În urma mai multor discuții cu prieteni care mă întrebau ce să cumpere de la Paris, una dintre întrebările frecvente la care nu știu întotdeauna ce să răspund, m-am hotărât să stau cât pot de strâmb și să cuget drept. Adică cu picioarele pe un scaun într-o cafenea de la Paris, cu un ceai în față și să întocmesc o listă practică care să aibă o lungime decentă.

Îmi place când prietenii îmi dau tipsuri testate de ei, mă face să mă gândesc la cine a spus “Deșteptul învață din propriile greșeli, înțeleptul din greșelile altora”. Pe lângă faptul că-mi place să văd de ce sunt atractive anumite orașe, locuri sau gusturi oamenilor dragi mie. Țin minte când acum mulți ani, o bună prietenă din Canada care stătuse toată studenția ei la Londra, mi-a dat sfaturi “de adevărată londoneză” pentru prima mea vizită acolo. Așa am aflat de ce trebuie să merg să beau un ceai cu lapte la Tate Gallery sau un five o’clock la Wolseley, unde să gust un adevărat English Breakfast sau sandwich-uri cu castravete și de ce să nu mă întorc la Paris fără măcar o portocală de ciocolată de la Terry’s. În plus Anouk mi-a dat adrese de second-hand și shopping 2.0 de am fost cea mai bucuroasă când m-am întors acasă cu cadouri potrivite pentru familie și prietenii.

Am stat să mă gândesc care sunt lucrurile care înseamnă Paris și Franța pentru mine și cele pe care le-aș recomanda fără să clipesc. Să nu credeți că a fost ușor să fac lista de mai jos. Cred că este unul dintre cele mai muncite articole ale mele, pentru simplu motiv că stau și îl tot ajustez din primăvară – am reușit cu greu să fac o selecție. Adrese sau produse, la prima mână erau nici mai mult nici mai puțin de … 38 de idei strălucite, vă rog!

De la cosmetice, mirodenii, accesorii, reviste, cărți, mâncare, până la așternuturile din in made in France de care m-am îndrăgostit și de care nu mă mai satur indiferent de sezon. Cum 38 mi se părea o cifră destul de greu de digerat, am început să activez filtre: să fie lucruri simple, practice și ușor de transport, să nu fie scumpe și să nu se afle în locuri imposibile. Așa am ajuns la doar 10 opțiuni.
Au contat criteriile de calitate versus preț (la capitolul ăsta sunt foarte frantzozoaica și ce este scump / nume  NU este automat foarte bun și deci de recomandat) dar și cât de ușor sunt de găsit lucrurile respective în oraș pentru oricine, nu doar pentru un adevărat parizian.

Majoritatea produselor de mai jos le cumpăr conștiincios de mulți ani, când găsesc un produs foarte bun nu prea îl schimb repede. Așa mi-am creat un mic kit indispensabil de “supraviețuire” cu produse pe care le am întotdeauna cu mine, indiferent dacă mă aflu la Paris sau la București. Ba chiar mi-am convertit cu succes și prietenele la câteva dintre ele cum ar fi demachiantul Cils Demasq de la Maybelline pe care îl folosesc de mai bine de 12 ani. Asta nu înseamnă că nu testez noi produse, ci doar că “on ne change pas une équipe qui gagne”.

 

1. Cold Cream – Eau Thermale Avène

M-am împrietenit cu Avène acum muuultă vreme când căutam o cremă hidratantă pentru zilele de iarnă. Eram convinsă că aveam o piele normală până când s-a hotărât ea să-mi arate că este o piele sensibilă și să se supere la schimbările de temperatură. De când cu Cold cream sunt prietenă și cu frigul de vreo 16 ani și ne înțelegem foarte bine. Chiar dacă am senzația că formula cremei a fost modificată în ultima vreme și este mai puțin onctuoasă decât mă obișnuisem, rămâne una dintre cremele mele de bază.
Știu că se găsește și la București, dar din reflex o iau de la farmacia de lângă mine de la Paris iar anul ăsta am fost rebelă și am luat in plus Lotion Micellaire de la același brand de la … Sensiblu din capul străzii.

Preț: 6,39 euro

IMG_6660

 

2. Sac de cumparaturi de la Monoprix.

Într-o lume de pungi de plastic, fii o sacoșă Monoprix. Pe mine treaba cu plasticul mă supără tare de mulți ani, așa că apreciez brandurile care au anticipat lucrul ăsta și s-au muncit să ofere o varianta simplă care să devină un gest firesc, practic și la îndemâna tuturor. Sacoșa de la Monoprix are marea calitate să se facă “uitată” când o ai cu tine: cu un format plăcut, este foarte lejeră dar nu voluminoasă, ceea ce o face ușor de strecurat în orice geantă. Mi se întâmplă să trec repede la Mega “doar să iau apă” si evident, să ies cu brațele pline. Iar gadgetul din nylon ascuns în buzunarele celei mai mici genți din dotare mă ajută să fac un gest real pentru natură și să nu mă azvarlu din comoditate pe veșnica pungă care nu știe de ani de zile să devină eco-friendly in lanțurile de magazine.

