E drept că n-am mai scris de câtăva vreme pe blogul Ioanei cu toate că îmi face mare plăcere și este un exercițiu foarte agreabil. E drept și că mi se recomandă să o fac mai des … dar mi-am dorit să scriu doar când aveam într-adevăr ceva de spus.
Crăciunul este un moment important pentru mine și familia mea, ca pentru toată lumea, iar curățenia este unul din subiectele tradiționale de la noi din clan. Nu știu cum e la voi, dar nu se poate Crăciun fără miros de curat, geamuri care scârție impecabil ca într-o reclamă de detergenți de vase sau ca într-o casă praf-free, unde covoarele strălucesc, iar toate vasele decorative și tacâmurile sunt proaspăt frecate. Chestie de aspect, de parfum și parcă totul devine mai curat, chiar și aerul din locuința ta.
Este foarte posibil ca ideea de “curat ca într-o farmacie” să fi fost inventată de familia mea și nu din cauză ca am trecut prin trei generații de medici. Curățenia este o preocupare constanta pentru care devine o adevărată bucurie de detectiv să găsesc soluții mai rapide, mai eficiente și mai ales mai ecologice.
Aș putea face un dicționar “generațional” cu toate tipsurile moștenite de la bunici, la prietenele mamei mele sau chiar mama mea pe care le-am testat și ameliorat in timp. Iar dacă mie mi-a luat mai mult de 50 ani să le experimentez până am găsit echilibrul între a avea o casă “farmacie” și produse prietenoase cu mediul și cu noi, m-am gândit la cei 70 de ani ai mei că ar fi foarte util să le pun și pe blog, la invitația Ioanei – să mai afle și alți pasionați de subiect despre ele.
M-am simțit încurajată și de mesajele pe care le-am primit după primul articol pus pe Code Noir Style despre puterile bicarbonatului de care am scris aici (pe care l-am postat cu trei ani în urmă, tot la început de decembrie).
E ceva de muncă la o curățenie de Crăciun sau de Paște, dar e un obicei sănătos extrem de necesar. Cu ocazia asta mai facem și declutering și scăpam de lucruri inutile. Nu facem doar curățenia în casă, dar sigur și în gândire.
În vara asta am cumpărat o carte genială, Le cahier Zéro déchet pour les nuls scrisă de Louise Salvati care mi-a plăcut mult. Așa am descoperit-o pe Louise, care este pariziancă și are un blog practic. Declicul pentru reciclare și zero deșeuri l-a avut citind lucrările lui Bea Johnson, fondatoarea de origine franceză a mișcării “Zero Waste” în Statele Unite. La noi în familie este o tema recurentă, cum Ioana este foarte preocupată de subiect, nu doar din cauza meseriei ei în modă.
Ne-am învățat de când locuiam în România să donăm lucrurile pe care nu le-am mai folosit în ultimii 2 ani, un obicei pe care îl păstram de la mama mea, Valeria. Oricât de chibzuită aș fi, cumpăr de plăcere haine sau încălțăminte de calitate care, luate dintr-un impuls, au fost păstrate din cauza regretelor.
Louise Salvati e mai severă, propunând debarasarea de tot ce nu am folosit timp de 6 luni. O regulă care cred că merge la obiecte casnice, la haine sau la mobilierul rămas în plus după o redecorare a apartamentului. Dar cu schimbarea anotimpurile e normal să fiu ceva mai îngăduitoare, nu?
Înafară de câteva recomandări, puțin numeroase, care sunt un pic radicale pentru mine, schemele ei sunt foarte utile. Louise merge până la a recomanda adresele din Franța unde putem duce aparatele casnice pe care nu le mai folosim, haine, încălțăminte, informatică, mobilier, fie pentru donare fie pentru vânzare.
Să aplicăm reguli simple și în casa noastră se reduce la o chestiune de obișnuință.
De exemplu, mirosul pe care îl asociez cuvântului sau senzației de curat este parfumul. Mi-am dat seama că e mai ușor să pun, agățate de umerașe, punguțe cu levănțică sau busuioc pe care le fac din șosete orfane, să am mușcate cu parfum de lămâie sau un ghiveci cu mentă pe masă, în loc să cumpăr deodorante pentru casă și difuzoare de arome de pus în priză. Evit foarte rău mirositoarea naftalină pusă între haine, față de care noile generații de molii s-au adaptat perfect.
