Anul trecut s-au împlinit 100 ani de la lansarea în 1921 celui mai celebru ambasador al luxului francez, parfumul Chanel N°5.  Descoperind acum câteva săptămâni grădina Chanel creată în Jardin des Tuilleries din Paris, m-am gândit cum ar fi să fac un articol în care să privesc din altă perspectivă parfumul pe care mulți dintre noi îl știm de când ne-am născut. Un exercițiu de stil pe care l-am făcut cu Antonia Negrău după o discuție împreună despre desene botanice. Ce ar fi dacă ne-am uita la Chanel no. 5 din perspectiva florilor care compun rețeta sa secretă?

 

Nu pot să spun că Chanel N°5 este unul dintre parfumurile mele preferate, îmi aduce întotdeauna aminte de bunica mea Omi, care-l folosea ca pe semnătura care o definea. Legat de alte vremuri, Chanel N°5 a devenit pentru mine mirosul unei amintiri pe care nu vrei să o strici sau o rochie couture în care ai văzut-o pe Grace Kelly și care ți se pare o bucată de țesătură când o încerci căci nu este făcută pentru tine. Iar dacă parfumul Chanel N°5 nu este stilul meu, povestea lui m-a fascinat de când mă știu, ca și secretele compoziției, originea florilor și grija extraordinară pe care marea casă de modă o are de atâtea decenii față de ingredientele prețioase și rare care compun Chanel N°5.

Casa franceză de lux se concentrează în ultimii ani pe o deschidere fără precedent asupra meșteșugurilor și patrimoniului său, ceea ce explică un acces privilegiat la noi povești frumoase și incursiuni altfel în istoria brandului Chanel. Luxul are nevoie de trecut pe care să-l poate aduce în centrul atenției în favoarea viitorului. Demers care s-a concretizat din 2019 prin clădirea 19M pe care am putut să o vizitez recent și care adăpostește sub același acoperiș furnizorii casei de modă, de la creatorul de pantofi Massaro la pălărierul Maison Michel, și găzduiește o agendă complexă de evenimente menite să promoveze fața mai puțin văzută a casei Chanel și patrimoniul sau cultural de excepție.

Chanel no. 5 – primul parfum abstract din istorie 

În 1920 parfumurile sunt atât de apreciate ca obiecte simbolizând eleganța și frumusețea încât marile case de haute couture le vor adopta. Când Gabrielle Chanel își da seama că este momentul potrivit să creeze un parfum, erau la mare preț parfumurile foarte florale, soliflore și grele, nu mixurile de esențe. Gabrielle Chanel vrea un parfum lejer, epurat, “cu miros de femeie”, prin care să modernizeze parfumurile așa cum a făcut și cu moda. Creatorul de parfumuri Ernest Beaux va avea grijă să transforme dorința ei în realitate.
Despre Ernest Beaux, maître parfumeur al țarilor, am scris mai multe aici. cu ocazia lansării Factory 5 de Chanel.

Inițial, Chanel va alege o formulă care cuprinde trandafirul (rose de mai), ylang-ylang-ul și iasminul. Îi va cere apoi lui Beaux ca rețeta parfumului să nu fie doar originală și abstractă, dar imposibil de reprodus. Ideea îl va face pe Ernest Beaux să crească proporția ingredientelor celor mai scumpe din compoziția parfumului și să forțeze amestecul de aldehide, compușii organici obținuți în laborator, creând dozajul cel mai mare de aldehide folosit până atunci.

Modernitatea pentru Beaux înseamnă în cazul lui Chanel utilizarea moleculelor de sinteză, un gest care va revoluționa industria parfumurilor, însă va răspândi ideea falsă că Beaux ar fi obținut rezultatul parfumului în urma unei greșeli neinspirate în laborator. Adevărul este că aldehidele au fost utilizate pentru a tempera caracterul prea floral al parfumului N°5 și de a scoate în evidență calitatea excepțională a florilor folosite, care sunt cultivate și prelucrate exclusiv pentru Chanel.

 

 

Care sunt florile ce compun Chanel N°5 ?

Cu cât în ultima vreme am participat la diferite evenimente Chanel la Paris dedicate parfumurilor și cosmeticelor casei de modă, cu atât am observat mai tare atenția acordată florilor și felului în care acestea sunt special crescute de Chanel. Mi s-a părut evident că, dacă vreau să înțeleg ce se ascunde în spatele celebrului Chanel N°5, va trebui să mă uit la interiorul parfumului si florile care stau la baza ingredientelor sale.

