Cand am primit invitatia de Clubhouse, nu eram foarte convinsa ce voi face cu ea. Nu voiam inca o platforma online cu care sa-mi pierd vremea. Fix din motivul acesta am ales sa ma impart doar intre Instagram, Facebook si Linkedin si mi-am spus ca este arhisuficient de multa social media in viata mea. 

Insa s-au gasit cativa prieteni apropiati care m-au convins sa-i dau o sansa povestindu-mi ce au gasit ei fain pe Clubhouse. Mi-am zis ca nu pot sa-mi fac o parere corecta despre aplicatie daca nu o testez inainte. Au trecut mai bine de doua luni de cand am intrat pe Clubhouse, asa ca m-am gandit sa fac un rezumat cu experienta mea de pana acum, atat pentru cei saturati de social media ca mine, cat si pentru cei doritori sa stie mai multe despre noua aplicatie de socializare. 

Cand s-a lansat Instagram, am asteptat ceva vreme inainte sa-mi fac un cont, la fel cum nici pe Facebook nu m-am grabit cand a aparut. Nu ma atrage un loc, fizic sau virtual, doar pentru ca este la moda sau pentru ca toata lumea se duce acolo. Iar acum am simtit la fel si pentru Clubhouse.

Clubhouse. Nu e un stil de muzica, nu este (inca) o aplicatie de dating. Dar daca vorbesti in jur, mai ales in domeniul profesional, gasesti mai toata lumea care trebuie pe Clubhouse, cu un net avantaj al expertilor de social media, marketing sau comunicare. Una dintre platformele despre care se vorbeste cel mai mult, a devenit intr-un timp foarte scurt o referinta importanta pe care acum incearca sa o intreaca si Facebook cu un proiect similar. Iar personalitati din diverse domenii si-au integrat deja rubrici special dedicate aplicatiei pe canalele lor principale de comunicare.

Pentru ca-mi plac cifrele (deformare profesionala de buyer), m-am uitat la felul in care platforma a explodat in cateva luni. Lansata in martie 2020, aplicatia avea in decembrie cateva sute de mii de utilizatori, majoritatea in Statele Unite. Pe 15 ianuarie numarul de utilizatori a ajuns la 1 milion, iar pe 21 februarie Clubhouse avea deja 10 milioane de utilizatori din toate colturile lumii ceea ce, recunosc, este impresionant. In martie, Oman a interzis folosirea aplicatiei considerand gestul Chinei de a bloca Clubhouse un model de urmat. Ceea ce nu impiedica aplicatia sa fie evaluata azi la peste 1 miliard de dolari.

Nu sunt un tech savy, chiar nu sunt tehnica de loc. Ma depaseste goana dupa ultima gaselnita high tech, nu-mi plac gadgeturile si m-am bucurat din punctul acesta de vedere, cand a venit pandemia ca sa aman (din nou) schimbarea telefonului. Daca as putea, as avea unul si acelasi telefon toata viata.

Cred ca tehnologia este menita sa-mi usureze viata, nu sa mi-o complice sau sa-mi gaseasca motive inteligente ca sa risipesc un timp pe care nu-l am. Iar pandemia a accelerat nevoia de a simplifica totul in jurul meu. Insa contrar a ceea ce credeam, Clubhouse s-a dovedit pana acum a fi o solutie – sau o resursa care pune la bataie scurtaturi din cele mai nebanuite. Iar pentru cei interesati de Clubhouse next level, recomand postarile lui Manafu pe subiect, unul dintre primii oameni de la noi care s-a jucat cu aplicatia.

Ce am apreciat in mod special pe Clubhouse este rapiditatea cu care te conectezi cu oamenii faini si poti crea un network international de calitate. Mi-a permis si sa ma reconectez cu relatii profesionale vechi din tari diferite, lucru care nu cred ca ar fi fost posibil altfel pe timp de pandemie. Mi-a placut si cum cei aflati de cateva luni pe Clubhouse vorbesc deschis despre cat de mult si concret a impactat aplicatia viata lor profesionala, ce greseli au facut si cum au gasit solutii sa le repare. Simplitatea, felul de a se prezenta al oamenilor pe Clubhouse si stilul organic prin care se construiesc oportunitatile este cu atat mai fain cu cat se face prietenos, cu umor si agreabil.

 

Photo by @williamk (William Krause) on unsplash.com

Ce este Clubhouse si cum functioneaza

Clubhouse este un podcast interactiv unde poti vorbi cu oricine, oriunde, indiferent unde te afli. Am ascultat conversatii mergand pe strada, asteptand la o intalnire, facand sport, gatind sau redecorand o bucatarie.

Principiul platformei este simplu: facilitarea socializarii doar prin audio chat intre participanti la aceeasi discutie, organizata de 1 sau mai multi moderatori. Spatiile de conversatie sunt numite “rooms“, poti sa le accesezi sau le parasesti usor si discret. Room-urile sunt tematice si anuntate in avans, iar programul pentru Romania este disponibil pe cele doua grupuri Facebook de la noi, Clubhouse Romania aici & Clubhouse Events Romania aici.