Oțetul alb – de ce și cum să-l folosești
Observ cum azi este la modă să ne întoarcem către numeroase lucruri sau deprinderi pe care le-am pierdut (sau ignorat) de vreo două generații: cum să curățăm casa fără produsele cu care ne-au învățat atât de bine televiziunea, brandurile și reclamele, cum să ne amintim de felurile în care bunicile se ocupau de gospodăriile lor. Putem fi mult mai eco-friendly cu mai puțini bani și fără mare efort, un câștig pentru planetă dar mai ales pentru sănătatea noastră.
Așa că o să încep cu produsele mele esențiale și de nelipsit din casă.
Unul dintre preferatele mele este oțetul alb (cel mai ieftin) care se diluează în apă și e practic nepoluant. Impreună cu bicarbonatul de sodiu, e prietenul meu credincios la curățatul și întreținerea casei, alt ingredient care nu poluează natura sau pe noi.
Cum îl folosesc eu:
Curățatul covoarelor persane
– o diluție de 3 l apa cu 1/2 pahar de oțet intr-un lighean. Cu o cârpă pe care o clătesc regulat și o storc cât să rămână umedă dar nu udă, frec covorul după ce l-am dat cu aspiratorul foarte bine. Covorul va rămâne puțin umed, iar după uscare firele de lână rămân lucioase și culorile vor fi mult mai vii.
Spălatul geamurilor
– cu 3 l apă + 300 ml de oțet spăl geamurile, cabina de duș și faianța de la baie și bucătărie. Oțetul este un excelent degresant, deci pun mănuși când îl folosesc.
Amestecul e foarte bun și la curățatul ușilor vopsite, a dulapurilor de bucătărie vopsite sau melaminate. Șterg cu o cârpă bine stoarsă și interiorul sertarelor și dulapurilor de haine și încălțăminte: oțetul curăță și îndepărtează mirosurile, combate perfect moliile (intervin în plus în fiecare toamnă punând între pulovere castane noi, care sunt un repulsiv natural).
Mixul oțet + apă este și un bun dezinfectant, curăț cu el toate suprafețele pe care pregătim mâncarea, ca tocătoarele din lemn sau de plastic.
Deodorant puternic
– în frigider pun un bolișor cu oțet în care mai adaug produs când e nevoie. Șterg cu o cârpă cu puțin oțet și coșurile de gunoi, cutia de nisip a pisicii, dulapurile cu alimente din bucătărie, dulapul cu pantofi și … mirosurile neplăcute dispar.
Adăugat la spălatul rufelor, oțetul îndepărtează mirosul de transpirație, fără sa fie nevoie de spălat la 90°C. Iar dacă îl torni în canal, îndepărtează orice urmă de iz, cât și depozitele din canalizare.
Curățatul obiectelor din bronz și alamă (sfeșnice, clanțe, căldări și ibrice, etc. )
– fac o pastă mai lichidă din oțet cu sare. Rezultă, printr-o reacție chimică, un acid mai puternic și mai eficace decât oțetul singur. Îl aplic pe obiecte cu o periuță de dinți, efectul este vizibil imediat. După ce clătesc obiectul, îl spăl bine cu un burete cu puțin săpun altfel alama, ca și bronzul, continuă să oxideze și prind o tentă roz.
Detartrant
– pun în jurul robinetelor peste noapte o cârpă îmbibată în oțet. Dimineața clătesc cu apă caldă și șterg uscat cu un prosop. La fel, curăț și dubla chiuvetă din bucătărie, care e din inox.
Cuva toaletei o golesc întâi de apă cât pot cu peria, împingând-o către orificiul de evacuare. Apoi torn peste noapte 1 l de oțet … și gata, calcarul adunat dispare fără efort. Efectul e accentuat dacă înainte de a turna oțetul, pun 2 linguri de bicarbonat de sodiu în interiorul cuvei, pe pereții ei și în restul de apă.
Capul dușului îl curăț punându-l timp de 12 ore într-o pungă de plastic cu 300-400 ml oțet – orice urmă de calcar dispare. La fel curăț și farfuriile în care am pus câte un ghiveci cu flori și în care s-a depus calcar. Nu știu cum m-aș descurca fără oțet.
Balsam de rufe
– ați citit vreodată compoziția acestor produse? Exercițiul este edificator: sunt foarte multe chimicale și o mare parte le respirăm de câte ori folosim hainele, așternuturile sau prosoapele clătite cu ele. Le-am înlocuit de mai bine de 18 ani cu 1/4 l oțet turnat în mașina de spălat la clătire. Hainele nu miros acru, pe lângă textura foarte agreabilă, oțetul îndepărtează regulat și parte din calcarul adunat în cuva mașinii. Astfel prelungesc și durata de viață a mașinii de spălat. Dacă doriți ca toate rufele să aibă un anumit miros, puteți dizolva în oțet câteva picături de ulei esențial, cum ar fi lavanda, lămâia sau flori de portocal.
