Dragoș Vasile este genul de om care știe să te provoace în cel mai bun fel posibil și nobil sens al cuvântului – pe mine, de exemplu, a reușit să mă facă să ascult …Kanye West, un om care-mi displace profund și pe care și alții au mai încercat să mă facă să-l înțeleg. Ei, de data asta lui i-a reușit si mie chiar mi-a plăcut. Tot Dragoș Vasile a pus-o, fin și cu umor, pe Ioana Ciurlea de la Digi 24 pe harta mea vizuală, eu care refuz să mă uit mai la televizor. Desigur, o să înțelegi mai precis de ce după ce citești rândurile mai jos și mai multe nu o să zic.

L-am cunoscut întâi ca pe al doilea D din D&D (primul fiind Diana Popescu pe care o urmăream asiduu înainte să-l cunosc virtual și pe Dragoș) și a fost o plăcere să-l descopăr în nebunia unui press trip la Timișoara unde eram veniți fierți pe artă și cultură. Și Dragoș Vasile a știut să fie o surpriză, așa că nu puteam să nu-l invit la o joacă cu domnul Proust. Rezultatul este unul dintre puținele chestionarele pe care le-am citit ca pe un thriller, neștiind ce răspuns voi descoperi la fiecare întrebare și pe ce cărări nebatatatorite o să mă ducă fără să-mi dau seama. De exemplu, e suficient să vezi răspunsul lui la întrebarea 24 care ilustrează perfect treaba asta (așa-i că ai făcut acum o pauză și te-ai dus fix la întrebarea 24?).

Cu Dragoș Vasile treci ușor de la Brauner la politica Franței (de ce sunt dom’le francejii comuniști? Păi nu au nimic în comun cu ce se înțelege prin asta la noi, măi Dragoș, ei o ard pă lifestyle liberal și cultural) la piftie, bere sau Kanye West, stând simplu la o cafea. Nici nu-ți dai seama când ai făcut turul lumii. Ceea ce a reușit domnul cu brio și aici, așa că ce mai tura-vura, îi las locul să vă facă și vouă ziua mai făină.

Merci frumos, Dragoș!

Chestionarul lui Proust de Dragoș Vasile

 

1. Principala mea trăsătură de caracter
O s-o-ntreb pe Diana. Un motiv trebuie să fi avut ea.

2. Calitatea pe care o prefer la un bărbat
Inteligența, umorul și, doar aparent paradoxal, seriozitatea.

3. Calitatea pe care o prefer la o femeie
O să fiu sincer: nu sânii. Inteligența, umorul și cealaltă chestie (întrucât există două școli de gândire) pe care bărbații o găsesc atrăgătoare la femei.

4. Principalul meu defect
Lenea.

5. Principala mea calitate
Îmi place să cred că este creativitatea și modurile (poate remarcabile) în care aș fi putut fi producător / regizor de film sau designer de obiect / interior, dar din cauză de punctul 4) din Chestionarul lui Proust nu, nu sunt.

6. Ce apreciez cel mai mult la prietenii mei
Am observat că, de la o anumită vârstă încolo, cel mai mult, la prietenii mei, apreciez faptul că există.

7. Ocupaţia mea preferată
Să văd filme, mai ales dacă asta se întâmplă în altă țară, când suntem plecați în vacanță, ceea ce, practic, mi-aș dori să se-ntâmple – ca-ntr-un stil de viață finlandez pe steroizi – minimum 90 de zile pe an.

8. Visul meu de fericire
Diana.

9. Care ar fi pentru mine cea mai mare nenorocire
Să pățim, Doamne ferește, ce se întâmplă în Amour-ul lui Michael Haneke.