Căutând lista florilor din care este făcut Chanel N°5, am descoperit ca sunt optzeci de ingrediente naturale și sintetice care-l compun. Printre ele dominau iasminul Grandiflora de Grasse și ylang-ylang-ul, urmate de iris, néroli (floarea de portocal amar) și trandafirul de mai (rose Centifolia) care vor evolua pe nota de fond din care percepem muscul, vanilia sau santalul.

Cu Antonia am ales cinci dintre cele mai importante flori, ca să înțelegem mai bine secretul din spatele parfumului și ceea ce-l face atât de special, original și scump.

 

Cele cinci flori pe care le-am ales cu Antonia Negrău ca să explicam misterul Chanel no.5: rosa centifoglia, iris Pallida, ylang-ylang, néroli și inconturnabilul iasmin Grandiflora de Grasse

Iasminul de Grasse, cultivat in conditii speciale de 40 ani

Între Cannes și Grasse, leagănul parfumeriei franceze, se află satul Pégomas care adăpostește una dintre cele mai frumoase comori ale patrimoniului francez. Din cele 100 hectare aparținând de cinci generații familiei Mul, 20 de hectare sunt rezervate casei de modă pentru a produce cunoscutul iasmin Grandiflora de Grasse, motivul pentru care sunt de 40 ani furnizorul exclusiv Chanel.

Floare prețioasă și delicată originară din nordul Indiei, iasminul Grandiflora este cea care a dat orașului Grasse numele de capitală mondială a parfumului și locul său de onoare în istoria lui.

Timp de trei luni, de la sfârșitul lunii august și până în noiembrie, florile de iasmin sunt culese manual și cu multă grijă la răsăritul soarelui, un ritual neschimbat de decenii, pentru a prezerva calitatea florilor care nu trebuie atinse de puterea soarelui. Familia Mul nu folosește îngrășămintele chimice, are grijă să prezerveze pământul, cum de el depinde calitatea recoltei de iasmin.

Olivier Polge, parfumeurul casei Chanel, descrie iasminul obținut la Pégomas ca fiind mai proaspăt, mai delicat și mai verde decât speciile exotice de iasmin care au o aromă mai dulce. Floarea de iasmin Grandiflora este atât de lejeră încât sunt necesare 8 000 flori pentru a obține 1 kilogram, iar un flacon de 900 ml va conține 300 000 de flori de iasmin de Grasse.

 

Floarea de iasmin Grandiflora & studiul ei – Antonia Negrău

 

La mai puțin de două ore de când a fost cules, iasminul este adus în uzina care se află la doar câțiva metri de proprietatea familială. De aici, florile vor fi puse în cuvele mari de extracție, un fel de ceainice uriașe unde mirosul iasminului este captat în formă solidă. Florile sunt apoi aruncate, rămânând l’absolue de jasmin, un fel de ceară compusă din solvenți saturați de esența florii care va fi distilată cu alcool. O dată solvenții evaporați, va rămâne doar esența pură de iasmin.
Ca mirosul să fie întotdeauna același pentru fiecare flacon de Chanel N°5, Olivier Polge îl controlează sistematic pentru a-i asigura calitatea.

Irisul Pallida

Originar din Extremul Orient, irisul este una dintre materiile prime cele mai scumpe din parfumerie și reprezintă pentru industria parfumului luxul absolut. De ce nu mă miră să-l găsesc la Chanel?
Principalii crescători de iris se află în Italia, China și Maroc. Dacă florile de iris au un miros plăcut, pentru parfumuri sunt folosite doar rădăcinile lor (rizomi).
Irisul Pallida provine din Italia și este un fel de tijă subterană, care nu are miros. Curățate și uscate, aceste tije sunt recoltate la trei ani după ce au fost plantate pentru a ajunge la maturitate unde își arată parfumul. Apoi este nevoie de încă 3 ani ca tija de iris să producă mirosul specific foarte elegant, timp în care rizomii sunt păstrați în saci. Deci abia după șase ani tijele sunt reduse în pudră și distilate pentru a obține o pastă numită “beurre d’iris” din care se face prin macerare și distilare, l’absolu d’iris.

