Unul dintre cele mai așteptate evenimente de film ale anului, Festivalul Filmului Francez, s-a încheiat ieri seară, duminică 12 iunie. Cine sunt câștigătorii 2022, care au fost cele mai recente filme franceze proiectate, ce filme inedite și mari clasici au fost aleși pentru cea de-a 26 a ediției care lansează și site-ul festivalului de film celui mai longeviv din România.

 

Anul acesta Festivalul Filmului Francez a avut loc între 1 și 12 iunie sub deviza „ Nos yeux grands ouverts/Ochii noştri larg deschişi”. Timp de 12 zile, 27 de filme atent pregătite și peste 100 proiecții au fost prezentate în 11 orașe din țară (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Suceava, Sibiu, Târgu Mureș), în săli de cinema sau în aer liber. Chiar dacă ploaia a dat câteva planuri peste cap și unele filme au trebuit reprogramate în săli în loc să fie savurate afară.

Deviza nu a fost aleasă la întâmplare, în contextul preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene. Secţiunea Regard vers l’Europe/ Privire către Europa a subliniat rolul colaborărilor cinematografice din Europa și locul Franței în acest cadru, propunând câte o coproducţie franco-europeană importantă pentru fiecare deceniu începând cu anii 1960. Printre peliculele selecționate, m-am bucurat să regăsesc  La Grande Bouffe / Marea crăpelniţă de Marco Ferreri, mare clasic al epocii de aur a coproducţiei franco-italiene, şi Possession / Posesia de Andrzej Zulawski, cel mai polonez dintre regizorii francezi, cum ar spune presa franceză. Nu mă prăpădesc după filmele lui Zulawski, dar intrepretarea lui Isabelle Adjani este marcantă cât și cea a lui Sam Neil, mai cunoscut pentru Lecția de pian sau Jurassic Park.

Tot în cadrul acestei secțiuni a fost prezentat și ultimul film al lui Cristian Mungiu, R.M.N, (trailer aici) care s-a bucurat la Cannes de o primire foarte călduroasă și care este o coproducție România, Franța și Belgia.

Producătorul franco-tunisian Said Ben Said a fost invitatul special al acestei secțiuni, venit la București să prezinte un masterclass cât și filmul care a câștigat în 2017 premiul César pentru cel mai bun film și cea mai bună actriță, Elle, al regizorului olandez Paul Verhoeven cu Isabelle Huppert în rolul principal. Un film care mi-a plăcut, care m-a surprins și pe care am avut șansa să-l văd cu ocazia premierei sale din Paris. Huppert este grozavă, scenariul i-a plăcut atât de mult încât grației ei filmul a putut să fie făcut. Si apoi premiat.

 

Cele mai recente filme prezente la Festivalul Filmului Francez

Secțiunea clasică, dedicată filmelor anului, a regrupat ca în fiecare an cele mai recente reușite ale cinematografiei franceze, preferate de marele public sau recompensate de către profesioniști. Pe lângă selecția oferită publicului, au fost proiectate în premieră națională pelicule inedite că L’evenement / Evenimentul de Audrey Diwan, câştigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia sau comedia absurdă Viens je t’emmene / Eroul nimănui , ultimul film al regizorului francez considerat un fel de extraterestru îndrăzneț, provocator și creativ al cinematografiei franceze. Lansat în martie, a fost un film foarte bine notat de critică – Le Monde spunea că este “cel mai nebun film al lui Guiraudie” refuzat de toate autoritățile festivaliere din cauza acurateței lui și “un film cum ne-ar plăcea să vedem mai des la realizatorii care au jumătate din vârsta lui”. Dacă nu l-am văzut încă, voi profita curând să o fac cum este încă în cinematografele pariziene.

Printre filmele recente, rămâne de văzut și Un autre monde care este a cincea a colaborare a regizorului Stéphane Brizé cu actorul Vincent Lindon, care joacă alături de Sandrine Kiberlain, fosta sa soție în viață reală. Ce mi se pare fain este că cei doi au mai jucat în 2009 și în filmul Mademoiselle Chambon al aceluiași regizor, unul dintre primele lor filme împreună.
Kiberlain este o actriță care-mi place de ani de zile, celebră în Franța, din păcate încă nu atât de cunoscută la noi cum ar merita și pe care am pomenit-o și aici, când am vorbit de colaborarea ei cu excelentul regizor Albert Dupontel.
Dacă Un autre monde mi-a plăcut, m-am bucurat să aflu că a fost proiectat pentru ceremonia de închidere a festivalului de sâmbătă.