10. In afară de mine, cine mi-aş dori să fiu?
Ronaldinho, când a semnat cu Barcelona.

11. Unde mi-ar plăcea să trăiesc?
În locul acela în care s-a filmat Bloodline (Netflix, 2015-2017): Islamorada, Florida.

12. Culoarea mea preferată
Teal.

13. Floarea care-mi place
Îmi plac mult bujorii. Îmi place aproape la fel de mult regina nopții. Astea două îmi vin din copilărie, pe filiere perfect psihanalizabile. Și-mi mai plac, mai mult decât moderat, hortensiile, care au tot felul de legături, inefabile, cu Diana.

14. Pasărea mea preferată
Găina. Indiscutabil găina și, până la un punct (matinal), cocoșul. Am copilărit la țară, printre găini, cocoși & varii pui de generații diferite și mergeam suficient de departe cu atașamentul față de ele încât obișnuiam să le dau nume. Înainte de a mă acuza de prostie / naivitate: le dădeam nume doar găinilor cu o anumită longevitate, pe care mamaie le păstra pentru ouă. Apoi, mult mai târziu, am văzut o expoziție cu găini japoneze la Sun Plaza și am înțeles că lucrurile și penajul pot merge mult, mult mai departe.

15. Autorii mei preferaţi de proză
Îți zic care sunt autorii mei favoriți acum – lista mea de acum 25, 20 sau 15 ani m-ar face să zâmbesc this days :). Literatură pur și simplu: Cormac McCarthy și Ryu Murakami. Fantasy: George R.R. Martin. SF: Liu Cixin și Ursula K. LeGuin.

16. Poeţii mei preferaţi
Ioan Es Pop, Cristian Popescu, mai nou Claudiu Komartin. Și, ca să dau și un exemplu de spoken word performer care a cântat inclusiv pe scena mare, la Glastonbury, Kae (formerly Kate) Tempest.

17. Eroii mei preferaţi din literature
Huckleberry Finn și Jim. Până la un punct, Tom Sawyer.

18. Eroinele mele preferate din literatură
La polul fix opus răspunsului de la întrebarea anterioară, menționez două, din lecturi recente: Biologul (din trilogia Southern Reach, de Jeff VanderMeer) și Juliette Nichols (din trilogia Silozul, de Hugh Howey).

19. Compozitorii mei preferaţi
Pe vremea când Proust caligrafia răspunsuri în caietul Antoinettei Fauré, e de presupus că întrebarea se referea la compozitorii de muzică clasică. Așa încât mă simt nevoit să răspund astfel: Johan Sebastian Bach și Kanye West (cu Sunday Service Choir), Ludwig van Beethoven și Kendrick Lamar. Altminteri, unul dintre răspunsurile mele la întrebarea asta ar putea fi, desigur, Thom Yorke și Nick Cave.

20. Pictorii mei preferaţi
Greu, foarte de rezolvat întrebarea asta. Motivul fiind că în mintea mea există artiști plastici celebri de care nu m-aș putea apropia niciodată în sensul unei achiziții și nici în sensul unei infracțiuni, cum au procedat Jerry și Rita Alter cu Woman-Ochre – vezi The Thief Collector (Allison Otto, 2022) pentru detalii; există artiști pe care i-aș putea include în colecție doar dacă situația noastră financiară s-ar îmbunătăți, printr-o minune dumnezeiască oarecare, semnificativ; în fine, există artiști din atelierul cărora mi-am propus să cumpăr câte ceva, cu șanse reale de a o face într-un orizont de timp plauzibil. Într-una din aceste categorii intră Roman Tolici, Mircea Stănescu, Nicolae Comănescu și – chiar dacă nu pictează în sensul acela tradițional, ci execută artă textilă – Megan Dominescu.

21. Eroii mei din viaţa reală
Maradona la Napoli, Ronaldinho la Barcelona.

22. Eroinele mele preferate din istorie
Nan Goldin, de exemplu. Am recomandat insistent All the Beauty and the Bloodshed (Laura Poitras, 2022), dar cu cine să mă-nțeleg, cu americanii care votează la Oscaruri?

