Cel mai longeviv festival de acest gen de la noi, Festivalul Filmului Francez a pregătit anul acesta o ediție aniversară de vară în jurul ecuației 5 x 5 = 25 filme și va avea loc între 1 – 11 iulie în 12 orașe din țară (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş). Noi secțiuni, filme în premieră, retrospective, competiții de tinere talente, carte blanche propusă de cinci dintre cei mai importanți cineaști români și o deschidere a festivalului aflată sub semnul emoției și amintirilor – ieri seară unul dintre cele mai așteptate evenimente cinematografice de la noi a lansat maratonul dedicat filmului francez.

Pe terasa Institutului Francez, nu-mi dădeam seama dacă căldura era datorată primei zile de iulie sau entuziasmului și energiei invitaților la cocktailul de deschidere a unuia dintre cele mai anticipate si faine evenimente dedicate filmului de la noi, Festivalul Filmului Francez. Seara a fost relaxată iar invitații și partenerii prezenți au creat atmosfera unei familii bucuroase să se regăsească, iar Irina – Margareta Nistor a fost decorată cu această ocazie cu însemnele de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor, decernate de către doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România.

Doamna Irina-Margareta Nistor, decorata cu însemnele de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor, decernate de către doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România

 

Filmul care a dat startul următoarelor 11 zile a fost Adieu les cons (Adio proștilor!), ultimul film al unui regizor care-mi place grozav, Albert Dupontel, unul dintre cei mai creativi și cunoscuți cineaști contemporani francezi, despre care am mai scris aici.
Nominalizat pentru 12 categorii si  recompensat cu 7 premii César în martie (printre care cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cel mai bun regizor), Adieu les Cons a realizat și un record istoric în Franța, fiind cel mai vizionat după deschiderea oficială a cinematografelor din mai. Deci era firesc sa-l regăsesc la Festivalul Filmului Francez.

In stilul propriu și cu umorul lui inconfundabil, Dupontel exploră ca de obicei situații improbabile și neașteptate. Aici este vorba de întâlnirea unui duo care nu ar fi trebuit niciodată să se întâlnească, cea dintre o persoană care vrea să trăiască dar nu mai are timp și alta care are timp, dar nu-și mai dorește să trăiască. Recunosc, am lăsat discret câteva lacrimi la final, cum Dupontel reușește să te facă să empatizezi și să trăiești cot la cot cu personajele sale de fiecare dată și până la sfârșitul genericului.
Mare fan al celebrei trupe engleze Monty Python (filmul este dedicat lui Terry Jones, care ne-a părăsit la începutul anului trecut), Dupontel, actor și regizor, face echipa cu actrița Virginie Efira pentru un fel de Bonnie & Clyde cu referințe din Brazil-ul lui Terry Gilliam și unde, din cauza unor neînțelegeri pe cât de absurde pe atât de amuzante, totul devine posibil.

 

 

Festivalul Fimului Francez 2021 – quoi de neuf 

Cele cinci secțiuni de anul acesta sunt: Panorama filmelor anuluiCompetiția Tinerelor Talente Lungmetraj și ScurtmetrajCarte Blanche realizată de 5 cineaști români și retrospectiva online Le Meilleur du Festival du film français.

Panorama filmelor anului
Cuprinzând marile succese recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau preferate de public, secțiunea clasică de anul acesta al Festivalului Filmului Francez este dedicată comediei, de unde și alegerea firescă a filmului Adieu les cons pentru seara de deschidere. Emmanuel Courcol, realizatorul Un Triomphe, desemnat „Comedia Anului” la European Film Awards 2020, vine cu acest prilej în România, iar proiecţia filmului său va avea loc în prezenţa sa la Bucureşti, sâmbătă 3 iulie, de la ora 19.00.
Celor 5 comedii din cadrul acestei secţiuni li se adăugă și două drame, semnate de doi cineaști contemporani cunsocuti, este vorba de Eté 85 de François Ozon şi ADN de Maïwenn.

Competiţia de Tinere Talente – Lungmetraj
Noile voci ale cinematografiei franceze sunt aduse în atenția iubitorilor de filme prin cinci titluri de debut care s-au impus în circuitul festivalier internaţional al ultimului an şi care vor concura pentru Premiul Publicului. După vizionarea din cinematografe şi online, spectatorii vor putea vota filmele din competiţia Festivalul Filmului Francez pe platforma Eventbook între 5 şi 9 iulie – accesul se poate face din toată ţara. Tinerii cineaști vor răspunde întrebărilor publicului în cadrul întâlnirilor virtuale organizate după proiecţiile filmelor la Bucureşti.

Competiţia Tinerelor Talente – Scurtmetraj
O secţiune nouă în cadrul Festivalului care subliniază angajamentul făcut de Festivalul Filmului Francez și propune cinci titluri scurte din creaţiile tinerilor cineaşti francezi. Filme de animație, documentare, ficțiune şi experimental, selecția de anul acesta mizează pe diversitate și creativitatea. Câştigătorul va fi desemnat de un juriu format din trei tineri critici de film, Flavia Dima, Georgiana Muşat şi Victor Morozov și va fi recompensat cu o rezidență de creație în cadrul programului Résidence de Poche/Rezidența de buzunar al Institutului Francez din România.

Carte Blanche pentru 5 cineaşti români
Dedicată cinefililor dornici să revadă titluri de referinţă si marii clasici ai cinematografiei franceze, Carte Blanche este si una dintre surprizele editiei aniversare 2021 care mi-a plăcut mult.
La invitația Institutului Francez și special pentru Festivalul Filmului Francez, Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu au propus fiecare câte un film francez important pentru ei, care fie i-a inspirat, fie i-a impresionat în mod special. Buffet froid de Bertrand Blier, L’Argent de Robert Bresson sau Van Gogh de Maurice Pialat dar și Traité de bave et d’éternité al lui Isidore Isou (1951) sau Holy Motors al lui Leos Carax (2012), pelicule care au scandalizat la Festivalul de la Cannes la vremea lor, se află pe lista preferințelor de anul acesta – sper ca secțiunea să devină una permanentă și, de ce nu, chiar un event în sine în cadrul Institutului Francez.

Le Meilleur du Festival du film français
A cincea şi ultima secțiune este retrospectiva online prin care Festivalul Filmului Francez propune spectatorilor să (re)vadă 5 filme din ediţiile sale anterioare, care au marcat debutul unor cineaști care au deveni între timp nume grele. Din selecția de anul acesta fac parte:

  • Grand Central (2013), de Rebecca Zlotowsky
  • Le Goût des autres (2000), de Agnès Jaoui si cu regretatul Jean-Pierre Bacri, un mare clasic si film plebiscitat de public
  • Naissance des pieuvres (2007), de Céline Sciamma, regizoarea cunoscutului film Portrait de la jeune fille en feu

Disponibile online, filmele pot fi vizionate de pe întreg teritoriul României direct pe platforma Elvire Chez Vous, timp de 24 de ore fiecare după cumpărarea biletelor.

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română si din punct de vedere personal, țin să o felicit pe Ioana Dragomirescu pentru așa o selecție atentă.

Programul detaliat al festivalului il puteti aici iar biletele pot fi achizionate direct de pe platforma Event accesibila aici