Japonezii au o adevărată pasiune pentru sacoșele din colecția Monoprix și le colecționează, iar brandul francez propune mai multe variante de culoare și imprimeuri foarte plăcute în fiecare sezon. Da, sunt ATÂT de faine sacoșele astea și designul lor este așa de simplu și de bun încât și eu am vreo patru. Nu le căutați în zone prea turistice, riscați să nu le găsiți deloc.

Preț: 2 euro, la casa la Monoprix

IMG_6656

 

3. Guma de mestecat “Bach” din cunoscuta gamă de remedii din esente de flori.

Un sistem pus la punct de doctorul britanic Edward Bach în anii 30, “leș fleurs de Bach” sunt 38 de flori împărțite în șapte categorii după emoțiile pe care acționează: tristețea, grija, singurătatea, sensibilitatea, incertitudinea, preocuparea excesivă și lipsa de interes. Dacă fiecare emoție corespunde unui organ (de exemplu frica este alăturată ficatului care provoacă senzații neplăcute ușor de identificat prin starea de nervozitate), tratamentele sunt precise și prescrise de specialiști, ca la orice remediu homeopatic. Foarte eficiente contra stressului, am folosit esențele Bach și în caz de oboseală extremă, alergii sau șoc emoțional. Remediile sunt folosite mult pentru copii (nu cred că există prietenă cu infanți în jurul meu să nu aibe câteva esențe în dulapul ei din baie) și chiar pentru animale, cu mare succes.

Atenție la fabricanții care împrumută principiul și numele produsului pe net sau farmaciile naturiste-adevăratele flori de Bach au ambalajul de mai jos și cvasi-totalitatea florilor sunt culese din grădina originală a doctorului Bach, din Mount Vernon în Anglia.

Preț: între 5-8 euro, se găsește în farmacie

IMG_6659

 

4. Sticla de vin

Întotdeauna am grijă să cumpăr câte o sticlă de vin, alb, roșu sau rosé, după cum mă simt pe moment. Nu că nu ar fi vinuri excepționale și la noi, dar nu găsesc așa de ușor vinuri seci la noi și nu mă pot împiedica să duc câte un cadou la prietenii din București.
Pentru asta fac o excursie sau la Monoprix (dap, este magazinul meu preferat), Le Bon Marché sau merg într-unul din magazinele  Nicolas de lângă mine, unde de fiecare dată e o plăcere să stau de vorbă cu vânzătorii, adevărați pasionați de vinuri și să descopăr tot felul de produse noi. Acolo am fost încântată să descopăr vinurile californiene și să-mi dau seama de ce pot concura cu facilitate cu vinurile franțuzești.

IMG_6663

 

5. Cils Demasq, Maybelline. 

Un produs magic spuneam mai sus, pe care îl folosesc de atât de mulți ani încât a devenit unul dintre produsele pe care le am întotdeauna la mine – cred că demachiantul de la Maybelline nu mai are nevoie de prezentare aici. Recomandat acum mai bine de 12 ani de o foarte bună prietenă franțuzoaică make-up artist pe vremea când era produs de Gemey, mi-a plăcut grozav și a fost dragoste la prima vedere. Cils Demasq este o soluție care nu agresează pielea, elimină impecabil orice urmă de make-up, nu-mi lasă ochii iritați după ce o folosesc (știți senzația aceea de a avea “ceață” în ochi, nu?) și lasă o senzație foarte plăcută pe piele. Nu mă machiez mult și nici extrem de des, dar mă demachiez zilnic și am nevoie să știu că am produsul cel mai bun și mai prietenos pentru mine când este vorba de curățat pielea.

Preț: în jur de 5 euro, la Monoprix

IMG_6657

 

6. Sapunul lichid Le Petit Marseillais 

Cred că senzația de “acasă” se traduce de multe ori prin lucruri mărunte, prin gusturi sau prin mirosuri speciale pe care de multe ori încercăm să le reproducem și în locurile unde mergem sau locuim. Iar când mirosul acela devine sinonim cu un produs specific, este greu să nu-i rămâi fidel. Parfumurile produselor pe care le folosesc zilnic sunt importante pentru mine, cu atât mai mult cu cât de multe ori caut ceva precis mai mulți ani la rând. Nu-mi plac foarte multe parfumuri când vine vorba de produse de igienă sau întreținere, un criteriu important la mine, ceea ce limitează din start mărcile pe care le folosesc. Dar am întotdeauna un mic stoc de săpun lichid Le Petit Marseillais (cel pe care-l folosesc eu este Le Pur Savon) căruia îi sunt fidelă de vreo 20 ani. Una dintre mărcile franțuzești preferate ale francezilor, Le Petit Marseillais este născută în sudul Franței în Provence și declinată în game variate de produse de corp, de păr sau pentru față.
Ce-mi mai place la brandul ăsta este că pe lângă produse foarte calitative la prețuri accesibile, marca este atentă și respectuoasă cu mediu înconjurător și a fost printre primele branduri care a propus posibilitatea de a cumpăra un “refill” ca cel de mai jos în loc să te încurajeze să mai cumperi noi flacoane de plastic.