23. Eroii mei din istorie
Nicolaus Copernic, Charles Darwin. Nu în ultimul rând, Sir Alex Ferguson la Manchester United.

24. Numele mele preferate
Engelbert și Humperdinck. Știu c-o să mă-ntrebi de ce, așa că, uite, îți răspund: pentru ce glume i-au ieșit lui Eddie Izzard din fix aceste două nume.

25. Mâncarea şi băutura mea preferate
Când mă întreabă cineva care e felul meu de mâncare favorit, de regulă răspund “piftia”. Dar apoi mă simt nevoit să detaliez, “piftia de porc, așa cum o făcea mamaie”, ceea ce devine migălos și contraproductiv. Simplific, așadar: salata de boeuf. Și detaliez: evident, cu mazăre. În ceea ce privește băutul, e mult mai complicat, întrucât pe lume există atât gin tonic, cât și bere Ale, atât vin roșu, cât și rose, fiind, însă, la fel de adevărat că în lumea în care trăiesc eu nu prea există prosecco și niciodată Aperol Spritz.

26. Ce urăsc mai mult decat orice
Oamenii proști. Oamenii nesimțiți. Oamenii proști și nesimțiți. Oamenii proști și nesimțiți care stau la casă, își iau câine și-l țin legat în curte.

27. Figurile istorice pe care le dispreţuiesc cel mai mult
E un subiect greu, inclusiv pentru o probă de istorie – scris – la Bac. Primii care-mi vin acum în minte sunt Traian Băsescu și Klaus Iohannis, dar nu sunt deloc sigur că se încadrează la categoria “figuri istorice”. Al treilea nume care-mi vine-n minte – și rămâne – e Vladimir Putin.

28. Personajele istorice care nu-mi plac
Aleksandr Dughin, Dmitri Medvedev, Serghei Lavrov, Evgheni Prigojin, Serghei Șoigu etc, la care adaug un propagandist sinistru: Vladimir Soloviov.

29. Reforma pe care o apreciez cel mai mult
Nu mi-e foarte clar la ce anume ce referă întrebarea asta, dar aș opta, oricum, pentru reformele lui Cuza. Reforma educației, cea agrară, Codul Civil și, favorita mea, secularizarea averilor mănăstirești.

30. Calitatea pe care aş vrea s-o am de la natură
Aș vrea să fiu veșnic verde, dacă mi se permite să exagerez puțin, ca un laur englezesc, bunăoară, sau măcar ca un molid pitic.

31. Cum aş vrea să mor
Nu vreau să mor. Cine vrea?

32. Starea mea de spirit actuală
Tocmai i-am făcut poze nevesti-mii când planta o lavandă într-o jardinieră, inaugurând, astfel, grădina de la noi din curte, în care am investit sute de cărămizi și ore de muncă. În următoarele cinci minute voi coborâ la parter, să scot o sticlă de rose din frigider. Dacă, prin reducere la absurdul ateismului științific, există undeva un Dumnezeu, de ce să-l enervez aiurea cerându-i mai multe, pentru mine, azi?

33. Greşelile ce-mi inspiră cea mai mare indulgenţă
Sunt, de pildă, greșelile pe care le face Ioana Ciurlea, la Digi 24, de fiecare dată – iar când scriu “de fiecare dată”, deși pare că exagerez, nu, dragi prieteni, nu exagerez – de fiecare dată, așadar, când citește un text de pe prompter.

34. Deviza mea
Ha! Nici nu mi-am pus problema c-ar trebui să am neapărat o deviză. Poate așa – neavând – se și explică faptul că, până la vârsta asta, n-am fost în stare să mă-mbogățesc.

 

 

Mai multe idei, inspirație, noutăți sau povești? Nu ezita să mă urmărești și pe Instagram.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și:

Chestionarul lui Proust revizuit și corectat de Diana Popescu

Et Dieu créa… merdenelele din Piața Amzei

Chestionarul lui Proust revizuit și corectat de Popesco, pisica Institutului Francez

Art Nouveau și secretul Muzeului Apei din Timișoara