Iris & studiu de iris – Antonia Negrău

Ylang – ylang

Din familia magnoliei, ylang-ylang-ul înseamnă “florile florilor” în limba indoneza și este un arbore generos care înflorește tot anul și poate ajuge la 30 m înălțime. Cu cât îi sunt recoltate mai mult florile în formă de stea, cu atât ylang-ylang-ul va produce mai multe, iar cantitatea pe care o produce un arbore este în medie de 5 kg pe an. Originar din sud-estul Asiei, ylang-ylang-ul poate fi găsit în Indonezia și Filipine, iar cultura florii se face astăzi și în insula Réunion și Madagascar.
Florile sunt recoltate de la asfințit până la ora 9h dimineața, pentru a permite parfumului să atingă gradul cel mai înalt de calitate. Procedeul de distilare al florii poate dura mai mult de 10 ore.

 

Trandafirul de mai (Rose de mai sau Rosa Centifolia)

Unul dintre rarii trandafiri care sunt folosiți în parfumerie grație mirosului unic și excepțional, Rose de Mai sau Rosa Centifolia este cultivat pentru marile branduri de lux la Grasse împreună cu iasminul și trandafirul de Damasc. Din Rosa Centifolia se extrage faimoasa “eau de rose de Mai” și este o plantă ușor de întreținut care va avea flori duble cu un diametru mediu de 8 cm, care va fi recoltată de obicei în luna mai, de unde și numele ei.

Rosa centifoglia & studiul ei – Antonia Negrău

Néroli

Numele unui ulei esențial, néroli se obține din floarea de portocal (cel amar!) și distilare la abur. Un pom versatil, portocalul amar este foarte apreciat de parfumeuri pentru produsele variate pe care le poate oferi cum ar fi eau d’orangerl’absolu de fleur d’oranger și desigur, néroli. 

Originar din Italia, Spania, Tunis sau Maroc, portocalului îi sunt recunoscute calitățile deosebit de benefice al florilor sale, folosite în aromaterapie pentru proprietățile lor calmante si energie bună. Din păcate (sau din fericire) néroli este un produs deosebit de scump, căci pentru a obține un litru de apă de portocal este nevoie de un kilogram de flori, iar pentru un kilogram de néroli este nevoie de o tonă de flori.

De ce se cheamă néroli?
Din cauza prințesei italiene Marie de Trémoille-Noirmoutiers, căsătorită Orsini, ducesă de Bracciano, prințesă de Chalais și de… Néroli. Plăcându-i atât de tare floarea de portocal și prospețimea ei specifică, prințesa își luase obiceiul de a parfuma absolut tot cu acest parfum, de la palatul în care locuia până la haine sau apa din baie. Poreclită “prințesa de la Nérola”, prin asociere esența a devenit “néroli”.

 

Florile de néroli si studiul lor – Antonia Negrău

Cum de am decis cu Antonia Negrău să facem împreună proiectul Chanel N°5 despre desene si  flori

Pasionată de pictură și desen, Antonia Negrău este mintea creativă din spatele brandului românesc Aceeași Marie. Vorbind cu ea acum câteva săptămâni despre ideea mea de a scrie un articol în care să vorbesc detaliat legat de florile specifice care compun unul dintre cele mai celebre parfumuri din lume și să le ilustrez în stilul desenelor botanice de la 1900, am aflat că Antonia tocmai se pregătea să urmeze un curs creativ de … desen botanic. Așa coincidență nu putea să fie lăsată să treacă pur și simplu prin peisaj.

Mi s-a părut mult mai interesant și creativ să se regăsească în articol două puncte de vedere și experiențe diferite legate de același subiect, faimosul Chanel N°5, așa că i-am propus Antoniei, după terminarea cursului ei, să colaborăm. Eu am avut grijă să mă ocup de text, cum începusem să găsesc tot felul de informații despre iasminul Grandiflora de la Grasse și iriși, iar Antonia a realizat toate desenele minunate pe care le vedeți aici, cu atenție și mult drag.

Un grand merci pentru așa o experiență plăcută și timpul pe care ți l-ai luat ca să ne jucăm cu flori și culori,  Antonia! 🙏🏻

 

Credit artwork: Antonia Negrău, cover Chanel 

 

Pe Antonia o poți găsi pe Instagram pe conturile:

https://www.instagram.com/antonianegrau.ro

https://www.instagram.com/aceeasimarie.ro

 

 

Dacă ți-a plăcut, citește și:

 

Chanel N°5 sărbătorește 100 ani și lansează Chanel Factory 5, o experiență imersivă pentru o colecție skincare

Inès de la Fressange – fabulosul destin al style icon-ului parizian

Luxury – de ce scump nu înseamnă întotdeauna lux

Meserii de artă, un vârf al artizanatului