Preț: 1,65 euro la Monoprix

183d592f-2ce5-4078-a1a9-2c90043c7547

 

7. Brânza Saint Félicien

Sunt o mare amatoare de brânzeturi – dacă un frigider este plin dar nu există măcar câteva feluri de brânză în el, pentru mine este un frigider gol. Iar dacă nu este si un Saint Félicien in acel frigider, este dramatic. Descoperită de mama,  brânza originară din Dauphiné,  sud-vestul Franței este verișoara unui alt brânzet foarte bun, Saint Marcellin, care ne plăcuse mult. Dar Saint Félicien este un sortiment mai cremos, asa ca a devenit foarte repede un “must have” la noi. Pe lângă faptul că nu este o brânză foarte grasă, Saint Félicien este una dintre cele mai bune brânzeturi pe care le știu, dovada în poză unde nu m-am putut abține să nu iau o bucățică din ea înainte să o fotografiez – oare este suficient cât să vă dau chef să o testați?

Preț: 2, 19 euro la Monoprix Gourmet
f45b271f-b1a0-4cc5-8799-2c34a7ecc704

 

8. Biscuitii La Mère Poulard

Când bunica mea era întrebată dacă ii este foame si daca ar vrea sa ciuguleasca ceva, spunea că nu-i este foame. Dar că vrea “doar un ceai și doi biscuiți”. Se pare că seamăn cu ea când e vorba de mancat biscuiți – iata inca un produs care nu lipsește niciodată din bucătărie. Deci nu se putea să nu se afle printre produsele pe care sunt în stare să le “import” cu regularitate de la Paris.

Celebra bucătăreasă Anne “Anette” Boutiaut, supranumită “Mère Poulard” de către francezi, este cunoscută în Franța atât pentru pensiunea ei de la Mont Saint Michel,  o adevărată referință turistică, cât și pentru omleta specială care-i poartă numele de mai multe decenii. Dacă omleta Poulard este prea consistentă pentru mine (dar musai să o încercați când ajungeți la Mont Saint Michel), biscuiții ei sunt o formă rară de perfecțiune, mai ales cei simpli cu unt. Cu ceai, cu o cafea, dimineața, după-amiază sau pur și simplu pentru o doză zilnică de răsfăț.

Preț: 1,59 euro la Monoprix

5e944ab3-e8e7-4c89-b619-999ed298a1e5

 

9. Kusmi Tea versiune XL cu Lapsang Souchong

Sunt fan de ceai si mai ales de produsele de la Mariage Frères cu care as putea deschide o pravalie in Bucuresti. Insa cateodata imi place sa testez sortimentul Lapsang Souchong pe care nu-l gasesc usor la Bucuresti si la firmele concurente, ceea ce m-a facut sa-l gasesc in cutie mare XL la Kusmi.

Pret: 83,60 euro /Kg, din cauza marii cereri, nu este intotdeauna disponibil

dd3d85e3-08f0-4cb7-b1ab-816b41f731d4

 

10. Mirodenii

Nicio bucătărie fără un flacon de Herbes de Provence și Piment d’Espelette este motto-ul familiei mele. Iar dacă cumva uit să-mi cumpăr, știu că mama va avea grijă să-mi aducă aminte să iau cu mine câte un flacon și să se asigure că am ce-mi trebuie acasă.

Dacă Herbes de Provence este o mirodenie franceză destul de cunoscută și folosită, Piment d’Espelette a devenit un produs indispensabil în bucătăria mea în urma unei vacanțe cu prietenii în țara Bascilor. Utilizată în loc de piper negru cum are aceeași intensitate, mirodenia picantă originară din Antilles are un gust mai fin și mai bogat pentru mine și deci o folosesc mai des. Mi-a părut rău că nu am stat mai mult ca să mergem special în călătorie chiar în regiunea unde se cultivă, dar am avut parte de niște povești minunate chiar și așa, iar călătoria la Espelette (aflat la câțiva kilometri de frontiera spaniolă), Camo-les-Bains sau Itxassou este pe listă.

Folosit în bucătăria bască de mai bine de cinci secole, condimentul are un parfum deosebit și ușor de recunoscut, fiind obținut printr-o uscare îndelungată la soare dintr-un anumit sortiment de ardei roșu. Ințial destinată doar uzului personal, astăzi cultura de piment d’Espelette se face pe baza unei reglementări stricte și a unui caiet de sarcini foarte precis și controlat. Cultivat în satul Espelette din mica comuna Labourd din Franța, produsul este declarat AOC și AOP (Appelation d’Origine Controlée & Appelation d’Origine Protégée), cele două denumiri naționale și internaționale care-l protejează.
Mie îmi place să-l descopăr și să-l folosesc în tot felul de combinații și nu doar pentru mâncărurile sărate – nu vreți să știți ce nebunie declanșează un fir de piment d’Espelette într-o tartă de ciocolată sau prăjitură caramel…

Preț: 13-15 euro la Monoprix

 

744a3ef3-063f-4fad-ab1a-903529de149e