O data in room, poti sa iei cuvantul (sau sa urci pe scena, in limbaj clubhouse-istic), cu aprobarea gazdei si sa vorbesti practic cu oricine din grup. Personal sunt in faza in care imi place sa ascult, am urcat o singura data pe scena si foarte la inceput pe un subiect legat de moda. Pe Clubhouse am cunoscut “audio” multi dintre oamenii pe care-i stiam din online-ul romanesc si mi-a parut bine. Tot aici am descoperit si oameni foarte populari din toata lumea in room-urile din strainatate, specialisti din moda, luxury, social media sau podcasting.

Accesul la aplicatie este selectiv si se poate face doar pe baza de invitatie din partea unui cunoscut. De notat ca aplicatia este momentan disponibila doar pentru produsele Apple, Iphone sau Ipad. Sper sa fie dezvoltata foarte curand si pentru utilizatorii de Android, am multi prieteni care s-ar bucura de posibilitatile oferite de Clubhouse.

Ca orice lucru exclusivist, aplicatia dezvolta piete paralele. Am auzit zilele trecute cum invitatiile se vand la preturi destul de piperate pe site-urile de second hand in China, unde oamenii asteapta si cateva saptamani pentru un acces pe Clubhouse.

Ce gasesti pe Clubhouse

Depinde mult de ceea ce cauti, eu nu am avut in prima zi un obiectiv foarte clar. Incercam sa inteleg despre ce este vorba si cum functioneaza Clubhouse. Intai mi s-a parut prea multa informatie si haos, aruncam cate un ochi in timp ce ma ocupam cu altceva. Apoi mi-am ales subiectele, ca digital marketing, comunicare, arta, fashion, industrii creative sau  sustenabilitate. In cateva zile am gasit o sumedenie de room-uri foarte practice si specialisti, gata sa ajute si sa-si imparta informatiile gratuit. Vorbind de profesionistii de afara, este impresionant faptul ca pe acesti oameni ii intalnesti fizic rar, doar la conferinte de nisa unde nu prea poti sa interactionezi direct cu ei. Iar acum ii poti intreba care este arma lor secreta de fata cu zeci de oameni, daca nu sute, si ei iti vor raspunde.

Pe Clubhouse nu stii niciodata unde poti ajunge printr-o simpla conversatie. Ieri am accesat o conversatie din Paris despre cum sa-ti triezi informatiile din media pentru meseria ta. Am aflat cum se organizeaza un consultant financiar care are nevoie sa fie intotdeauna extrem de bine informat si rapid. Fiind un room unde participau jurnalisti, discutia a ajuns usor la evolutia meseriei, cum va arata ea in cativa ani si ce se va cere mai exact unui jurnalist ca pregatire si tip de content, chiar daca este jurnalist cultural. Inutil de precizat cat de interesant a putut sa fie. Daca stii de la ce tema pornesti, pe Clubhouse nu stii niciodata unde te poate duce discutia sau cine intervine, ceea ce poate fi pasionant.

 

Photo by Melanie Pongratz (@melanie_sophie pe IG) de pe unsplash.com

Ce am invatat (pana acum) pe Clubhouse

Clubhouse pare la inceput foarte dens si intens, plin de informatii, de oameni si tot felul de subiecte care dau peste tine si pe care nu stii de unde sa le apuci . Este normal, iar recomandarea mea ar fi sa prevezi o zi de weekend pentru prima ta incursiunea in lumea aplicatiei ca sa ai tot timpul sa vezi cu ce se mananca.

Daca stii sa te prezinti, vei stii sa te faci remarcat de oamenii care te intereseaza, mai ales in business. Pregateste-te sa-ti faci un bio, pe Clubhouse un profesionist isi da seama in cateva secunde cine esti bazat pe bio. Nimeni nu va sta sa caute, este esential sa oferi informatia succint si eficient. Nu ezita sa cercetezi profilurile celorlalti, pentru mine a fost o lectie in sine foarte instructiva de branding personal.

De ce descrierea ta este esentiala pe Clubhouse? Este cartea ta de vizita mai ales daca esti motivat de business, iar cand vei urca pe scena ca speaker, la bio se vor uita cei mai multi inainte de a se uita pe profilul de Instagram – si printre ei pot fi potentialii tai clienti, deci nu rata ocazia.