Insecticid
– dacă furnicile v-au invadat antreul sau bucătăria, ștergeți suprafețele umblate de ele cu puțin oțet, care este un repulsiv eficace și natural. Tot oțetul calmează și pișcăturile de insecte – aplicați puțin produs cu o dischetă de vată pe piele, senzația de mâncărime sau iritație dispare imediat.
Detergent de spălat mașina de spălat
Prietena mea Aurélie a plătit 250 € numai pentru deplasarea instalatorului care i-a detartrat instalația și a schimbat furtunul de evacuare umplut de depuneri, după ce mașina de spălat vase îi inundase bucătăria.
Aurélie era convinsă că produsele chimice recomandate fac și treaba asta atât de necesară, ea având o familie cu trei copii și multe rude care vin des la masă. Din păcate, a învățat prin metoda dură că nu e chiar așa.
Miros hainele acru sau a stătut, rânced, când le scoateți proaspăt din mașina? Este foarte posibil să fie de la balsam, care se depune pe interior, sau a lipsei aerisirii mașinii de spălat după ce sunt scoase hainele din ea.
Eu pun o dată la 6 săptămâni următorul amestec în cuva, lăsând 1 ciclu complet fără rufe la 90°, pe programul cel mai lung:
- 180 g bicarbonat
- 250 ml oțet
l-am testat și la întreținerea furtunelor de evacuare și desfundarea canalizării, mai ales la cada din baie și la bucătărie, unde depozitele se adună mai rapid. Rezultat garantat!
Bicarbonatul de sodiu – indispensabil pur și simplu
Ajungem la bicarbonatul de sodiu, celălalt produs natural de care v-am vorbit. Nu din întâmplare bicarbonatul se vinde în magazinele bio, bicarbonatul poate înlocui soluțiile chimice dăunătoare sănătății, care declanșează boli, alergii și care dăunează mediului înconjurător.
Eu am intotdeauna o cutie de 500 g la îndemână sub chiuveta din bucătărie, iar de cumpărat îl comand pe internet, câte 2-3 cutii o dată. Ioana este mai chibzuită, are grijă să aibă permanent 5-6 kilograme în casă.
Deodorant
– e în competiție la mine cu oțetul în bolișorul din frigider. Un strat subțire presărat în lada de gunoi sub sacul de plastic sau câteva linguri amestecate în nisipul pisicii sunt salutare, fără să fie toxice – neutralizează complet orice miros.
Puțin bicarbonat presărat pe canapelele tapițate, pe sub huse, lăsat până a două zi si apoi curățat cu aspiratorul, va îndepărta mirosul de țigară sau toate mirosurile unei canapele din material textil pe care o iubim și o folosim de câțiva ani.
În încălțăminte presar puțin bicarbonat pentru îndepărtarea mirosului de transpirație (mai ales în cizme și în pantofii de sport), evit să folosesc sprayuri chimice. Dacă am gătit pește sau am tocat ceapă, îmi frec mâinile cu puțin bicarbonat pentru a îndepărta mirosul. Evident, bicarbonatul poate fi folosit ca deodorant natural “cosmetic”, îndepărtează și mirosul de transpirație de sub braț.
In bucătărie
– bicarbonatul nu e altceva decât praf de copt! Deci îl poate înlocui.
Iar dacă cumpăr fructe și legume de la o sursă care nu-mi garantează cultivarea fără insecticide, le spăl într-un lighean cu apă în care am pus 2 linguri de bicarbonat sau le las 15 minute înainte de a le clăti apoi cu apă curată.
Curăț tigăile de inox (sau cele cu un strat de ceramică) în care s-a depus mâncare lipită sau arsă cu puțin bicarbonat și 2 cm de apă, puse la fiert la foc mic circa 15 minute. Las să se răcească și clătesc.
Înainte de a pleca în concediu, presar puțin bicarbonat în toate canalizările casei + WC, așa știu că nu voi fi întâmpinată la întoarcere de mirosul de stătut.
Curățatul argintăriei și a bijuteriilor
Despre acest fel rapid de a resuscita argintăria am mai scris aici. Însă îmi place așa mult metoda încât o reiau și aici: tapetez cu o folie de aluminiu un recipient în care să încapă complet obiectul sau obiectele pe care vreau să le curăț. Le introduc și presar peste ele bicarbonat de sodiu.
