o combinație complexă de mosc alb, note pudrate, miere și de cedru pentru un rezultat discret.

Beige
Omagiu adus uneia dintre culorile iconice ale Casei Chanel, bejul a fost și o nuanță pe care Gabrielle Chanel o purta foarte des. Parfumul este un mix floral de petale albe și galbene, cu accente de iasomie, frangipani și frezie, unde se ghicește și o notă subtilă de subtilă de migdală.

Coromandel
Un nume care m-a intrigat și un parfum voluptuos și misterios inspirat de decorațiunea de interior din apartamentul lui Gabrielle Chanel. Compus din note de ambră, un pic de tămâie, vanilie și patchouli (când scriu acum îl și simt), este și parfumul pe care specialista Casei Chanel mi l-a recomandat, când am întrebat-o care dintre cele 19 compoziții crede că mi s-ar potrivi. Și mi-a plăcut.

Gardenia
Evocând camelia, floarea preferată de Gabrielle Chanel, Gardenia este un parfum floral creat de Ernest Beaux și care pune accentul pe prospețimea florilor albe – iasomie, ylang-ylang și tuberoză, subliniate cu o notă de vanilie.

Dacă vorbim de raritate, flori și parfumuri de lux, vorbim și de iris, unul dintre ingredientele cele mai scumpe și prețioase ale unui parfum. Si o floare care face parte din universul Chanel, fiind element esențial în rețeta compozitiei Chanel no. 5.

Înainte să aflu aici de câți ani este nevoie pentru a crește o singură rădăcină de iris care să poată oferi esența necesară unui parfum, eram deja fascinată de forma, culoarea și mirosul lor. Așa am început să desenez o serie, azi încă work în progress, din care face parte acuarela de mai jos. Dacă următorul parfum Chanel va conține din nou iris, voi avea grijă să revin cu un nou desen, ca o stea sau o cometă care revine să ne vadă.

 

 

Credit foto: Chanel , desen Ioana Nicolescu

Parfumul COMÈTE LES EXCLUSIFS DE CHANEL se găsește începând de astăzi doar în magazinul Chanel din Băneasa mall, București. 

Mai multe idei, inspirație, noutăți sau povești? Nu ezita să mă urmărești și pe Instagram.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și:

Chanel N°5 sărbătorește 100 ani și lansează Chanel Factory 5, o experiență imersivă pentru o colecție skincare

Chanel N°5 – pe urmele florilor celui mai iconic parfum francez

Luxury – de ce scump nu înseamnă întotdeauna lux

Chanel N°5 sărbătorește 100 ani și lansează Chanel Factory 5, o experiență imersivă pentru o colecție skincare

Printesa Martha Bibesco si smaraldele ei iconice

Meserii de artă, un vârf al artizanatului

Inès de la Fressange – fabulosul destin al style icon-ului parizian