Noutatea ediției 2022 – Festivalul Filmului Francez are site-ul propriu 

După aproape trei decenii de existență, Festivalul Filmului Francez a primit cadou pentru cea de-a 26 ediție propriul său site, pe care-l puteți găsi aici. Lucru posibil în urma muncii enorme realizate de o mână strânsă de oameni în frunte cu Ana-Maria Boghean, unul dintre cei mai pasionați oameni ai culturii și cinematografiei franceze pe care îi știu, care de mai mulți ani si-a dorit ca festivalul să aibă o adevărată carte de vizită digitală, așa cum merită. 

Câştigătorii Festivalului Filmului Francez 2022

Câştigătorii celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Filmului Francez au fost anunțați sâmbătă, 11 iunie, în cadrul ceremoniei de închidere de la Cinema Elvire Popesco, de la Institutul Francez din București.

Pentru al doilea an consecutiv, pentru fiecare dintre cele două secțiuni rezervate competiției au fost selecționate câte 5 filme, secțiunea Lung metraj beneficiind de premierele naționale ale filmelor “Bruno Reidal” de Vincent Le Port și “Les amours d’Anaïs” de Charline Bourgeois-Tacque, alese la Cannes pentru Semaine de la Critique.

Secțiunile dedicate competiției tinerelor talente, Lung Metraj și Scurt Metraj,  le-au avut ca laureate pe:

  • Charline Bourgeois-Tacque pentru filmul Les amours d’Anaïs, Competiţia Tinere Talente Lungmetraj 

 

Primul lung metraj al regizoarei franceze Charline Bourgeois-Tacque a fost ales câștigător prin votul publicului din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara în urma unei competiții destul de strânse.

Un film lejer, proaspăt și cu aer de vacanță, Les amours d’Anaïs este o comedie care urmărește aventurile sentimentale ale unei tinere de 30 ani (minunat interpretată de Anaïs Demoustier), alături de actorii Denis Podalydès și Valeria Bruni Tedeschi, care nu mai au nevoie de introducere pe lângă publicul pasionat de filmele franceze. Un exercițiu în care francezii au devenit meșteri, cea de a reuși descrierea relațiilor contemporane fără a le judeca și de a le puncta cu câte un zâmbet.

Premiul este o bursă în valoare de 1000 de euro acordată de Institutul Francez cât și un pachet de susţinere din partea TV5 Monde oferit distribuitorului român care va aduce și promova Les amours d’Anaïs pe ecranele din ţară. 

  • Lila Pinell pentru filmul Le roi David în Competiția Tinere Talente Scurtmetraj

Juriul de anul acesta al secţiunii Scurtmetraj i-a avut ca invitați pe tinerii critici de film Dora Leu, Călin Boto şi Andreea Chiper, care au ales filmul Lilei Pinell pentru felul în care aceasta reușește să redea preocupările și percepția realității generației Z prin prisma protagonistei, Shana,  20 ani și care trăiește în periferia pariziană.

Dacă nu am găsit trailer-ul scurt metrajului, am regăsit un mic interviu al regizoarei care povesteșe cum, după ce a filmat-o la 10 și respectiv 13 ani pe Eva Huault, de ce a vrut să o filmeze la 20 ani, într-un fel cât mai natural. Scenariul este inspirat de întâmplările adevărate ale Evei pe care aceasta le-a povestit Lilei.

Premiul Lilei Pinell este un sejur creativ la Résidence de Poche/Rezidența de buzunar la Bucureşti a Institutului Francez din România.

Interviu Lila Pinell / Arte despre scurt metrajul “Le roi David”

Dacă nu ați ajuns anul acesta să vă faceți plinul de filme franceze, nu uitați să aruncați un ochi pe programarea cinematografelor și, dacă sunteți în București, pe agenda cinematografului Elvire Popesco – veți avea câteva surprize foarte plăcute.

 

 

Dacă ți-a plăcut, îți recomand și:

Chestionarul lui Proust revizuit și corectat de Popesco, pisica Institutului Francez

Festivalul Filmului Francez 2020 – ce filme mi-au plăcut

Nouă seriale, două documentare și un film de văzut pe HBO dacă faci covid

Chestionarul lui Proust revizuit și corectat de Irina-Margareta Nistor

Marion Cotillard în Festivalul Enescu – cum a fost la spectacolul „Jeanne au bûcher”

Georgiana Vrăjitoru: “Vreau ca la F-Sides anumite discuții să aibă loc și să zgândăre idei prefabricate”

Chestionarul lui Proust revizuit și corectat de Simona Rădoi