Momentan demersul in room-urile locale este inca diferit de cele internationale, cu siguranta pentru ca aplicatia este destul de proaspata in Romania. Utilizatorii din afara, mai ales din tarile anglosaxone, au un demers firesc de business: “asta sunt, cu asta ma ocup, spune-mi cum te pot ajuta.” O fac cu generozitate, de cele multe ori nu incearca sa-ti vanda ceva. Un fel smart si 2.0 de a face networking si business. Daca persoana respectiva ofera sfaturi atat de pretioase gratis, imi dau seama ca voi afla lucruri si mai valoroase o data ce ii devin client. Lucru verificat deja cu cativa profesionisti pe care i-am cunoscut pe Clubhouse si cu care am inceput deja sa colaborez.

Ce este bine sa stii cand mergi pe Clubhouse 

  • o data pe aplicatie, cauta Welcome room ca sa intelegi regulile de baza. Acolo gasesti majoritatea raspunsurilor pe care le cauti. Exista si room-uri frecvente despre noutatile aplicatiei, facute de creatorii Clubhouse.
  • defineste motivul pentru care esti pe aplicatie si gaseste-ti tribul: este mai important cati oameni si pe cine urmezi decat cati oameni te urmaresc, nu esti pe IG. Sunt oameni care vin pentru business, altii pentru informatii sau socializare, fiecare are alt fel de a interactiona.
  • foloseste Clubhouse pentru o experienta placuta atat pentru tine cat si pentru ceilalti. Fiind o aplicatie bazata doar pe voce, orice emotie sau intentie se simte, iar daca urci pe scena fii atent la ce vrei sa oferi si cum o faci, nu incerca doar sa iei. Clubhouse este o fereastra deschisa catre oamenii din toate colturile lumii, care au experiente si stiluri de viata diferite, chiar daca au aceeasi meserie sau pasiuni ca ale tale. Cu cat esti mai deschis si curios, cu atat va fi o calatorie mai bogata. 
  • daca ai intrat intr-un room care ti se pare ca o camera plina de viespi care zbarnaie, simte-te liber sa pleci, poti sa o faci simplu si elegant. Mi s-a intamplat o singura data pe un room de networking in moda, din cauza fuselor orare diferite si a oboselii. Era o discutie care dura deja de 48 ore cand am ajuns, iar discutia a deviat aiurea din cauza cuiva care a inteles gresit ca se discuta un topic vegan.
  • fii un ascultator activ si nu da prioritate vorbitului. In noua saptamani am vorbit o singura data, intr-un room de la noi dedicat sustenabilitatii si modei. Se vorbea despre cat de dificil este un stil de viata sustenabil, am intervenit ca sa explic ca reciclarea si refolosirea pot fi 1001 de posibilitati si nu 1001 de constrangeri. Hot topic pentru mine 🙂
  • daca iti doresti sa devii un moderator Clubhouse (am aflat ca sunt oameni care castiga bani cu lucrul asta), stabileste-ti foarte clar intentiile si pregateste-ti bine subiectele folosindu-te de experienta ta in domeniul respectiv. Un moderator nepregatit se simte imediat si este suficient sa o dai in bara o singura data ca sa-ti pierzi credibilitatea. De altfel, alege-ti cu grija oamenii cu care vrei sa imparti scena.
  • unele room-uri sunt inregistrate de catre speakeri pentru comunitatile lor, ai grija ce spui si cui. Iar daca intervii intr-un room,  fii atent sa fii scurt si la obiect. Din entuziasm, unii invitati ajunsi pe scena vorbesc atat de mult in loc sa-si formuleze intrebarea, incat pur si simplu audienta uita toata ideea. Vorba englezului, “keep it sweet & short“.
  • Supporting and exchange, not sales and monetisation – am observat ca majoritatea room-urilor sunt animate de dorinta de sprijin si ajutor practic in vederea crearii unei comunitati care sa se sustina. Dialogul ii include pe toti, nu este motivat de bani, iar cei care incearca doar sa vanda ceva, de obicei sunt destul de agresivi, nu-si gasesc public si nu fac nici prea multi pureci pe aplicatie.
  • Privilegiaza room-urile mici daca vrei sa cresti si sa relationezi cu adevarat cu oamenii. Discutiile sub 100 de participanti au fost mai interesante din punct de vedere a conectarii cu oamenii decat cele cu cateva sute de participanti. Iar aceiasi moderatori ti se adreseaza diferit intr-un room XS fata de unul XL. Statistic vorbind pe Clubhouse doar 25% din room-uri sunt mari si 75% din cele mici.
  • Clubhouse este o comunitate activa, poti face multe si cunoaste oameni extrem de valorosi intr-un timp foarte scurt, cu care poti avea o relatie autentica. Daca vrei sa construiesti pe Clubhouse, privilegiaza aspectele care te ajuta sa-ti definesti si sa-ti compui spatiul pe care ti-l doresti. Nu ezita sa inviti prieteni sau oameni pe care-i cunosti deja, se va simti mult in ambianta pe care o va avea room-ul tau si va incuraja oamenii sa vina si mai ales sa ramana langa tine.

 

 

Operatoare telefonica in 1900, fotografie preluata de pe @vintag.es

Foto credit cover: Rodney Smith