Torn apoi apă clocotită până se acoperă bine totul. Va avea loc o reacție de electroliză cu emanare de hidrogen sulfurat (din argintul oxidat și din depozitele din jurul ornamentelor sau pietrelor), deci atenție să nu stați cu nasul deasupra lor.
Las să se răcească totul, clătesc și șterg cu un prosop moale, iar obiectele sunt curate și lucioase, ca noi.
Atenție – nu recomand procedeul decât pentru bijuteriile cu pietre minerale, în niciun caz nu încercați pe bijuterii cu coral, perle sau chihlimbar.
La baie
– un amestec de bicarbonat cu puțină apă oxigenată constituie o excelentă pastă de dinți. În plus, bicarbonatul de sodiu aplicat direct pe o aftă o vindecă în 24 de ore.
Gargara de apă cu bicarbonat (1 linguriță la 1 pahar cu apă) vă curăță gâtul în caz de gripă, faringită și o tratează.
Periile de cap și piaptănul le curăț de câte ori e nevoie punându-le peste noapte într-o “baie” de apă caldă cu bicarbonat. Dacă nu am timp să mă spăl pe cap între treabă și o seară la teatru, frec puțin bicarbonat în păr – fiind un bun degresant, după ce îl elimin cu peria, părul e aerisit și lucios. E mult mai sănătos decât șampoanele uscate și efectul durează mai mult.
Cu o pastă făcută din bicarbonat cu puțină apă, curăț chiuvetele și cada, așa am înlocuit produsele chimice cu care mă obișnuisem. Suprafețele devin rapid curate și strălucitoare, e o plăcere să le vezi. Să nu spuneți că sunt maniacă, îmi place doar să trăiesc într-un interior curat și să întrețin cu ușurință treaba, cum sunt destul de comodă. Multe din aceste operații de curățare le fac aproape săptămânal, durează câteva minute. Câștig timp curățând câte puțin mai des decât frecând cu furie zile întregi o dată pe lună sau mai multe zile de-a rândul în preajma Sărbătorilor. V-am avertizat, mie îmi place casa când miroase a (foarte) curat.
Albitul rufelor albe, devenite gri
– adaug 300 – 400 g bicarbonat (știu, o să ziceți că e mult, dar efectul o cere) direct în sertarul ultimei clătiri a mașinii de spălat, după programul normal. Rezultatul e totdeauna acolo și e impecabil.
În dormitor
– pentru distrugerea acarienilor, cu regularitate presar cu o sită un strat foarte fin de bicarbonat de sodiu, de 3-4 ori pe an, pe saltea. Las să acționeze maximum 3 ore și apoi dau cu aspiratorul.
Puțin bicarbonat îndepărtează mâncărimea pișcăturii de țânțar, dar și efectul dureros al înțepăturii de viespe sau de albină. Vara am mereu la mine o minusculă cutiuță cu bicarbonat, m-am învățat să fac asta de când copiii mei erau încă mici si alergau vara desculți prin iarba înflorită.
Frăgezitul cărnii
– poate bunicile voastre știu reteta, eu frec carnea cu bicarbonat și o las să stea așa o oră înainte de a o găti. Se pare că dacă n-aș clăti-o nu s-ar simți la gust, dar n-am testat. Așa că o clătesc bine de fiecare dată și o gătesc – e mai fragedă și mai gustoasă.
Păstratul florilor în vază
– după ce scurtez tijele cam cu 1 cm, le pun în vaza cu apă în care am pus o linguriță rasă de bicarbonat de sodiu. Nu numai că florile durează mai mult, dar parcă și culorile devin mai intense.
Oh… îmi dau seama că mai am multe idei grozave, dar cred că pentru restul ideilor ecologice, simple și utile, vedem data viitoare.
Până atunci, vă doresc sărbători fericite și complet curate !
Dacă ți-a plăcut, îți recomand și:
Crăciun 2021 – 18 feluri în care poți face cadouri altfel și ceva bine
7éme Ciel – second hand și modă circulară la Printemps, marele magazin parizian de lux
Crăciun – răsfățuri culinare de sărbători din trei țări diferite
Crăciun 2021 – magia vitrinelor pariziene între tradiție și reciclare
Cele 10 piese inconturnabile din garderoba unei adevarate frantuzoaice
Draga mea, multumesc pentru ideile tale minunate. Unele le stiam si eu si le aplic deja dar pe cele mai multe nu, asa incat voi urma exact instructiunile. Astept si alte idei din desaga ta cea mare si plina. Te iubim mult deoarece esti mereu gata sa daruiesti si celorlalti din ceea ce stii tu ( si stii muuulte).